5 Asiaa, jotka on hyvä tietää ennen mattojen repimistä.

5 Asiaa, jotka on hyvä tietää ennen mattojen repimistä.

Matot tuovat huoneeseen pehmeyttä ja lämpöä seinästä seinään sekä visuaalisesti että fyysisesti. Ajan myötä sen houkutteleva kasa voi kuitenkin alkaa osoittaa kulumisen merkkejä raskaan liikenteen, tahrojen ja jopa höyrypuhdistusten vuoksi.

Mikään ei vanhenna kotia nopeammin kuin likainen tai tahriintunut matto, joten jos kaatunut virvoitusjuoma oli viimeinen pisara, saatat joutua kiusaukseen repiä vanhan maton saman tien pois, jotta sinun ei tarvitsisi enää katsella sitä.

Neuvomme kuitenkin pidättäytymään.

Vaikka maton poistaminen ja vaihtaminen saattaa vaikuttaa suhteellisen yksinkertaiselta projektilta, se on kaikkea muuta kuin sitä. Dave Lincon, Sears Home Services -yhtiön tuotehallinta- ja liiketoiminnan kehitysjohtaja, vakuuttaa, että maton vaihto "ei ole tee-se-itse-työ", ja mainitsee muutamia haasteita, joihin kodinomistajat voivat törmätä, jos he ryhtyvät tehtävään itse.

Ennen kuin otat askeleen, lue siis, miksi kannattaa antaa ammattilaisten hoitaa tämä.

1. Maton poistaminen ei ole niin yksinkertaista kuin sen repiminen ja heittäminen pois.

Matto on "iso, painava ja tilaa vievä", Lincon sanoo, "ja jo sen nostaminen ylös on vaikeampaa kuin miltä se aluksi näyttää." Ensinnäkin matto kiinnittyy lattiaan seinien reunoja pitkin tack-listoilla, kapeilla puukaistaleilla, jotka on peitetty sadoilla terävillä nauloilla, joilla on tarpeeksi pitoa pitääkseen maton kireänä ja paikallaan. Kun matto on onnistuttu irrottamaan näistä nauloista (työ, joka on parasta jättää vahvan selän omaavalle henkilölle), naulauslistat on irrotettava lattiasta ja vanha mattopatja on poistettava. Mattotyynyt asennetaan tyypillisesti joko niiteillä tai liimalla; jos omassasi käytettiin jälkimmäistä, edessäsi on melko paljon raaputtamista vanhan liiman irrottamiseksi.

Kun olet käärinyt vanhan maton ylös ja poistanut sen huoneesta, pääset vihdoin tarkastelemaan kunnolla alapohjaa – ja mahdollisia yllättäviä vaurioita, joita matto on saattanut kätkeä sisäänsä.

"Monesti olemme nähneet aluslattiassa piileviä vaurioita, jotka oli korjattava ennen uuden maton asentamista", Lincon sanoo viitaten kokemuksiinsa Sears Home Services -asiakkaiden matonvaihtotöistä. Ongelmat voivat vaihdella halkeamista tai pintalevyjen irtoamisesta termiittivaurioihin tai jopa piilossa olevasta vuodosta johtuvaan lahoamiseen.

2. Oikea matto on muutakin kuin väri.

Mattonäytteiden selaaminen paikallisessa rautakaupassa on hyvä tapa saada suuntaa lattian uuden ilmeen löytämiseksi, mutta elämäntyyliisi parhaiten sopivan maton löytäminen on muutakin kuin vain värin ja nukkakorkeuden (jolla tarkoitetaan maton kuitujen pituutta) valitseminen.

"On elintärkeää, että valitset oikean maton lisäksi myös oikean tyynyn", Lincon korostaa, mutta se voi olla vaikea tehtävä kodinomistajille, jotka eivät ole lattia-asiantuntijoita. Usein kodinomistajat, jotka ovat kiinnostuneita säästämään rahaa tee-se-itse-asennuksella, tekevät myös sen virheen, että he ostavat kalliin maton ja säästävät sitten rahaa kokonaiskustannuksista asentamalla sen alle budjettiystävällisen tyynyn. Valitettavasti halpa pehmuste voi menettää jousituksensa, jolloin matto jää vaille tukea ja kuluu nopeammin.

Sears Home Services -yhtiön edustajan kanssa neuvonpidon järjestäminen on kuin "mattojen näyttelyhuone omassa kodissasi", Lincon sanoo. Edustajilla on mukanaan suuri valikoima matto- ja tyynynäytteitä sekä opastusta kunkin näytteen hyvistä ja huonoista puolista. He ovat sitoutuneet auttamaan sinua valitsemaan oikean maton (ja tyynyn) budjettiisi, tyyliisi ja tarpeisiisi.

Viimeinen kohta on ratkaisevan tärkeä: Kaikilla ei todellakaan ole samoja mattotarpeita. "Jos sinulla on esimerkiksi koiria tai kissoja", Lincon sanoo, "voit hyötyä matonpäällysteestä, jolla on antimikrobisia ominaisuuksia, jotta väistämättömät lemmikkien sotkut eivät päädy tekemään matosta haisevaa." Lisäksi erityyppiset matot tuntuvat erilaisilta jalkojen alla. Kotikonsultoinnin avulla tiedät tarkalleen, miltä uusi mattosi näyttää ja tuntuu ennen sen asentamista.

Löydä luotettavat paikalliset ammattilaiset mihin tahansa kotiprojektiin Etsi ammattilaisia nyt. +

3. Uuden maton mittaaminen on tiedettä.

"Se ei ole niin helppoa kuin vain keksiä huoneen neliömäärä", Lincon sanoo. Toki aluksi lasketaan neliömäärä, mutta sen jälkeen on mietittävä, kuinka monta rullaa mattoa tarvitaan, jotta tämä tilamäärä saadaan katettua mahdollisimman pienellä määrällä (tai mahdollisimman vähän huomiota herättävällä saumojen sijoittelulla). Koska mattoja toimitetaan tietyn levyisinä rullina (yleisin on 12 jalkaa), suuret lattiat vaativat usein useamman kuin yhden maton. Saatat joutua leikkimään hieman kokeilemalla, mikä mattojen järjestely toimii parhaiten ja luo vähiten saumoja.

Vaikka on tärkeää mitata tarkasti, sinun on silti lisättävä hieman ylimääräistä mattoa liikkumavaraa varten. Ja kun järjestät yksittäisiä matonpaloja koko huoneen peittämiseksi, sinun on myös otettava huomioon, että matto on suuntautuva. Kaikki kappaleet on asennettava samaan suuntaan, jotta mattonukka näyttää jatkuvalta eikä korosta saumaa. Kiinnostaako kuviollinen matto? Silloin sinun on selvitettävä, kuinka paljon lisämattoa tarvitset, jotta maton palat sopivat yhteen täydellisesti ilman, että kuvio katkeaa. Ammattilaisen apu voi minimoida numeroiden laskemisen aiheuttaman stressin ja varmistaa tarkkuuden, jotta uuden maton saapumispäivänä ei tule yllätyksiä.

4. Mattokappaleiden väliset saumat voivat aiheuttaa ongelmia, jos et tiedä, mitä olet tekemässä.

Huomaamattomien saumojen luominen saattaa olla vaikein osa uuden maton asentamista. "Jos et kiinnitä paloja oikein, niiden väliin jää selvä sauma", Lincon sanoo. Paitsi että epäasianmukainen sauma pistää silmään, se on myös maton heikko kohta. Ajan mittaan huonosti asennettu matto todennäköisesti hajoaa saumoista, jolloin jäljelle jää jälleen yksi silmiinpistävä asia.

Täydellisyys vaatii asiantuntemusta ja erikoisvälineitä, joita tavallisten kotien omistajien voi olla vaikea saada käsiinsä. Ammattimattilaiset käyttävät esimerkiksi useita erikoistyökaluja, kuten mattojen saumausveitsiä, jotka leikkaavat täydellisen suorat reunat, ja lämmitettyjä mattorautoja, jotka liimaavat vierekkäiset matonkappaleet virheettömään ulkonäköön.

5. Maton leikkaaminen sopivaksi voi olla haastavaa.

Huone on harvoin pelkkä laatikko, jonka seinät ovat täysin suorat. Sinulla voi olla aaltoilevia seiniä, erkkeri- tai keulaikkunoita, jotka luovat hankalaa lattiatilaa, tai sisäänrakennettuja huoneita, jotka työntyvät huoneeseen. Maton leikkaaminen näihin ominaisuuksiin sopivaksi vaatii taitoa. "Otetaan esimerkiksi kaide. Matto on osattava leikata niin, että se sopii jokaisen yksittäisen kaiteen ympärille", Lincon sanoo, ja tee-se-itse-rakentajat ovat harvoin tarpeeksi harjaantuneita saadakseen valmiin projektin näyttämään terävältä.

Leikkaaminen ei ole ainoa hankala osa maton asennusta. Matto on venytettävä, jotta siitä saadaan kireä ja ammattimaisen näköinen, mutta useimmilla kodinomistajilla ei ole käytössään kaupallisia mattojen venyttimiä. Jos heillä sattuu olemaan sellainen, he eivät useinkaan osaa käyttää sitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Hyvännäköinen matto – ja sen alle tuleva luotettava mattoalusta – voi olla kallis investointi, joten älä uskalla ryhtyä tee-se-itse-asennukseen, ellet ole varma, että sinulla on taitoja ja kokemusta työn tekemiseen oikein. Se on vaikeampaa kuin miltä näyttää!

Löydä luotettavat paikalliset ammattilaiset kaikkiin kotiprojekteihin Etsi ammattilaisia nyt. +