3 Tapaa, joilla ruokasooda voi auttaa ylläpitämään uima-allasta

3 Tapaa, joilla ruokasooda voi auttaa ylläpitämään uima-allasta

K: Muutin juuri uuteen kotiin, jonka takapihalla on uima-allas. Minulla ei ole koskaan ollut omaa uima-allasta, ja kaikki tarvittavat huoltotoimenpiteet ovat minulle uusia. Olen kuullut, että uima-altaaseen voi käyttää ruokasoodaa, mutta en tiedä tarkalleen, miten se auttaa. Mitä ruokasooda tekee altaalle? Nostaako ruokasooda pH:ta?

Vastaus: Uima-altaalla varustetun kodin ostaminen voi olla jännittävää, mutta se on myös suuri hanke – yksi niistä asioista, joita jotkut eivät ota huomioon ennen uima-altaan hankkimista. Olet oikeassa ajatellessasi, että ruokasoodasta (natriumbikarbonaatista) voi olla apua uima-altaan kunnossapidossa; se on monipuolinen tuote, joka voi auttaa monissa kodinhoitoon liittyvissä tehtävissä.

Mitä ruokasooda tekee altaalle? Ruokasoodasta voi itse asiassa olla hyötyä useissa uima-altaan huoltotehtävissä. Lue lisää siitä, mitä ruokasooda voi tehdä altaan vedelle, miten ruokasoodaa lisätään altaaseen ja onko se tuote, jota tarvitset takapihan altaan ylläpitoon.

Mitä ruokasooda tekee altaalle?

Jos olet lainkaan perehtynyt uima-altaiden peruskemiaan, saatat jo tietää, että veden pH-arvon pitäisi olla 7,4-7,6 välillä, eikä missään nimessä 7,2-7,8 välillä. Jos pH-arvo laskee liian alas, se voi ärsyttää uimareiden silmiä tai aiheuttaa ihon kutinaa.

Uima-altaiden natriumbikarbonaatti voi auttaa nostamaan pH:ta, kun se laskee liian alas. Jos mietit, kuinka paljon ruokasoodaa tarvitaan altaan pH:n nostamiseen, tarvitsemasi määrä voi vaihdella altaasi koon ja tarkan pH-lukeman mukaan.

Sen lisäksi, että ruokasooda auttaa nostamaan uima-altaan pH:ta, se voi olla vastaus kysymykseen, miten nostaa altaan veden alkaliteettia. Se on luonnostaan emäksistä, joten kun kaadat ruokasoodaa altaaseen, se nostaa pH:n ohella myös emäksisyyttä.

1. Ruokasooda parantaa allasveden kirkkautta ja pehmeyttä.

Allasveden sameuteen voi olla useita mahdollisia syitä, kuten ongelmia pumpun tai suodattimen kanssa, kemiallinen epätasapaino, kova vesi tai ulkoiset ympäristötekijät. Jos haluat selvittää, voisiko ruokasooda auttaa sinua samean veden ongelmien ratkaisemisessa, testaa pH- ja alkaliteettitasot.

PH:n pitäisi olla 7,2-7,8 ja alkaliteettitason 80-120 ppm (miljoonasosaa). Jos sekä pH- että alkaliteettilukemat ovat alhaiset, lisää altaaseen ruokasoodaa. pH:n ja alkaliteetin tasapainottaminen uudelleen voi auttaa selkeyttämään sameaa vettä.

2. Se vähentää altaan osien ja laitteiden korroosiota.

Kun joko pH tai alkaliniteetti ovat liian alhaiset, vesi voi syövyttää tikkaita, putkia ja muita altaan metalliosia. Alhaisemmat pH- ja alkaliteettitasot voivat myös aiheuttaa altaan laattojen tai vuorauksen kuoppaantumisen. Jos havaitset korroosiota tai reikiintymistä – tai haluat ehkäistä sitä – testaa maanpäällisen tai maanpäällisen altaasi pH- ja alkaliteettitasot.

Jos pH on alle 7,2 ja alkaliteetti alle 110 ppm, lisää veteen ruokasoodaa. Se toimii pH:n ja alkaliniteetin nostajana ja tuo tasot lähemmäs sitä, missä niiden on oltava korroosion välttämiseksi.

3. Ruokasooda minimoi kalkin ja levän kertymisen uima-altaaseen.

Levä- ja kalkkikertymät voivat aiheuttaa sen, että altaan seinät tuntuvat limaisilta ja lattia liukkaalta. Ne voivat myös antaa vedelle epämiellyttävän vihreän sävyn. Aloita tappamalla levät algisidillä. Sen jälkeen superklorinoi – tai shokkaa – vesi ja anna sen kiertää altaassa jopa 10 tuntia, jotta vesi puhdistuu.

Kun vesi on puhdistunut, testaa veden pH- ja alkaliteettitasot. Lisää riittävästi natriumbikarbonaattia pH:n säätöaineeksi, jotta nämä tasot saadaan nostettua ihanteelliselle tasolle (pH:n välillä 7,2-7,8 ja alkaliniteetin vähintään 100 ppm). Tarvittaessa voit myös ripotella hieman ruokasoodaa limaisiin laattoihin ja käyttää hankausharjaa itsepäisten levien poistamiseen.

Kuinka ruokasoodaa käytetään altaassa?

Ruokasoodan käyttö altaassa voi olla tärkeä osa altaan huoltorutiineja. Alla olevien vaiheittaisten ohjeiden avulla voit oppia käyttämään tätä tärkeää uima-altaan huoltotuotetta.

  1. Testaa veden pH- ja alkaliteettitasojen määrittäminen. Ruokasoodaa voidaan käyttää, jos pH on alle 7,2 ja alkaliniteetti, jos se on alle 100 ppm (tai erityisesti, jos se on alle 80 ppm).
  2. Määritä sopiva määrä ruokasoodaa lisättäväksi veteen. Se, kuinka paljon ruokasoodaa altaaseen lisätään, voi vaihdella. Yhteensä 1½ kiloa ruokasoodaa lisää yleensä 10 000 gallonaa vettä sisältävän altaan alkaliteettia 10 ppm:llä. Sinun on otettava huomioon altaasi koko ja senhetkinen alkaliteettilukema, jotta voit määrittää, kuinka paljon sitä on lisättävä. Aloita pienemmällä määrällä kuin uskot tarvitsevasi, sillä lisääminen on helpompaa kuin pH:n nostaminen liikaa ja hapon lisääminen sen laskemiseksi uudelleen.
  3. Ripottele sopiva määrä ruokasoodaa laajalle alueelle. Älä vain kaada sitä kaikkea yhteen kohtaan, sillä se saattaa paakkuuntua. Sinun kannattaa myös välttää ruokasoodan ripottelua päivänä, jolloin tuulee paljon; tuuli voi puhaltaa sen pois ennen kuin se pääsee veteen.
  4. Anna ruokasoodan kiertää altaassa vähintään 6 tuntia. Muista laittaa altaan pumppu päälle, jotta se kiertää perusteellisemmin.
  5. Testaa pH- ja alkaliteettitasot uudelleen. Toista edellä mainitut vaiheet, jos tasot ovat edelleen liian alhaiset.

Vaihtoehtoja ruokasoodalle altaan kunnossapidossa

Ruokasooda voi olla erittäin kätevä uima-altaan kunnossapidossa, mutta se ei ole ainoa vaihtoehto siihen, miten lisätä altaan alkaliteettia tai nostaa pH-tasoa.

Myös soodasooda eli natriumkarbonaatti tehoaa altaan alkaliteetin lisäämiseen ja pH:n nostamiseen. Soodasooda ei kuitenkaan vaikuta alkaliteettiin yhtä paljon kuin ruokasooda. Se voi olla parempi vaihtoehto, jos alkaliniteettisi miljoonasosat ovat jo oikealla tasolla ja sinun on vain nostettava pH:ta.

Sekä soodasoodaa että ruokasoodaa on hyvä pitää käsillä. Jos vain pH:ta on nostettava, lisää soodaa. Jos pH ja alkaliteetti ovat liian alhaiset, valitse ruokasooda.