5 Asiaa, jotka on hyvä tietää peräkkäisistutuksesta

5 Asiaa, jotka on hyvä tietää peräkkäisistutuksesta

Jos haluaisit saada jatkuvasti tuoreita vihanneksia, peräkkäisistutuksen hyväksi havaittu viljelykäytäntö voi täyttää laskun ja terveellisen lautasesi. Tekniikkaan kuuluu useiden kasvien istuttaminen "peräkkäin" läpi kasvukauden. Kun ensimmäinen sato on valmis, tilalle istutetaan toinen sato, sitten kolmas ja niin edelleen. Tätä strategiaa käyttämällä voit lisätä takapihan kasvimaasi tuotantoa ja viljelykasvien monimuotoisuutta.

Perinteisesti maatiloilla peräkkäiskylvö perustuu useisiin saman kasvin porrastettuihin istutuksiin läpi kasvukauden. Koska tavallisen ihmisen vihannespuutarhassa on paljon erilaisia lajikkeita, prosessi on hieman monimutkaisempi. Lue siis viisi salaisuutta onnistuneeseen peräkkäiskylvöön, niin saat pian satoa siitä, mitä kylvät kuin koskaan ennen.

1. Selvitä pakkaspäivämäärät.

Jotta voit harjoittaa peräkkäiskylvöä, sinun on ensin ymmärrettävä puutarhanhoitoa ilmastossasi. Ota yhteyttä paikalliseen puutarhamyymälään tai osuuskunnan neuvontapalveluun saadaksesi selville alueesi keskimääräiset kevään viimeiset pakkaspäivät ja syksyn ensimmäiset pakkaspäivät. Viimeisen pakkasen ja ensimmäisen pakkasen välinen aika on kasvukautesi. Merkitse ylös päivämäärät ja kasvukautesi pituus päivinä, jotta voit suunnitella peräkkäisten istutusten aikataulun.

2. Ymmärrä kasvukausi.

Kun teet luetteloa viljelykasveista, joita haluat istuttaa, pidä mielessä, että jokaisella vihanneksella on erilainen aika kasvaa siemenestä sadonkorjuuseen, kuten siemenpakkausten kääntöpuolella on ilmoitettu. Huomaat, että saman viljelykasvin eri lajikkeiden välillä on myös erilainen kasvuaika eli "kypsymispäivät". Älä huoli, sinun ei tarvitse pitää näitä päivämääriä mielessäsi, koska luot satotaulukon (selitetään tarkemmin jäljempänä).

Joitakin viljelykasveja, kuten papuja, tomaatteja ja kurpitsoja, ei korjata kerralla, ja kypsymispäivät kertovat ensimmäisen sadonkorjuupäivän. Lisää sadonkorjuuaikaa vielä kaksi tai kolme viikkoa tai enemmän, jotta sadon koko elinkaari saadaan laskettua. Vertaa nyt kasvukauden päivien lukumäärää siihen, kuinka monta päivää viljelykasveillasi on aikaa kasvaa. Huomaat, että jotkin kasvit täyttävät merkittävän osan kasvukaudesta, kun taas toiset vievät vain murto-osan ajasta.

Huomautus: Kun istutat siementen sijasta nuoria taimia, osa kypsymiseen kuluvasta ajasta on jo kulunut, mikä käytännössä pidentää kasvukautta. Kun kasvukauden pituus ja yksittäisten kasvien kasvuaika on tiedossa, alat nähdä mahdollisuuksia täyttää aikavälejä. Aloita näiden tietojen avulla peräkkäiskylvösuunnitelman laatiminen, jossa kerrotaan, mitä, milloin ja minne puutarhapalstallesi kannattaa istuttaa.

3. Päätä viljelykierrosta.

Jokaisella kasviryhmällä on tietyt ravinnevaatimukset ja yhteisiä tuholaisongelmia. Voit maksimoida ravinnetehokkuuden ja vähentää merkittävästi tuholaisongelmia istuttamalla eri kasviryhmiä peräkkäin tiettyyn puutarhan osaan. Tätä kutsutaan viljelykierroksi. Esimerkiksi hyvä viljelykierto, joka edistää kasvien ja maaperän terveyttä, on seuraava: kaaliperhe > papuperhe > yöperhosperhe > sipuliperhe > porkkanaperhe > kurpitsaperhe > pinaattiperhe > sekalaiset vihannekset, yrtit ja/tai pienet hedelmät.

Toinen tärkeä tekijä, kun laadit istutussuunnitelmaa, on tila. Siementen ja kasvien etiketeissä kerrotaan kunkin viljelykasvin oikea istutusväli. Suuret kasvit, kuten vesimelonit, sokerimaissi ja bataatit, eivät ole yksinkertaisesti vaihdettavissa pienten kasvien, kuten sipulien, salaatin ja porkkanoiden kanssa.

Muista myös mukauttaa istutustilan määrä siihen, miten aiot käyttää viljelykasvia. Jos haluat tuoreita kurkkuja salaatteihin, yksi tai kaksi kasvia riittää useimmille perheille. Jos haluat laittaa myös suolakurkkuja, tarvitset useita kasveja.

4. Käytä suunnitteluun kaavioita ja taulukkolaskentaa.

Luonnostele puutarhapalstasi grafiikkapaperille. Jaa tontti yhtä suuriin osiin, jotka edustavat pienimmän viljelykasvin tarvitsemaa vähimmäistilaa. Myöhemmin suunnitelmassasi voi olla yksi tai useampi lohko yksittäistä viljelykasvia varten sen tilantarpeen mukaan. Anna jokaiselle lohkolle numero.

Luo puutarhakartta-avaintaulukko. Merkitse sarakkeeseen "A" kunkin lohkon osan numero. Sarakkeet "B" ja niin edelleen edustavat kasvukauden viikkoja. Kasvukauden ensimmäisestä päivästä alkaen jokainen viikko saa oman sarakkeensa, joka merkitään päivämäärän mukaan (15.3.-21.3., 22.3.-28.3. jne.).

Käytä puutarhakartta-avainta, ehdotettua viljelykiertoa ja viljelykasviluetteloa kasvuaikoineen peräkkäisten istutusten suunnitelman laatimiseen. Valitse kullekin viljelykasville oma puutarhaosio. Kirjoita lohkon numeron viereen viljelykasvien nimet niiden istutuspäivämäärien alle.

Vihje: Käytä korostuskynää kunkin viljelykasvin värikoodaamiseen viljelykiertosuunnitelmasi mukaisesti ja merkitse jokainen viikko istutuksesta sadonkorjuuseen.

5. Istuta kahden tai kolmen viikon välein.

Peräkkäiskylvössä sinun tarvitsee istuttaa vain sen verran satoa, että voit käyttää sen kahden tai kolmen viikon kuluessa, ja ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen voit istuttaa jotain uutta. Koska istutat ja viljelet vähemmän kasveja kerralla, säästät puutarhatilaa ja työvoimaa.

Kun istutat kahden tai kolmen viikon välein sen sijaan, että istutat kerran koko kasvukauden ajan, voit nauttia hedelmistä ja vihanneksista niiden parhaimmillaan. Jos istutat yhden suuren sadon, osa sadosta korjataan todennäköisesti liian aikaisin, osa parhaimmillaan ja loput joko liian myöhään tai ei koskaan. Lyhyen jakson peräkkäisten istutusten ansiosta voit korjata kaiken sadon kypsyyden huipulla.