3 Vinkkiä kiskovalaistuksen valintaan

3 Vinkkiä kiskovalaistuksen valintaan

Valaistuksen evoluutiossa – taskulampuista taskulamppuihin – raidevalaistus on suhteellisen uusi tulokas. Vaikka kiskovalaistusta on alun perin käytetty gallerioissa, museoissa ja kaupallisissa laitteistoissa, siitä on tullut suosittu valinta monille asunnonomistajille riippumatta siitä, asuuko he tyylikkäässä, nykyaikaisessa asunnossa vai maalaismaisemissa. Ja hyvästä syystä. Kiskovalaistus voi lisätä draamaa ja modernia estetiikkaa kaikkialla kylpyhuoneesta valmiiseen kellariin, ja se on suhteellisen edullinen ja helppo asentaa. Tässä on kaikki, mitä sinun on tiedettävä, jotta voit tuoda kiskovalaistuksen joustavuuden ja tyylikkyyden kotiisi.

Mitä on kiskovalaistus?

Kiskovalaistus on pitkälti sitä, miltä se kuulostaa: kattoon ruuvattava kisko, joka antaa virtaa siihen ripustetuille itsenäisille valaisimille. Valot voidaan sijoittaa minne tahansa kiskon varrelle ja suunnata eri kulmista. Kiskovalaistuksella voidaan kiinnittää huomiota tiettyyn työtilaan, taideteokseen, oviaukkoon tai arkkitehtoniseen yksityiskohtaan. Jos kuitenkin etsit yleisvalaistusta, joka valaisee koko tilan, tavallinen kattovalaisin antaa hajanaisemman valon.

Kuten useimmissa kodin valaistusjärjestelmissä, on olemassa verkkojännitteisiä ja pienjännitteisiä kiskovalaisinjärjestelmiä.

  • Verkkojännitejärjestelmissä käytetään kodin tavallisia sähköjohtoja ja -virtaa, joka tuottaa 120 volttia valaisimiin. Näissä suosituissa raidevalaistusasennuksissa käytetään yleensä valonheittimiä tai valonheittimiä, ja niissä on suurimmat valaisimet.
  • Pienjännitejärjestelmissä on sisäänrakennettu pieni muuntaja, joka laskee virran 12 volttiin, jolloin järjestelmässä voidaan käyttää useampia erilaisia lamppuja ja valaisimia, jotka ovat usein paljon pienempiä kuin verkkojännitevalaistus mutta yhtä kirkkaita. Matalajännitevalaistuksen lamput kestävät myös pidempään; matalajännitteisissä LED-järjestelmissä valot voivat kestää vaikuttavia 10 000-100 000 tuntia.

Asunnon omistajat voivat valita kahden päätyypin kiskojen välillä: suorat ja monorail-kiskot.

Yksinkertaisin kiskovalaistusjärjestelmä koostuu tavallisesta kiskosta (jota kutsutaan myös "suoraksi" tai "lineaariseksi kiskoksi"), johon valaisimet kiinnitetään. Näitä kiskoja voi olla kolmessa eri kokoonpanossa: H-, J- tai L-tyylisiä, jotka on nimetty sen mukaan, miten kisko on sisäisesti muotoiltu. Kun ostat uutta kiskovalaistusta tai vaihdat valaisimia olemassa olevaa kiskoa pitkin, varmista, että valitsemasi valaisimet sopivat kiskon tyyliin.

Toinen suosittu järjestelmä on monorail-kisko. Sitä voi olla monenlaista, mutta yleensä se koostuu räätälöidysti muotoillusta kiskosta, johon valot ripustetaan. Jos sinulla on esimerkiksi kaareva keittiösaareke, voit hankkia monorail-järjestelmän, joka seuraa sen ääriviivoja. Tämäntyyppistä kiskoa on saatavana useita vaihtoehtoja:

  • Flexrail-järjestelmät ovat valmiiksi muotoiltuja monorail-järjestelmiä, joita voit taivuttaa itse.
  • Ripustetut monorail-kiskot pudotetaan katosta alas sarjan liittimien avulla.
  • Kaksipiiriset monorail-järjestelmät mahdollistavat joidenkin valojen käytön yhdellä kytkimellä ja toisten valojen käytön toisella kytkimellä. Tällaisessa järjestelmässä yksi virtapiiri voi käyttää tiettyihin alueisiin suunnattuja valonheittimiä, kun taas toinen virtapiiri voi sytyttää riipukkeita hajavaloa varten.

Jotkin työt on parempi jättää ammattilaisilleHae ilmaisia, sitoumuksettomia arvioita lisensoiduilta sähköasentajilta lähelläsi. Etsi ammattilaisia nyt +

Näitä valaisimia on saatavana yhtä laajoissa tyyleissä kuin kattovalaisimia.

Yleisimpiä valaisimia, joita näet istuvan kiskon varrella kiskovalaistusjärjestelmässä, kutsutaan "kiskopääksi". Voit kuitenkin korvata valonheittimet pudotettavilla riipuksilla, joissa on upeat lasisävyt ja paljon muuta. Jos kotonasi on jo kiskovalaistusjärjestelmä, voit päivittää sen vaihtamalla vain kiskopäät; varmista vain, että ostat uudet valaisimet oikealla jännitteellä ja samantyyliselle kiskolle.

Jos sinulla on jo kattovalaisin, kiskovalaisimet on helppo asentaa.

Valaisinsarjaan sisältyy varmasti mallikohtaiset ohjeet, joita valaisimien vaihtamisesta jonkin verran kokemusta omaavien kodinomistajien pitäisi tuntea noudattavansa luottavaisesti. Perusprosessi olemassa olevan valaisimen vaihtamiseksi pysyy kuitenkin samana: Kun olet poistanut vanhan valaisimen, ruuvaa kisko kattoon kiinnitysruuveilla tai muilla sopivilla ankkureilla ja liitä uusi kisko sähkörasiaan. Napsauta sitten valaisimet paikoilleen ja nauti hauskasta valaisimien liikuttelusta, jotta saat valaistuksen huoneeseesi juuri sellaiseksi kuin haluat!

Jotkin työt on parempi jättää ammattilaisilleHae ilmaisia, sitoumuksettomia arvioita lisensoiduilta sähköasentajilta lähelläsi. Etsi ammattilaiset nyt +