6 Asiaa, jotka on hyvä tietää ennen hyönteismyrkkyjen ruiskuttamista.

6 Asiaa, jotka on hyvä tietää ennen hyönteismyrkkyjen ruiskuttamista.

Kevään odotettu saapuminen tuo mukanaan myös lukuisia hyönteisiä. Jotkut, kuten leppäkertut ja mehiläiset, ovat hyödyllisiä puutarhallesi. Toiset taas eivät valitettavasti ole niinkään. Tomaattisarvimadoista, jotka tuhoavat arvokkaita kasviasi, ja vaa’ankärjestä, joka imee elämän irti limetistäsi, tuhoisien tuholaisten joukot etsivät ilmaista ateriaa. Olipa sinulla sitten huonekasveja, kasvimaata, kukkapuutarhaa tai vähän kaikkea, muista, että terveet kasvit eivät ole helppoa saalista – asianmukainen kastelu, lannoitus, karsiminen ja multaus, jotka pitävät kasvit elinvoimaisina, estävät myös ötökät. Jonkinasteinen hyönteisongelma on kuitenkin yhtä väistämätön kuin näppylä teini-ikäisen leuassa, ja saatat joutua turvautumaan hyönteismyrkkyyn. Hyönteismyrkkyjä voi käyttää monella eri tavalla – luonnonmukaisesti, synteettisesti tai molempien yhdistelmänä – ja avain hyönteismyrkkyjen turvalliseen ruiskuttamiseen on se, että tietää, milloin ja miten niitä käytetään.

1. Ymmärrä hyönteismyrkkyjen tyyppien välinen ero.

Torjunta-aine on sateenvarjotermi tuotteille, jotka tappavat tai karkottavat tuholaisia, ja niiden alle kuuluvat hyönteismyrkyt, sienimyrkyt, rikkakasvien torjunta-aineet, punkkimyrkyt ja jyrsijämyrkyt. Hyönteismyrkyt on suunniteltu nimenomaan torjumaan ötököitä, ja niitä on kahta yleistä tyyppiä: kosketus- ja systeemisiä.

  • Tyypistä ja käyttöohjeista riippuen kosketushyönteismyrkkyjä – jotka on usein suunnattu muurahaisia ja ampiaisia vastaan – voidaan ruiskuttaa hyönteisiin, levittää suoraan kasveihin tai laittaa esimerkiksi ulkopinnoille, kuten aidoille, sivuraiteille, ikkunaluukuille ja räystäille. Kosketussumutteiden suurin haittapuoli on se, että ne eivät ole valikoivia; ne tappavat kutsumattomien vieraiden lisäksi myös mehiläisiä, perhosia ja muita hyödyllisiä hyönteisiä.
  • Systeemiset hyönteismyrkyt ruiskutetaan suoraan lehdille, jolloin ne imeytyvät ja kulkeutuvat koko kasvin verisuonistoon. Imevät hyönteiset, kuten kirvat, jauhosirkat ja suomut, syövät kasvia ja kuolevat, kun kemikaali imeytyy.

2. Päätä ennen ruiskutusta, onko hyönteismyrkky ehdottomasti tarpeen.

Jokainen hyönteistilanne on erilainen vakavuuden ja sijainnin suhteen. Kaikki se, mitä ei voida hoitaa käsin, kuten poistamalla sormilla tai voimakkaalla suihkulla puutarhaletkusta, saattaa vaatia enemmän lihaksia hyönteismyrkyn muodossa. Näin ollen hyönteismyrkkyjä voisi useimmiten kutsua äärimmäiseksi viimeiseksi keinoksi kiireellisissä tilanteissa tai suurissa tartuntatilanteissa. Keittiössä parveilevat torakat tai muurahaiset ovat tartunta, joka vaatii välitöntä huomiota. Lasten keinussa oleva paperiampiaispesä vaatii varmasti toimia, kun taas puun oksa, jossa on talvehtivia telttamatojen munia, vaatii vain oksan poistamista.

Huonekasveja yleisesti vaivaavat kevyet tartunnat ovat helposti torjuttavissa ilman hyönteismyrkkyjä. Jos haluat esimerkiksi karkottaa hämähäkkipunkit, lähetä ne yksinkertaisesti viemäriin huuhtelemalla kasvi pois kylpyhuoneen suihkussa. Alkoholiin kastettu Q-kärki, jota levitetään yksitellen lieroihin, kuivattaa niiden kuorirungon ja tappaa ne kosketuksesta.

3. Valitse oikea hyönteismyrkky.

Myrkyn valitseminen edellyttää, että tunnistat ensin syyllisen (syylliset) – millaisten hyönteisten kanssa olet tekemisissä? Vihollisen tunteminen on ratkaisevan tärkeää hyönteismyrkyn valinnassa. Kaikissa pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan selvästi, mihin tuote kohdistuu. Jotkin ruiskut saattavat torjua vain yhtä tai kahta hyönteistyyppiä, kun taas toiset torjuvat monia tuholaisia.

Pohdi sitten tartunnan sijaintia – ja sitä, ketkä perheenjäsenet ovat mahdollisella ruiskutusalueella. Onko ongelma sisätiloissa vai ulkona? Onko hyönteismyrkkyä turvallista käyttää lemmikkieläinten, lasten ja elintarvikkeiden lähellä? Lue merkinnät huolellisesti ja valitse ongelmaan sopiva tuote. (Ulkona nurmikolla käytettäväksi tarkoitettu kirpputuote ei auta, jos tartunta on olohuoneen matossa tai koirassa).

Mieti lopuksi koostumusta ja sitä, mitä sinun on mukavinta käyttää. Onko se kosketus- vai systeeminen hyönteismyrkky? Onko se käyttövalmis vai vaatiiko se sekoittamista? Jos olet "vihreä" puutarhuri, joka suosii orgaanisista ainesosista valmistettua liuosta, lue etiketit huolellisesti. Kaupallisesti tuotettu luonnonmukainen hyönteismyrkky saattaa silti sisältää kemikaaleja. Orgaaniset hyönteismyrkyt, jotka kohdistuvat vain yhteen tai kahteen lajiin, vahingoittavat vähemmän hyödyllisiä ötököitä ja ovat yleensä kaiken kaikkiaan turvallisempia, jos niiden ainesosat ovat peräisin esimerkiksi valkosipulista ja rosmariinista. Itse asiassa, jos teet hieman tutkimusta torjumistasi ötököistä, voit ehkä tehdä oman luonnollisen hyönteismyrkkysi keittiön kaapissa olevista ainesosista.

Tarvitsetko apua?Jotkut työt on parempi jättää ammattilaisten tehtäväksi. Saat ilmaisen, sitoumuksettoman arvion lisensoiduilta nurmikonhoitoalan ammattilaisilta lähelläsi. Etsi ammattilaiset nyt +

4. Suihkuta hyönteismyrkkyä oikeaan aikaan vuodesta.

Ajoitus on kaikki kaikessa, kun kyse on hyönteismyrkystä. Jotkin hyönteiset reagoivat hyönteismyrkkyihin tiettyjen elinkaaren vaiheiden aikana. Esimerkiksi persikkapuun pikkukoi on hoidettavissa vain silloin, kun koi on munintavaiheessa (joskus kesäkuun alun ja elokuun puolivälin välisenä aikana); kontaktihyönteismyrkky, jota levitetään puihin mihin tahansa muuhun aikaan, olisi tehoton. Parhaat käyttöajat selviävät etiketeistä.

Tuuli ja sade voivat myös vaikuttaa asiaan – ja ne voivat johtaa tahattomiin uhreihin. Vältä hyönteismyrkkyjen ruiskuttamista ennen sadetta, jotta kemikaalit eivät huuhtoutuisi maaperän läpi pohjavesiin, josta ne voivat päästä puroihin ja puroihin ja myrkyttää kaloja ja muita villieläimiä. Pilvinen, tyyni päivä on paras aika torjua ulkohyönteisiä.

5. Älä liioittele ja ota varotoimia.

Muista, että hyönteismyrkyt, olivatpa ne kemiallisia tai orgaanisia, ovat myrkyllisiä. Tavoitteena on käyttää niitä säästeliäästi – vain tarvittaessa ja juuri sen verran, että tartunta saadaan onnistuneesti kuriin. Sinun on estettävä niiden saastuttamasta muita alueita (kuten naapurisi pihaa), viemäreitä ja vesilähteitä.

Käytä hyönteismyrkkyjä ruiskuttaessasi asianmukaista suojavaatetusta, mukaan lukien suojalaseja ja imemättömiä käsineitä. Ihon läpi imeytyneet jäämät voivat aiheuttaa kutinaa, kipua, turvotusta, punoitusta ja rakkuloita. Jos hyönteismyrkkyä joutuu silmiin, huuhtele ne välittömästi vedellä ja soita myrkytystietokeskukseen seuraavan hoitovaiheen määrittämiseksi. Parhaimmassa tapauksessa silmiäsi polttaa ja ne tuntuvat ärtyneiltä huuhtelun jälkeen enintään 20 minuutin ajan.

Jos olet epävarma siitä, miten kasvi reagoi tuotteeseen, testaa sitä yhdellä lehdellä 24 tunnin ajan (tai etiketissä suositellun ajan) ennen täydellistä levitystä. Huomaa, että useampi kuin yksi annos voi olla tarpeen; odota suositeltu aika käsittelyyn käyttökertojen välillä.

6. Säilytä ja hävitä hyönteismyrkyt turvallisesti.

Säilytä hyönteismyrkyt alkuperäispakkauksissaan, joiden etiketeissä on selvästi ainesosat ja käyttöohjeet. Kaikki hyönteismyrkyt, niin orgaaniset kuin kemiallisetkin, on säilytettävä niin, etteivät pienet kädet (ja tassut) pääse niihin käsiksi. Hyönteismyrkyt on myös säilytettävä erillään elintarvikkeista.

Noudata etikettien suosituksia hyönteismyrkkyjen turvallisesta hävittämisestä. Älä koskaan kaada käyttämättömiä hyönteismyrkkyjä lavuaareihin, viemäreihin tai käymälöihin, joissa ne voivat saastuttaa vesistöt ja aiheuttaa tuhoa kaloille ja villieläimille. Ympäristönsuojeluviraston mukaan useimmat kunnalliset juomaveden- ja jätevedenpuhdistamot eivät pysty poistamaan kaikkia torjunta-aineita. Jos olet epävarma, soita paikallisiin viranomaisiin ja kysy, onko niillä kotitalouksien vaarallisten jätteiden keräysohjelma.

Tarvitsetko apua?Jotkut työt on parempi jättää ammattilaisten tehtäväksi. Saat ilmaisen, sitoumuksettoman arvion lisensoiduilta nurmikonhoitoalan ammattilaisilta lähelläsi. Etsi ammattilaiset nyt +