6 Paikkaa, joissa Farmers’ Almanacin talviennuste osoittautuu todeksi.

6 Paikkaa, joissa Farmers' Almanacin talviennuste osoittautuu todeksi.

Farmers’ Almanac julkaisee joka vuosi maan talviennusteen. Se tarjoaa sekä yleisen ennusteen koko maalle että tarkempia alueellisia ennusteita Yhdysvaltojen eri osille. Vaikka ennusteet voivat vaihdella vuosittain, Farmers’ Almanacin ennuste pitää paikkansa noin 80 prosentissa tapauksista – mikä ei ole kovin huono tulos, kun otetaan huomioon, että ennuste julkaistaan elokuussa, hyvissä ajoin ennen talven alkua. Miten tämän vuoden ennusteet vastasivat todellista säätä? Katsotaanpa muutamia ennusteita, jotka osuivat kohdalleen, sekä muutamia, jotka eivät toteutuneet aivan ennustetusti.

Oikein: Buffalo, New York.

Vaikka et asuisi Buffalon, New Yorkin osavaltion lähellä, olet varmasti kuullut, kuinka paljon lunta alueella satoi marraskuussa. Itse asiassa järvivaikutteisen lumimyrskyn aikana satoi 36,9 tuumaa, mikä teki kuukaudesta Buffalon historian toiseksi lumisimman marraskuun. Muistat ehkä, että NFL jopa siirsi Buffalo Billin kotiottelun Detroitiin, koska lunta oli satanut niin paljon. Joulukuussa lumisuus jatkui, ja lunta satoi yhteensä 64,7 tuumaa – kolmanneksi lumisin joulukuu kaikkien aikojen ennätyksissä. Kaupungin asukkaat ovat varmasti joutuneet tänä vuonna kohtaamaan osansa talvimyrskyjen aiheuttamista sähkökatkoista ja omaisuusvahingoista.

Mitä Farmers’ Almanac ennusti alueelle? Ennusteessa ennustettiin keskimääräistä suurempaa lumisadetta Lower Lakesin alueelle, jossa Buffalo sijaitsee. Joten annamme heille tyydyttävät pisteet.

Oikein: New Orleans, Louisiana.

New Orleans, La., kuuluu Farmers’ Almanacin ennusteessa alueeseen 8 (Deep South). Talveksi 2022-2023 Almanac ennusti tavanomaista kylmempää talvea, erityisesti joulukuun alussa, tammikuun alussa ja tammikuun lopussa. Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että tämä osa ennusteesta oli melko tarkka. New Orleansin keskimääräinen ylin lämpötila on marraskuussa 72 astetta ja joulukuussa 66 astetta. Tänä vuonna marraskuussa oli keskimäärin vain 67 astetta ja joulukuussa 62 astetta – neljä tai useampia asteita keskiarvoja alempana, aivan kuten Farmers’ Almanac ennusti. Niiden ennusteet eivät kuitenkaan olleet aivan yhtä tarkkoja tammikuun osalta. Tammikuun keskilämpötila on 62 astetta, ja tämän vuoden tammikuussa keskilämpötila oli 64 astetta eli 2 astetta keskimääräistä korkeampi.

Oikein: Green Bay, Wisconsin.

Green Bay, Wisconsin osavaltio, kuuluu Farmers’ Almanacin alueeseen 9, Upper Midwest. Almanakassa ennustettiin tälle talvelle keskimääräistä alhaisempia lämpötiloja ja keskimääräistä alhaisempia lumisateita alueen itäosaan, jossa Green Bay sijaitsee. Ennuste piti enimmäkseen paikkansa: Lämpötilat olivat keskimääräistä alhaisemmat marras- ja joulukuussa (1 aste keskimääräistä alhaisemmat marraskuussa ja 5 astetta keskimääräistä alhaisemmat joulukuussa). Myös Green Bayn lumimäärä on ollut keskimääräistä pienempi. Helmikuun 19. päivään 2023 mennessä Green Bay on nähnyt vain noin 11,9 tuumaa kalenterivuoden aikana. Se on selvästi alle kaupungin tammi- ja helmikuun yhteenlasketun keskiarvon, joka on 26,6 tuumaa.

Väärin: San Diego, Kalifornia

San Diego, Kalifornia, sijaitsee Farmers’ Almanacin mukaan alueella 16, Tyynenmeren lounaisosassa. Tämän talven ennustettiin olevan keskimääräistä lämpimämpi. Ennusteessa ennustettiin myös keskimääräistä kosteampia olosuhteita. Näyttää siltä, että Almanakassa oli ainakin osittain väärässä. Kaupungin keskilämpötilat olivat marras-, joulu- ja tammikuussa alle normaalin. Viime marraskuussa lämpötila oli vain 65 astetta, kun keskiarvo oli 71 astetta. Joulukuun ja tammikuun keskiarvo on 61 astetta, mikä on 5 astetta alle tavanomaisen 66 asteen. Farmers’ Almanac ennusti kuitenkin oikein, että talvesta tulee sateisempi. Tammikuun puolivälissä San Diegon lentoasemalla satoi tammikuun puolivälissä 2,78 tuumaa sadetta, mikä ylittää kuukausittaisen keskiarvon, joka on 2,28 tuumaa.

Väärin: Anchorage, Alaska

Farmers’ Almanacin mukaan Alaskassa olisi tänä vuonna pitänyt olla normaalia leudommat lämpötilat. Näin ei kuitenkaan käynyt Anchoragessa. Tammikuun keskilämpötila oli kaksi astetta tavanomaista korkeampi (25 astetta verrattuna 23 asteeseen); marraskuun ja joulukuun lämpötilat olivat kuitenkin alle kyseisten kuukausien kuukausittaisten keskiarvojen. Marraskuun keskilämpötila Anchoragessa on 29 astetta. Tänä vuonna se oli 4 astetta kylmempi, ja kuukauden keskilämpötila oli 25 astetta. Joulukuun keskilämpötila on 25 astetta. Joulukuu 2022 oli kuitenkin paljon kylmempi, keskimäärin vain 16 astetta.

Väärin: Honolulu, Havaiji.

Farmers’ Almanacin Havaijin näkymät eivät olleet kovinkaan kaukana tästä talvesta, mutta se ei myöskään osunut naulan kantaan. Almanakassa ennustettiin Havaijille normaalia lämpimämpiä talvilämpötiloja. Todellisuudessa Oahun kuukausilämpötilat olivat kuitenkin hieman keskimääräistä alhaisemmat. Marraskuun keskilämpötila on 84 astetta, mutta vuoden 2022 marraskuun keskiarvo oli vain 79 astetta. Joulukuun 2022 keskilämpötila oli 78 astetta, 4 astetta alle kuukauden normaalin 82 asteen. Tammikuu jatkoi trendiä, ja kuukauden keskilämpötila oli 2 astetta normaalia alhaisempi (79 astetta verrattuna 81 asteeseen).