6 Asiaa, jotka on hyvä tietää ennen metallin leikkaamista.

6 Asiaa, jotka on hyvä tietää ennen metallin leikkaamista.

Kotona et useinkaan joudu tilanteisiin, joissa joudut leikkaamaan metallia, mutta on muutamia DIY-projekteja, joissa joudut kohtaamaan tämän esteen, ja sinun on tiedettävä, mitä odottaa. Metallityöt voivat tulla esiin, kun vaihdat tai korjaat LVI-kanavia, kunnostat katon metallista räystäslistaa tai valmistaudut metallin askarteluprojektiin, kuten ulkosuihkun rakentamiseen tai korostusseinän luomiseen.

Projektista riippumatta metallin leikkaamiseen käytettävät työkalut ja itse materiaali voivat aiheuttaa merkittävän turvallisuusriskin. Jotta projektisi olisi turvallinen ja onnistunut, muista nämä kuusi hyödyllistä vinkkiä, ehdotusta ja muistutusta.

1. Varmista, että käytät asianmukaisia suojavarusteita.

Vaikka tämä saattaa tuntua maalaisjärjeltä, käy aivan liian usein niin, että ammattilainen tai kokenut tee-se-itse -tekijä viihtyy niin hyvin materiaalien kanssa työskennellessään, että hän laiminlyö henkilökohtaiset suojavarusteet (PPE). Kun leikkaat metallia, sinun pitäisi käyttää käsineitä, jotka suojaavat kätesi tärinältä ja liialliselta kitkalta, jota voi esiintyä. Sinun tulisi myös käyttää suojalaseja, jotka suojaavat silmiäsi ja tarjoavat samalla selkeän näkyvyyden, sekä kasvonaamaria, joka suojaa sinua hajakuiduilta, joita lentää ympäriinsä. Teräskengät eivät ole koskaan huono idea, ja yksinkertaiset korvatulpat pelastavat sinut kuulovaurioilta, joita alkaa esiintyä jo 85 dB:n kohdalla. Vertailun vuoksi mainittakoon, että jiiri- tai katkaisusaha voi olla jopa 100 dB:n äänekäs. Älä uhraa kuuloasi mukavuuden vuoksi, vaan ryhdy varotoimiin.

2. Valitse oikea terä oikealle materiaalille.

Jotta voit leikata haluamasi materiaalin asianmukaisesti – ja välttää altistumasta lastuille, naarmuille ja muille vaarallisille murtumille, jotka voivat lennättää metallinpaloja työpisteen poikki – on tärkeää valita oikea terä.

Leikkuu- ja hiomalaikat nimetään joko rautapohjaisiksi tai ei-rautapohjaisiksi. Rautapitoiset terät soveltuvat erinomaisesti rautaa sisältävien metallien, kuten ruostumattoman teräksen tai valuraudan, leikkaamiseen. Valitse ei-rautapitoinen terä leikatessasi pehmeämpiä metalleja, kuten alumiinia tai kuparia.

Parhaan tuloksen saat käyttämällä timanttiterää, joka on mitoitettu työstämällesi metallityypille. Niiden ylivoimainen lujuus ja kovuus auttavat sinua tekemään siistimpiä leikkauksia, ja terä kestää pidempään.

3. Karsintasaha on DIY-tekijän paras kokonaisvalinta metallin leikkaamiseen.

Metallin leikkaaminen voi olla hankala prosessi, mutta sitä voi helpottaa valitsemalla oikean työkalun työhön. Vaikka katkaisusaha ei ole paras vaihtoehto suurten metallilevyjen työstämiseen, se on paras kokonaistyökalu, kun otetaan huomioon asetukset, leikkausaika, vakaus, helppokäyttöisyys, siirrettävyys ja leikkauksen viimeistely. Tarkkaan mitattujen kulmien leikkaamiseen suunniteltu saha on helppo säätää niin, että terä laskeutuu suoraan tai enintään 45 asteen kulmaan.

Jalustan ansiosta voit keskittyä materiaalin sijoittamiseen täydellistä leikkausta varten sen sijaan, että yrittäisit sijoittaa kätesi oikein pyörösahalla tai hiomakoneella, mikä voi helposti johtaa virheisiin. Monipuolisuutensa ansiosta pilkkosaha voidaan asettaa työpöydälle tai jopa lattialle, jolloin se tarjoaa kiinteän leikkausalueen projektillesi.

Hakkuusahoja voidaan käyttää hiomaterällä, mutta ne kuluvat yleensä nopeasti eivätkä anna yhtä hyvää viimeistelyä kuin kovametalliterät. Karbidisia metallinleikkuuteriä on saatavana eri kokoisina ja tyyppisinä, mukaan lukien sekä rautapitoiset että ei-rautapitoiset luokitukset. Ne vähentävät kipinöintiä ja roskia ja kestävät yleensä pidempään, mutta niiden hinta on korkeampi.

4. Valitse tekniikka, jolla saat laadukkaita tuloksia.

Kukin metallityyppi vaatii hieman erilaista tekniikkaa, jotta materiaali pysyy paikallaan ja saa riittävän tuen, mutta on kuitenkin olemassa peruskaava, jota on noudatettava haluttujen tulosten saamiseksi.

  • Päätä ennen aloittamista, minkälaista terää ja työkalutyyppiä käytät. Valitse metallista riippuen rautainen tai ei-rautainen terä ja työkalu, joka sopii työstettävän metallin tyyppiin ja kokoon.
  • Muista käyttää henkilönsuojaimia valmistelun ja siivouksen aikana, jotta vältetään onnettomuudet, joita voi sattua varsinaisen leikkauksen ulkopuolella. Kun olet valinnut oikean työkalun työhön, mittaa materiaalisi ja merkitse leikattava alue lyijykynällä tai pyyhittävällä tussilla.
  • Aseta materiaali tasaiselle alustalle ja kiinnitä se yhdellä tai useammalla puristimella, jotta se ei pääse liikkumaan. Jos käytät pilkkosahaa tai muuta paikallaan olevaa sähkötyökalua, metallin on oltava terän kanssa linjassa ja valmiina leikkaamisen aloittamista varten. Jos käytät käsikäyttöistä työkalua, sinun on löydettävä paras paikka, josta voit aloittaa leikkauksen. Tarkista huolellisesti, missä kohtaa työkalun terä leikkaa materiaalia, ja jos olet varma, että se on linjassa aiemmin tekemäsi merkin kanssa, voit aloittaa metallin leikkaamisen.
  • Käytä aikaa ja kiinnitä huomiota sahan tarkkuuteen. Paksummat materiaalit vaativat hitaamman leikkauksen, joten ole varovainen yrittäessäsi työntää terääsi metallin läpi liian nopeasti. Jos leikkaat vapaasti kulmahiomakoneella, pistosahalla tai pyörösahalla, tarkkuus on todennäköisesti suurin ongelmasi. Jos käytät oikeaa terää, työkalua ja työskentelyaluetta materiaalille, voit myös hallita paremmin projektin lopputulosta muistamalla leikata hitaasti ja varmistamalla, että materiaali ei liiku.

5. Tiedä, milloin kannettavuus on parempi vaihtoehto.

Vaikka saha nousee kärkeen lähes jokaisessa kategoriassa, sen käytössä on muutamia rajoituksia. Ensimmäinen on hinta ja toinen siirrettävyys. Metalliputkien tai muiden pitkien, kapeiden metallipätkien leikkaaminen on yksinkertaista pilkkomissahalla, mutta jos työstät metallilevyä, sinun on vaikea yrittää ajaa metallin koko leveyttä paikallaan olevan pilkkomissahan läpi. Silloin kulmahiomakone tulee kuvaan mukaan.

Kulmahiomakoneet ovat sekä halvempia että kannettavampia kuin saha. Niitä voi helposti pitää kädessä, ja ne ovat erityisen tehokkaita, kun niitä käytetään pienten, tarkkojen kappaleiden leikkaamiseen suuremmasta materiaalista. Kulmahiomakoneissa voi olla joko hiomalaikka paksumpaa metallia varten tai leikkuulaikka. Varmista vain, että olet sovittanut rautakiekon rautapitoiseen materiaaliin ja ei-rautapitoisen kiekon ei-rautapitoiseen materiaaliin.

6. Valitse oikeat käsikäyttöiset metallinleikkaustyökalut.

Tee-se-itse-rakentajalle, joka etsii ehkä kertaluonteista vaihtoehtoa, joka ei tyhjennä lompakkoa, manuaalinen lähestymistapa metallin leikkaamiseen voi olla parempi. Parhaat käsikäyttöiset metallinleikkaustyökalut, joita löydät, ovat peltisakset (peltilevyihin) ja rautasaha (putkien, putkien, kulmien jne. katkaisutehtäviin).

Peltisakset muistuttavat saksia ja toimivat pitkälti samalla tavalla. Ne ovat kestäviä, edullisia ja helppokäyttöisiä, mikä tekee niistä täydellisen valinnan jokaiselle peltiä työstävälle rautakauppiaalle. Nämä kätevät työkalut eivät kuitenkaan sovellu yli 18-prosenttista metallia paksumpien metallien leikkaamiseen. Tässä kohtaa rautasaha tulee kuvaan mukaan.

Hakkuusahat ovat loistavia ahtaisiin tiloihin pääsemiseen, metallin leikkaamiseen oudoissa kulmissa ja sellaisten valmiiden materiaalien työstämiseen, joita ei voi asettaa työpöydälle. Kun ne on varustettu metallinleikkausterällä, niitä voidaan käyttää teräksen, alumiinin, kuparin ja lähes minkä tahansa muun metallin työstämiseen. Ne ovat edullisia ja helppokäyttöisiä, mutta lähes kaikkien käsityökalujen tärkein haittapuoli on se, kuinka paljon vaivaa niiden käyttämiseen on käytettävä. Jos käytät rautasahaa pidemmän aikaa, sinun on odotettava, että se vaatii harjoitusta.