4 Asiaa, jotka on hyvä tietää neitseellisesti leviävästä marmorimaalaustehosteesta (Faux Marble Paint Effect)

4 Asiaa, jotka on hyvä tietää neitseellisesti leviävästä marmorimaalaustehosteesta (Faux Marble Paint Effect)

Hakkerit vanhan, vanhentuneen esineen muuttamiseksi joksikin tyylikkääksi ja tyylikkääksi herättävät aina kodinparantajien mielenkiinnon. Kun sekaan lisätään vielä merkittävät rahansäästöt, idea saattaa muuttua virukseksi! Uusin halpa kodin päivitystrendi on tekomarmorimaalaus – projekti, joka on valloittanut sosiaalista mediaa uskomattoman vaikutuksensa ja tee-se-itse-ystävällisyytensä vuoksi. Eräs TikTok-käyttäjä, Melissa Mondragon, levisi viraaliksi maalaustekniikan toteutuksestaan ja kertoi videollaan, miten hän muutti vanhentuneen graniittisen keittiötasonsa tyylikkään Carrara-marmorin näköiseksi. Mutta ennen kuin lähdet kokeilemaan tätä trendiä itse, katso ensin seuraavat asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Pinnan esikäsittely

Pinnan oikea esikäsittely on ratkaiseva osa tekomarmorimaalausta, etenkin kun kyseessä on työtaso. Kuka haluaisi saada kauniin muodonmuutoksen valmiiksi vain siksi, että maali irtoaa pinnasta ensimmäisellä kerralla, kun pyyhit roiskeet pois?! Muista tutkia, miten pintamateriaali, jonka päälle aiot maalata, valmistellaan, ja käytä myös kyseiselle materiaalille suunniteltuja pohjamaaleja ja maalituotteita.

Mondragon esimerkiksi maalasi graniittisen työtason päälle. Hän ja hänen miehensä aloittivat pinnan puhdistamisen syväpuhdistamalla sen, minkä jälkeen he levittivät pohjamaalia, jolla kivi tiivistetään ja luodaan paras mahdollinen maalin tarttuvuus. He odottivat seuraavaan päivään, ennen kuin he levittivät perusmaalikerroksen tekomarmoriprojektiaan varten.

Puuta maalattaessa pinnan esikäsittely edellyttää yleensä hiomista vanhan maalipinnan poistamiseksi ja epätäydellisyyksien tasoittamiseksi, minkä jälkeen pöly pyyhitään pois kostealla liinalla ennen pohjamaalin levittämistä. Muovin maalaamiseen suositellaan käytettäväksi pohjamaalia, joka on erityisesti suunniteltu tarttumaan liukkaaseen, usein joustavaan pintaan.

Harjoittele! Harjoittele! Harjoittele!

Vaikka epätäydellisyydet saavat aikaan realistisemman marmorivaikutelman, maalaustekniikan harjoittelu jollakin romumateriaalilla ennen sen soveltamista varsinaiseen pintaan, jota haluat päivittää, on erittäin suositeltavaa. Myös matka paikalliseen kaakelikauppaan olisi hyödyllinen, jotta voit nähdä, miltä oikea marmori näyttää läheltä ja henkilökohtaisesti.

Harjoittele paksujen ja ohuiden, tarkkojen ja epätarkkojen suonien maalaamista eri väreillä (harmaa, ruskea, musta, valkoinen jne.), jotta näet, mistä väri- ja muotoyhdistelmistä pidät eniten. Jotkut tee-se-itse -tekijät laimentavat suonimaaleja hieman, jotta niitä olisi helpompi työstää.

Miten saavutetaan keinotekoinen marmorimaalitehoste?

Kun pinta on esikäsitelty, pohjustettu ja perusväri valittu ja levitetty, seuraava vaihe on luoda kerroksittain suonivärjäystä valitsemiesi värien, erikokoisten siveltimien, höyhenen (valinnainen), vettä sisältävän suihkepullon ja merisienen avulla.

Maalaa pintaa pitkin lohkoittain kiemurtelevia viivoja, suihkuta niitä kevyesti vedellä (valinnainen) ja käytä kosteaa merisieniä siveltimen viivojen häivyttämiseen. Anna jokaisen kerroksen kuivua ja toista tämä prosessi, jotta saat syvyyttä ja haluamasi ilmeen. Kun olet tyytyväinen, anna pinnan kuivua kokonaan.

Viimeistely polyuretaanilla

Pinnoille, kuten keittiön työtasoille ja kylpyhuoneen turhamaisuustasoille, jotka joutuvat usein kosketuksiin veden kanssa, levitä kaksi kerrosta kirkasta, vesipohjaista polyuretaania kiiltävällä tai satiinipintaisella pinnoitteella kestävyyden ja aidon marmorin kiillotetun ulkonäön saavuttamiseksi. Muista antaa pinnan kuivua kokonaan vähintään 24 tuntia ennen käyttöä.

Pinnoille, jotka eivät vaadi yhtä suurta kestävyyttä, kuten sivupöydälle, pari kerrosta pastavahaa kiillottamalla saadaan myös haluttu kiilto, joka mahdollistaa marmorimaalaustehosteen. Mutta vaha on levitettävä uudelleen noin kerran vuodessa.