5 Fiksua tapaa käyttää betonilaattaa

5 Fiksua tapaa käyttää betonilaattaa

Betoni, tuo kestävä, perustusten ja jalustojen materiaali, ansaitsee paikkansa myös kotisi pihalla – emmekä tarkoita vain ajotietä tai jalkakäytävää. Yritätpä sitten tukea jotain painavaa tai luoda ulkotilaa viihdyttämiseen, betoni voi olla juuri se, mitä tarvitset. Katso, miten viisi yleistä ulkotilaprojektia voidaan toteuttaa muutamalla säkillä Quikrete-betonia.

Ennen kuin aloitat… On houkuttelevaa tarttua lapioon ja ryhtyä heti töihin, mutta hieman etukäteissuunnittelua voi auttaa varmistamaan, että sinulla on tarkka paikka ja kaikki tarvikkeet työtä varten.

– Ota yhteyttä paikalliseen rakennusvirastoon selvittääksesi, tarvitsetko lupaa ja mitä sääntöjä heillä mahdollisesti on sen suhteen, missä voit valaa.

– Soita Dig Safe (811) -palveluun, jotta voit tunnistaa ja merkitä kaikki suunnitellun betonilaatan sijainnin alla olevat vesijohdot.

– Selvitä, kuinka paljon tarvitset betonia. Quikreten laskuri poistaa arvailut: Syötä vain laatan neliömäärä, ja se laskee betonimassan koon ja määrän joko 4 tuuman tai 6 tuuman paksuista laattaa varten.

1. PATIO

Kun kesä saapuu ja hyvä sää kutsuu, mikä olisikaan parempi paikka kuin terassi nauttia auringonpaisteesta läheisten kanssa? Helposti muokattavaan betonilaattaan mahtuu istuimia, nuotiopaikkoja, grillejä ja paljon muuta, ja siinä on tilaa venyä.

Terassin valaminen on aivan kuten minkä tahansa muunkin laatan valaminen, vain suuremmassa mittakaavassa (usein 300 neliöjalkaa tai enemmän). Siksi on hyvä idea käyttää sähköistä sekoitinta – Quikrete-tiimi voi opastaa sinua prosessin läpi – ja työskennellä osissa. Kehystä koko terassi, ja valitse sitten pienempiä, helpommin hallittavia alueita, esimerkiksi 6 jalkaa kertaa 8 jalkaa, ja kaada yksi osa kerrallaan. Näin sinulla on runsaasti tilaisuuksia tasoittaa (tasoittaa) märkä betoni, harjata se ja leikata ohjausliitokset Quikreten laatanvaluvideossa esitetyllä tavalla. Muista muotteja tasoittaessasi, että terassin kaltevuuden tulisi olla vähintään 1/8 tuumaa jalkaa kohti ja että terassin tulisi olla kallistettu poispäin talostasi. Parin ystävän ja Quikreten avulla voit valaa terassin, joka pitää perheesi viihtyneenä koko kesän. Tiivisteen levittäminen kovettuneelle betoniterassillesi on avainasemassa, kun haluat suojata sitä kosteudelta ja minimoida sen vaatima huolto.

Ammattilaisvinkki: Jos valat terassin kotisi perustuksen viereen, paikalliset rakennusmääräykset saattavat vaatia terassin liittämistä perustukseen. Tämä tehdään poraamalla reikiä perustuksen pohjaan ja työntämällä raudoitustankojen päät reikiin. Kunkin tangon loppuosa ulottuu laatan sisään. Betoniteräs ei näy, kun terassi on valettu, mutta se estää terassin reunaa vajoamasta perustuksen tasolle.

2. VARJOISA PAIKKA

Onko pihallasi alue, jossa varjo on niin tiheä, ettei edes ruoho kasva? Se ei ole kovinkaan harvinaista, kun otetaan huomioon, miten helposti korkeat muurit ja tornimaiset puut voivat heittää tarpeeksi varjoa vaikuttaakseen luonnonvalaistukseen pihallasi. Kun luonnonvaloa on hyvin vähän, edes varjoa sietävät ruoholajikkeet eivät kasva hyvin. Jos sinulla on nurmikko, jossa on satunnaisia tupsuja ja joka sateella muuttuu mutakuopaksi, voit hyödyntää varjoisen paikan paremmin valamalla sen päälle betonilaatan.

Tämä on yksi betonilaatan luovimmista käyttötavoista. Se voisi toimia perustana puutarhapenkille, riippumattoon, grilliasemalle tai jopa kuohuvalle suihkulähteelle. Älä tunne olevasi sidottu neliön tai suorakulmion muotoon. Riippuen pihastasi, kenties mutkitteleva puoliympyrä olisi parempi vaihtoehto. Katso Quikreten opettavainen video laatan valamisesta, jotta pääset alkuun. Jos haluat kaarevat reunat, vaihda ehdotetut 2×4- tai 2×6-muotolevyt 4- tai 6-tuuman levyisiin kaistaleisiin, jotka on valmistettu ¼-tuumaisesta lauanista (trooppisesta vanerista) tai ¼-tuumaisesta kuitusementtilevystä – kumpikin niistä voidaan taivuttaa loivaan kaarevuuteen käyttämällä paaluja, jotka pitävät levyt paikallaan. Miten tahansa suunnitteletkin laatan, peitä se tiivisteellä (joko kiiltävällä akryylitiivisteellä tai silikonipohjaisella vedenpitävällä tiivisteellä, molemmat saatavana Quikreteltä), joka suojaa vastavalettua laattaa kaikelta vedeltä: sateelta, aamukasteelta ja sadettimen aikataululta.

Ammattilaisvinkki: Kun rakennat laatan muotin, tee toinen sivu hieman matalammaksi, jotta vesi pääsee valumaan pois. Kaltevuutta ei pitäisi pystyä havaitsemaan paljain silmin; tavoitteena on noin 1/8 tuuman lasku jalkaa kohti. Jos sinulla on esimerkiksi 10 jalan neliön muotoinen laatta, toinen puoli on 1¼ tuumaa alempana kuin vastakkainen puoli.

3. YLEISKÄYTTÖÖN TARKOITETTU LAATTA

Yksi yleisimmistä syistä betonilaatan valamiseen pihalle on tarjota tasainen monikäyttöinen pinta mille tahansa ulkokäyttöön tarkoitetulle laitteelle ulkokäyttöön tarkoitetusta ilmastointilaitteesta roskakoriasemaan. Useimmissa tapauksissa laatan on ulotuttava vain neljä tuumaa sen kummallekin puolelle, mikä sen päällä istuu. Jos esimerkiksi ilmastointilaitteesi on kooltaan 36 tuumaa kertaa 36 tuumaa, tarvitset 44 tuuman neliöalustan. Jos haluat saada laatan valmiiksi, jotta voit varata LVI-ajan tai siirtyä muihin viikonloppuprojekteihin, käytä Quikreten nopeasti kovettuvaa betonimassaa, joka kovettuu 20-40 minuutissa. Mutta ennen kuin lopetat, levitä Quikreten akryylikovettumis- ja tiivistysmassaa juuri valettuun betoniin nopeuttaaksesi kovettumisprosessia ja suojellaksesi laattaa, joka on säännöllisesti alttiina lialle, syövyttäville aineille ja muille tekijöille, kuten roskakoriasemalle.

Ammattilaisvinkki: Toisin kuin terasseilla ja pihatiellä, joiden pinnan on oltava hieman kalteva, jotta vesi pääsee valumaan pois, useimpien ilmastointilaitteiden laattojen on oltava täysin tasaisia, jotta laitteen pitkäaikainen toiminta olisi hyödyllistä. Jos haluat aloittaa projektin, tutustu Quikreten helppoteknisiin ohjeisiin betonilaatan valamiseen ja viimeistelyyn.

4. POREALLAS

Poreallas – tuo ylellinen takapihan mukavuus – voi tulla hyvin raskaaksi, kun se täytetään vedellä ja ihmisillä. Esimerkiksi tavalliseen kuuden tai kahdeksan hengen porealtaaseen mahtuu noin 420 gallonaa vettä; kun tähän vesimäärään lisätään seitsemän aikuista matkustajaa, voi amme painaa jopa 5 600 kiloa. Kun näin paljon painoa on paljaalla maalla, poreallas voi lopulta vajota ja laskeutua, jolloin olo voi olla hieman vinossa kylpemisen aikana. Laadukkaan betonilaatan valaminen sen alle suojaa investointisi ja parantaa poreammeen ulkonäköä. Katso Quikreten hyödyllinen video siitä, miten oma laatta muotoillaan ja valetaan. Älä unohda levittää kovettuneeseen betoniin tiivistysainetta, jotta se pysyy suojassa roiskeilta!

Ammattilaisvinkki: Koska poreammeen pohja istuu tasan laatan päällä, on epätodennäköistä, että sade aiheuttaisi salaojitusongelmia. Silti laatta kannattaa ehkä valaa yhdeltä tai useammalta sivulta kaksi tai kolme metriä leveämmäksi kuin poreammeen mitat, jotta ammeen ympärille pääsee helposti. Kuten AC-perustuksessa, poreammeen laatan on oltava täysin tasainen.

5. KORIPALLOKEHÄ

Jos sinulla on lapsia tai jos olet yhä sisimmässäsi lapsi, koripallomaali tarjoaa loputtomia tunteja hauskaa ja liikuntaa. Vaikka voisitkin asentaa tolpan pihatien varrelle, se voisi haitata pysäköintiä – ja altistaa autosi vahingossa harhailevien koripallojen aiheuttamille kolhuille. Jos tila sallii, parempi vaihtoehto olisi asentaa maali metrin tai kahden päähän ajotieltä tuoreeseen laattaan.

Laatan valaminen koripallokorista varten poikkeaa hieman muiden laattojen valamisesta, sillä vaikka itse laatan ei tarvitse olla paljon suurempi kuin kolme tai neljä jalkaa halkaisijaltaan, sinun on ensin kaivettava suuri kuoppa tämän tilan keskelle ja täytettävä se betonilla tolpan vakauttamiseksi – tätä kutsutaan laiturin rakentamiseksi.

Ammattilaisvinkki: Kehystä laatan reunat, kuten tässä Quikreten videossa näytetään. Ennen betonin lisäämistä kaiva keskelle reikä, joka on noin 48 tuumaa syvä ja 24 tuumaa leveä (tarkista tarkat mitat maalin valmistajan ohjeista). Kun koko reikä ja sitä ympäröivä laatta on täytetty betonilla, asetat pitkät ankkuripultit, jotka on kiinnitetty raskaaseen teräspintaiseen pintalevyyn, syvälle märän betonin reikään maalin mukana toimitettujen ohjeiden mukaisesti. Viimeistele sitten laatan yläpinta Quikrete-videossa esitetyllä tavalla. Kun laatta on kovettunut muutaman päivän ajan, voit pinnoittaa sen Quikreten Betoni- ja muurausbetonin vedeneristyssulalla, kiinnittää uuden koripallomaalisi tukevaan levyyn ja aloittaa korien heiton.

Tämän sisällön on tuonut sinulle Quikrete. Sen faktat ja mielipiteet ovat BobVila.comin omia.