5 Helppoa tapaa parantaa keittiön ilmanvaihtoa

5 Helppoa tapaa parantaa keittiön ilmanvaihtoa

Useimmissa kodeissa keittiö on se paikka, jossa tapahtuu: sinne kokoonnutaan ja valmistetaan aterioita uunissa ja keittotasolla sekä kaikenlaisilla pienillä laitteilla. Vuonna 2022 julkaistun Harvardin T.H. Chan School of Public Health -tutkimuksen tulokset osoittavat kuitenkin, että keittiö ei ehkä olekaan niin turvallinen tila kuin olemme aiemmin luulleet. Tutkimuksessa todettiin, että kaasuliettä käyttävät kodinomistajat saattavat altistaa itsensä ilman epäpuhtauksille, kuten bentseenille, ksyleenille ja heksaanille, jotka voivat lisätä monien terveysongelmien, kuten astman ja syövän, riskiä. Huhtikuussa 2023 New Yorkista tuli ensimmäinen osavaltio, joka kielsi kaasuliesien asentamisen uusiin rakennuksiin vuoteen 2026 mennessä; jotkut Kalifornian kaupungit yrittävät seurata esimerkkiä.

Kaasuliedet eivät ole ainoa riski keittiön ilmanlaadulle: Tiettyjen ruoanlaittomenetelmien, kuten sekoitus- ja friteerauspaistamisen, yhteydessä syntyvät höyryt voivat lisätä keuhkosyövän riskiä riippumatta siitä, minkä tyyppinen liesi sinulla on. Hyvä uutinen on, että liesituulettimien asianmukainen käyttö ja muut helposti toteutettavat toimenpiteet voivat vähentää myrkkypitoisuuksia merkittävästi. Käytä näitä tekniikoita, jotta saat paremman keittiön ilmanvaihdon – ja terveellisemmän ilman – kotiisi.

1. Kytke liesituuletin päälle aina, kun käytät liettä.

Vähentääksesi hajuja, parantaaksesi ilmankiertoa ja pidättääksesi kiinni palaneesta ruoasta ja rasvaisesta ruoanlaitosta peräisin olevia hiukkasia, kytke liesituuletin päälle aina, kun käytät liettä – ja kytke se päälle, kun aloitat ruoanlaiton. Älä odota keittiön poistoilmapuhaltimen käynnistämistä, ennen kuin olet lopettanut ruoanlaiton.

Kun otamme tavaksi käyttää liesituuletinta säännöllisesti, otamme tavaksi myös huoltaa laitetta asianmukaisesti, jotta se toimii kuten pitääkin. Jos liesituulettimessasi on kertakäyttöinen suodatin, vaihda se vähintään kerran vuodessa tai useammin, jos liesitaso on kovassa käytössä. Metalliset verkko- ja ohjaussuodattimet voidaan irrottaa ja puhdistaa astianpesuaineella ja lankaharjalla. Jos huomaat suodattimessa rasvakertymiä, reikiä, vääntymiä tai korroosiota, puhdista tai vaihda se välittömästi.

2. Käytä roiskesuojaa.

Minimoimalla rasvan käytön keittiössä voidaan vähentää ilmassa hengitettäviä hiukkasia ja pitää ruoanlaiton hajut loitolla. Paras aseesi taistelussa rasvaa vastaan on roiskesuoja, jossa on hiilivuori, joka imee hajuja, kuten KitchenAidin hajuja imevä roiskesuoja Gourmet. Vaikka monet siivilät ovat astianpesukoneen kestäviä, ne voivat viedä paljon tilaa. Tämän ilmanlaadun auttajan voi pestä käsin vain sienellä ja kuumalla saippuavedellä.

3. Tuuleta keittiötäsi tuulettimella.

Jos keittiössäsi ei ole liesituuletinta, keittiön ikkunoihin tai niiden läheisyyteen sijoitetut tuulettimet ovat seuraavaksi paras vaihtoehto keittiön ilmanvaihdon parantamiseksi. Voit ostaa kaikenlaisia ikkunatuulettimia: Joissakin, kuten Bionaire-ikkunatuulettimissa, on kaksi tuuletinta samassa yksikössä, ja niiden avulla käyttäjä voi kääntää ilmavirran suunnan ja työntää tunkkaisen keittiöilman ulos.

Peruslaatikkotuulettimen asettaminen ikkunaan voi myös auttaa tuulettamaan keittoaluetta, ja se auttaa samalla tavalla kuin ikkunatuuletin. Sijoita PELONIS 3-nopeuksisen laatikkotuulettimen kaltainen laatikkotuuletin keittiön ikkunan kehyksen sisään ja sulje ikkuna niin, että se istuu tiiviisti tuulettimen yläosaa vasten. Sulje tuulettimen sivuilla olevat aukot. Muista asettaa siipien suunta siten, että tuuletin puhaltaa raikasta ilmaa huoneeseen ja imee samalla seisovan, haisevan ilman ulos. Jos keittiössäsi ei ole ikkunaa, avaa ikkunat läheisissä huoneissa ja tuo tuuletin keittiöön sijoittamalla se oviaukkoon ulospäin, jotta se imisi ilmaa keittiöstä. Jos haluat siirtää ilmaa huoneiden välillä tehokkaammin, harkitse värähtelevää tuuletinta, jossa on ionisaattoritoiminto ilmanpuhdistuksen helpottamiseksi: Värähtely liikuttaa ilmaa paremmin, ja ionisaattorisuodatin sitoo allergeeneja.

4. Kytke HEPA-ilmanpuhdistin.

Sairaalalaatuiset HEPA-suodatuksella varustetut ilmanpuhdistimet puhdistavat yli 99,7 prosenttia yli 0,3 mikronin kokoisista hiukkasista. Jos valmistat ruokaa kaasulla tai kärsit astmasta tai muista sydän- ja verisuonisairauksista, etsi HEPA-suodatin, jota suositellaan monikemikaaliyliherkkyydelle (MCS), ja sijoita se keittiötilaasi keittiön ilmanvaihdon parantamiseksi. Varmistaaksesi, että ostamasi laite pystyy käsittelemään tilasi ilmamäärää, selvitä huoneen neliömäärä (kerro pituus leveydellä) ja vertaa sitä valmistajan antamiin tietoihin.

5. Avaa ikkunat.

Ikkunoiden avaaminen tuo raitista ilmaa taloon, mutta se, miten teet sen, vaikuttaa eniten ilmavirtaan ja parantaa aterioiden valmistelun aikana keittiön ilmanvaihtoa. Saat parhaat tulokset, jos pidät sisäovet auki ja avaat sitten yhdistelmän ikkunoita ja/tai ulko-ovia vedon aikaansaamiseksi. Näin varmistat, että ilma ei vain tule taloosi, vaan liikkuu sen läpi ja työntää pysähtyneen, saastuneen ilman ulos.

Viime kädessä raikas tai suodatettu ilma on paras tapa torjua huonoa ilmavirtaa missä tahansa keittiössä, joten vältä kiusausta suihkuttaa ilmanraikastimia hajujen peittämiseksi. Nämä tuotteet itse asiassa nostavat epäpuhtaustasoja puuttumatta niiden perimmäiseen syyhyn.