4 Vinkkiä vesivahingoittuneen lattian korjaamiseen

Kukaan ei halua vesivaurioitunutta lattiaa, mutta monissa tapauksissa sille ei voi mitään. Ajan myötä näkymättömät vuodot, lisääntynyt kosteus tai tihkunut pohjavesi voivat saada jopa kestävät, vesieristetyt lattiat antamaan periksi.

4 Vinkkiä vesivahingoittuneen lattian korjaamiseen

Jos epäilet lattiasi kärsineen vesivahingon, toimi näin:

1. Etsi merkkejä kosteusvauriosta

Jos olet kokenut tulvan, vuodon tai minkä tahansa vesivahingon, sinun on tarkistettava lattiasi vaurion merkkien varalta. Kovapuulattioiden vauriot on helpointa havaita. Puulattioissa voi näkyä kuoriutumista, vääntymistä, kupruilua ja värimuutoksia.

Vaurion merkit eri lattiatyypeissä

Kovapuulattiat

4 Vinkkiä vesivahingoittuneen lattian korjaamiseen

Kovapuulattioiden kupruilua.

Yleisin merkki lattian kosteudesta kovapuulattioissa on kupruilu. Lautojen reunat kaartuvat ylöspäin, jolloin keskiosaan jää pieni notkahdus. Lisäksi:

 • Kruunaantuminen eli kun puun keskikohta nousee reunoja korkeammalle.
 • Värimuutokset
 • Tummat läiskät (home tai home).
 • Vääntyminen tai kun puulankut irtoavat alla olevasta aluslattiasta (lattian perustasta).

Laminaattilattiat

Kosteus ei ole laminaattilattian ystävä. Vaikka laminaattilattioita pidetään kestävämpinä kuin puulattioita ja vinyylilattioita, laminaattilattiat antavat periksi, kun ne altistuvat vedelle tai kosteudelle.

Laminaattilattioiden vesivahinkojen yleiset indikaattorit:

 • Kuppimainen
 • Vääntyminen, turpoaminen ja irtoaminen.
 • Halkeilua, halkeilua.
 • Home

Laattalattiat

Laatat, erityisesti ne, jotka kastuvat jatkuvasti (esim. kylpyhuoneen laatat), vaurioituvat myös ajan myötä. Vesi voi tunkeutua laastihalkeamiin ja vaikuttaa laattojen alla olevaan alapohjaan. Tämä voi aiheuttaa laattojen liikkumisen ja irtoamisen aluslattiasta. Laattalattian vaurioitumisen merkkejä ovat mm:

 • Irtonaiset, liikkuvat laatat.
 • Halkeillut ja/tai värjäytynyt laasti.
 • Ontto ääni, kun sitä koputetaan.
 • Tahroja
 • Home ja tuholaisten esiintyminen (esim. termiitit, muurahaiset).
 • Haiseva haju

Vinyylilattiat

Vinyylilattia on vedenpitävä, mutta se on silti altis vahingoille, jotka johtuvat tulvista tai äärimmäisestä kosteudesta. Vesivaurioituneet vinyylilattiat voivat näkyä:

 • Värjäytynyt (ja/tai homehtunut).
 • Pullistunut
 • Vääntynyt
 • Taipunut

2. Korjaa vuodot.

Ennen korjauksia on poistettava lähde, jotta uusi lattia ei kastuisi seuraavan kerran. Ylimääräinen kosteus voi tulla seuraavista lähteistä:

 • Puhdas vesi (sade, vuodot).
 • Harmaasta vedestä (kodinkoneiden ja puhtaiden käymälöiden jätteet).
 • Musta vesi (saastunut vesi, esim. jätevesi).
 • Pohjavesi

Puhtaan veden vuodot on turvallista puhdistaa, ja perus LVI-osaamisella voit hoitaa vuodot itse. Saastuneen veden vuodot vaativat kuitenkin erityistä huolellisuutta. Voit palkata asiantuntijoita (esim. pääurakoitsijoita tai putkimiehiä), jotta vuodot saadaan puhdistettua ja korjattua turvallisesti.

3. Valmistele lattia korjausta/vaihtoa varten.

4 Vinkkiä vesivahingoittuneen lattian korjaamiseen

Yleensä on parasta antaa ammattilaisten tehtäväksi sekä puhdistus että korjaus. Voit kuitenkin tehdä tämän itse.

Vaihe 1. Poista pintavesi. Poista lattian pinnasta mahdollisimman paljon vettä myymäläimurilla. Myös sienen/lakaisimen käyttö voi auttaa, mutta älä unohda käyttää kumihanskoja!

Vaihe 2. Puhdista lattia. Sekoita haluamasi pesuaine mietoon desinfiointiaineeseen. Hankaa koko lattia jäykällä harjalla liuoksella. Varmista, että jynssäät lattiasta lian, lian, lietteen tai minkä tahansa orgaanisen materiaalin pois. Jos lattialla on hometta, käsittele kyseinen alue trinatriumfosfaatilla.

Vaihe 3. Anna kuivua. Anna lattian kuivua luonnollisesti. Avaa ovet ja ikkunat ilmavirran maksimoimiseksi.

4. Tee tarvittavat korjaukset

Päätös vesivahingoittuneen lattian korjaamisesta tai korvaamisesta on täysin sinun päätettävissäsi. Kevyet vauriot vaativat vain korjausta, mutta lattiat, joissa on laajoja ja selviä vaurioita, on vaihdettava.

Erityisvinkkejä erityyppisten vesivahingoittuneiden lattioiden korjaamiseen.

Kovapuu

Ruuvaa tai naulaa vain hieman kohonneilta vaikuttavat laudat takaisin paikoilleen, mutta poista vesivaurioituneet lattialankut. Leikkaa vaurioituneet lattialankut sahan avulla. Nosta vaurioitunutta osaa ja irrota se piikkaustangolla. Seuraavaksi naulaa uudet laudat lattiaan. Ennen värjäystä hio vanhat ja uudet laudat niin, että ne sopivat yhteen. Levitä tahra ja polyuretaanipinnoite.

Laminaatti

Veden vaurioittamissa laminaattilautoissa on merkkejä turpoamisesta ja irtoamisesta. Tässä tapauksessa voit vaihtaa vaurioituneet levyt yksitellen. Jos kyseessä on kuitenkin laaja vesivahinko (esim. tulva), tavallinen vaihtoehto on vaihtaa koko lattia.

Vinyyli

Varmista, että lattia on kuiva, ennen kuin yrität korvata tai korjata vinyylilattian vääntymiä. Leikkaa vaurioitunut vinyyli pois ja irrota se sitten lattiasta ruuvimeisselillä. Voit korvata vaurioituneen osan tai käyttää vinyylin uudelleen.

Laatat

Veden vaurioittamat aluslattiat laajenevat ja aiheuttavat laattojen halkeilua tai irtoamista aluslattiasta. Kun haluat poistaa keraamiset laatat, nosta irronneet laatat ylös ja nosta ne irti lattiasta. Voit käyttää laatat uudelleen (elleivät ne ole halkeilleet tai rikkoutuneet) puhdistamisen jälkeen. Kun asennat laatat uudelleen, varmista, että käytät sopivaa laastia. Jos haluat varmistaa, että asennus on vesitiivis, pyydä asiantuntija-apua.

Tee itse vai korjaa/vaihda ammattilaisen toimesta?

Vesivahingon laajuudesta riippuen voit tehdä korjaukset itse tai palkata yleisurakoitsijan tekemään ne puolestasi.

Jos sinulla on aikaa ja jos ongelmia on vain vähän, voit säästää rahaa tekemällä korjaukset itse. Jos lattiasi on kuitenkin ollut pitkään alttiina vedelle ja jos siinä on näkyviä hometartuntoja tai lahoamista, on parempi jättää asia asiantuntijoiden hoidettavaksi parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.