5 Kiehtovaa faktaa päivänkakkaroista, jotka saavat sinut hymyilemään

Raikkautta, iloa ja viattomuutta huokuvat päivänkakkarat ovat yksi maailman tunnetuimmista kukista. Kun ajattelet päivänkakkaroita, kuvittelet luultavasti klassiset valkoiset terälehdet kirkkaan keltaisen keskustan ympärillä, mutta saatat yllättyä kuullessasi, että on olemassa monia muitakin samannimisiä lajikkeita (ajattele Gerbera-päivänkakkaraa tai englantilaista päivänkakkaraa). Useimmat päivänkakkaralajit alkavat kukkia alkukesästä ja jatkavat kukintaansa syksyyn asti. Seuraavassa on vielä viisi mielenkiintoista faktaa päivänkakkaroista.

5 Kiehtovaa faktaa päivänkakkaroista, jotka saavat sinut hymyilemäänPeter Krumhardt 1. Päivänkakkaroita kasvaa (melkein) kaikkialla.

Vaikka päivänkakkarat ovat peräisin Euroopasta ja Aasian lauhkeista alueista, ne levittäytyivät lopulta Australiaan ja Pohjois-Amerikkaan, ja nykyään niitä tavataan kaikilla mantereilla Etelämannerta lukuun ottamatta. Niiden runsaus johtuu osittain niiden sopeutumiskykyisyydestä – päivänkakkarat viihtyvät sekä kosteassa että kuivassa ilmastossa, sopeutuvat hyvin aurinkoisiin ja varjoisiin alueisiin ja voivat kasvaa korkealla vuoristossa tai tasaisilla nurmikentillä. Periaatteessa päivänkakkarat ovat kasvitieteellisiä kameleontteja. Bonusta: ne ovat itse asiassa sukua auringonkukille, joten niitä voi kasvaa samankaltaisilla kasvupaikoilla kuin niiden isompia keltaisia serkkuja.

2. Niiden nimi on merkityksellinen.

Yleisnimi päivänkakkara on peräisin vanhasta englanninkielisestä sanonnasta "Daes eage", joka tarkoittaa "päivän silmää". Nimi kuvastaa sitä, että nämä kukat sulkevat terälehtensä illalla ja avaavat ne uudelleen aamulla, jolloin päivänkakkarat ovat ensimmäisiä silmiä, jotka avautuvat aamuauringolle joka päivä.

3. Ne ovat muutakin kuin kauniit kasvot.

Päivänkakkarat tuovat luonnollisesti tekstuuria ja väriä takapihan maisemointiin ja ovat ihastuttava lisä kukkakimppuihin ja keskipisteisiin. Päivänkakkaroita voi kuitenkin käyttää paljon muunkin kuin vain niiden hyvän ulkonäön vuoksi. Ehkä yllättävintä on, että päivänkakkaroita voi itse asiassa syödä! Kun seuraavan kerran etsit ainutlaatuista ja kaunista koristetta salaattiin tai kakkuun, poimi pihaltasi päivänkakkaroita ja ripottele niitä päälle. Päivänkakkarat ovat itse asiassa läheistä sukua latva-artisokalle, joten ne ovat erinomainen C-vitamiinin lähde. Lisäksi päivänkakkaroilla on myös monia lääkinnällisiä ominaisuuksia – niiden tiedetään hidastavan verenvuotoa, lievittävän ruoansulatushäiriöitä ja lievittävän yskää.

4. Mehiläiset ja muut pölyttäjät rakastavat päivänkakkaroita.

Mehiläiset ovat ihastuneet päivänkakkaroihin, ja erityisesti Shasta-päivänkakkarat ovat yksi niiden suosikkikukista pölyttää. Kukkien litteä muoto on erityisen houkutteleva mehiläisille, koska niiden keltaiseen keskiosaan on runsaasti tilaa laskeutua keräämään siitepölyä ja nektaria. Päivänkakkaran keskellä on myös satoja pienempiä kukkia, jotka yhdistyvät kukinnoksi kutsutuksi rykelmäksi, jonka ansiosta mehiläiset voivat kerätä tehokkaasti paljon ravintoa yhdellä laskeutumisella.

5. Päivänkakkarat ovat symbolisia

Kukkana päivänkakkara symboloi viattomuutta, puhtautta, uskollisuutta, kärsivällisyyttä ja yksinkertaisuutta. Klassinen valkoinen päivänkakkara liittyy nöyryyteen, kun taas harvinaisempi sininen Marguerite-päivänkakkara viittaa avoimuuteen ja rauhaan. Päivänkakkarakimppu voi olla täydellinen ele moniin eri tilaisuuksiin, riippuen siitä, minkä lajikkeen valitset. Sen lisäksi, että päivänkakkara on väriltään symbolinen, se on huhtikuun syntymäkuukauden kukka.