5 Halpaa ja helppoa DIY-tulen sytyttäjää, jotka voit tehdä muutamassa minuutissa.

5 Halpaa ja helppoa DIY-tulen sytyttäjää, jotka voit tehdä muutamassa minuutissa.

Jos rakastat takkaa ja viettää aikaa iloisen, roihuavan liekin äärellä, tunnet epäilemättä Duraflamen ja fatwoodin kaltaiset sytyttimet. Nämä käsitellyt puukappaleet helpottavat polttopuiden palamista ja auttavat saamaan show’n nopeammin käyntiin. Kumpikaan tyyppi ei kuitenkaan ole halpa, eikä sinulla välttämättä ole aina sellaista käsilläsi. Jos opit tekemään itse tehdyt sytyttimet tavallisista kotitaloustarvikkeista, säästät kotitalouskustannuksia ja varmistat, että saat kotitulen syttymään aina hetkessä. Seuraavassa on muutamia nokkelia ja edullisia tapoja tehdä omia sytyttimiä.

1. Kuivausrummun kuivausrummun tulentekoväline

Helpoimmin valmistettavaan DIY-palokäynnistimeen kuuluu kaksi asiaa, joita amerikkalaisista kodeista löytyy melko helposti: kuivausrummun nukkaa ja pahvinen vessapaperirulla. Aina kun puhdistat kuivausrummun nukka-astian (mikä muuten pitäisi tehdä jokaisen käyttökerran jälkeen), laita pörröiset kuidut sivuun, kunnes sinulla on tarpeeksi nukkaa täytettäväksi pahvirullaan päästä päähän. Parhaan tuloksen saat, kun käytät kahta tai kolmea nukkatäytteistä rullaa seuraavan nuotion sytyttämiseen. Ammattilaisvinkki: Nukka ei pala kunnolla, jos se on pakattu liian tiiviisti. Muista jättää riittävästi tilaa ilman kiertämiselle.

2. Vahatut männynkävyjen sytyttimet

Etsitkö hauskaa ja käytännöllistä käyttöä kaikille pihalle pudonneille kävyille? Kokeile tehdä täysin luonnollisia nuotion sytyttäjiä. Kastamalla käpyjä mehiläisvahaan voit valmistaa nuotion sytyttäjiä, jotka ovat sekä houkuttelevia että tehokkaita puunuotion sytyttämiseen. Tarvitset seuraavat ainekset ja tarvikkeet:

 • Käpyjä
 • Mehiläisvahaa
 • Kaksoiskattila
 • Vahapaperi
 • Epsom-suola (valinnainen)
 • Eteerinen öljy (valinnainen)
 • Värikynät (valinnainen)

Näin se tehdään:

 1. Sulata mehiläisvaha kaksoiskattilan yläosassa miedolla lämmöllä. Ole kärsivällinen: Täysin sulaminen voi kestää jopa 15-20 minuuttia.
 2. Pidä käpyä sen tyvestä ja upota sen terävä pää sulaneeseen mehiläisvahaan niin, että se peittää mahdollisimman suuren osan käpystä ilman, että sormillesi jää vahaa. Nosta ja anna ylimääräisen vahan tippua takaisin kattilaan.
 3. Aseta käpy sivuun vahapaperin päälle jäähtymään. Kasta loput käpyistä mehiläisvahaan.
 4. Kasta kukin käpy uudelleen vahaan, jotta vahakerros on paksumpi. Tässä vaiheessa voit halutessasi pyöritellä lämpimän käpyjä Epsom-suolassa antaaksesi niille huurteisen ulkonäön.

Vaihtoehtoja: Jos haluat värjätä käpyjä, kokeile lisätä mehiläisvahan joukkoon hieman raastettua väriliitua, kun sulatat sitä. Voit myös sekoittaa sulatettuun vahaan muutaman pisaran eteeristä öljyä antaaksesi kävyille miellyttävän tuoksun, kuten kanelin tai männynneulasen.

3. Puuvillapallojen sytyttimet

Vattupallot ovat käteviä monenlaisiin kodin tarpeisiin, ja ne kuuluvat useimpien lääkekaappien peruskalustoon. Ne ovat myös erittäin helposti syttyviä, varsinkin kun ne on liotettu vaseliiniin. Tee tämä DIY-tulipalon sytytin yksinkertaisesti käärimällä joukko vanupalloja vaseliinissa, kunnes ne ovat kyllästyneet vaseliiniin. Kun ne ovat mukavan tahmeat, säilytä pallot uudelleen suljettavassa muovipussissa, kunnes tarvitset niitä. Jos heität kolme tai neljä palloa kerrallaan tulisijaan, saat nuotion syttymään. Jos sinulla ei ole vanupalloja, kokeile käyttää vaseliinilla päällystettyjä vanupuikkoja tai pyöreitä vanupuikkoja.

4. Munakartonkipalojen sytyttimet.

Tässä DIY-tulitikkuideassa on se hieno puoli, että siitä saa kasan tulitikkuja, jotka ovat tarpeeksi kompakteja kuljetettavaksi helposti. Näin ne tehdään:

 1. Aloita tyhjästä munakartongista.
 2. Kerää tarpeeksi kynttilän nuppuja ja rikkinäisiä väriliituja täyttämään peltipurkki. Aseta tölkki vesipataan liedellä ja kuumenna kattilaa miedolla lämmöllä, kunnes vaha hautuu ja lopulta sulaa.
 3. Kun vaha kiehuu, täytä munapurkin jokainen lokero palavalla materiaalilla, kuten kuivausrummun nukka, sahanpuru tai silputtu paperi.
 4. Kaada sulaa vahaa kunkin munalokeron palavien aineiden päälle. Kun vaha jäähtyy ja kuivuu, hajota yksittäiset munaosastot, ja sinulla on kymmenkunta tulen sytyttäjää.

5. Ilmastointiteippi-palokäynnistin

Arkistoi tämä kohtaan "kuka tiesi?": Hätätapauksessa ilmastointiteippipallo on käyttökelpoinen sytytin. Ilmastointiteippi on syttyvää, varsinkin kun se on rypytetty löysäksi palloksi. Jos haluat todella sytyttää tulipalon, kiedo ilmastointiteippi rypistyneen sanomalehtiarkin ympärille tai suihkuta ilmastointiteippiä runsaalla annoksella alkoholipohjaista käsihuuhdetta.