5 Asiaa, joita voi tehdä… oliiviöljyn kanssa

Oliiviöljyn monipuolisuus on lähes rajaton. Sitä kutsuttiin "nestemäiseksi kullaksi" jo tuhansia vuosia sitten antiikin Kreikassa, ja sitä pidettiin jumalien lahjana, ja sitä juhlittiin laajalti parantavana, maagisena, rikkaana ja voiman lähteenä. Nykyään sen asema ei ole muuttunut kovinkaan paljon: Sitä käytetään edelleen kaikkeen sydänsairauksien ehkäisystä kauneustuotteiden parantamiseen – ja, ei pidä unohtaa, että se antaa maukasta makua al dente -pastalle. Mutta ravitsevuuden ja maun lisäksi tämä rikas kultainen öljy voi olla hyödyksi myös kotonasi. Lue seuraavasta viisi tapaa, joilla suosikki ruokaöljysi voi vaimentaa yleisiä kotivalituksia.

1. ANNA SEN LOISTAA

5 Asiaa, joita voi tehdä... oliiviöljyn kanssa

Ei tarvitse nolostua vieraiden edessä tylsän ruostumattomasta teräksestä valmistetun tiskialtaan takia. Alkuperäisen kiillon palauttaminen on niinkin yksinkertaista kuin kaatamalla muutama tippa oliiviöljyä. Pese ja huuhtele pesuallas kokonaan: altaan sisäpuoli, kiinnikkeet ja ympäröivä reunus. Kun olet kuivannut perusteellisesti, levitä muutama tippa oliiviöljyä puhtaaseen liinaan ja kiillota ruostumatonta terästä. Työskentele rainan suuntaisesti, ja huomaat pian, että altaasi saa takaisin uudenveroisen kiillon.

2. KIRKASTAA SAMEAN MUOVIN.

Kun autosi sisätilan kojelaudan muovipäällyste samentuu tai ohut valkoinen kalvo vaarantaa ajovalot, vääristymä voi sotkea vaarallisesti näkyvyyttäsi. Monet auton omistajat puhdistavat nämä muovipeitteet yleisesti – ja virheellisesti – alkoholipohjaisilla puhdistusaineilla. Parempi lääke sameuteen on kuitenkin tilkka oliiviöljyä. Kaada muutama tippa nukkaamattomaan liinaan ja hiero öljyä vaurioituneeseen kohtaan. Jatka pinnan hiomista muutaman minuutin ajan, niin sameus häviää ja muovi näyttää kuin uudelta.

3. PUUTARHATYÖKALUSARJAN KAUNISTAMINEN.

Maaperän kertyminen lapioihin, lapioihin ja muihin metallisiin työkaluihin voi olla vaikeaa poistaa, mutta puhdistamatta jätettynä tämä jäämä voi johtaa ruostumiseen ja lopulta lyhentää puutarhavälineidesi käyttöikää. Helpota puhdistamista sumuttamalla hieman oliiviöljyä käsityökalujesi metalliosiin (joko suihkepullolla tai oliiviöljysuihkepurkilla) ennen kaivamisen aloittamista. Öljyn suojakalvo estää likaa ja muita roskia tarttumasta pintaan. Vähemmän kertymiä tarkoittaa vähemmän siivousta!

4. RUTISTA VINKUNA

Nakertaako vinkuvan oven ääni hermojasi? Vaikka se ei ehkä ole yhtä ällöttävä kuin naulojen ääni liitutaululla, nariseva sarana voi silti varmasti ärsyttää. Hyvä uutinen: sinun ei tarvitse lähteä kauppaan hakemaan työkaluja sen hiljentämiseksi. Silikonisuihkeen ostamisen sijasta voit hakea ruokakomerosta oliiviöljyä. Puhdista sarana ja levitä öljyä siihen säästeliäästi pienellä harjalla tai nukkaamattomalla liinalla. Seuraavan kerran, kun astut ovesta sisään, tulet ja lähdet hiljaa.

5. POIS HANKALASTA TILANTEESTA

Olipa kyse sitten siitä, että sinun on vaikea poistaa purukumia kengänpohjasta tai tarran jäänteitä lasista, avaa ruokakomerosi ja etsi vastaus. Öljyyn kastettu liina, joka kääritään 10 minuutin ajan kyseisen alueen ympärille, voi pehmentää tahmean tilanteen. Öljy auttaa rikkomaan purukumin ja pinnan välisen liimasidoksen, jolloin ei-toivottu sotku on helpompi raaputtaa pois. Sama prosessi pätee myös tarroihin: Jos haluat poistaa vanhan tarran autosi tuulilasista tai äskettäin ostetusta tavarasta tarttuneen tarran, levitä tippa oliiviöljyä suoraan tarran pinnalle ja hiero sitä reunoilta. Jos tarra ei suostu liikkumaan, pistele sitä muutaman kerran nuppineulalla, jotta öljy pääsee paremmin sisään. Ennen pitkää sidos katkeaa ja tarra menettää otteensa.