6 Erilaista vaahterapuuta, joita saatat löytää tontiltasi (mukaan lukien yksi, jota et todellakaan halua)

6 Erilaista vaahterapuuta, joita saatat löytää tontiltasi (mukaan lukien yksi, jota et todellakaan halua)

Maailmassa ei ole mitään muuta aivan samanlaista kuin vaahterapuut. Käytämme vaahteramehua pannukakkujen makeuttamiseen ja vaahterapuun savua pekonin maustamiseen. Käytämme niiden antamaa varjoa paetaksemme kesähelteitä, ja omistamme kokonaisia syysviikonloppuja ajellaksemme tuntikausia katsellaksemme niiden loistavia lehtiä. Vaahterapuita on istutettu ympäri maailmaa satojen, ellei jopa tuhansien vuosien ajan ravinnoksi, suojaksi ja kauneudeksi. Nämä enimmäkseen tuholaisista vapaat puut ovat edelleen yksi suosituimmista maisemakasviperheistä hyvästä syystä.

Kaikkiaan maailmassa on noin 125 erilaista vaahteralajia. Jotkut, kuten sokerivaahtera, ovat hallitsevia metsäpuita, kun taas toiset, kuten japaninvaahtera, kasvavat enemmän pensasmaisesti. Toiset tuovat maisemaan villiyttä, toiset taas hienostuneisuutta ja hienostuneisuutta. Jos tarvitset puun, vaahtera on lähes aina hyvä ehdokas. Seuraavassa on neljä parasta ja pari, joita kannattaa välttää.

1. Japaninvaahtera

Japaninvaahteroita (Acer palmatum) on kahta yleistä muotoa, pystypuita ja kaskadiapuja. Molempiin kuuluu monia erilaisia japaninvaahteratyyppejä, joista toisissa on kiinteät "palmatum"-lehdet, toisissa pitsimäiset "dissectum"-lehdet, ja lehtien värit vaihtelevat kirkkaanvihreästä syvän ruskeaan, oranssiin, violettiin, punaiseen, vaaleanpunaiseen tai valkoiseen. Lehtien väri vaihtuu tyypillisesti koko kasvukauden ajan. Kirkkaanväriset nuoret oksat ja houkutteleva kypsä kuori lisäävät kiinnostavuutta talven aikana.

Kaskadiset tai itkevät japaninvaahterat ovat hyvin haaraisia, ja niitä on karsittava säännöllisesti, jotta ne saisivat houkuttelevan muodon. Useimmat tämäntyyppiset pysyvät alle 10 jalan pituisina. Niitä käytetään maiseman korostuksena ja keskipisteenä. Pystyt japaninvaahterat ovat yleensä noin 20-25 metriä korkeita. Ne toimivat hyvin varjopuina pienillä pihoilla tai korostuspuina suuremmissa maisemissa. Maisemavalaistusta käytetään usein korostamaan japaninvaahteroiden kauniita arkkitehtonisia piirteitä. Ne ovat kestäviä USDA-vyöhykkeillä 5-8.

Parhaiten sopii: Maiseman keskipisteeksi tai korostuspuuksi, joka houkuttelee ympäri vuoden.

2. Norjanvaahtera

Vaahtera (Acer platanoides) tuotiin Pohjois-Amerikkaan Euroopasta 1800-luvun puolivälissä. Se kasvaa kestävyysvyöhykkeillä 3-7. Vaikka se ei ole yhtä suuri kuin jotkin kotoperäiset puulajimme, se on nopeakasvuinen, houkutteleva varjopuu, joka saavuttaa 40-60 jalan pituuden. Crimson King -lajike on todella upea, varsinkin kun nuoret lehdet kypsyvät alkukesällä syvänpunaisiksi. Suuressa osassa maata vaahterasta on kuitenkin tullut haitallinen laji, jolla on invasiivisia taipumuksia.

Nämä puut tuottavat runsaasti siemeniä. Siemenet leviävät naapuripihoille ja luontoalueille, joissa ne itävät nopeasti. Ja taimet kasvavat nopeasti. Pian nuoret taimet heittävät syvää varjoa, joka yhdessä tiheän ja matalan juuristonsa kanssa estää muiden lajien selviytymiseen tarvitsemat resurssit. Näin ne päätyvät muodostamaan eksoottisia, haitallisia monokulttuureja, jotka vahingoittavat paikallista ekosysteemiä.

Parhaiten sopii: Ei suositella

3. Sokerivaahtera

Sokerivaahtera (Acer saccharum) on kotoperäinen puu, joka hallitsee varttuneita pohjoisia metsiä valkomännyn, puolukan ja pyökin rinnalla. Maisemassa sitä on pitkään arvostettu sen syvän varjon ja upean syysvärin vuoksi. Tämä suuri varjopuu kasvaa 65-75 metriä korkeaksi, ja sen latvusto on pyöreä. Se sopeutuu laajalti erilaisiin ilmasto- ja maaperätyyppeihin, ja se saattaa olla Michiganin, sen itäisen Pohjois-Amerikan levinneisyysalueen ytimen, kotoperäisten vaahteralajien suosikki. Sokerivaahtera kasvaa vyöhykkeillä 3-8.

Lämpimässä eteläisessä ilmastossa muut sokerivaahteratyypit menestyvät paremmin. Sekä etelän sokerivaahteralla (A. barbatum) että liitukaarivaahteralla (A. leucoderme) on samanlaiset ominaisuudet kuin A. saccharumilla, mutta ne ovat pienempiä. Molemmat kasvavat noin 25 jalan pituisiksi, ja niiden lehdet ovat pienemmät kuin pohjoisilla lajeilla, ja ne tuottavat hyvän syysvärin. Etelän sokerivaahteran lehdet muuttuvat tyypillisesti kirkkaan keltaisiksi, kun taas liitukuori-vaahteran lehdet vaihtelevat syksyllä kirkkaan kelta-oranssista karmiininpunaiseen. A. barbatum kasvaa vyöhykkeillä 5-9, kun taas A. leucoderme kasvaa vyöhykkeillä 5-8.

Sopii parhaiten: Varjopuu, jolla on loistava syysväri

4. Paperbark-vaahtera

Paperbark-vaahtera (Acer griseum) on pienikokoinen puu, jota kasvatetaan usein monirunkoisena yksittäispuuna, yksittäin tai ryhmittäin istutettuna. Sen kuori on kuparinvärinen, ja sen lehdet eroavat muiden vaahteratyyppien lehdistä. Yhdistelmälehdet koostuvat kolmesta lehdestä. Tämä puu on mielenkiintoinen neljänä vuodenaikana: houkutteleva oksarakenne, mielenkiintoinen kuori, joka erottuu hyvin ikivihreää taustaa vasten, ja loistava syyslehti.

Soikeat lehdet ja paperinen kuori saattavat antaa vaikutelman koivusta, mutta siivekkäät siemenet ja keltaisen, oranssin ja punaisen sävyinen syysväri eivät jätä epäilystäkään siitä, että kyseessä on vaahtera. Se kasvaa hyvin pienenä varjopuuna, tai sitä voidaan käyttää aluskasvillisuudessa korkeampien puiden korkean latvuston ja hajavalon alla. Paperbark-vaahtera kasvaa noin 30 jalan korkuiseksi. Se on kestävä USDA-vyöhykkeillä 4-8.

Sopii parhaiten: Pieni varjopuu, maisemanäyte/esimerkki tai suurten maisemien saarekkeet.

5. Punavaahtera

Punavaahtera (Acer rubrum) on toinen suosittu kotoperäinen puumme. Se on saanut nimensä pienistä punaisista kukista, jotka ilmestyvät sen paljaisiin oksiin lopputalvella. Joillakin punaisilla vaahteratyypeillä on myös syvänpunainen syyslehti, mutta toiset voivat muuttua keltaisiksi, oransseiksi, tulipunaisiksi tai punaruskeiksi. Punavaahtera on sopeutunut laajalti erilaisiin kasvuolosuhteisiin, joten se on yksi yleisimmistä maisemapuista.

Punaiset vaahterat kasvavat kohtalaista vauhtia, ja ne voivat lopulta kasvaa 40-60 metriä korkeiksi. Ne ovat kestäviä USDA-vyöhykkeillä 3-9. Se on yksi sopeutuvimmista vaahteralajeista, ja se on erinomainen varjopuu, jolla on houkutteleva soikea latvus ja kaunis syysväri.

Sopii parhaiten: Ongelmaton varjopuu monenlaisiin maisemiin.

6. Hopeavaahtera

Hopeavaahtera (Acer saccharinum) on kookas, nopeakasvuinen vaahtera, jolla on nostalginen viehätysvoima. Sen hopeaselkäiset lehdet melkein kimaltelevat, kun ne puhaltavat tuulessa ennen kesäsadetta. Tätä kotimaista puuta tulisi kuitenkin käyttää vain varovaisesti ja rajoitetusti. Se sopii hyvin varjostamaan laajoja avoimia tiloja, erityisesti matalia alueita, joissa se saa jatkuvasti kosteutta. Sillä on kuitenkin huono maine siitä, että se pudottaa oksia, haaroja ja toisinaan suuria raajoja sekä muodostaa pintajuuria.

Kaikista Ohion ja maan itäosien alkuperäisistä vaahteralajeista hopeavaahtera on luultavasti huonoin valinta useimpiin nykyaikaisiin koteihin. Se kasvaa nopeasti 50-80 jalan korkuiseksi, ja se kestää vyöhykkeillä 3-9.

Parhaiten soveltuu: Suuri, nopeasti kasvava varjopuu avoimiin tiloihin, joissa maaperä on tasaisen kosteaa.