6 Asiaa, jotka on hyvä tietää lampaanvillan eristeestä.

6 Asiaa, jotka on hyvä tietää lampaanvillan eristeestä.

Alusta asti eristys on kodin välttämättömyys. Seinien taakse, lattioiden alle ja kattojen yläpuolelle piilotettu materiaali auttaa säätelemään lämpötilaa, minimoimaan ääntä ja säästämään energiaa sisätiloissa. Kodinomistajilla on valittavana useita eri eristetyyppejä, joista jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa.

Monissa vanhoissa kodeissa on runsaasti vaarallisia eristeitä, joista pahin on asbesti. Asbesti on kielletty useimmissa maissa 1980-luvulta lähtien, ja se on yhdistetty mesotelioomaan, keuhkosyöpään ja muihin terveysongelmiin. Myös muut vanhentuneet eristeet, kuten vermikuliitti ja ureaformaldehydivaahto, ovat haitallisia.

Jos asut vanhemmassa kodissa ja suunnittelet eristyksen uusimista, muista testata asbesti, ja jos sitä esiintyy, pyydä ammattiapua sen turvalliseen poistamiseen. Kaikkien mahdollisten ihmisten terveydelle aiheutuvien vaarojen lisäksi vanhat eristeet eristävät myös huonommin kotia. Lampaanvillaeriste on ainutlaatuinen vaihtoehto perinteisille eristeille. Jatka lukemista saadaksesi tietää miksi.

1. Lampaanvillaeriste käyttää luonnonkuitupohjaa.

Nykyään suosituimpia eristemateriaaleja ovat lasikuitu ja kivivilla (tunnetaan myös mineraalivillana). Molemmat koostuvat ihmisen valmistamista kuiduista, jotka on kehrätty nimensä mukaisesti sulasta lasista tai mineraaleista, kuten basaltista tai diabaasista. Vaikka Yhdysvaltain kansallisen toksikologisen ohjelman ja kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen kaltaiset laitokset pitävät näitä eristetyyppejä turvallisina, ne sisältävät synteettisiä, karvamaisia kuituja, jotka voivat irrota ja päästä ilmaan asennuksen aikana. Ne sisältävät myös formaldehydiä, jonka tiedetään vapauttavan haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC) ilmaan. Sekä ilmassa olevat kuidut että formaldehydi voivat ärsyttää ihoa ja keuhkoja, ja pitkäaikainen altistuminen formaldehydille voi aiheuttaa joitakin syöpätyyppejä. Jopa ruiskuvaahtoeriste voi olla erityisen vaarallinen, koska sen asennuksen aikana ja ennen sen täydellistä kovettumista ilmaan vapautuvien VOC-yhdisteiden määrä on suuri.

Lampaanvillaeriste alkaa lampaiden luonnollisesti kasvavasta villasta – usein villasta, jota pidetään liian karkeana, jotta siitä voitaisiin tehdä vaatteita tai muita kankaita. On kuitenkin tärkeää huomata, että on yleinen valmistuskäytäntö käsitellä lampaanvillaeristeitä lisäaineilla, kuten boorihapolla, hyönteisten karkottamiseksi ja syttyvyyden vähentämiseksi entisestään. Myös ammoniumsulfaatteja voidaan lisätä palonestoaineeksi. Vaikka perusmateriaali on luonnostaan luonnollista, lampaanvillaeristeen lopputuote ei myöskään ole täysin myrkytön. Molempia lisäaineita pidetään myrkyllisinä, jos niitä niellään, ja ne voivat aiheuttaa iho-, silmä-, nenä- ja kurkkuärsytystä. Lisäksi boorihappo on luokiteltu lisääntymismyrkylliseksi luokitus-, merkintä- ja pakkausasetuksessa (CLP) Euroopassa.

Kun asennat minkä tahansa tyyppistä eristettä kotiisi, ole aina varovainen ja käytä eristevalmistajan suosittelemia suojavarusteita.

2. Sillä on korkea R-arvo tuumaa kohti.

Yksi lampaanvillaeristeen tärkeimmistä eduista on sen erinomainen R-arvo. R-arvo mittaa eristysmateriaalin vastusta johtavaa lämpövirtaa vastaan, ja mitä korkeampi materiaalin R-arvo on, sitä tehokkaampi se on eristyksenä. Lampaanvilla on paksu ja tiheä materiaali, joten se on erinomainen eriste. Lampaanvillaeristeen R-13-R-19-arvo on yhtä suuri tai suurempi kuin useimpien lasikuitu-, selluloosa- ja kivivillaeristeiden. Sen luonnollinen pohja ja tehokkuus tekevät lampaanvillaeristeestä toivottavan vaihtoehdon monille asunnonomistajille.

3. Lampaanvillaeriste on kestävä.

Lampaanvillaeriste tarjoaa joustavuutensa ansiosta ylivoimaisen kestävyyden, ja se pitää kodin paahteisena tai viileänä vuosien ajan. Jokainen villakuitu toimii kuin kierretty jousi: Se venyy, kun sitä venytetään, ja vetäytyy, kun se vapautetaan, minkä vuoksi villa kestää hyvin rikkoutumista ja repeämistä. Lampaanvillassa on myös suojaava iho, joka toimii suojana hankausta vastaan.

4. Se säätelee kosteutta.

Lampaanvillaeristeen kuiduilla on vettä hylkivä ulkopinta ja vettä sietävä sisäpinta. Jos villaan pääsee kosteutta, kuidun sisällä olevat follikkelit voivat pidättää jopa kolmanneksen sen painosta. Villa on edelleen kuivan tuntuista, mutta se eristää edelleen, myös korkean kosteuden aikana. Puoliksi läpäisevyytensä ansiosta villa toimii lämpötilan säätelijänä: se imee kosteutta kosteammasta ilmakehästä ja luovuttaa sitä kuivempaan ilmakehään. Pohjimmiltaan lampaanvilla luo tasapainoisen ympäristön.

5. Lampaanvillaeriste kestää tulta ja hometta.

Lampaanvillan jokaisen kuidun kosteuspitoisuus tekee siitä luonnostaan palonkestävää. Ja koska lampaanvillan typpipitoisuus on korkea, noin 16 prosenttia, sitä pidetään itsestään sammuvana materiaalina, joka ei tue liekkejä alle 1040 celsiusasteen lämpötiloissa. (Tosin, kuten edellä todettiin, useimmat lampaanvillaeristystuotteet käsitellään lisäaineilla niiden syttyvyyden vähentämiseksi entisestään). Lopuksi, koska villa on keratiinia, se myös vastustaa luonnostaan homeen kasvua.

6. Lampaanvillaeriste tarjoaa hyvän äänenvaimennuksen.

Äänenvaimennuskertoimen ollessa 0,90-1,15 lampaanvillaeriste on erinomainen äänieriste kotiin. Lampaanvillan molekyylirakenne on kierteinen, mikä vähentää ilmaääntä, pintaääntä ja äänen siirtymistä. Sen viskoelastiset ominaisuudet voivat myös auttaa kuitua muuntamaan äänienergian lämmöksi.