6 Kulmahiomakoneen käyttötarkoitusta, jotka kaikkien tee-se-itse-itse-rakentajien pitäisi tietää.

6 Kulmahiomakoneen käyttötarkoitusta, jotka kaikkien tee-se-itse-itse-rakentajien pitäisi tietää.

Kulmahiomakoneet ovat monipuolinen sähkötyökalu, jossa on nopeasti pyörivä levy, joka leikkaa, hioo, kiillottaa, teroittaa ja puhdistaa monenlaisia vaikeita materiaaleja, kuten rautaa, kuparia, messinkiä, tiiltä, kaakelia, kiveä tai laastia. Työkalu pyörittää kiekkoja suurella vääntömomentilla ja keskimääräisellä käyttönopeudella, joka on noin 12 000 kierrosta minuutissa (rpm), ja joissakin on säädettävä nopeus, joka voi toimia niinkin alhaisella nopeudella kuin 2 800 rpm. Nopeutta ja kiekkoa vaihtamalla voit vuorotellen hioa metallia läpi ja kiillottaa metallia, joten on tärkeää varmistaa, että kulmahiomakone on asianmukaisesti varustettu kunkin projektin tavoitteeseen ennen aloittamista.

Nämä työkalut voivat toimia akulla tai ne voidaan kytkeä suoraan virtajohdon kautta, jotta moottoriin saadaan jatkuvasti sähköä. Akkuhiomakoneet ovat erinomainen vaihtoehto lyhyisiin projekteihin tai tiettyihin leikkaus- tai hiontatehtäviin. Jos hiomakonetta on käytettävä yli tunnin ajan, voi olla parempi investoida johdolliseen kulmahiomakoneeseen. Riippumatta siitä, minkä tyypin valitset, käyttäjien on aina varmistettava, että heillä on asianmukaiset henkilökohtaiset suojavarusteet (PPE), kuten suojanaamari, suojalasit, työkäsineet ja korvatulpat.

1. Metallin hionta ja kiillotus

Kulmahiomakoneen ensisijainen tarkoitus on hioa metallia. Se saavuttaa tämän käyttämällä hiomalaikkoja, joita on saatavana eri materiaaleista, kuten alumiinista, kovametallista ja timanttipintaisista kiekoista. Kiinnitä hiontakiekko ja käynnistä hiomakone, jotta kiekko alkaa pyöriä nopeasti. Paina hiomalaikkaa kohdemetalliin tasoittaaksesi, tasoittaaksesi tai poistaaksesi kappaleet kokonaan metallista.

Pienemmällä nopeusasetuksella tasoitus- tai kiillotuskiekko voi parantaa metallin viimeistelyä ja parantaa väriä. Tasoittaminen tarkoittaa hienon kerroksen poistamista metallista, jolloin jäljelle jää puhdas viimeistely. Kiillotuspyörät on valmistettu pehmeistä materiaaleista, kuten puuvillasta, ja ne itse asiassa lisäävät kiillotuskerroksen, jotta sileille metallipinnoille saadaan peilimäinen viimeistely. Jos nopeus ei ole säädettävissä, tasoitus- tai kiillotuspyörä saattaa poistaa pinnasta liikaa. Muista myös, että sekä tasoitus että kiillotus vievät enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä kuin hionta.

2. Metallin leikkaaminen

Kulmahiomakoneen nopeasti pyörivä kiekko ei ainoastaan tasoita, kiillota ja hio metallia, vaan sitä voidaan käyttää myös metallin leikkaamiseen. Tämä on yleinen käyttötarkoitus putkimiehille, jotka työskentelevät sinkittyjen rauta- tai lyijyputkien parissa. Hitsaajat leikkaavat usein metallipaloja siivotakseen projekteja tai valmistellakseen metallinpalaa tulitikuksi.

Vaihda hiomalaikka katkaisulaikkaan. Katkaisukiekkoja on eri paksuisia, mutta ne ovat ohuempia kuin hiontakiekot. Ohuen koon ansiosta pyörivän kiekon on helpompi leikata metallia, koska sen on poistettava vähemmän materiaalia kuin jos käyttäisit paksumpaa hiontakiekkoa. Ohut koko tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että leikkuukiekot ovat alttiimpia taipumaan ja rikkoutumaan. Vältä katkaisukiekon rikkoutuminen antamalla hiomakoneen leikata metallia maltillisella vauhdilla sen sijaan, että yrität pakottaa sen läpi nopeammalla nopeudella.

3. Metallin puhdistaminen

Poista maali, ruoste ja lakka metallipinnoilta kulmahiomakoneen avulla. Varusta muovinen kuorintakiekko tai metallinpuhdistuslaippa, jotta voit irrottaa lohkeilevia ja kuoriutuvia kerroksia vahingoittamatta alla olevaa metallia. Muoviset kuorintakiekot ovat hyvä vaihtoehto maalin, lakan ja vastaavien pinnoitteiden poistamiseen, jotka eivät ole sulautuneet metalliin. Nämä levyt on valmistettu nailonhihnamateriaalista ja piikarbidista, jotta ne tarjoavat riittävästi hankausta näiden pinnoitteiden irrottamiseksi metallista.

Jos sinun on poistettava ruoste, metallipuhdistuslaikka on parempi valinta. Metallipuhdistuspyörät on valmistettu useista toistensa läpi kierretyistä metallilangoista, jotka muodostavat tehokkaan ruosteenpoistopyörän. Kun tämä pyörä pyörii nopeasti ja joutuu kosketuksiin metallipinnan kanssa, se raaputtaa pintaruosteen pois paljastaen puhtaan metallin. Nämä pyörät voivat joskus ampua pieniä katkenneen langan palasia, joten käytä aina asianmukaista henkilönsuojainta.

4. Teroitustyökalut

Kulmahiomakoneilla voidaan myös teroittaa muita työkaluja, kuten palauttaa ruohonleikkurin terän, kirveen tai taltan terävyys. Varusta kulmahiomakone hiomalaikalla ja varmista, että työkalun terä on kunnolla kiinnitetty ruuvipenkkiin, jotta voit keskittyä hiomakoneen liikkeen hallintaan ja vakauttamiseen.

Kun teroitat työkaluja hiomakoneella, on tärkeää suunnata hiomalaikka terän kulman mukaan, jotta teroitettuun terään tulee samankulmainen leikkaus. Leikkauskulman muuttaminen voi vähentää merkittävästi työkalun tehokkuutta ja saattaa jopa pilata terän. Hiomakone on hyvä työkalujen nopeaan teroittamiseen, mutta harkitse teroituskiven käyttöä sen jälkeen terän tarkemman terän lisäämiseksi terään ennen työkalujen laittamista pois.

5. Laattojen, kiven ja muiden muurausmateriaalien leikkaaminen

Vaikka kulmahiomakoneita käytetään ensisijaisesti kuparin, raudan, teräksen, lyijyn ja muiden metallien työstämiseen, niillä voidaan leikata myös kovia muurausmateriaaleja, kuten kaakeleita, kiveä ja tiiliä. Vaihda metallin katkaisukiekko muurausleikkuriin ja leikkaa suoraan näiden vaikeiden materiaalien läpi. Kulmahiomakoneen tarkkuus tekee siitä käyttökelpoisen, kun haluat leikata kaakeleihin mukautettuja kulmia kylpyhuoneen suihkukorjausten yhteydessä, tehdä tiilestä tai kivestä puutarhapolun tai korvata takapihan nuotiopaikan rikkinäiset palat.

Nämä leikkuupyörät on tehty kestämään huomattavaa rasitusta, joten ne eivät ole yhtä hauraita kuin metalliset leikkuukiekot. Ne ovat kuitenkin edelleen alttiita lohkeilemaan tai rikkoutumaan, kun hiomakone painetaan materiaalin läpi. Lastuamisen ja rikkoutumisen riski kasvaa vanhemmilla käytetyillä leikkuupyörillä, joten muista vaihtaa muurausleikkuupyörä säännöllisesti, jotta saat tasaiset ja puhtaat leikkaukset.

6. Laastin poistaminen

Vuodot, vedot ja toistuvat hyönteistuhot voidaan korjata vaihtamalla kodin ulkoseinän laasti. Laastin irrottaminen tiiliä vahingoittamatta ei kuitenkaan ole helppoa ilman kulmahiomakonetta. Hanki paksu hiomakiekko, joka kestää pehmeää muuraustyötä, tai käytä muurausleikkuria aloittaaksesi tiilien väliin jäävien laastirivien lohkomisen.

Kapealla kiekolla ei ole mitään ongelmaa mahtua näihin rakoihin, ja huolellisella ohjauksella suurin osa laastista voidaan poistaa kokonaan tiiliin koskematta. Sitten sinun tarvitsee vain täyttää laastisaumat uudella laastilla, jolloin lämpöhäviöt vähenevät merkittävästi ja energialaskut mahdollisesti pienenevät. Varmista vain, että sinulla on kasvosuojus tai suojalasit ja muut sopivat henkilönsuojaimet, jotta pysyt turvassa työskentelyn aikana.