6 Asiaa, jotka on hyvä tietää setripuusta tehdystä mulchista

6 Asiaa, jotka on hyvä tietää setripuusta tehdystä mulchista

Sellaisista puista kuten läntisestä punaseprasta (Thuja plicata), itäisestä punaseprasta (Juniperus virginiana) ja valkoseprasta (Thuja occidentalis) peräisin oleva setrimulta on saatavana joko hakkeena tai silppuna. Sen kerrotaan kestävän pidempään kuin muun mullan, olevan tuoksuvaa ja torjuvan hyönteisiä.

Se on hyödyllinen lisäämään ravinteita ja pidättämään kosteutta, mutta on tärkeää olla varovainen siinä, mihin multaa sijoitetaan. Pidä multa aina vähintään 15 sentin päässä kasvien rungoista tai varsista, jotta ne eivät pääse mätänemään – ja jotta ne eivät tarjoa suojaa jyrsijöille ja etanoille, jotka haluaisivat syödä niitä. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja setrimullan käytöstä.

1. Se tarjoaa pitkäikäisen lopputuloksen sängyillesi tarvitsematta paljon huoltoa.

Cedarimullan hajoaminen kestää tiettävästi kauemmin kuin muiden mullien. Lännen- ja valkosedrin osalta tämä voi osittain johtua kemikaalista nimeltä tujaplicin, joka on vastustuskykyinen bakteereille ja homeille. Lisäksi valkoisen setripuun oletetaan olevan vastustuskykyinen tykkisienelle, joka joskus tunkeutuu muihin mulcheihin. Siksi setripuuta ei pitäisi joutua vaihtamaan yhtä usein kuin muita multseja, jotka imeytyvät maaperään nopeammin.

Ehkä juuri pitkäikäisyyden vuoksi setri maksaa yleensä enemmän kuin lehtipuusta valmistetut mullat, joten sinun on punnittava kustannusten ja vähäisemmästä huollosta saatavan hyödyn välinen suhde. Joissakin lähteissä kerrotaan myös, että setrimulta tekee sen alla olevasta maasta happamampaa. Vaikka se ei olekaan äärimmäisen hapanta, mutta ehkä se on tarpeeksi haitallista, jos maaperäsi pH-arvo on jo ennestään alhainen.

2. Se lisää ravinteita maaperään.

Luonnonmateriaalien, kuten setripuun, hajoaminen lisää maaperään kompostia, mikä tekee maaperästä rikkaamman ravinteiden, kuten typen, fosforin ja kaliumin, sekä mikroravinteiden, kuten rikin, hiilen ja magnesiumin, suhteen. Kompostin ansiosta maaperä on myös kuohkeampaa, aivan kuten korotettujen sänkyjen käsittelemätön maaperä. Suojakerros auttaa estämään eroosiota ja torjuu kovaa kuorta, joka usein muodostuu peittämättömän maan pinnalle.

Tuoreesta hakkeesta voi kuitenkin itse asiassa huuhtoutua jonkin verran typpeä maaperästä, kun se alkaa hajota. Vaikka se yleensä tapahtuu vain maan pinnalta, se vaikuttaa todennäköisesti vain matalajuurisiin kasveihin. Silti on hyvä ajatus lisätä typpipitoisia lannoitteita maaperään, jonka aiot peittää uudella mullatavaralla.

3. Se tarjoaa suojakerroksen tuholaisia vastaan.

Aivan kuten setriarkku tai setripuuvuorattu kaappi karkottaa koiperhosia liinavaatteista ja vaatteista, setrimulta voi torjua tai tappaa sellaisia hyönteisiä kuin torakoita, termiittejä ja muurahaisia. Tämä johtuu sen sisältämästä öljystä nimeltä tujoni. Huonona puolena on se, että tujoni voi torjua hyötyhyönteisiä, kuten pitsisiipiä ja leppäkerttuja, puutarhapenkeistä.

Thujonin myrkyllisyys saattaa olla syynä internetissä liikkuviin huhuihin, joiden mukaan setrimulta tappaa kasveja. Linda Chalker-Scott, Washingtonin osavaltion yliopiston puutarhaviljelijä, kertoo kuitenkin seuraavaa: "ei ole käytännössä mitään dokumentoituja todisteita allelopaattisesta aktiivisuudesta Thuja- tai Cedrus spp. lajeissa." Vaikka multa ei siis vapauta kasvien kasvua estäviä kemikaaleja, hän huomauttaa, että kaikenlaiset mullat voivat tukahduttaa taimet, koska pienemmät kasvit eivät ole vielä kehittäneet vahvaa juuristoa.

4. Se tarjoaa miellyttävän tuoksun ja siistin ulkonäön puutarhoillesi ja maisemointikasveillesi.

Useimmat ihmiset pitävät setrin tuoksua miellyttävänä, mikä johtuu ehkä sen aiemmin mainituista assosiaatioista vanhoihin toivoarkkuihin. Aromaterapeutit väittävät myös, että sillä on rauhoittava vaikutus ja se terävöittää sitä hengittävien keskittymistä. Äärimmäisen allergisten, joille kaikki tuoksut voivat olla ärsyttäviä, olisi kuitenkin todennäköisesti vältettävä tätä multaa, kun se levitetään ensimmäistä kertaa puutarhaan. Sen haju häviää kuulemma noin kuukauden kuluttua.

Kuten muutkin tällaiset päällysteet, setrimulta tukahduttaa rikkaruohot ja voi toimia maiseman kaikkien eri istutusten visuaalisena yhdistämisenä. Se myös estää mullan roiskumisen kasvien lehdille, mikä ehkäisee mahdollisesti sieniongelmia. Muista kuitenkin rajoittaa mullan syvyys 2-3 tuumaan, sillä liian suuri määrä multaa voi tukahduttaa täysikasvuiset kasvit ja taimet.

5. Se auttaa puutarha- ja maisemointipenkkien maaperää säilyttämään enemmän kosteutta.

Kuten muutkin mullat, setri voi pitää allaan olevan maaperän kosteana estämällä haihtumista, mikä vähentää tarvetta usein tapahtuvaan kasteluun. Mullan lopulta tuottama humus auttaa myös hiekkamaita pidättämään enemmän vettä ja parantaa savimaiden kuivatusta.

Mullan alla oleva maa on kuitenkin hyvä tarkistaa säännöllisesti, että se pysyy kosteana. Mullat, jotka ovat jatkuvasti alttiina kuumille ja kuiville olosuhteille, saattavat lopulta kuivua ja muodostaa pinnalleen vedenpitävän kerroksen, joka estää sadetta tunkeutumasta maaperään. Koska puumulta voi olla kuivana erittäin helposti syttyvää, se ei ole hyvä valinta alueilla, joilla maastopalot ovat yleisiä.

6. Se parantaa maaperän lämpötilaa koko kunkin vuodenajan.

Cedar-mulch auttaa parantamaan maaperän lämpötilaa koko vuoden ajan. Kun multaa levitetään sen jälkeen, kun maa on jäätynyt talvella, se auttaa pitämään maan jäässä talven tilapäisten sulamisvesien aikana, jotta kasvit eivät harhautuisi aloittamaan kasvuaan liian aikaisin. Näin estetään myös maaperän kuohkeutuminen, joka voi kitkeä monivuotisia kasveja. Tämä peitto suojaa puutarhaa myös äärimmäisimmältä kylmyydeltä, mikä mahdollistaa sellaisten kasvien kasvattamisen, jotka kestävät vyöhykkeelläsi vain vähän.

Puutarhan ympärivuotinen multa tasoittaa äkillisiä lämpötilanvaihteluita ja hidastaa maan viilenemistä syksyllä ja lämpenemistä keväällä. Vaikka tämä vähentää varttuneiden perennojen stressiä, vältä setripuun levittämistä alueille, joiden on lämmetä nopeasti siementen kylvöä varten keväällä. Odota, että taimet ovat kasvaneet hyvin, ennen kuin levität multaa, jonka tarkoituksena on pitää niiden maaperä viileänä kesällä.