6 Rakennevaurion merkkiä, joita sinun ei pitäisi koskaan jättää huomiotta.

6 Rakennevaurion merkkiä, joita sinun ei pitäisi koskaan jättää huomiotta.

Kodin omistaminen tuo mukanaan väistämättömiä velvollisuuksia, joihin kuuluu ongelmien ylläpitäminen ja korjaaminen ennen niiden pahenemista. Mikään asia ei ehkä ole niin ongelmallinen asunnon omistajille kuin rakenteelliset ongelmat – ongelmat, jotka vaikuttavat kodin kantavaan luurankoon – koska joissakin tapauksissa nämä ongelmat voivat johtaa kalliisiin korjauksiin.

Seuraavassa kerrotaan, miksi jotkin kodin ongelmat, jotka saattavat vaikuttaa aluksi vähäisiltä, voivat olla merkki rakenteellisista vaurioista, jotka vaativat pikaista huomiota. Konsultoimme Michael Russellia, Kansasin Wichitassa toimivan API Home Inspectionsin sertifioitua kotitarkastajaa, ja pyysimme häntä kertomaan muutamasta merkistä, jotka saattavat viitata siihen, että kodissa on rakenteellinen ongelma.

Ovet juuttuvat kiinni

Asennuksen aikana rakentaja tasoittaa ja tasoittaa oven varmistaakseen, että se avautuu ja sulkeutuu helposti. Jos ovi oli ennen helppo avata ja sulkea, mutta yhtäkkiä se ei enää sulkeudu, se voi olla merkki ongelmasta. Kun Russell tarkastaa kodin ja löytää jumittavan oven, hän etsii muita merkkejä rakenteellisesta ongelmasta, kuten "vinoja halkeamia seinissä tai epätasaisia lattioita alueella". Kaikki juuttuvat ovet eivät kuitenkaan ole merkki rakenteellisesta ongelmasta: "Se voi olla vain huonosti istuva ovi", Russell sanoo.

Halkeilevat ikkunat

Lasiset ikkunalasit ovat yksi kodin heikoimmista elementeistä, ja ne ovat alttiita rikkoutumaan väärin heitettyjen pallojen tai voimakkaiden raekuurojen iskusta. Joissakin tilanteissa halkeillut ikkunat voivat tarkoittaa, että kodin rakenteissa on merkittävämpi ongelma. Painehalkeamiksi kutsutut halkeamat voivat ensin näkyä yksittäisenä halkeamana, joka kulkee ikkunassa sivulta toiselle.

Russellin mukaan jos perustuksessa on rakenteellinen ongelma, kellarin ikkunat halkeilevat todennäköisemmin kuin talon muissa osissa olevat ikkunat. Onneksi useimmat haljenneet ikkunat eivät hänen mukaansa ole merkkejä rakenteellisista vaurioista.

Mutaputket

Kodinomistaja ei välttämättä huomaa harmittomia mutaputkia, kun ne ilmaantuvat ensimmäisen kerran perustuksen ulkopinnalle ja kulkevat mutkittelevia polkuja maaperästä kynnyspellille. Ne ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin harmittomia – ne ovat maanalaisten termiittien rakentamia suojaputkia, jotka estävät niitä altistumasta auringolle, kun ne kulkevat maasta kotiisi ja mässäilevät matkan varrella kodin puuosia.

Russell pitää silmällä mutaputkia talon tarkastuksen aikana, mutta hän ei tee perusteellisia tarkastuksia, joihin kuuluu kipsilevyn poistaminen, jotta nähdään, onko rakenteissa piilossa vaurioita. Jos kodinomistajat havaitsevat mutaputkia, on syytä soittaa sertifioidulle termiittitarkastajalle.

Pomppiva lattia

Lattian pitäisi tuntua jalan alla kiinteältä. Joissakin tapauksissa pomppivat lattiat voivat liittyä alimitoitettuihin lattiapalkkeihin tai -runkoihin. Jos lattia on kuitenkin alkanut tuntua pomppivalta sen jälkeen, kun se on tuntunut vuosia vakaalta, lattian rakenteessa on tapahtunut muutoksia. Kyseessä voi olla vaurioitunut palkki, delaminoitunut aluslattia tai jopa perustamisongelma.

Russell sanoo, että suurin osa kodeissa havaitsemistaan pomppivista lattioista on ryömintätilojen perustuksissa. Kun hän huomaa liian heppoisen lattian, hän tarkistaa ryömintätilan ja tarkistaa, ovatko palkit tuettu riittävästi.

Perustuksen halkeamat

Betoni on poikkeuksellisen jäykkää, joten talon luonnollinen laskeutuminen johtaa usein muutamiin halkeamiin, erityisesti ensimmäisinä vuosina rakentamisen jälkeen. Pystysuuntaiset hiushalkeamat ovat "vähemmän huolestuttavia kuin muunlaiset halkeamat", Russell selittää. Ne ovat tyypillisesti normaaleja ja harvoin merkitsevät ongelmaa.

Jos halkeamat ovat kuitenkin suuria, erityisesti jos "ne ovat leveämpiä toisesta päästä kuin toisesta tai jos ne kulkevat vinosti", tarkastaja sanoo, se voi viitata rakenteelliseen ongelmaan. Perustusten korjaukset ovat usein kalliita, eivätkä ne korjaannu itsestään. Mitä kauemmin niitä lykätään, sitä kalliimpaa ja laajempaa niiden korjaaminen on – toisin sanoen perustuksiin liittyvät ongelmat on ratkaistava pikaisesti.

Katon halkeamat

Useimmissa nykyaikaisissa kodeissa katot on päällystetty kipsilevypaneeleilla, ja jos talo asettuu hieman, hiushalkeamia voi syntyä huoneen kehälle, jossa paneelit liittyvät toisiinsa. Nämä halkeamat ovat usein kosmeettisia ongelmia, mutta kun kattohalkeamat "ovat leveitä tai kun kattohalkeama siirtyy seinähalkeamaan", se voi olla merkki rakenteellisesta ongelmasta, Russell sanoi.

Jos katto ja ei-kantava seinä sijaitsevat kattorakenteisessa talossa, jossa on kattorakenteinen katto, kattorakenteen halkeama voi johtua kattorakenteen kohoamisesta. Vaikka tällainen halkeama on ruma, se ei yleensä ole merkki rakenteellisesta ongelmasta. Urakoitsija voi korjata sen kosmeettisesti kiinnittämällä katon kipsilevypaneelit seinärakenteen yläosaan eikä kattorakenteisiin.