5 Asiaa, jotka on hyvä tietää, kun poistat mattoa portaista.

5 Asiaa, jotka on hyvä tietää, kun poistat mattoa portaista.

Matossa on paljon rakastettavaa, kun se on uusi. Se on paksu ja pörröinen, tuntuu hyvältä jaloissa ja tuo lämpöä ja mukavuutta kotiisi. Mutta vuosien käytön jälkeen matto ei enää näytä tai tunnu samalta. Paksu ja pörröinen nukka muuttuu kovaksi ja tiivistyneeksi, ja tahrat ja värimuutokset voivat olla näkyviä muistutuksia kotitalouden vuodoista ja onnettomuuksista.

Portaiden matot kuluvat pahiten, koska niitä käytetään usein. Verrattuna kodin muissa osissa oleviin mattoihin portaat voivat alkaa näyttää kuluneilta paljon nopeammin. Jos näin on matolla päällystettyjen portaidesi kohdalla, saatat harkita maton repimistä ja sen päivittämistä tai korvaamista kokonaan uudella ilmeellä. Ota nämä viisi asiaa huomioon ennen maton poistamista portaista.

1. Ota selvää, mitä maton alla piilee.

2. Vastusta halua hypätä sisään ja alkaa vain repiä. Ennen maton poistamista sinun on selvitettävä, millainen lattiapinnoite sen alla on. Näin voit laatia pelisuunnitelman remonttiasi varten. Ota pihdeillä kiinni maton palasta nousupalkissa, joka on portaiden pystysuora osa – ei se osa, jonka päälle astut. Vedä pieni kulma matosta ylös, jotta voit katsoa, mitä sen alla on. Joissakin portaissa on matto, joka kulkee keskellä ja jonka reunat ovat paljasta kovapuuta. Jos portaasi ovat tällaiset, sinun on silti tarkistettava, mitä maton alla on, sillä sen alla oleva materiaali voi olla erilainen kuin mitä näet.

2. Älä aloita ennen kuin sinulla on asianmukaiset työkalut.

Maton poistaminen portaista vaatii enemmän työkaluja ja turvavarusteita kuin ehkä luuletkaan. Turvavarusteisiin tulisi kuulua suojalasit/lasit, jotka suojaavat silmiäsi lentäviltä roskilta, käsineet, jotka pitävät kätesi turvassa teräviltä nastoilta, ja kasvonsuojain, joka suojaa keuhkoja pölyltä ja ilmahiukkasilta.

Nämä ovat tarvitsemasi työkalut:

 • Polvipotku, joka auttaa poistamaan mattoa kulutuspinnoilta.
 • Lukituspihdit maton irrottamiseen askelmista.
 • Yleisveitsi, jolla voit leikata maton käsiteltäviksi paloiksi.
 • Nyrkkipalkki ja vasara, joilla irrotat tarralistat askelmista.
 • 3-tuumainen kittiveitsi, joka asetetaan kittaustangon alle, kun irrotetaan naulausnauhaa portaiden suojaamiseksi. Voit myös käyttää kittipuukkoa liiman poistamiseen, jos maton pehmuste on liimattu portaaseen.
 • Neulapihtejä jäljellä olevien kiinnikkeiden poistamiseen.
 • Urakkaluokan roskapussit ja ilmastointiteippiä tarranauhojen, maton, kiinnikkeiden ja mattopehmusteiden hävittämistä varten.

Löydä luotettavat paikalliset ammattilaiset kaikkiin kotiprojekteihin Etsi ammattilaisia nyt +

3. Maton poistaminen portaista ei ole niin yksinkertaista kuin tarttua kulmaan ja vetää.

Tällaisen projektin toteuttaminen vaatii kärsivällisyyttä, kestävyyttä ja ennakointia, jotta voit varmistaa, että saat haluamasi tulokset mahdollisimman vähällä vaivalla. Tätä tavoitetta silmällä pitäen tässä on muutamia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon ennen maton repimistä:

 • Matto on paksu ja raskas materiaali, jonka poistaminen vaatii paljon vaivaa ja voimaa. Varaa itsellesi riittävästi aikaa tämän projektin suorittamiseen mukavasti ja fyysisten kykyjesi ja jaksamisesi mukaan.
 • Maton poistaminen on vain osa työtä – kun matto on poistettu, sinun on vielä irrotettava maton pehmusteet ja tarranauhat.
 • Vaikka maton pehmusteiden irrottaminen nastoista onnistuu helposti, se on täysin eri asia, jos pehmusteet on liimattu kiinni. Jos näin on, varaudu siihen, että joudut raapimaan paljon vanhaa liimaa pois ja että alla oleva lattia saattaa vaurioitua.
 • Kun olet poistanut maton portaista, saatat huomata, että matto kätki sisäänsä vesivahinkoja, hometta, halkeamia, repeämiä tai jopa tuholaisten aiheuttamia vahinkoja. Varaudu siihen, että sinun on mahdollisesti vaihdettava portaiden osia, korjattava rikkoutumia tai hoidettava tuholaisia maton poistamisen jälkeen.

4. Noudata näitä ohjeita vanhan maton poistamiseksi portaista.

Niin houkuttelevaa kuin onkin vain tarttua irtonaisen maton kulmaan ja alkaa vetää, valmistautumalla etukäteen ja noudattamalla oikeaa vaiheiden järjestystä saat parhaat tulokset ja vältät turhan vaivan. Jos olet varma, että vanhan porraskäytävän maton on aika poistua, noudata näitä ohjeita, jotta työ tehdään oikein.

Pue päällesi asianmukaiset suojavarusteet, kuten suojalasit/lasit, käsineet ja kasvonsuojain.

 1. Irrota lukituspihdeillä pieni kulma mattoa pois nousuportaasta, jotta voit määrittää alla olevan materiaalin ja päättää remontin yksityiskohdista. Jos olet tyytyväinen maton alla olevaan materiaaliin ja haluat jatkaa, aloita portaiden yläpäästä.
 2. Jos lattiassa on matto ylimmän portaikon yläpuolella, leikkaa matto ylimmän portaikon nokan alta apuveitsellä . Nokka on huuli, joka ulottuu nousuportaan yli. Jos yläpuolella olevassa lattiassa ei ole mattoa, siirry vaiheeseen 4.
 3. Leikkaa matto lukituspihdeillä ja yleiskäyttöön tarkoitetulla veitsellä hallittaviin osiin ja vedä matto irti nousuportaasta. Jatka nousuputken poikki, kunnes koko matto on poistettu.
 4. Voit irrottaa maton askelmista samalla menetelmällä kuin korokkeista, tai voit käyttää polvipotkutyökalua, jolla voit nopeasti vapauttaa maton kireyden, jotta voit helposti irrottaa sen irti tarranauhasta irrottamisen sijaan. Kumpikin menetelmä toimii, mutta polvipotku helpottaa irrottamista huomattavasti.
 5. Rullaa irrotettu matto kokoon, kiinnitä se ilmastointiteipillä, jotta se ei pääse rullautumaan, ja hävitä se urakoitsijan pussissa.
 6. Jos maton pehmuste on kiinni, vedä se yksinkertaisesti ylös ja hävitä se urakoitsijan pussiin. Jos mattopehmuste on liimattu, kaavi liima ja mattopehmuste pois portaista kittipuikolla.
 7. Ennen kuin aloitat tarranauhan irrottamisen, muista laittaa suojalasit, jos et jo käytä niitä. Suojalasit ovat erityisen tärkeät tässä vaiheessa projektia, kun nastat ja puu voivat lentää joka suuntaan.
 8. Liu’uta kittipuukko naulausnauhan alle suojaamaan portaita ja aseta sitten piikkaustangon reuna kittipuukon päälle ja naulausnauhan reunan alle.
 9. Napauta vasaralla piikkaustankoa naulausnauhan alle ja irrota sitten naulausnauha. Jatka koko kaistaleen pituudelta, kunnes se irtoaa portaasta. Aseta naulausnauha ja mahdolliset palat tai nastat varovasti urakoitsijan pussiin.
 10. Irrota vielä portaaseen juuttuneet nastat loppuun neulapihtejä käyttäen.
 11. Jos liimaa on jäljellä, kaavi liima pois kittipuikolla.
 12. Hävitä matto, tarranauhat, mattopehmusteet ja muut roskat paikallisten jätehuoltomääräysten mukaisesti.

5. Hävitä vanha matto asianmukaisesti.

Maton asianmukainen hävittäminen on tärkeä osa projektia. Suuret rullat vanhaa mattoa voivat olla suuri vaiva poistaa kodista ja aiheuttaa ongelmia paikalliselle jätteenkeräykselle. Jotta asiat pysyvät hallittavina, leikkaa matonpalat pienemmiksi suikaleiksi, kun poistat ne. Niiden ei tarvitse olla tietyn levyisiä, riittää, että ne ovat niin suuria, että niihin on mukava tarttua poistamisen aikana ja että ne mahtuvat jätesäkkeihin. Kun olet poistanut matonpalan, rullaa se kokoon, käytä ilmastointiteippiä pitämään se paikallaan ja laita se isoon jätesäkkiin.

Portaistasi poistamasi maton määrä voi olla niin pieni, että se voidaan sisällyttää kotitalousjätteen noutoon, mutta jos olet epävarma siitä, ottaako jätehuoltopalvelusi maton vastaan, ota yhteyttä paikalliseen jätehuoltopalveluun ja kysy. He saattavat vaatia, että hävität vanhan maton sille varatussa jätteiden jättöpaikassa tai että varaat ajan suurjätteen noutoon.

5 Asiaa, jotka on hyvä tietää, kun poistat mattoa portaista.

Matto, kovapuu, vinyyli ja laattalattiat.

Bob Vila on tehnyt yhteistyötä Empire Todayn kanssa auttaakseen sinua hankkimaan helposti kauniit uudet lattiat edulliseen hintaan.
Maksuttomat arviot kotona.

Löydä luotettavia paikallisia ammattilaisia kaikkiin kotiprojekteihin Etsi ammattilaisia nyt. +