6 Syreeniin liittyvää faktaa, jotka tekevät vaikutuksen puutarhanhoitoystäviinne

"Pensaiden kuningattareksi" kutsuttu syreeni on yksi kestävimmistä ja tuoksuvimmista kukkivista pensaista, joita käytämme puutarhoissamme. Saatat tunnistaa ne kukkina isoäitisi puutarhasta, ja tämä nostalgiatekijä on todennäköisesti yksi syy siihen, että ne ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Niiden varrenmuotoisia kukkia on yleisesti saatavilla vaaleanpunaisen, violetin, sinisen ja valkoisen sävyissä, ja ne tuovat puutarhaan sekä pehmeyttä että korkeutta. Useimmat syreenilajikkeet kasvavat jopa 3,5 metriä korkeiksi.

Puutarhassa syreenin tuoksu tekee siitä erottuvan kasvin – sen tuoksu on voimakkaampi täydessä auringossa, ja sitä käytetään yleisesti hajuvesissä ja saippuoissa. Jos pihallasi on syreeniä, tiedät, miten arvokasta on nähdä sen kukkivan. Sireenien kukinta-aika on vain kolme viikkoa joka kevät, mikä tekee niistä harvinaisuuksia (ja vain lisää niiden kauneutta). Jotkin lajikkeet voivat kuitenkin kukkia uudelleen. Esimerkiksi Bloomerang-syreeni on yksi harvoista uudelleen kukkivista syreenilajikkeista.

Tutustu seuraavaan koosteeseen yllättävistä tosiasioista, joita olemme saaneet selville tästä hämmästyttävästä pensaasta.

6 Syreeniin liittyvää faktaa, jotka tekevät vaikutuksen puutarhanhoitoystäviinneEd Gohlich Syreenit kuuluvat samaan sukuun kuin oliivipuu

Nämä pensaat kuuluvat Oleaceae-heimoon, johon kuuluu yli 20 eri kasvilajia, kuten oliivit, saarni ja jasmiini. Lajin sisällä on yli 1 000 syreenilajiketta, joista osa on puita. Siirapuut, kuten Pekingin ja Japanin puun syreenit, voivat saavuttaa yli 30 jalan korkeuden.

Syreenin historia juontaa juurensa kreikkalaiseen mytologiaan.

Muinaisille kreikkalaisille syreenit olivat olennainen osa metsien ja peltojen jumalan Panin tarinaa. Sanottiin, että Pan oli rakastunut nymfiin nimeltä Syringa. Kun Syrang eräänä päivänä jahtasi häntä metsän halki, Syrang muuttui syreenipensaaksi naamioituakseen, koska pelkäsi Syrangia. Pan löysi pensaan ja käytti osan siitä luodakseen ensimmäisen panpiipin. Syringan nimi tulee kreikan kielen sanasta, joka tarkoittaa piippua, "syrinks" – ja sieltä tulee myös syreenin tieteellinen nimi, Syringa, on peräisin.

6 Syreeniin liittyvää faktaa, jotka tekevät vaikutuksen puutarhanhoitoystäviinneEd Gohlich Syreenillä oli eri merkityksiä eri kulttuureissa.

Syreenit ovat alkaneet symboloida kevättä ja uudistumista, koska ne kukkivat aikaisin. Näillä pensailla on myös ollut erilaisia merkityksiä eri kulttuureissa kautta vuosisatojen. Kelttien mielestä syreenit olivat maagisia niiden makean tuoksun vuoksi. Viktoriaanisella ajalla syreenit olivat vanhan rakkauden symboli – lesket käyttivät usein syreenipensaita tänä aikana. Venäjällä syreenin oksan pitämisen vastasyntyneen vauvan päällä uskottiin tuovan viisautta.

Jokaisella syreenin värillä on erilainen merkitys.

Vaikka laji edustaa yleisesti ottaen uudistumista ja luottamusta, jokaisella syreenin värillä on oma erityinen merkityksensä. Valkoinen syreeni edustaa puhtautta ja viattomuutta, kun taas violetti syreeni symboloi henkisyyttä. Jos kukinnot ovat värirenkaan sinisellä puolella, ne symboloivat onnellisuutta ja rauhallisuutta. Magentanpunaiset syreenit symboloivat rakkautta ja intohimoa. Keltainen syreenilajike "Primrose" ei ole yleinen näky amerikkalaisissa puutarhoissa, ja se otettiin käyttöön vasta vuonna 1949, joten sillä ei tiedetä olevan mitään symbolista merkitystä.

6 Syreeniin liittyvää faktaa, jotka tekevät vaikutuksen puutarhanhoitoystäviinneEd Gohlich Sienet olivat presidentin suosikki jo varhaisessa vaiheessa

Syreenit ovat peräisin Itä-Euroopasta ja Aasiasta, ja siirtolaiset toivat ne Amerikkaan 1600-luvulla. Vaikka syreenit eivät olleet alkuperäisiä Yhdysvalloissa, niistä tuli nopeasti amerikkalaisten suosiossa. Sekä George Washington että Thomas Jefferson kasvattivat näitä pensaita puutarhoissaan, ja syreeniä kasvatettiin Amerikan ensimmäisissä kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Syreenit ovat vanhojen kotitilojen jäänteitä.

Syreenit ovat tunnettuja sitkeydestään ja pitkäikäisyydestään – monet syreenipensaat elävät yli 100-vuotiaiksi. Elinkaarensa ansiosta ne säilyvät usein kauemmin kuin niiden istuttajan koti. Jos siis kuljeskelet maaseututiellä ja näet muutaman näennäisen sattumanvaraisen syreenipensaan, paikalla on todennäköisesti ollut talo tai maatila viime vuosisadalla.

Jos puutarhassasi ei vielä ole niitä, kokeile syreeniä. Sen lisäksi, että ne palaavat vuosi toisensa jälkeen, ne myös tarjoavat aistienne iloksi värikkäitä kukkia ja suloisia tuoksuja. Sireeneissä on paljon rakastettavaa, ja niiden historian tunteminen osoittaa, miten erityisiä nämä kasvit ovat.

Usein kysytyt kysymykset

Pitävätkö syreenit auringosta vai varjosta?

Kuten useimmat kukkivat kasvit, syreenit kasvavat parhaiten runsaassa auringonvalossa, joka takaa runsaan kukinnan. Keskimäärin syreenit kannattaa istuttaa paikkaan, joka saa päivittäin vähintään kuusi tuntia suoraa auringonvaloa.

  • Ovatko syreenin kukat syötäviä?

    Kyllä. Itse asiassa kaikenlaiset syreenikasvit ovat syötäviä, ja niitä käytetään usein tuoreina, kuivattuina tai leivonnassa ja ruoanlaitossa antamaan hienovarainen kukkainen maku. Jos aiot syödä pihallasi kasvatettuja syreenikukkia, sinun ei pidä ruiskuttaa niitä torjunta-aineilla tai käyttää niihin minkäänlaisia kemikaaleja. Pese kukat aina hyvin ennen syömistä.

  • Mitkä syreenilajikkeet tuoksuvat voimakkaimmin?

    Vaikka kaikki syreenit tuoksuvat ihanalta pihallasi, violetti lajike – joka tunnetaan myös nimellä Syringa pubescens.Eli kiinasilakka – on yleisesti tunnustettu kaikkein tuoksuvimmaksi, ja sen voimakas ja rohkea tuoksu täyttää koko pihasi tuoksulla.