5 Merkkiä siitä, että kotisi tarvitsee ilmankuivaajan – ja miten valita oikea vaihtoehto

5 Merkkiä siitä, että kotisi tarvitsee ilmankuivaajan - ja miten valita oikea vaihtoehto

Tämän artikkelin on toimittanut SupplyHouse.com. Sen faktat ja mielipiteet ovat BobVila.comin omia.

Näyttääkö leipäsi vanhentuvan päivän tai kahden jälkeen? Menettävätkö keksisi ja keksisi rapeutensa pian laatikon avaamisen jälkeen? Nämä eivät ole vain pieniä omituisuuksia, joiden kanssa kodinomistajat oppivat elämään, vaan ne ovat myös merkkejä siitä, että kodissasi saattaa olla korkean kosteuden aiheuttama ongelma.

Vaikka nämä ovat melko hienovaraisia oireita, kannattaa olla tarkkana, koska saatat huomata muita korkean ilmankosteuden aiheuttamia ongelmia, jotka voivat vaikuttaa kielteisesti taloosi ja terveyteesi. Etsi seuraavat viisi merkkiä siitä, että kodissasi on liian korkea sisäilman kosteus, ja opi, mitä sinun tulisi ottaa huomioon, kun valitset todistetusti kosteutta poistavan ratkaisun: ilmankuivaajan.

Milloin kannattaa harkita ilmankuivaajan lisäämistä.

1. Et vain tunnu saavan oloasi mukavaksi.

"Korkea kosteus on vain epämukavaa", sanoo Daniel O’Brian, LVI- ja LVI-alan verkkokaupan SupplyHouse.comin tekninen asiantuntija. Se aiheuttaa "kuuman, tahmean tunteen, jota ei voi karistella". Kun lämpötila nousee, kehosi hikoilee auttaakseen sinua viilentymään. Sitten kun hiki kuivuu, ihosi tuntuu viileämmältä. Korkean ilmankosteuden kotioloissa hiki ei kuitenkaan koskaan kuivu, jolloin kodin jäsenet ovat kosteita, tahmaisia ja suorastaan epämiellyttäviä. Jos tämä kuvaa tarkasti kotisi viihtyvyyttä, yllätyt iloisesti siitä, miten paljon paremmin tunnet olosi omassa kodissasi, kun käytät ilmankuivainta.

2. Ikkunat ovat märät – sisäpuolelta.

"Jos huomaat kosteutta ikkunan ulkopuolella, sataa", O’Brian sanoo. "Mutta jos huomaat kosteuden kerääntyvän ikkunoiden sisäpuolelle, saatat tarvita kosteudenpoistolaitetta." Yleisintä on, että sisäikkunoihin tiivistyy kosteutta kylmällä säällä, kun kostea sisäilma joutuu kosketuksiin kylmän lasi-ikkunan kanssa. Jos olet huomannut, että useissa ikkunoissa talossasi esiintyy kondenssivettä, voit varmasti hyötyä koko talon kosteudenpoistajasta, joka liitetään olemassa olevaan kanavistoon ja joka kuivattaa ilman jokaisessa huoneessa, kuten Honeywellin TruDRY DR65 3000 -sarjan koko talon kosteudenpoistajasta. Tämä Energy Star -luokiteltu ilmankuivain voi poistaa ilmasta jopa 65 tuoppia kosteutta joka päivä, ja siinä on integroitu aseta ja unohda -ilmankostutin (ajattele "kosteustermostaattia"), jota voidaan ohjata myös etänä.

3. Seiniin on ilmestynyt vesitahroja.

Seinissä tai katossa olevat vesitahrat, joita ei voida selittää vuotavalla katolla tai tippuvilla putkilla, viittaavat kosteusongelmaan. Kuten ikkunoihin kertyvä kondenssivesi, myös seiniin ja kattoihin kertyvä kondenssivesi esiintyy todennäköisemmin talvikuukausina, jolloin ulkoseinät ovat kylmempiä kuin kodin sisälämpötila. Kun sisäilma on kosteaa, kosteus tiivistyy ulkoseinien sisäpuolisille kylmille alueille. Saatat huomata tummia tahroja naulojen tai ruuvien päissä, jotka ovat kylmimpiä kohtia kipsilevyn pinnan alla. Jos kosteutta ei vähennetä nopeasti, näet paljon pahempaa kuin tahran: Kondensoituva vesi voi lopulta johtaa maalin tai tapetin hilseilyyn tai jopa kipsilevyn vaurioitumiseen.

4. Olet löytänyt hometta.

Homeen esiintyminen osoittaa selvästi, että kotisi saattaa olla liian kostea, jolloin ilmassa kulkeutuvat homeen itiöt voivat tarttua kosteisiin pintoihin ja levitä. Ilmassa olevien itiöiden hengittäminen johtaa terveysongelmiin. Itse asiassa oireet, kuten tukkoinen nenä, vetiset silmät, hengitysvaikeudet (vinkuminen) ja muut hengitystieongelmat, voivat olla varhaisia vihjeitä homepesäkkeen olemassaolosta. Kun tunnistat, että sinulla on ongelma, poistuta home nopeasti ja ota sitten käyttöön ilmankuivain, jotta voit korjata ongelman syyn ja estää homeen uusiutumisen.

5. LVI-yksikkösi on liian suuri kotiisi nähden.

Toki on saattanut tuntua hyvältä ajatukselta asentaa tarpeellista suurempi LVI-yksikkö – olet ehkä suunnitellut, että kotiisi on jo tulossa lisärakennus, tai oletit, että pienempi malli toimisi huonommin. Tosiasia on kuitenkin se, että ylisuuri yksikkö voi johtaa moniin ongelmiin, joista yksi on liiallinen kosteus kodissasi.

Ilmastointilaite poistaa kosteutta ilmasta, kun se jäähdytetään kierukoiden yli, ja luo näin miellyttävän viileän ilmapiirin. Vaikka ylisuuri yksikkö tosiaan alentaa sisälämpötilaa, sen ei tarvitse käyttää siihen yhtä paljon aikaa, mikä tarkoittaa, että se käyttää vähemmän aikaa kosteuden poistamiseen. Tulos? Tunnet olosi edelleen tahmeaksi ja epämukavaksi, vaikka ilma on viileää. Ilmastointivirheiden korjaaminen liittämällä ilmankuivain kanavistoon on edullisempaa kuin ilmastointilaitteen vaihtaminen ennen sen elinkaaren loppua. Voit "viilentää" kotiasi vähentämällä kosteutta, O’Brian selittää. "Ilman ilmassa olevaa vettä tunnet olosi paljon viileämmäksi säätämättä termostaattia."

Miten valita oikeanlainen ilmankostutin?

Kosteudenpoistolaitteiden kaksi perustyyppiä, koko talon kosteudenpoistolaitteet ja kannettavat huonekosteudenpoistolaitteet, poistavat molemmat kosteutta ilmasta, mutta on olemassa joitakin tärkeitä eroja – ja keskeisiä etuja ja haittoja – joihin sinun kannattaa tutustua ennen kuin ostat sellaisen kotiin.

KANNETTAVAT HUONEKUIVAIMET

Kuten nimestä voi päätellä, kannettavia huonekosteudenpoistimia voidaan siirtää huoneesta toiseen, ja ne voidaan kytkeä tavallisiin pistorasioihin toimiakseen. Niitä on saatavana pieninä, keskisuurina ja suurina kapasiteetteina, ja ne luokitellaan sen mukaan, kuinka paljon vettä ne pystyvät poistamaan ilmasta, ja sen tilan koon mukaan (neliöjaloissa mitattuna), johon ne on suunniteltu. Huonekosteudenpoistajat voivat keskimäärin poistaa jopa 45 tuumaa kosteutta päivässä.

Plussat

 • Hyvä valinta, jos olet vuokralla.
 • Helppo siirtää muualle
 • Alustavat kustannukset ovat pienemmät kuin koko talon kosteudenpoistolaitteella.
 • Asennusta ei tarvita
 • Hyvä kertakäyttöön, esimerkiksi tulvan jälkeiseen kuivattamiseen

Miinukset

 • Kaiken kaikkiaan vähemmän energiatehokas kuin koko talon mallit.
 • Kerätty vesi on tyhjennettävä manuaalisesti kerran päivässä tai joka toinen päivä, riippuen laitteen koosta ja siitä, kuinka paljon vettä ilmasta poistetaan.
 • Poistaa kosteuden vain yhdestä huoneesta, jolloin muut huoneet jäävät kosteiksi.
 • Tuntuu olevan meluisa käytön aikana.
 • Vaatii säännöllistä huoltoa homeen kasvun estämiseksi.

KOKO TALON ILMANKUIVAIMET

Koko talon kosteudenpoistolaite puolestaan liitetään kotisi olemassa olevaan kanavistoon ja poistaa kosteuden koko talosta. Malli, kuten Aprilaire Model 1830 (saatavilla SupplyHouse.comista), voi poistaa jopa 70 tuoppia kosteutta kotisi ilmasta joka päivä – se on yli kahdeksan gallonaa vettä! Se poistaa tehokkaasti tahmeuden taloista, joissa on jopa 3 800 neliöjalkaa asuintilaa, ja sen toimintaa on helppo ohjata Aprilaire-ilmankuivaimen ohjauksella (myös saatavilla SupplyHouse.comista), jonka avulla voit ylläpitää sellaista kosteustasoa, jonka ansiosta tunnet olosi mukavimmaksi kaikkina vuodenaikoina.

Plussaa

 • Kuiskaavan hiljainen toiminta, koska laite asennetaan kellariin tai kodinhoitohuoneeseen, joka on kaukana asuintiloista.
 • Täysin näkymättömissä.
 • Asetuksia säädetään seinään kiinnitetystä ohjauspaneelista, joka sijaitsee kotisi oleskelutilassa
 • Säätää kosteutta koko talossa
 • Energiatehokkaampi kuin kannettavat mallit
 • Paras pitkän aikavälin ratkaisu kosteusongelmiin
 • Vaatii vain yhden vuosittaisen huoltotarkastuksen
 • Kerätty vesi voidaan johtaa suoraan kodinhoitohuoneen tai kellarin lattiakaivoon, joten vesisäiliöitä ei tarvitse tyhjentää käsin

Miinukset

 • Vaatii ammattimaisen asennuksen
 • Korkeammat alkuperäiset kustannukset

Lyhyesti sanottuna "koko talon kosteudenpoistolaitteilla on se etu, että ne käsittelevät kosteutta tasaisesti koko kodissa", O’Brian sanoo. "Itsenäiset yksiköt eivät pysty tähän, mutta ne voivat olla parempia, jos vain yhdessä huoneessa tai kodin osassa on korkea kosteus." Aloita pitkäaikaisen ratkaisun etsiminen tutustumalla SupplyHouse.comin koko talon kosteudenpoistolaitteiden valikoimaan, katsomalla jälleenmyyjän esittelyvideo näistä laitteista ja konsultoimalla heidän laadukasta asiakaspalveluaan mahdollisissa kysymyksissä, joita sinulla saattaa olla matkan varrella.