5 Asiaa, jotka kannattaa tehdä rikkaruohojen kanssa niiden poistamisen jälkeen.

5 Asiaa, jotka kannattaa tehdä rikkaruohojen kanssa niiden poistamisen jälkeen.

Rikkaruohot ovat hankalia kasveja, vai mitä? Vaikka poistat ne nurmikolta tai puutarhapenkistä juurineen, ne tuntuvat löytävän tiensä takaisin. Tämä johtuu siitä, että monet rikkaruohot pystyvät kasvamaan uudelleen juurista, varresta ja juurakosta. Ne voivat myös kehittää siemeniä jopa sen jälkeen, kun ne on vedetty.

Tieto siitä, mitä rikkaruohoja olet vetämässä, on eduksi, joten voit tutkia parhaita tapoja estää tietyn kasvin kasvu. Paras tapa välttää tämä ongelma ylipäätään on tietysti estää rikkaruohojen kasvu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kasvukautta.

Olet siis nähnyt vaivaa poistaaksesi vieraskasveja pihaltasi – mitä nyt? Seuraavassa on viisi asiaa, joita voit tehdä rikkaruohoille sen jälkeen, kun ne ovat nousseet maasta.

1. Heitä ne pois.

Vedettyjen rikkaruohojen säilyttäminen tontillasi on huono ajatus, koska ne voivat edelleen levittää siemeniään ja kasvaa uudelleen. Tämän estäminen on helppoa: Työnnä rikkaruohot yksinkertaisesti jätesäkkiin ja heitä ne roskiin. Kun pussiin lisätään hieman vettä ja jätetään se auringonpaisteeseen, rikkaruohot aurinkoistuvat, jolloin ne muuttuvat limaan.

Kun on kyse haitallisista rikkaruohoista, niiden hävittäminen roskiin on yksi parhaista vaihtoehdoista. Tietyt haitalliset rikkaruohot, kuten rätvänä, levittävät siemeniä ilmaan palamisen yhteydessä, ja rikkaruohojen, kuten ruohonjuuriluudan, siemenet voivat itää vuosikymmeniä sen jälkeen, kun ne on haudattu.

2. Kompostoi ne.

Kompostoinnin nyrkkisääntö on, että kompostiin ei saa laittaa mitään sellaista, minkä ei halua kasvavan puutarhassa. Saatat luulla, että tämä sulkee rikkaruohot pois kompostista, mutta näin ei ole.

Yritä vetää rikkaruohot pois ja kompostoida ne ennen kuin ne lähtevät kylvämään; muussa tapauksessa kuivaa rikkaruohot tai luo kuuma kompostikasa siementen tuhoamiseksi. Kuuman kompostikasan lämpötilan on oltava 130-140 celsiusastetta kolmen päivän ajan, jotta siemenet tuhoutuisivat tehokkaasti. Toinen vaihtoehto on keittää rikkaruohot ennen niiden lisäämistä kompostikasaan.

Joissakin kunnissa on pihajäteosastoja siirtokuormausasemilla. Näissä laitoksissa kasvimateriaali kompostoidaan ammattimaisesti korkeassa lämpötilassa mahdollisten siementen tuhoamiseksi.

3. Lisää rikkaruohot salaattiin.

Ympärillämme on runsaasti syötäviä rikkaruohoja, joita voi käyttää salaateissa, voileivissä, teeksi keitettynä ja muissa kulinaristisissa pyrkimyksissä. On turvallista syödä rikkaruohoja, jos olet sataprosenttisen varma siitä, mitä ne ovat, ja tiedät, etteivät ne ole myrkyllisiä tai myrkyllisissä olosuhteissa kasvatettuja.

Voikukat ovat yleisiä monilla pihoilla. Nämä rikkaruohot ovat täynnä A-, B-, C- ja D-vitamiineja sekä kaliumia, rautaa ja sinkkiä. Mount Sinain mukaan voikukat voivat hyödyttää terveyttäsi monin tavoin. Muita syötäviä rikkaruohoja, joita voi kasvaa puutarhassasi, ovat muun muassa valkosipulisinappi, keltamajavankaali, purslane ja metsäkauris.

4. Luo oma rikkaruohokasa.

Toinen luotettava rikkaruohojen torjuntamenetelmä on tehdä niille tila, johon ne eivät todennäköisesti juurru. Poista kaikki kukkivat tai siementävät latvat ja heitä ne roskiin. Aseta jäljelle jäänyt osa rikkaruohoista pressulle, sora-alueelle tai jopa kovaksi kasatulle maalle sen jälkeen, kun ne on vedetty. Peitä kasa pressulla, jotta rikkaruohot kuivuvat (tai muuttuvat mössöksi, jos ne ovat märkiä), jolloin hävitettävää, kompostoitavaa tai poltettavaa materiaalia on vähemmän.

5. Polta ne.

Koska rikkaruohojätteet voivat aiheuttaa uusia invaasioita tai saastuttaa uudelleen olemassa olevan alueen, harkitse rikkaruohojen laittamista tulipesään, valvotussa poltossa. Näissä risukasoissa on noudatettava paikallisia turvallisuusmääräyksiä ja -rajoituksia, jotka saattavat edellyttää polttolupaa tietyillä paikkakunnilla.

Rikkaruohot on usein hyvä polttaa, mutta ennen kuin sytytät ne tuleen, varmista, että tiedät tarkalleen, mitä kasveja olet polttamassa. Tietyt vieraslajit, kuten myrkkymuratti, myrkkytammi tai myrkkysumakki, sisältävät ärsyttäviä öljyjä, joista vapautuu höyryjä ilmaan. Jos poltat niitä, saatat kokea epämiellyttäviä hengitystieongelmia.