5 Tärkeää asiaa, jotka on hyvä tietää kellarin seiniä eristettäessä.

5 Tärkeää asiaa, jotka on hyvä tietää kellarin seiniä eristettäessä.

Yksi tärkeimmistä vaiheista kellarin viimeistelyssä on kellarin seinien ja katon eristäminen. Kellarin seinien eristäminen pitää lämmön sisällä kylminä kuukausina ja estää lämmön pääsyn sisään lämpiminä kuukausina.

Ennen kellarin seinien eristämistä ota huomioon nämä viisi tärkeää seikkaa, jotta projektisi sujuu ongelmitta.

1. Kaikki kosteusongelmat on hoidettava ennen kellarin seinien eristämistä.

Kellarin kosteus on merkittävä ongelma, joka on hoidettava ennen minkä tahansa eristyksen asentamista. Muuten kosteus voi imeytyä eristykseen, puuhun, kipsilevyyn ja muihin materiaaleihin ja aiheuttaa korjaamattomia vaurioita. Tee tästä syystä peruskosteustesti teippaamalla pieni pala muovikalvoa paljaaseen betoniseinään ja antamalla muovilaastarin olla paikallaan noin 48 tuntia. Tarkista tämän ajanjakson jälkeen muovilevyn sisä- ja ulkopuolelta, onko siinä kondenssia, jotta voit selvittää, tihkuuko vettä kellarin seinien läpi.

Jos huomaat, että kellariin vuotaa vettä, sinun on tehtävä perusteellisempi tutkimus syyn selvittämiseksi. Monissa tapauksissa kyse on siitä, että kourujärjestelmä valuu liian lähelle kodin perustuksia. Muita syitä voivat olla halkeamat perustuksissa, putkien, putkistojen tai tuuletusaukkojen ympärillä olevat aukot tai alueella esiintyvät tulvat. Arvioi tilanne ja ryhdy asianmukaisiin toimenpiteisiin ongelman korjaamiseksi ja varmista sitten, että kaikki on kuivaa ennen kellarin seinien eristyksen asentamista.

2. Jäykkä vaahtomuovieristys on usein paras vaihtoehto tee-se-itse-rakentajille.

Kellarin seiniä eristettäessä on valittavana useita erilaisia eristemateriaaleja. Lasikuitueristys on yleinen muissa hankkeissa, mutta lasikuitu ei ole paras eristystyyppi kellarin seiniin. Se voi pidättää kosteutta, mikä voi johtaa mahdolliseen homeeseen, homeeseen, lahoon ja vesivahinkoihin.

Ruiskuvaahtoeriste voi olla tehokas vaihtoehto kellariin, erityisesti kapeiden rakojen, aukkojen ja onteloiden täyttämiseen, kuten valokatkaisijoiden ympärillä. Se ei pidättele kosteutta ja sillä on hyvät äänenvaimennusominaisuudet, vaikka ruiskuvaahto onkin yleensä kalliimpaa kuin muut eristysvaihtoehdot.

Usein paras eristys kellarin seiniin kosteudenkestävyyden, kustannusten, laadun ja asennuksen helppouden kannalta on jäykkä vaahtomuovilevyeriste. Se toimitetaan levyinä, jotka on helppo mitata, leikata ja asentaa. Materiaali on myös vedenkestävää, joten siihen ei todennäköisesti jää kosteutta. Jäykät vaahtomuovilevyt ovat kuitenkin hankala vaihtoehto kapeisiin aukkoihin. Harkitse pienen määrän ruiskuvaahtoa yhdistämistä vaahtolevyeristeen kanssa, jotta saat yhdistetyn lähestymistavan.

3. Asennusmenetelmiin kuuluvat karvalistat tai tavallinen 2×4-seinäjärjestelmä.

Tyypillisesti kellarin seinäeristeen asentaminen tehdään jollakin kahdesta menetelmästä. Ensimmäisessä menetelmässä eristys kiinnitetään seinään furring-listojen avulla, kun taas toisessa menetelmässä seinä kehystetään eristyksen päälle. Tarkista paikallisista rakennusmääräyksistä, vaaditaanko jommallakummalla menetelmällä myös höyrysulku.

Furring-listat

Furring-listat ovat ohuita puupaloja, joita käytetään eristyksen kiinnittämiseen seiniin. Kiinnitä eriste ensin betoniseinään vaahtomuoville soveltuvalla liimalla. Jos solumuovieristeessä on sisäänrakennettu tasku, johon mahtuu 2 tuuman x 3 tuuman koolauksella varustettu koolauslista, käytä tätä taskua koolauslistojen kiinnittämiseen suoraan betoniin betoniruuveilla, muurausnauloilla tai jousipiikeillä. Tämä ei kuitenkaan jätä tilaa sähköjohtojen kulkemiselle seinien läpi.

Jos tarvitset tilaa sähköjohdoille, rakenna karvalistat ruudukkoon seinille. Aloita vaakasuorilla listoilla ja aseta sitten pystysuorat listat vaakasuorien listojen päälle, jotta johdotusta varten jää tilaa. Aseta koolauslistat eristeen päälle ja kiinnitä ne suoraan betoniin. Kipsilevy voidaan sitten asentaa eristeen päälle käyttäen koolauslistoja positiivisen kiinnityksen muodostamiseen.

2×4-runko

2×4-kehystys on yleisempi menetelmä eristyksen asentamiseen ja kellarin seinien viimeistelyyn. Tällä menetelmällä jätetään tilaa sähkö- ja putkiliitännöille ja luodaan kosteusvapaa tila, johon voidaan lisätä lisäeristystä seinien R-arvon nostamiseksi.

Aloita kiinnittämällä eriste betoniin vaahtomuoville soveltuvalla liimalla; mittaa ja leikkaa sitten painekyllästetyn puutavaran pala, joka toimii rungon pohjalevynä. Kiinnitä pohjalevy betoniin betoniruuveilla, muurausnauloilla tai jousipiikeillä. Kun runko on paikoillaan, mittaa, leikkaa ja kiinnitä kehyksen pystysuorat palat varmistaen, että eristys istuu tasaisesti seinää vasten. Lisää ylälevy ja kiinnitä se kattopalkkeihin. Viimeistele seinä mittaamalla, leikkaamalla ja kiinnittämällä kipsilevy runkoon.

4. Kondenssiveden muodostumisen estämiseksi kaikki eristeen raot on tiivistettävä teipillä, tiivistemassalla tai ruiskuvaahdolla.

Pienet halkeamat, aukot tai reiät eristeessä voivat aiheuttaa kylmiä kohtia kellarin seinään. Kun nämä kylmät kohdat joutuvat kosketuksiin lämpimän ilman kanssa, voi muodostua kondenssia. Vaikka pieni kondensaatio kerran tai kaksi ei ole suuri ongelma, jatkuva tai vakava kondensaatio voi johtaa homeen kasvuun, lahoamiseen ja laajoihin vesivahinkoihin.

Kellarin seinien tiivistäminen ja eristäminen auttaa vähentämään kosteutta ja lämpöhäviöitä ja estää samalla kosteuden tunkeutumisen kotiin. Jotta vältät kondenssiveden muodostumisen kellarissa, on suositeltavaa käyttää tiivistenauhaa, tiivistemassaa tai ruiskutettua vaahtomuovieristettä täyttämään kaikki raot, aukot tai kapeat aukot, jotka ovat liian pieniä jäykälle vaahtomuovilevyeristykselle.

5. Useimmat rakennusmääräykset edellyttävät lämpösulkua, kun kellarin seiniä eristetään sisäpuolelta.

Vuoden 2021 International Residential Code -määräysten mukaan, ellei kohdissa R316.5 tai R316.6 ole sallittua, vaahtomuovieristeet (mukaan lukien polyisosyanuraatti, polystyreeni ja polyuretaani) on erotettava rakennuksen sisätiloista hyväksytyllä lämpösululla. Lämpösulku on yleensä vähintään ½ tuuman pala kipsilevyä, kipsilevyä tai muuta vastaavaa.

Vaikka kellarin ulkopuolinen eristäminen voi myös auttaa vähentämään lämmön ja äänen kulkua seinien läpi, ei ole kustannustehokasta kaivaa perustusta ylös vain asentaakseen ulkopuolista eristystä maanalaisen kellarin ympärille. Tämä pätee erityisesti siksi, että vaikutus energiankulutukseen on suunnilleen sama riippumatta siitä, asennetaanko eristys sisä- vai ulkopuolelle.