4 Asiaa, jotka on hyvä tietää puutarhanhoidosta kauden loppupuolella

4 Asiaa, jotka on hyvä tietää puutarhanhoidosta kauden loppupuolella

Et siis ehtinyt aloittaa vihannespuutarhaa keväällä. Onko liian myöhäistä istuttaa nyt puutarha, joka on valmis satoa varten syksyllä tai talvella? Ehkä ei! Riippumatta siitä, toivotko aloittavasi kasvimaan tyhjästä vai haluatko tehdä toisen istutuksen, on olemassa joitakin tärkeitä asioita, jotka on hyvä pitää mielessä myöhäisen kasvukauden istutuksissa.

Puutarhurien yleisenä neuvona on, että viljelykasvit on saatava maahan viimeistään kesäkuun loppuun mennessä, mutta se ei tarkoita, että sinun pitäisi luopua toivosta nyt, kun on heinäkuu. Myöhäiseen istutukseen on jonkin verran liikkumavaraa, riippuen siitä, mikä on kestävyysvyöhykkeesi ja miten strategisesti päätät, mitä maahan istutetaan.

Jos haluat aloittaa puutarhan istuttamisen tavallista myöhemmin tänä vuonna, noudata näitä neljää vinkkiä.

1. Valitse oikeat viljelykasvit nyt.

Vuodenaikojen oikea ajoitus on aina tärkeä tekijä istutuksen yhteydessä, mutta on joitakin viljelykasveja, jotka kasvavat vielä viileämmällä säällä. Pidä odotukset kurissa: Viileämpi syyssää saa vihannekset kasvamaan hieman hitaammin, mikä tarkoittaa, että ne saattavat olla pienempiä, kun on aika poimia ne.

Loppukesän puutarhaviljelyyn parhaiten sopivat viljelykasvit riippuvat ilmastostasi, joten on hyvä tietää, mikä on kestävyysvyöhykkeesi ja ensimmäinen pakkaspäiväsi. Etsi nopeasti kypsyviä kasveja, kuten punajuurta, pinaattia, porkkanaa, kesäkurpitsaa ja kurkkua. Haluat myös valita viljelykasveja, jotka sietävät pakkasta, kuten parsakaali, palsternakka, lehtikaali, sipuli ja muut.

2. Osta kasvit tai siemenet henkilökohtaisesti.

Vaikka kasvien ja siementen ostaminen verkosta on kätevää, aika on ratkaisevan tärkeää, kun istutukset tehdään myöhään kaudella. Toimitus vie aikaa. Sen sijaan suosittelemme, että valitset puutarhaasi tarkoitetut kasvit käsin paikallisesta kaupasta tai taimitarhalta.

Määritä, mitkä kasvit sopivat ilmastoosi myöhemmin kauden aikana, ja lue etikettejä, jotta vältät ostamasta kasveja, jotka eivät kestä. Yritä valita kasveja, joiden lehdet ovat terveet (ei läikkiä tai kellastuneita lehtiä), ja valitse pienempiä kasveja, joiden on helpompi sopeutua siirtoistutukseen. Jotkin taimitarhan kasvit ovat saattaneet istua jo jonkin aikaa, joten vältä yksilöitä, joiden juuret kasvavat ulos astian tyhjennysaukoista, sillä tämä voi olla merkki juurineen sidotusta kasvista.

3. Istuta sopivaan maaperään.

Kasvien valinta on tärkeää, mutta ota huomioon myös se, miten maaperä vaikuttaa siihen, kasvavatko kasvit vai eivät. Jos istutat kesällä, kuumat lämpötilat voivat paahtaa siemeniä ja tappaa myöhäisen puutarhan ennen kuin se ehtii aloittaa.

Huolehdi siemenistäsi ja epäkypsistä kasveistasi sijoittamalla ne varjoisille paikoille, kunnes ne ovat tarpeeksi suuria kestämään kuumuutta, ja pidä multa kosteana ja mullattavana, jotta kasvit voivat vakiintua. Myös maaperän laadulla on merkitystä; pidä maaperä ravinteikkaana käyttämällä kompostia ja orgaanisia lannoitteita.

4. Tee suunnitelma puutarhanhoitokauden pidentämiseksi.

Aikaa on rajallisesti, joten keinojen löytäminen kasvien suojaamiseksi ja kasvukauden pidentämiseksi auttaa antamaan viljelyksillesi paremmat mahdollisuudet tuottaa satoa.

Ennen kuin ensimmäinen pakkanen iskee, tarvitset suunnitelman, jolla pidät kasvisi tyytyväisinä, jos ne tarvitsevat hieman enemmän aikaa kypsyäkseen. Kylmempi sää asettaa kasvit vaaraan, mutta on olemassa keinoja suojella kasveja, kun lämpötila laskee: Voit lisätä eristystä maan päälle käyttämällä luonnollisia maanpeitteitä, kylmäkehyksiä tai muovista tai kankaasta valmistettuja suojapeitteitä, jotka voidaan asettaa kasvien päälle, kun yöt ovat kylmiä ja päivät lämpimiä. Lisäksi kasvit voidaan ruukuttaa ja siirtää kasvihuoneeseen tai sisätiloihin talvehtimaan, jos sinulla on tilaa.