4 Helppoa tapaa estää tomaattimätä, joka voi pilata satosi

Kun kasvatat omia tomaattejasi, yksi yleisimmistä ongelmista, johon saatat törmätä, on kukanpäämätä. Kaikki näyttää hyvältä, kun katselet, kuinka pienet hedelmät kasvavat päivä päivältä suuremmiksi ja kypsyvät hitaasti. Mutta sitten huomaat tomaasi tomaatin alapuolella pehmeän kohdan, joka muuttuu mustaksi. Kukanpäämätä on iskenyt. Tomaattien ystävät rohkaisevat, tämä ei ole tarinan loppu. Toki joudut ehkä heittämään jo sairastuneet hedelmät kompostiin. Terveiden kasvien tomaatit voivat kuitenkin vielä kehittyä ja niistä voi tulla täydellisiä viipaleita seuraavaan BLT:hen näiden neljän vinkin avulla.

4 Helppoa tapaa estää tomaattimätä, joka voi pilata satosi Mikä aiheuttaa kukintomätää?

Tomaattien kukintomädän aiheuttaja ei ole mikään ötökkä tai tauti. Tämä tomaattiongelma, joka tunnetaan myös nimellä tyvimätä, johtuu kuivien olosuhteiden aiheuttamasta kalsiumin puutteesta. Tomaattikasvit tarvitsevat kalsiumia kaikissa aktiivisesti kasvavissa osissa juurista hedelmiin. Kalsium kulkeutuu paikasta toiseen veden mukana. Kun vettä on niukasti saatavilla, kuten kuivuuden aikana, kalsiumia ei pääse kulkeutumaan juurista kehittyviin hedelmiin asti, jolloin syntyy kukanpäämätää.

Ehkä olet kuullut kalsiumia lisäävistä kotikonsteista, kuten tomaattien istuttamisesta siten, että reikiin laitetaan happamuudensäätötabletteja tai kananmunankuoria, jotta vältytään kukintojen mädäntymiseltä. Vaikka nämä aineet eivät vahingoita kasviasi, niillä ei todennäköisesti ole suurta merkitystä, koska useimmissa mullissa on jo runsaasti kalsiumia. Suurempi ongelma on se, että vesi ei riitä siirtämään kalsiumia hedelmiin. Maaperätutkimus kuitenkin paljastaa, puuttuuko kalsiumia tai muita tärkeitä kasviravinteita.

Kauden ensimmäiset tomaatit ovat herkimpiä, koska kasvin kaikki osat kasvavat nopeasti, joten kalsiumin tarve on suuri. Kun kasvi siirtää kalsiumia ylöspäin juuristaan, varret ja lehdet kuluttavat sen ensin, joten toisinaan sitä ei jää riittävästi kypsyville hedelmille, mikä johtaa mustaan, mössöiseen kukanpäämätään.

Miten ehkäistä kukinnonpään mätää?

Kukintomädän valoisana puolena on se, että se ei ole tauti, joka merkitsisi odotetun tomaattisadon loppua. Se ei ole tarttuva; oireileva tomaatti ei "jaa" ongelmaa naapurin kanssa. Mikään kemiallinen torjunta, kuten sienitautien torjunta-aine, ei ole tehokasta. Tämäntyyppinen tomaattimätä on yksinkertaisesti tila, joka yleensä korjaantuu, kun kasvit saavat tasaisesti maaperän kosteutta. Käytä näitä 4 vinkkiä, joiden avulla voit ehkäistä kukinnonpäämätää.

1. Pidä tomaattikasvit hyvin kasteltuina.

Tomaatit kasvavat parhaiten, kun sadetta tai kasteluvettä tulee noin tuuman verran viikossa. Täydennä sadetta tarvittaessa kastelemalla tomaatteja kasteluletkulla tai kastelukannulla. Tämä on erityisen tärkeää, kun tomaatteja kasvatetaan astioissa, joissa ne yleensä kuivuvat nopeammin.

Testipuutarhavinkki: Lehtitautien ehkäisemiseksi vältä lehtien kastumista kastelun yhteydessä. Kyllä, sade tietenkin kastelee kasvit, mikä edistää tautien leviämistä. Mitä enemmän voit pitää lehdet kuivina, sitä parempi.

2. Lisää multaa tomaattikasvien ympärille.

Levitä 2 tuuman paksuinen kerros orgaanista multaa kasvien juuren ympärille. Materiaalit, kuten olki, ruohonleikkuujätteet, silputtu lehti tai silputtu kuori, toimivat kaikki hyvin. Multa auttaa maaperää säilyttämään kosteutta, joten kasvit eivät kuivu niin nopeasti kastelujen tai sateiden välillä. Lisäksi se auttaa tukahduttamaan rikkaruohot.

3. Älä lannoita liikaa.

Liika lannoitus voi aiheuttaa sen, että kasvit kasvavat nopeammin kuin ne saavat kalsiumia sinne, missä ne tarvitsevat sitä terveen kasvun kannalta. Nopea kasvu voi johtaa kukanpäämätän mätänemiseen. Paras tapa lisätä maaperän ravinteita on lisätä maahan 2 tuuman paksuinen kerros hyvin hajonnutta kompostia ennen istutusta keväällä. Komposti vapauttaa hitaasti ravinteita ja parantaa samalla maan rakennetta. Käytä lannoitteita vain, jos maaperäkokeessa on suositeltu, ja noudata tarkkaan etiketin ohjeita.

4. Juurten hoito.

Juuret ovat välttämättömiä kalsiumin imeytymiselle, joka ehkäisee kukintomätää. Vältä häiritsemästä tomaattikasvin juuristovyöhykettä, jotta se voi imeä mahdollisimman paljon kalsiumia. Vältä haravoimista ja kaivamista kasvin juuristovyöhykkeellä ja pidä rikkaruohot loitolla multakerroksella.