5 Vinkkiä ulkotilojen äänieristämiseen

5 Vinkkiä ulkotilojen äänieristämiseen

Jos asut vilkkaasti liikennöidyn kadun tai moottoritien lähellä, kuulet usein koirien haukkumista tai jos naapurisi juhlivat mielellään myöhään yöllä, ylimääräinen melu voi häiritä tai lisätä stressiä. Elämänlaatusi ei tarvitse heikentyä vain siksi, että maailma vilisee ympärilläsi.

Ei-toivottua melua voidaan minimoida ulkotiloissa, joissa hengailet, ja voit auttaa hillitsemään omaa meluasi pitämään myös naapurisi tyytyväisinä. Tässä on viisi tapaa tuoda takapihalle hieman enemmän rauhaa ja hiljaisuutta.

Hukuta kova melu rauhoittavilla äänillä.

Pihalle mieluisan äänen lisääminen on yksi tapa peittää kovaääniset äänet. Sitä kutsutaan myös valkoisen kohinan luomiseksi, ja se luo rauhallisemman ja seesteisemmän ilmapiirin. Tuulikellojen tai pienen vesielementin veden roiskumisen ja roiskumisen kaltaiset asiat luovat äänen, joka voi olla samankaltaisella taajuusalueella kuin ne äänet, joita pidämme yleensä ärsyttävinä, kuten kovaääniset ilmastointilaitteet, ruohonleikkurit tai huutavat lapset.

Muita asioita, jotka luovat peittävää valkoista kohinaa, ovat esimerkiksi kasvien läpi puhaltava tuuli, lehtien, bambun ja haapojen kahina tai eläinten miellyttävät äänet. Jos takapihallasi ei ole näitä ääniä luonnostaan, harkitse ulkotiloihin asennettavaa valkoisen kohinan laitetta, joka jäljittelee ääniä.

Asenna melua vähentävä aita tai seinä.

Jos pystyt asentamaan paksun ja korkean aidan tai muurin, voit vähentää liikenteen, lasten leikkimisen ja muiden melulähteiden aiheuttamaa melua huomattavasti, noin 5-10 desibeliä. Parhaita materiaaleja melua vaimentaviin tarkoituksiin ovat tiili, kivi tai stukilla päällystetty betoni. Jos melu ei ole Liikaa Paha, myös massiivipuu voi auttaa.

Koska tiiviit rakenteet heijastavat ääniaaltoja, tärkeintä on tehdä aidasta tai muurista niin vankka ja korkea kuin paikalliset kunnalliset luvat sallivat, mutta säilyttää silti ihanteellinen estetiikka. Olipa aita tai seinä kuinka korkea tahansa, muista, että ääni voi silti kulkeutua aidan yli, vaikka se olisi äänieristetty.

Istuta kasvillisuutta

Kohtuuhintainen tapa vähentää pihallesi kantautuvan äänen määrää sekä pihalta lähtevää ääntä on kasvillisuus. Istuta joitakin pensaita, puita, pensasaidat ja muita paksuja kasveja, jotta melutaso laskee jopa 10 desibeliä. Parhaan tuloksen saat ympäri vuoden valitsemalla ikivihreitä kasveja, kuten tammenterhoja, kuusia, lehtikuusia ja mäntyjä.

Ihanteellisia valintoja melun vähentämiseen ovat tiheät, leveälehtiset ikivihreät pensasaidat, jotka pysyvät paksuina ja vihreinä ympäri vuoden, tai katajat, joissa on tiheät oksat. Tällaiset kasvit estävät ääntä tehokkaammin kuin kapealehtiset kasvit. Lisäksi ne voivat tasapainottaa ja lämmittää aidan kylmempää estetiikkaa.

Maisemoi alaspäin tai ylöspäin.

Jos sinulla on käytettävissäsi pohjaratkaisu ja budjetti, ulkotilojen tuominen kotiasi alemmalle tasolle on toinen tapa vähentää ääntä ja pitää enemmän melua myös tontillasi. Muista tehdä tämä maisemasuunnittelijan avustuksella, sillä mahdolliset hallitsemattomat salaojitusongelmat voivat jättää sinulle mutaisen uima-altaan ihanteellisen upotetun ulkotilan sijaan.

Myös maaperä voi auttaa toimimaan äänipuskurina pihalla. Mahdollinen maa-aines, joka on poistettu madalletun ulkotilan luomiseksi, voidaan käyttää korotetun kukkulan luomiseen pihan ympärille. Tämä istutettava kumpu voi olla hyödyllinen, sillä se poikkeuttaa ääniaaltoja kuin seinä.

Muuta käsitystäsi äänestä.

Muutamalla puulla tai pensaalla ei yleensä ole muuta vaikutusta melun vähentämiseen kuin lehtien kahinan aiheuttama valkoinen melu. Ne voivat kuitenkin auttaa "poissa näkyvistä, poissa mielestä" -ajattelutavan kanssa, sillä äänihavainto voi olla subjektiivinen. Nyrkkisääntö on, että jos näet äänen lähteen, huomaat sen helpommin ja pystyt kuulemaan sen paremmin.

Psykoakustiikan alalla tutkitaan, että äänen havaitseminen on subjektiivista eri ihmisillä. Sinun ja vilkasliikenteisen tien välissä oleva fyysinen äänieste saattaa vaimentaa kovaa melua, ja este myös rohkaisee sinua pitämään pihaa hiljaisempana kuin se todellisuudessa on. Tämä puolestaan luo paljon houkuttelevamman tilan viettää aikaa.