6 Bonsai-puutyyppiä, jotka ovat parhaita aloittelijoille

6 Bonsai-puutyyppiä, jotka ovat parhaita aloittelijoille

Bonsai, muinaisesta Kiinasta kotoisin oleva puutarhataide, on yhä nykyäänkin suosittu harrastus. Yksi yleinen harhaluulo on, että bonsai on puulaji. Itse asiassa bonsailla viitataan käsityöhön tai taidemuotoon, jossa viljellään, muotoillaan ja ylläpidetään pieniä puita.

Kuten normaalikokoiset sisaruksensa, bonsaipuut voivat elää satoja vuosia. Jotkut ovat jopa eläneet yli hoitajiensa. Esimerkiksi Washington D.C:ssä sijaitsevan National Bonsai & Penjing Museum -museon kokoelmissa oleva japanilainen valkomänty on ollut kasvatuksessa vuodesta 1625 lähtien, joten se on lähes 400 vuotta vanha.

Niiden, jotka haluavat kokeilla bonsaita, on hyvä tietää, että bonsain hallitseminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Harjoittelulla on kuitenkin mahdollista tehdä hankalista taimista taideteoksia. Ensimmäinen askel tässä pitkässä ja palkitsevassa prosessissa on oikean, aloittelijoille sopivan puun valitseminen. Tässä ovat parhaat ehdokkaat.

1. Ficus

Vaikka useimmat ihmiset yhdistävät bonsait sisätiloissa pidettäviin näytöksiin, monet lajikkeet viihtyvät paremmin ulkona. Tämä voi tehdä harrastuksen aloittamisesta haastavaa kylmemmillä ilmoilla asuville. Onneksi jotkin puut – esimerkiksi ficukset – viihtyvät hyvin sisätiloissa. Kaksi parhaiten sisäkasvatukseen soveltuvaa lajiketta ovat Ficus retusa ja Ficus ginseng., , joilla molemmilla on visuaalisesti mielenkiintoiset rungot. USDA-vyöhykkeillä 10 ja 11 asuvat voivat kuitenkin kasvattaa useimpia ficuslajeja ulkona.

Fikuspuista tekee niin sopeutumiskykyisiä niiden kyky reagoida myönteisesti kasvurajoituksiin. Bonsaissa pienen astian valinta on avainasemassa kasvin koon rajoittamisessa. Koska fikuspuut viihtyvät pienemmissä astioissa, ne sopivat hyvin bonsaiksi. Ne myös antavat anteeksi puutteita kastelemisessa ja muussa hoidossa. Ficus-kasvit eivät esimerkiksi yleensä välitä sisäympäristöjen kuivista olosuhteista. Varmista vain, että valitset aurinkoisen paikan mini-fikukselle.

2. Kiinanjalava

Tämä hitaasti kasvava kasvi sopii erinomaisesti bonsai-aloittelijoille, koska se voi pysyä tyytyväisenä lähes missä tahansa. Kiinanalmet viihtyvät myös hyvin sisällä ja ulkona, ja ne voivat selviytyä ulkona USDA-vyöhykkeillä 4-9. Muista vain valita paikka, jossa on paljon kirkasta aamuaurinkoa, joka muuttuu varjoisaksi iltapäivällä.

Toinen syy, miksi tämä puu sopii hyvin bonsaitaiteeseen, on se, että sitä on helppo karsia, ja sen hidas kasvu tekee muotoilusta mutkatonta. Puut eivät myöskään ole kovin alttiita tuholaisille, lukuun ottamatta hämähäkkipunkkeja. Nämä pienet hyönteiset on kuitenkin yleensä helppo torjua muutamalla neem-öljyn levityksellä.

3. Kataja

Tämä neulaslehtinen puu näyttää miniatyyrimuodossa erittäin houkuttelevalta. On kuitenkin tärkeää huomata, että katajat eivät viihdy hyvin sisätiloissa. Kasvata näitä puita sen sijaan ulkona USDA-vyöhykkeillä 4-9. Sijoita ne paikkaan, jossa ne saavat vähintään 4 tuntia aurinkoa päivässä. Toisin kuin muut, vähemmän kestävät bonsaiystävälliset puut, katajat kestävät kylmää säätä.

Kuten muutkin aloittelijoille sopivat bonsaipuut, katajat ovat tuholaisia kestäviä. Hämähäkkipunkit ja verkkomadot ovat kuitenkin joskus niiden kohteena. Ehkäise tartuntoja säännöllisellä karsimisella, jotta lehdet eivät sotkeudu liikaa. Kataja sopii bonsai-aloittelijoille myös siksi, että se kestää hyvin ylileikkausta. Vaikka aggressiivinen karsinta voi heikentää niitä ja aiheuttaa ruskettumista, puut toipuvat lopulta leikkausonnettomuuksista.

4. Cotoneaster

Nämä aluksi pienet puut soveltuvat hyvin bonsaitaiteeseen. Kolmella mantereella – Aasiassa, Euroopassa ja Afrikassa – kotoisin olevilla cotoneastereilla on kiiltävän vihreät lehdet ja pienet omenanmuotoiset hedelmät, jotka ilmestyvät pienten valkoisten kukkien kukinnan jälkeen.

Jos haluat kasvattaa cotoneastereita, valitse paikka, jossa on täysi aurinko, joko sisällä tai ulkona. Säiliöissä oleville kasveille on tarjottava pakkassuoja, vaikka maahan istutettujen cotoneasterien pitäisi sietää pakkasta melko hyvin. Useimmat lajikkeet ovat kylmänkestäviä vyöhykkeillä 5-8, mutta kestävyys vaihtelee lajikekohtaisesti. Toisin kuin haastavammat bonsailajit, nämä puut sietävät kuivuutta, kunhan kuivuusjaksot ovat lyhyitä. Koska cotoneastereiden oksat ovat joustavia, ne kestävät hyvin muotoilua langoilla.

5. Portulacaria

Portulacaria-puut, jotka tunnetaan myös nimellä kääpiöjade tai baby jade, ovat erinomaisia bonsailajeja aloittelijoille, koska niitä ei tarvitse kastella säännöllisesti. Jos sinulla on ollut tapana tappaa kasveja huonoilla kastelutottumuksillasi, tämä voi olla oikea puu sinulle kokeillaksesi bonsain kasvatusmenetelmiä. Ole vain varovainen, ettet Kastelemasta liikaa, koska nämä puut ovat alttiita juurimädälle.

Portulacaria-puiden muotoilussa on vältettävä vaijereita ja pitäydyttävä varovaisessa karsinnassa. Koska ne kasvavat nopeasti, säännöllinen leikkaus on tarpeen esteettisesti miellyttävän muodon säilyttämiseksi. Voit pitää jade-vauvoja kesän ajan ulkona, mutta ihanteellisinta olisi tuoda ne sisälle, kun yön lämpötilat laskevat 40 asteeseen. Vyöhykkeillä 10 ja 11 on mahdollista kasvattaa baby jadea ulkona, mutta mehikasvi sopii erinomaisesti myös sisätiloihin.

6. Rosmariini

Tee syötävää taidetta valitsemalla rosmariinikasvi bonsai-harrastukseesi. Mikä parasta, kun leikkaat rosmariini-bonsaitasi, et ainoastaan auta ylläpitämään kasvin muotoa, vaan saat myös yrttejä verkkoon illalliseksi. Usein tapahtuva kastelu on välttämätöntä, jotta rosmariinikasvit viihtyisivät, mutta ne ovat myös alttiita juurimädälle, joten varmista, että kasvit pidetään ruukussa, jossa on riittävä salaojitus.

Jotta kasvi pysyisi pienikokoisena, poista ensimmäisten lehtien jälkeen ilmestyvä uusi kasvu. Kun leikkaat vähintään 25 prosenttia juurista, estät kasvia kasvamasta ruukkuaan suuremmaksi. Oksia voi muotoilla langoittamalla, kunhan ne ovat nuoria ja riittävän notkeita.

Toinen etu, kun valitset rosmariinin pieneksi "puuksi", on se, että voit aloittaa sen nopeasti siemenestä. Kasvata tätä yrttiä astioissa ja tuo se sisälle ennen ensimmäisiä pakkasia.

Muita bonsaiviljelyyn soveltuvia yrttejä ovat mm:

  • Timjami
  • Laventeli
  • Oregano
  • Laakerinlehti