5 Tapaa tehdä projekteja, kun sinulla ei ole täysimittaista työpajaa

5 Tapaa tehdä projekteja, kun sinulla ei ole täysimittaista työpajaa

Kun opettelemme ensimmäistä kertaa korjaamaan ja rakentamaan asioita itse, vain harvoilla meistä on täysin varustettu työpaja tai tila, joka voidaan varata yksinomaan tätä tarkoitusta varten. Ei ole helppoa löytää tilaa työpajalle tai budjetti, jolla se voidaan varustaa pöytäsahan, höylän tai pylväsporan kaltaisilla laitteilla. Erityisen työtilan puute ei kuitenkaan estä sinua rakentamasta erilaisia mielenkiintoisia ja hyödyllisiä projekteja kotona. Kunhan sinulla on muutama välttämätön työkalu, myös ilman autotallia tai verstasta olevat tee-se-itse-itse-rakentajat voivat silti toteuttaa vaikuttavia puutyö- ja kirvesmiesprojekteja.

TARVIKKEET

  • Viistosaha tai pistosaha
  • Porakone
  • Satunnainen hiomakone (Random orbital)
  • Puristimet

Yhdenkään näistä työkaluista ei tarvitse olla kallis, mutta jos aiot tehdä lukuisia projekteja, suosittelemme investoimaan laadukkaimpiin työkaluihin, joihin sinulla on varaa. Turvallisuuden vuoksi haluat myös jonkinlaiset silmäsuojaimet. Myös pölynaamarit ovat hyvä idea.

Työskentele vakaalla alustalla.

Lattialla työskentely on yleensä epäkäytännöllistä ja mahdollisesti vaarallista, epämukavuudesta puhumattakaan. Kun sinulla ei ole työpajaa, tilapäinen työpöytä on jonkinlainen välttämättömyys.

Monet tee-se-itse-itse-rakentajat aloittavat keittiön pöydällä, mikä on hyvä, jos vahinkoja voidaan välttää. Ei ole epätavallista, että vasta-alkajat sahaavat puutavaran läpi ja pöytälevyyn! Tarvittaessa puutavaraa voi myös lepuuttaa kahden tukevan tuolin välissä, mutta se ei ole ihanteellista. Jos sinulla on puutarhapöytä, sen käyttäminen voi olla parempi ajatus, ja on hyvä työskennellä mahdollisuuksien mukaan ulkona, jotta sisällä ei tule sotkua.

Kannettavaan työpöytään investoiminen on toinen ratkaisu. Tarjolla on joitakin erittäin edullisia malleja, ja niistä on aina hyötyä. Toinen vaihtoehto on rakentaa työpöytä, ja saatavilla on joitakin loistavia aloitussuunnitelmia. Tämä kokoontaitettava työpöytä on helppo rakentaa, ja se taittuu vain 7 tuuman levyiseksi, kun sitä ei käytetä.

Valitse tilaan sopivat hankkeet.

Suuret suunnitelmat ruokapöydän ja kuuden tuolin rakentamiseksi saattavat joutua odottamaan jonkin aikaa. Tilaa ei luultavasti ole kaikelle sahatavaralle, jokaiselle osalle tai pöytälevylle liiman kovettumisen ajaksi jne.

Tee-se-itse-rakentajille, jotka haluavat varustaa kotinsa käsintehdyillä puuhuonekaluilla, on kuitenkin tarjolla satoja helpommin hallittavia hankesuunnitelmia kenkätelineiden ja askelmatelineiden muokkaamisesta aina varastohyllyjen rakentamiseen. Nämä esineet ovat yksinkertaisia tehdä, houkuttelevia ja hyödyllisiä pienissä tiloissa asuville.

Osta mitoituspuuta ja vaneria.

Ilman verstasta voi olla hyvin vaikeaa saada sahatavara haluttuun paksuuteen. Käsikäyttöisen höylän käyttäminen on mahdollista, mutta sen oikean käytön opettelu vie aikaa. Moottorikäyttöiset mallit ovat myös meluisia ja aiheuttavat melkoista sotkua.

Mitoituspuuta (joka voi olla 1×2:sta 2×10:een) voi ostaa valmiiksi höylättynä useista rautakaupoista. Samoin vaneria, jota on saatavana eri paksuisena, jonka pinta on sileä ja jota on helppo värjätä tai maalata.

Näistä materiaaleista voidaan tehdä kirjaimellisesti tuhansia puutyöprojekteja koristelampuista puutarhan penkkeihin, ja kaikki ovat aloittelevan puutyöläisenkin kyvykkyyden rajoissa.

Anna kaupan leikata puusi mittoihin.

Yksi mahdollinen haaste sekä mitoituspuun että vanerin kanssa on leikkaamaton koko. Laudat ovat tyypillisesti 8 jalkaa pitkiä; vanerilevyt ovat 4 jalkaa kertaa 8 jalkaa. Se on liian suuri moniin ajoneuvoihin mahtuvaksi, ja sitä voi olla myös haastavaa saada sisätiloihin.

Hyvä uutinen on, että monet rautakaupat ja puutavaran toimittajat leikkaavat puun puolestasi mittoihinsa. Joskus leikkauksesta veloitetaan lisämaksu, mutta usein palvelu on ilmainen. On mahdollista, että voit viedä heille leikkausluettelon suunnitelmastasi, ja antaa heidän valmistaa kokonaisuuden. Kannattaa katsella, kuka tarjoaa parasta palvelua.

Harkitse harrastuksia ja projekteja, jotka eivät vie paljon tilaa.

On olemassa käsitöitä, jotka mahtuvat pienimpiinkin koteihin.

  • Pyrografia eli puun polttaminen on tapa luoda kauniita taideteoksia lähes mihin tahansa puupalaan tai koristella kaupasta ostettuja leikkuulautoja tai puisia lautasia.
  • Veistämällä ja veistämällä puusta voi saada aikaan upeita veistoksellisia teoksia, ja ne voi aloittaa jo yhdellä veitsellä.
  • Puusahauksella voidaan valmistaa monenlaisia koriste-esineitä ainutlaatuisista palapeleistä linnunpönttöihin.

Nämä voivat olla paitsi mukaansatempaavia harrastuksia, myös tarpeeksi hiljaisia, jotta ne eivät häiritse naapureita.