5 Askelta parempaan ranskalaisen oven turvallisuuteen

5 Askelta parempaan ranskalaisen oven turvallisuuteen

Aurinkoiselle terassille avautuvien pariovien siro ulkonäkö saa kotisi tuntumaan avoimelta ja viihtyisältä. Ranskalaiset ovet antavat kodinomistajille mahdollisuuden tuoda ulkoa sisään, kirjaimellisesti, ja toivottaa raikkaat tuulet tervetulleiksi kotiin. Valitettavasti ranskalaiset ovet ovat myös potentiaalinen turvallisuusriski kodillesi – mutta muutamalla harkitulla toimenpiteellä voit tehdä niistä turvallisia ja palata nauttimaan niiden monista eduista.

Ennen kuin aloitat…

Miksi ranskalaiset ovet ovat mahdollinen turvallisuusriski? Suljettuna ranskalaiset ovet näyttävät suunnilleen samanlaisilta kuin terassin liukuovet: kaksi ovenkarmia, joissa kussakin on joko yksi lasiruutu tai pienempien lasien ruudukko. Pääasiallinen ero liukuovien ja ranskalaisten ovien välillä on avausmekanismi. Liukuovet liikkuvat kiinteää kiskoa pitkin ja ovat päällekkäin, kun taas ranskalaiset ovet ovat itse asiassa kaksi erillistä saranaovea, jotka kohtaavat keskellä ja kääntyvät poispäin toisistaan luoden yhden suuren aukon. Tämä ominaisuus on suuri osa ranskalaisten ovien viehätyksestä – ne tarjoavat laajan, esteettömän näkymän ulos. Ranskalaiset ovet voidaan asentaa myös sisätilojen väliin erottamaan eri asuintiloja toisistaan, ja niitä arvostetaan siellä samoista syistä.

Ulko-ovia voi olla vaikea turvata. Miksi? Suurin haaste on se, että kaksi ovea lukittuu toisiinsa, joten kun ne lukitaan, kaksi liikkuvaa paneelia kiinnittyy toisiinsa eikä kiinteään pisteeseen. Kahden oven keskellä oleva sauma on heikoin kohta, jossa terävä potku tai tönäisy voi irrottaa ne toisistaan ja mahdollistaa pääsyn kotiisi. Toinen vaara liittyy yhteen ovien tärkeimmistä ominaisuuksista: lasiin. Asunnonomistajat asentavat ranskalaiset ovet päästääkseen valoa sisään ja kehystääkseen näkymiä, joten laaja katkeamaton lasipinta on ensisijainen osa rakennetta. Tämä voi antaa mahdollisille tunkeutujille mahdollisuuden nähdä kodin sisälle ja tutkia, mitä arvoesineitä siellä on esillä. Suuri lasipinta-ala voi myös antaa tunkeutujien rikkoa sen ja päästä helposti käsiksi tavaroihin.

Ennen kuin aloitat ranskalaisten ovien turvallisuuden parantamisen, sinun on arvioitava oma tilanteesi. Mitä turvatoimia on jo käytössä? Onko pariovesi lukitussarja vanha tai löysä? Tarvitset luotettavan mittanauhan tarkkojen mittausten tekemiseen ja matkan rautakauppaan hankkimaan tarvikkeita, mutta yleensä nämä parannukset ovat helposti lähestyttäviä hankkeita kätevälle kodinomistajalle.

Suojaa kotisi ja perheesi huippuluokan turvajärjestelmällä. Vivintin ammattitaitoisesti asennetut järjestelmät eivät vain hälytä sinua uhkista – ne auttavat sekä ehkäisemään että estämään niitä. Katso Vivintin kamerat ja palvelut.

VAIHE 1: Jos asennat uudet ranskalaiset ovet, mittaa oviaukko tarkasti, jotta ovet sopivat tilaan täsmälleen.

Jos olet juuri lisäämässä ranskalaisia ovia kotiisi tai korvaamassa vanhoja, sinulla on erinomaiset edellytykset varmistaa, että ne asennetaan mahdollisimman tukevasti heti alusta alkaen. Vaikka jotkut pitävät ranskalaisten ovien asentamista tee-se-itse-projektina, se on oikeasti työtä, joka on parasta jättää ammattilaisten tehtäväksi. Tämä johtuu siitä, että ovien ja karmin välinen istuvuus on ehdottoman tärkeää niiden turvallisuuden kannalta – jos tila, johon ovet asennetaan, on edes hieman liian suuri, ne eivät sulkeudu tai niitä ei voi kiinnittää kunnolla. Niiden asunnonomistajien, jotka haluavat silti asentaa ranskalaiset ovet itse, on parasta valita valmiiksi sarjoitetut ovet, jotka ovat jo valmiiksi kehyksessä. Käyttämällä ovia, joissa on esiasennettu sovitus, kodinomistajan vastuulla on vain sovittaa karmi oviaukkoon ja tiivistää se sitten sen ympärillä.

Urakoitsija, joka asentaa ovet puolestasi, tarvitsee silti tarkat mitat. Kysy urakoitsijalta, mitä mittoja hän tarvitsee: vakiomittauksiin kuuluvat aukon korkeus ja leveys useista kohdista sekä diagonaalimittaus. Saattaa olla helpompaa pyytää asentajaa ottamaan mitat, jotta voit varmistaa, että ne ovat täysin tarkkoja.

Uusien ranskalaisten ovien kohdalla on otettava huomioon myös se, mihin suuntaan ne aukeavat: sisälle vai ulos. Sinun on mitattava tila, jossa ovet kääntyvät, jotta voit varmistaa, että niillä on riittävästi tilaa avautua ja sulkeutua kokonaan ilman esteitä.

VAIHE 2: Lisää lasinen turvaikkunakalvo ovien vahvistamiseksi.

Uudet ranskalaiset ovet voidaan varustaa hurrikaaniluokitellulla lasilla, iskunkestävällä lasilla, vahvistetulla lasilla tai laminoidulla lasilla. Nämä kaikki ovat merkintöjä, jotka ilmaisevat, että oven lasi on päällystetty särkymättömällä materiaalilla: törmäyksessä lasi rikkoutuu, mutta pinnoite pitää rikkoutuneen lasin levynä, jonka läpäiseminen on tunkeutujalle vaikeaa ja kivuliasta. Siitä on apua myös silloin, jos puun oksa tai terassikaluste osuu oveen myrskyn aikana.

Olemassa oleviin oviin voi ostaa lasin turvakalvoa, jota on saatavana useissa eri tyypeissä ja malleissa. Samanlainen kuin uuden iskunkestävän oven pinnoite, turvakalvo on hyvin, hyvin ohut vinyylilevy, joka voidaan kiinnittää ranskalaisten ovien lasin molemmille puolille. Vinyyli kiinnittyy lasiin ja tarjoaa turvallisuutta pitämällä lasinsirut yhdessä iskun sattuessa. Turvakalvoa on saatavana suurina levyinä, ja se voidaan helposti leikata pienempiin lasilevyihin kiinnittämistä varten. Kirkkaan kalvon lisäksi, joka ei estä näkymää, turvakalvoa on saatavana myös himmeänä tai kuvioituina versioina, jotka tarjoavat lisäturvaa estämällä mahdollisia varkaita kurkistamasta oven läpi nähdäkseen, mitä arvoesineitä on esillä. Jos käytät kirkasta kalvoa säilyttämään näkymän oven läpi, harkitse verhon tai kaihtimien asentamista sulkemaan näkymä ulkopuolelta.

Frontpoint suojaa kotiasi hätätilanteessa, olipa kyseessä sitten murto, tulipalo, lääketieteellinen hätätilanne ja paljon muuta. Näytä Frontpoint-tuotteet.

VAIHE 3: Asenna saranapultit ja monipistelukitusjärjestelmä lisäturvaksi.

Kun lasi on kiinnitetty, on tärkeää määrittää paras tapa pitää ovet suljettuina ja tukevasti lukittuina. Harkitse ensin välittömästi ovien mukana tulleiden saranoiden vaihtamista. Varsinkin jos ne ovat vanhempia, niihin on saattanut kehittyä ruostetta tai korroosiota, joka sen lisäksi, että se on ruma, voi heikentää saranoiden lujuutta. Valitse vahvat ja vähintään 3 tuuman pituiset saranat, ja valitse saranat, jotka on kiinnitetty saranapultilla (ruuvi, joka uppoaa saranaan ja estää oven irtoamisen siitä). Ilman saranapulttia tunkeutuja voi irrottaa oven saranasta, kääntää sen kulmaan ja astua sisään taloon.

Kun saranat on kiinnitetty, on aika kiinnittää huomiota itse oveen. Yksinkertainen kahvan kiertolukko ranskalaisiin oviin ei riitä, eikä tavallinen lukkorauta (vaikka se onkin parempi kuin kahvalukko pituuden vuoksi) myöskään riitä – tunkeutujan tarvitsee vain nujertaa nämä ranskalaisten ovien lukot keskeltä hieman erilleen, ja lukot luiskahtavat irti. Ranskalaisten ovien sarjassa yhtä ovea kutsutaan passiivioveksi, joka on ovi, joka lukittuu itse karmiin. Tämä tapahtuu yleensä yhden tai useamman oven karmiin liukuvan pultin avulla. Tämän jälkeen aktiivinen ranskalaisen oven paneeli kiinnittyy passiiviseen oveen. Nämä pultit voidaan kuitenkin ohittaa melko helposti. Ensimmäinen vaihtoehto ovien turvallisuuden lisäämiseksi on sulkea passiivinen ovi pysyvästi. Tämä onnistuu lyömällä pieni ruuvi huuhtelupultteihin niin, että niitä ei voi avata ennen kuin ruuvi on poistettu. Tämä on käännettävä vaihtoehto, joten ovet voidaan edelleen avata tarvittaessa poistamalla ruuvit. Rautakaupoista on saatavana sarjoja, joita myydään usein ranskalaisten ovien lukitussarjana tai pariovien lukkoina ja jotka sisältävät huuhtelupultit ja muut laitteistot passiivisen oven pysyvää kiinnittämistä varten.

Jos haluat, että molemmat ovet pysyvät täysin toimintakykyisinä, harkitse monipistelukitusjärjestelmää. Näitä järjestelmiä kutsutaan myös ranskalaisen oven lukitusjärjestelmäksi tai ranskalaisen oven lukitusmekanismiksi, ja ne varmistavat aktiivisen oven kolmesta tai useammasta kohdasta, ja kaikki avautuvat yhdellä avaimella tai kytkimellä. Monipistelukitusjärjestelmä vaikeuttaa ovien erottamista toisistaan, ja se on erityisen tehokas, jos passiivinen ovi on kiinnitetty pysyvästi. Vaihtoehtoisesti kannattaa harkita vahvan lukkorungon tai lukkorunkolukon lisäämistä sekä aktiivisen oven ylä- että alapuolelle. Molempiin vaihtoehtoihin voi sisältyä avaimella varustettuja ulkolukkoja, jolloin ranskalaisesta ovesta tulee todella toimiva kodin sisäänkäyntiovi.

Tarvitsetko kodin turvajärjestelmän? SimpliSafe voi auttaa. Kattavan koko talon kattavan ratkaisun avulla voit varautua odottamattomiin tilanteisiin. Katso SimpliSafe-järjestelmät ja hinnat.

VAIHE 4: Harkitse investoimista lisäturvatoimiin, kuten turvakaariin.

Turvakaiteiden lisääminen ja muiden turvalaitteiden käyttäminen voi auttaa tekemään ranskalaisista ovista turvallisempia. Turvapalkkien salvat voidaan kiinnittää huomaamattomasti ovien sisäpuolelle (jotkut kiinnittyvät oviin ja karmiin), ja metalli- tai puupalkki voidaan liu’uttaa paikalleen estämään ovien työntäminen sisään tai vetäminen auki. Jos ovet aukeavat sisäänpäin, harkitse kahden ovipuskutangon lisäämistä, yksi kummankin kahvan alle, jotta kumpaakin ovea ei voida työntää sisään. Kolmas ratkaisu on kahvalukko, joka on laite, joka liukuu kunkin ovenkahvan päälle riippumatta siitä, ovatko ne nupit vai vivut, ja kiinnittää ne yhteen. Nämä lisäävät rakenteellista tukea oven keskelle ja estävät kahvoja kääntymästä.

Taloihin, joissa on eristäytynyt piha, voidaan vaihtoehtoisesti lisätä turvalliset pariovet. Nämä koristeelliset metalliovet asennetaan ranskalaisten ovien ulkopuolelle samalla tavalla kuin myrskyovi asennetaan perinteisen ulko-oven ulkopuolelle. Turvaovissa on vahvat metallipalkit, jotka lisäävät itse ranskalaisten ovien lisäksi vielä yhden turvakerroksen, ja ne on usein vuorattu näytöillä. Jos ranskalaiset ovet avautuvat sisäänpäin, voit jättää turvasuojaovet kiinni ja nauttia raittiista ilmasta tai avata ne ulospäin, jotta näkymä olisi esteetön. Muulloin turvaseinäovet voivat pysyä suljettuina ja lukittuina, jolloin tunkeutujan on vaikeampi päästä sisempien ranskalaisten ovien heikkoihin kohtiin.

VAIHE 5: Asenna kodin turvajärjestelmä ja valvontakamerat lisäturvaa varten.

Ranskalaiset ovet asennetaan tyypillisesti kotien takapuolelle, ja ne avautuvat pihan yksityisiin tiloihin, jotka eivät näy ohikulkijoille. Valitettavasti tämä tarkoittaa myös sitä, että hyvien naapureiden valppaat silmät eivät pysty näkemään, jos joku yrittää murtautua sisään – itse talon suojus, maisemointi ja takapihan luonnollinen valottomuus tarjoavat murtovarkaille loistavan suojan. Kodin turvajärjestelmä voi tarjota useita suojakerroksia ranskalaiselle ovellesi.

Ensimmäisenä listalla on pelotevaikutus. Näkyvät turvakamerat ja liiketunnistinvalaistus lannistavat tunkeutujan valitsemaan kotisi. Ne suosivat pimeyden suojaa, eivätkä halua tulla havaituiksi. Valvontakamerat saattavat riittää vakuuttamaan ne siirtymään eteenpäin, ja jos näin ei ole, kirkkaat valot, jotka syttyvät, kun ne astuvat pihalle, riittänevät.

Jos tunkeutujat eivät ole tarpeeksi viisaita poistumaan siinä vaiheessa, kamerat tallentavat heidän ilmestymisensä, ja parhaiden kodinturvayhtiöiden ammattimaiset monitorit ilmoittavat välittömästi sinulle ja paikallisille lainvalvontaviranomaisille, että kyseessä on murto. Näin sinulla on aikaa turvata itsesi ja perheesi, poistua kodista, jos mahdollista, ja saada apua kotiin mahdollisimman nopeasti. Kodinturvayhtiöt tarjoavat myös antureita ranskalaisiin oviin, kuten antureita, jotka hälyttävät, jos ovet ovat auki, ja muita, jotka ilmoittavat hälytysyhtiöllesi, jos lasi on rikottu. Tämä turvakerros voi antaa sinulle mielenrauhaa ja antaa sinun keskittyä tärkeimpään – saada itsesi ja perheesi turvaan – jos murto tapahtuu.

Ei ole tarpeen luopua ranskalaisten ovien avoimuudesta ja kauneudesta kodin turvallisuuden nimissä. Vaikka ranskalaiset ovet eivät koskaan ole yhtä turvallisia kuin massiivinen teräsovi, joka on kiinnitetty pitkällä lukkorullalla, huolellisen asennuksen, parempien saranoiden ja lukkojen, ikkunakalvojen, ovien turvatyökalujen ja valvotun kodin vartioinnin avulla lisättävät turvakerrokset antavat sinulle mahdollisuuden nauttia sekä näkymistä ovien läpi että helposta mukavuudesta, joka syntyy siitä, että kotisi on turvallinen.