5 Faktaa laventelista, jotka tekevät vaikutuksen puutarhanhoitoystäviinne

Virkistävän tuoksunsa ja värikkäiden kukkiensa ansiosta laventeli on yksi helpoimmin tunnistettavista kasveista. Se on myös yksi monipuolisimmista yrtteistä, joita voit kasvattaa, sillä sillä on lääkinnällisiä, esteettisiä ja kulinaarisia käyttötarkoituksia. Sen tuoksulla on esimerkiksi rauhoittava vaikutus ihmisiin, joten laventelia käytetään kaikissa stressiä lievittävissä tuotteissa, kuten vaahtokylvyissä, kynttilöissä ja silmätyynyissä.

Vaikka nauttisitkin säännöllisesti tällaisista tuotteista tai olisit kasvattanut kasvia puutarhassasi, et ehkä kuitenkaan ymmärrä, miten hämmästyttävä tämä yrtti todella on. Nämä laventelfaktat saavat sinut arvostamaan tätä upeaa ja arvokasta kasvia entistä enemmän!

"Betty "s Blue", englantilaisen laventelin lajike, täyttää puutarhat kesällä upeilla, syvän violeteilla kukilla. Laurie Black 1. Laventelilla on monia käyttötarkoituksia

Nimi laventeli on peräisin latinan verbistä "lavare", joka tarkoittaa "pestä". Sanan alkuperä pitää paikkansa tavoissa, joilla käytämme laventelia nykyään. Puhtaan tuoksunsa vuoksi tämä yrtti on erittäin suosittu ainesosa tuotteissa, joita käytämme kylpemiseen, kuten shampoossa, kasvojen puhdistusaineissa ja käsisaippuassa. Sitä käytetään myös kotiemme puhdistustuotteissa. Lisäksi se on yksi suosituimmista eteerisistä öljyistä.

Yksi tärkeimmistä laventeliin liittyvistä tosiasioista on, että sillä on myös monia lääkinnällisiä käyttötarkoituksia. Laventeli voi rauhoittaa palovammoja, saada aikaan unta, vähentää ahdistusta ja stressiä sekä hoitaa kipeitä lihaksia ja niveliä. Kuten monet muutkin yrtit, voit nauttia laventelin raikkaasta mausta ja tuoksusta erilaisissa resepteissä, kuten kakuissa, limonadissa ja kekseissä.

2. Laventelilla on muinaiset juuret.

Vaikka laventeli on suosittu maailmanlaajuisesti, se on peräisin Välimeren alueelta, Koillis-Afrikasta ja Lounais-Aasiasta, jossa sitä on kasvatettu yli 2 500 vuotta. Muinaisessa Egyptissä laventelia käytettiin muumioitumisprosessin aikana ruumiin hajustamiseen. Toisaalta muinaiset kreikkalaiset huomasivat nopeasti laventelin lääkinnälliset ominaisuudet ja käyttivät sitä lievittämään vaivoja, kuten päänsärkyä ja ruoansulatushäiriöitä.

1500-luvun mustan ruttoruton aikana laventeliöljyä käytettiin pelottavan taudin torjumiseen. Kasvin kimppuja myytiin myös kaduilla kuolleiden hajun peittämiseksi.

3. Laventeli on erittäin symbolinen.

Laventeli edustaa puhtautta, omistautumista, tyyneyttä ja rauhallisuutta. Nämä teemat liittyvät usein laventelin käyttötapoihin. Rauhallisuus ja tyyneys viittaavat laventelin käyttöön unen tukemisessa ja ahdistuksen lievittämisessä. Puhtaus näkyy laventelin historiallisessa käytössä siivouksessa ja sen yhdistämisessä puhtauteen. Romanttinen laventeli symboloi omistautumista, minkä vuoksi se on suosittu valinta kukka-asetelmiin ja hääkimppuihin.

"Curly Top" -laventelissa on tummanviolettien kukkien rypäsiä, joiden päällä on vaaleampia, vaaleanpunaisen violetteja suojuslehtiä. Laurie Black 4. Laventelilajikkeita on satoja.

Kun ajattelet laventelia, mieleesi tulee luultavasti tavallinen tai englantilainen laventeli, koska se on se, jota yleensä näytetään tuotteissa tai jota viljellään viehättävillä laventelipelloilla. Yhdysvaltain laventelinviljelijöiden yhdistyksen (U.S. Lavender Growers Association) mukaan laventelilajeja on kuitenkin yli 45 lajia ja yli 450 erilaista lajiketta. Näihin kuuluvat ranskalainen, portugalilainen ja hapsulaventeli. Lämmönsietokyky, kylmänkestävyys, koko ja kukinta vaihtelevat melkoisesti, joten tutki, mitkä lajikkeet kasvavat parhaiten alueellasi ja puutarhassasi.

"Melissa" on englantilaisen laventelin lajike, jolla on vaaleanpunaiset, lähes valkoiset kukat. Laurie Black 5. Laventelia on useita eri värejä

Koska tällä kasvilla on sama nimi kuin värillä, voisi olettaa, että sen kukkavarret ovat vain violetin sävyisiä. Vaikka tämä pitää paikkansa monien laventelilajikkeiden kohdalla, voit löytää kukkia myös valkoisina, keltaisina ja jopa vaaleanpunaisina. Kukkien väri ei vaikuta kasvin tuoksuun; esimerkiksi "White Grosso" on laventelilajike, jolla on valkoiset kukat ja voimakas tuoksu.

>