6 Asiaa, jotka on hyvä tietää verhoja ripustettaessa.

6 Asiaa, jotka on hyvä tietää verhoja ripustettaessa.

Oikeat verhot tai verhot voivat lisätä paljon nautintoa sisätilasta ja huoneen sisustuksesta. Sen lisäksi, että kankaiset ikkunankäsittelyt tarjoavat yksityisyyttä ja hallintaa sisään tulevalle valolle, voit lisätä niihin suuren annoksen väriä, tekstuuria ja kiinnostavuutta. Verhojen valitseminen ja ripustaminen voi kuitenkin olla haastavaa, ellet ymmärrä muutamia yksinkertaisia ohjeita. Seuraavassa on kuusi sisustajan salaisuutta, joiden avulla saat ikkunasi loistamaan ilman ammattilaisen apua.

1. Mitä eroa on verhojen, verhojen ja verhojen välillä?

Vaikka näitä kolmea termiä käytetään usein vaihdellen, niillä on kummallakin oma merkityksensä.

 • Teknisesti ottaen verhot on valmistettu kevyestä kankaasta (ajatelkaa voile, puuvilla, harso, pitsi), eikä niissä ole vuorta. Ne pysyvät yleensä paikallaan ikkunan päällä ilman avaus- ja sulkumekanismia. Verhot tarjoavat jonkin verran yksityisyyttä, mutta päästävät silti valoa huoneeseen, ja ne ovat suosittu valinta kylpyhuoneisiin ja keittiöihin. Kahvila-verhot, jotka peittävät vain ikkunan alaosan, eivät ole enää yhtä suosittuja kuin ennen, mutta niitä käytetään edelleen usein keittiön tiskialtaan yläpuolella olevissa ikkunoissa.
 • Draperiat, perinteiset olohuoneiden ja makuuhuoneiden ikkunankäsittelyt, on valmistettu raskaammista kankaista, kuten sametista tai silkistä, ja ne on usein vuorattu. Ne avataan ja suljetaan tyypillisesti valon päästämiseksi sisään tai sen sulkemiseksi pois verhotangossa olevan naruvetojärjestelmän avulla. Verhot tarjoavat täydellisen yksityisyyden, mikä on erityisen tärkeää makuuhuoneessa. Niin sanotuissa pimennysverhoissa on erittäin raskaat vuoraukset, jotka estävät kaiken valon, mikä on tärkeää, jos sinun tai kumppanisi on nukuttava päivisin työaikojen tai sairauden vuoksi.
 • Vaikka "drape" on verbi, ei substantiivi, joka viittaa kankaan roikkumiseen, olipa kyse sitten ikkunanpäällysteestä tai vaatteista, "drapes" on tullut verhojen synonyymiksi.

2. Kuinka korkealle verhotangot pitäisi ripustaa?

Vaikka entisaikojen tyyliin verhotangot piti asentaa aivan ikkunan yläreunan yläpuolelle, nykyään sisustajat haluavat ripustaa verhot hieman – tai joskus paljon – korkeammalle. Ikkunaverhoilujen ripustaminen korkeammalle kuin varsinaiset ikkunat luo illuusion suuremmista ikkunoista ja korkeammista katoista, jotka molemmat huijaavat silmää luulemaan, että huone on tilavampi.

Yleissääntönä voidaan sanoa, että verhotangon asentaminen neljästä kuuteen tuumaa ikkunan yläreunan yläpuolelle on paras sijoitus useimmissa huoneissa, kun oletetaan, että katto on keskikorkea ja että ikkunat eivät ole kovin suuria tai pieniä suhteessa huoneen kokonaiskokoon. Tästä ohjeesta voidaan poiketa muun muassa seuraavasti:

 • Jos ikkunan yläreuna on 6-12 tuuman päässä katosta, monet suunnittelijat suosittelevat verhotangon ripustamista ikkunan yläreunan ja katon puoliväliin. Tämä korkeus avaa tilaa visuaalisesti ja säilyttää samalla tasapainoisen ulkonäön.
 • Jos ikkunan yläreuna on yli 12 tuuman päässä katosta tai katto on korkea tai holvattu, voit ripustaa tangon vielä korkeammalle. Älä kuitenkaan ylitä 8 tuumaa ikkunan yläpuolelle, sillä silloin raja tyylikkäästä hölmöksi voi ylittyä.
 • Jos huoneessa on hyvin korkeat ikkunat, jotka ulottuvat kattoon asti, verhotanko pitäisi itse asiassa ripustaa kattoon asti. Näin saat tilaan siistin ja nykyaikaisen tunnelman.

Löydä luotettavat paikalliset ammattilaiset mihin tahansa kotiprojektiin Löydä ammattilaiset nyt +

3. Kuinka alas verhot pitäisi ripustaa?

Katso kuvia useiden vuosikymmenten takaisista huoneista, ja näet todennäköisesti verhoja, jotka pysähtyvät metrin tai enemmänkin lattian yläpuolelle. Nykypäivän suunnittelijat suosivat ikkunaripustuksia, jotka tulevat lähelle lattiaa – tai jopa koskettavat sitä.

 • Jos avaat ja suljet verhot säännöllisesti, paras pituus on enintään puoli tuumaa lattiasta. Näin syntyy pitkä, selkeä kangasviiva, mutta verhoja on silti helppo liikutella.
 • Jos ripustat verhoja, jotka ovat vain koristeellisia ja joita ei avata tai suljeta säännöllisesti, voit käyttää vieläkin pidempää pituutta. Monet sisustajat tykkäävät ripustaa verhot niin pitkiksi, että ne läträävät hieman lattialle, mikä antaa huoneelle muodollisen, dramaattisen ilmeen. Noin kolme tuumaa lisää kangasta luo erittäin tyylikkään lätäkön, kun taas neljästä kuuteen tuumaa lisää kangasta luo lumoavan ja dramaattisen lätäkön. Pidä mielessä, että lätäkköön jäävällä kankaalla on taipumus kerätä paljon pölyä ja lemmikkieläinten karvoja, ja se saattaa myös houkutella uteliasta lemmikkiä tai pientä lasta nykimään tai leikkimään ikkunankäsittelyn kanssa.
 • Pidä verhot lyhyempinä, kun ikkunan alla on este. Jos suoraan ikkunan edessä on patteri, sohva tai muu suuri huonekalu tai jos ikkunassa on poikkeuksellisen syvä kynnys, verhojen pitäisi roikkua suoraan esteen yläpuolelle, ei lattialle.

Määritä haluamasi pituus ennen verhojen ostamista. Mittaa ensin ikkunan korkeus ylhäältä alas. Päätä nyt, kuinka monta tuumaa ikkunan yläpuolelle asennat verhotangon. Mittaa seuraavaksi etäisyys ikkunan alareunasta lattiaan. Jos haluat, että verhot läträävät, päätä lopuksi, kuinka "syvä" läträ on. Laske kaikki nämä luvut yhteen. Niiden summa on ostettavien verhojen pituus.

4. Kuinka leveät verhojen pitäisi olla?

Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että verhot, jotka ovat houkuttelevan täyteläiset ja verhoutuvat sirosti ikkunan ympärille, vaativat kaksi-kaksi ja puoli kertaa niin paljon kangasta kuin itse ikkunan leveys. Jos siis esimerkiksi ikkunasi ovat 36 tuumaa leveät, haluat verhopaneelit, joiden leveys on 72-90 tuumaa. Huomaa, että useimmat verhot ja verhot myydään kahden paneelin sarjoina, jolloin voit avata ikkunankäsittelyt keskeltä. Esimerkissämme 72-90 tuumaa tarkoittaa siis molempien paneelien kokonaisleveyttä, ei kunkin erillisen paneelin leveyttä.

5. Mikä on oikea verhotanko?

Ikkunan yläpuolella olevaan seinään ruuvattava tanko on myös avainasemassa verhoja ripustettaessa. Muodollisissa, laskostetuissa verhotyyleissä on yleensä kankaan yläpuolisessa takapuolessa piilotettu tasku, joka peittää verhotangon, mutta tanko jätetään näkyviin rennoissa tai nykyaikaisissa, laskostamattomissa ikkunankäsittelyissä, jotka roikkuvat läpivientien, välilehtien tai silmukoiden avulla.

 • Laskostetuissa tyyleissä tangot ovat tyypillisesti yksiosaisia eivätkä lainkaan koristeellisia: tangon päät kaartuvat seinää vasten, kun taas tangon runko on muutaman sentin päässä seinästä. Pienet klipsit tai koukut kiinnittävät laskostetut verhot tankoon. Tangon toisessa päässä olevan vetonarun avulla voit avata ja sulkea verhot liu’uttamalla klipsit tangon sisällä olevaa kiskoa pitkin.
 • Nykyaikaisissa tyyleissä, joissa verhotangot ovat näkyvissä, niitä on saatavana monenlaisia houkuttelevia tyylejä ja materiaaleja, kuten puuta ja metallia. Nämä tangot pidetään paikallaan seinään ruuvattavilla kannattimilla, eikä niissä ole vetomekanismia, klipsejä tai sisäistä kiskoa, sillä voit yksinkertaisesti liu’uttaa kangasta tankoa pitkin käsin avataksesi tai sulkeaksesi verhot.

Useimmiten verhotangot ripustetaan makuuhuoneissa ja olohuoneissa ikkunanpuitteiden ulkopuolelle, ja ne ulottuvat yleensä muutaman sentin ikkunan todellista leveyttä pidemmälle. Nykyisten tyyliohjeiden mukaan verhotankojen on oltava kolme tai kuusi tuumaa leveämmät kuin ikkuna kummallakin puolella. Esimerkiksi 36 tuumaa leveä ikkuna näyttää parhaalta 42-48 tuumaa pitkällä verhotangolla. Suuret ikkunat voivat olla vieläkin leveämpiä, mutta älä käytä verhotankoa, joka on yli kolmanneksen pidempi kuin ikkunan leveys.

Esimerkki: 60 tuuman ikkunassa verhotanko voi ulottua jopa 10 tuumaa kummallekin puolelle. (60 tuumaa jaettuna kolmella on 20 tuumaa. Jaa 20 tuumaa puoliksi, niin saat 10 tuumaa ikkunan kummallekin puolelle).

Kylpyhuoneiden ja keittiöiden pienet ikkunat näyttävät kuitenkin yleensä parhaimmilta, kun tanko ripustetaan kehyksen sisäpuolelle, samoin kuin ikkunat, joissa on hyvin koristeelliset kehykset tai koristeet.

6. Miten valitset verhon värin?

Vaikka neutraalit värit ovat helppoja, koska ne täydentävät mitä tahansa kokonaisuutta, älä unohda värikkäiden verhojen voimaa lisätä huoneen vaikuttavuutta. Piditpä sitten kirkkaista, pastellisävyisistä, jalokivisävyisistä tai tummista verhoista, seinien kanssa voimakkaan kontrastin muodostavat verhot ovat helppo ja tehokas tapa lisätä draamaa. Makuuhuoneessa tai muussa tilassa, jossa haluat estää valoa, valitse tummemman väriset vaihtoehdot. Mitä tahansa väriä valitsetkin, pidä ilme yhtenäisenä valitsemalla sävy, joka on jo läsnä huoneessa olevassa tyynyssä, matossa tai taideteoksessa.

Löydä luotettavia paikallisia ammattilaisia mihin tahansa kotiprojektiin Etsi ammattilaisia nyt. +