4 Vinkkiä vuotavan katon korjaamiseen

4 Vinkkiä vuotavan katon korjaamiseen

Asfalttipaanut ovat nykyään suosituin kattomateriaali kodeissa, ja niiden osuus kotimaisten kattojen asennuksista on lähes 70 prosenttia, kertoo NRCA:n (National Roofing Contractors Association) teknisten palveluiden vanhempi johtaja Tom Bollnow. Ja hyvästä syystä: Asfalttipaanut ovat kevyitä, kestäviä, houkuttelevia ja edullisia verrattuna kilpaileviin kattomateriaaleihin.

Jos et halua tehdä sitä itse, saat ilmaiset, sitoumuksettomat arviot lisensoiduilta yleisurakoitsijoilta lähelläsi. Etsi paikallisia ammattilaisia +

Vaikka useimmat asfalttipaanukat valmistetaan viimeisimmän kehityksen mukaisesti sään- ja tuulenkestävyyden, paloturvallisuuden ja pitkäikäisen suorituskyvyn osalta, parhaimmissakin niistä voi ajan mittaan ilmetä ongelmia. Hyvä uutinen on se, että asfalttipaanukatot ovat luultavasti helpoimmin korjattavia kattotyyppejä, sillä käpristyneet paanut voidaan tasoittaa ja kiinnittää uudelleen, ja vanhat paanut voidaan yksinkertaisesti vaihtaa. Lisäksi asfalttipaanujen ansiosta vakavan katto-ongelman varoitusmerkit ovat helposti havaittavissa. Noudata edellä esitettyjä neljää vaihetta vuotavan katon korjaamiseksi, ja ongelmasi saattaa jäädä lyhytaikaiseksi.

1. Etsi kattovuoto.

Jos huomaat, että kattosi vuotaa – mitä todennäköisimmin se näkyy vesitahroina katossa – merkitse muistiin vuodon sijainti ja mene sitten ulos hyvän kiikarin kanssa etsimään kattovuoto. Katso, onko siellä käpristyneitä, halkeilleita tai puuttuvia vyöruusuja. Vuotoja voi esiintyä missä tahansa kohdassa, jossa vyöruusu osuu yhteen tai jossa tiivistys ja pellitykset ovat vaurioituneet. Myös kattopäätyjen päädyt eli katon kulmikkaita huippuja peittävät teltanmuotoiset kattopellitykset voivat olla vuotojen lähde, joten tarkista myös ne.

2. Kiinnitä käpristyneet vyöruusut.

Esimerkiksi taaksepäin käpristyneet vyöruusut voidaan kiinnittää uudelleen sivelemällä pinnoite asfalttikattosementtiä tai käyttämällä vastaavaa massaa, joka on saatavana tuubeissa, joita käytetään tiivistepistoolin kanssa (kuten Henry Rubberized Wet Patch, jota on saatavana 10,1 unssin patruunassa The Home Depotista). Kun korjaat vuotavaa kattoa, haluat levittää reilun määrän kattosementtiä kattopellin alapuolelle varmistaaksesi, että reuna ja kulmat on kiinnitetty. Paina sitten lujasti, jotta se kovettuu.

Huomautus: Lämpimällä säällä vyöruusu on taipuisampi kuin kylmällä, joten ota tämä tekijä huomioon ongelmia ratkaistessasi.

3. Vaihda vaurioituneet tai puuttuvat vyöruusut.

Jos vyöruusu on halkeillut, puuttuu tai on lahonnut, niiden korvaaminen voi olla toinen yksinkertainen tapa korjata vuotava katto (edellyttäen, että sinulla on korvaavia vyöruusuja). Kun haluat poistaa vaurioituneen vyöruusun, nosta ympäröivien vyöruusujen reunat ylös ja irrota naulat varovasti piikkaustangolla. Kun naulat on poistettu, vyöruusun pitäisi liukua ulos. Kaavi katolta pois mahdolliset sementtijäämät ja tasoita tai poista ulkonevat naulat.

Ennen kuin yrität vaihtaa uuden kattopellin, pyöristä takakulmat talousveitsellä. Näin voit helpommin liu’uttaa vyöruusun yläpuolella olevan vyöruusun alle ja kohdistaa sen molemmin puolin oleviin vyöruusuihin. Kun olet saanut sen paikalleen, nosta päällekkäisten vyöruusujen kulmat ylös ja kiinnitä uuden korvaavan vyöruusun yläosa 6 d:n galvanoiduilla kattonauloilla (kuten näillä 2 tuuman vaihtoehdoilla The Home Depotista). Varmista, että kiinnität nauloilla jokaiseen kulmaan. Peitä lopuksi naulankärjet kattosementillä ja tasoita päällekkäiset kattopellin reunat.

4. Kiinnitä räystäs.

Jos haluat korjata savupiippujen ja kattorakennusten ympärillä olevien metallisäleiköiden aiheuttamat vuodot, voit yksinkertaisesti tiivistää saumat uudelleen käyttämällä kattosementillä täytettyä tiivistepistoolia. Jos näet vaurioita aiemmin kattosementtirivillä tiivistetyissä saumoissa, levitä uusi uusi kerros kittipuikolla.

Jos on tarpeen vaihtaa kokonainen vyöruusu tai jos havaitset, että vyöruusu irtoaa katolta liian helposti, voi olla aika kutsua ammattitaitoinen kattoasentaja tarkastamaan tilanne. Paikalliset korjaukset eivät pidennä uusimisen tarpeessa olevan katon käyttöikää.

Jos et halua tehdä sitä itse, saat ilmaiset, sitoumuksettomat arviot lisensoiduilta yleisurakoitsijoilta lähelläsi. Etsi paikallisia ammattilaisia +