6 Marjatyyppiä, joita on helppo kasvattaa astioissa

6 Marjatyyppiä, joita on helppo kasvattaa astioissa

Kuka ei rakastaisi pienen tilan syötävää puutarhaa? Tuoreiden marjojen poimiminen ja syöminen suoraan kasvista on kätevä ja terveellinen välipala. Marjat istutetaan usein puutarhapenkkeihin, mutta ne ovat yksi parhaista kasveista kasvattaa myös astioissa – ja jotkut marjatyypit viihtyvät erinomaisesti tässä ympäristössä.

Säiliöissä istuttamisessa on monia etuja, erityisesti joustavuus. Säiliöt sopivat rajoitetun tilan alueille, kuten parvekkeille, ja niitä voidaan siirtää, jotta kasvi saisi mahdollisimman paljon auringonvaloa, mikä edistää suurempaa marjasatoa. Säilyttämällä kasveja astioissa voit myös hallita paremmin niiden saaman lannoituksen ja veden määrää.

Tässä on luettelo marjoista, jotka kasvavat helposti astioissa, jotta pääset maukkaalle matkallesi alkuun.

1. Vadelmat (Rubus idaeus)

Vadelmia oli aikoinaan hankala kasvattaa menestyksekkäästi astioissa, koska ne ovat taipuvaisia valtaamaan tilaa. Kunhan valitset oikean lajikkeen, kuten tämän pienikokoisen punaisen kääpiövadelma-kasvin, voit kasvattaa ihania vadelmia suuressa ruukussa. Etsi kasvi, joka on kääpiökasvuinen (alle 1,5 metriä) ja jolla ei ole piikkejä.

Vaikka vadelmat voivat kasvaa huonossakin maaperässä, ne rakastavat aurinkoa ja runsasta, lämmintä maaperää, joten ne sopivat hyvin astiaistutuksiin. Ne eivät vaadi paljon kastelua tai leikkaamista, ja niillä on vain vähän ongelmia tautien ja tuholaisten kanssa. Parhaan tuloksen saat, kun leikkaat vanhat varttuneet varttuneet vadelma-oksat pois hedelmänkorjuun jälkeen, mutta ennen uutta kevätkasvua, ja annat vadelma-oksan levätä talven yli.

2. Mustikat (Vaccinium corymbosum)

Mustikat ovat itsepölytteisiä kasveja, jotka eivät vaadi sinulta paljon huomiota. Ne voivat viihtyä ruukuissa, ja ne elävät yleensä pidempään kuin muut marjat. Jos haluat, että mustikat viihtyvät parhaiten, istuta ne happamaan maaperään, jossa on hyvä salaojitus, ja paikkaan, jossa on hyvä ilmanvaihto ja runsaasti auringonvaloa – tai siirrä astioita tarpeen mukaan, jotta ne saavat enemmän aurinkoa. Mustikat voivat kasvaa sisätiloissa tai jopa huonekasveina, jos niiden tarpeet täyttyvät. Pidä kastelu kosteana, mutta älä hukuta niitä, ja sinut palkitaan kauniilla kukilla ja marjoilla.

Kasvien valinta on avain menestykseen. Etsi lajikkeita, joiden kypsymiskorkeus on 1 – 3 jalkaa, kuten kääpiöbrunswick-mustikka.

3. Mansikat (Fragaria ananassa).

Olet todennäköisesti nähnyt mansikoita kasvavan monenlaisissa astioissa, pienistä ikkunalaudan ruukuista riippukoreihin ja suuriin astioihin. Mansikoiden erinomainen ominaisuus on se, että et tarvitse tiettyä lajiketta menestyksekkääseen astiaistutukseen – väärää valintaa ei ole! Huomaa, että jotkin mansikat ovat monivuotisia, kun taas toiset ovat yksivuotisia; Delizz-mansikat ovat esimerkki jälkimmäisestä. Lisäksi joillakin kasveilla hedelmät kypsyvät kerralla, kun taas monivuotiset kasvit tarjoavat muutaman kypsän marjan joka päivä koko kesän ajan.

Mansikat ovat yksi helpoimmista kasveista uusille puutarhureille. Pidä mansikat lämpimässä maassa ja kastele niitä usein, koska niiden juuret ovat matalia. Leikkaa ne takaisin, kun ne ovat lopettaneet hedelmöittymisen, ja lisää lannoitetta tai kompostia lisäravinteiden saamiseksi.

4. Karhunvatukat (Rubus fruticosus).

Jos pidät karhunvatukoista, tiedät, miten haitallisia ne ovat luonnossa. Nykyaikaiset kontti-istutuksiin tarkoitetut lajikkeet ovat piikittömiä, taudinkestäviä ja kasvavat hyvin pienellä avustuksella. Vältä villien karhunvatukoiden istuttamista astioihin ja valitse jokin pienempi lajike, jota voi hallita paremmin, kuten itsepölytteinen Prime Jan -karhunvatukkapensas.

Nämä kasvit tarvitsevat oikeastaan vain kosteaa maata, jossa on hyvä salaojitus, ja että leikkaat vanhoja risuja uuden kasvun edistämiseksi. Karhunvatukat pitävät myös täydestä auringosta, mutta ne pärjäävät hyvin osittaisessa varjossa päivän kuumimpana aikana. Kun marjat kasvavat, lisää paaluja tai säleikkö, johon ne voivat kiivetä, tai sido ne takaisin.

5. Karviaiset (Ribes uva-crispa)

Karviaispensaita on monenlaisia ja -värisiä, ja niiden maku vaihtelee keväästä syksyyn. Nämä kasvit kasvattavat marjoja ryppäissä, ja ne tuottavat hedelmiä jo kahdessa vuodessa. Karviaiset ovat erinomainen alkukasvi astiaistutuksiin, sillä ne vaativat vain vähän hoitoa. Ne ovat myös sitkeitä ja melko taudinkestäviä kasveja. Pienetkin lajikkeet kasvavat 4-6 jalkaa korkeiksi, joten istuta ne aina suureen astiaan.

Yleensä karviaiset suosivat viileämpää ilmastoa ja vaativat jonkin verran suojaa tuulelta, mutta lajikkeet, kuten Hinnomaki Red -karhunvatukka, voivat elää astiassa ulkona tai sisätiloissa. Ne tarvitsevat vähintään 8 tuntia auringonvaloa päivässä, ja ne viihtyvät aamu- ja iltapäiväauringossa, joka ei ole liian kova. Anna niille hyvin vettä läpäisevää maata ja kastele niitä usein, jotta ne pysyvät terveinä.

6. Mulperipensaat (Morus alba, M. rubra, M. nigra)

Mulperipensaat kasvavat erittäin hyvin astioissa, vaikka niitä pidetäänkin yleensä suurina puina. Ne ovat harvinaisempia kuin muut tämän luettelon marjat, ja niiden säilyvyysaika on lyhyempi, minkä vuoksi elävän kääpiömäisen ikimarjaisen mulperin löytäminen monista kaupoista on harvinaista.

Nämä maukkaat hedelmät muistuttavat pitkänomaisia karhunvatukoita, mutta ne ovat läheistä sukua viikunoille. Lajista riippuen mulperinmarjat voivat olla valkoisia, violetteja, tummanpunaisia tai mustia. Ne tarvitsevat harvoin kastelua, ja ne viihtyvät hyvin täydessä auringossa, mutta myös puolivarjo sopii niille. Valitse kääpiölajike, joka on itsepölytteinen, niin olet valmis.

Mulperipensaiden ainoa haittapuoli on se, että myös linnut ja muut eläimet rakastavat niitä, joten niitä kannattaa kasvattaa suojaisalla alueella tai sisätiloissa ikkunassa, joka saa paljon aurinkoa.