3 Ratkaisua tylsään veitseen

3 Ratkaisua tylsään veitseen

Oli miten oli, tylsä veitsi ei pärjää keittiössä. Tylpällä terällä työskentely sekä hidastaa ruoanvalmistusta että lisää loukkaantumisriskiä, kun yrität kompensoida liikaa jokaista viiltoa – tämä on sekä turhauttavaa että vaarallista. Mutta ennen kuin voit teroittaa keittiöveitsen, sinun on ensin selvitettävä, miksi se on tylsä. Tyypillisesti terä on joko vääntynyt tai tylsä käytön vuoksi, ja kumpaankin ongelmaan tarvitaan erilainen ratkaisu. Onneksi jokaiseen ruokailuvälineongelmaan on olemassa "huippuluokan" ratkaisu. Olemme koonneet yhteen kolme fiksua ratkaisua, jotka pitävät terät terävinä ja terät suorina.

Kaiverra se kiveen
Kun terä on kulunut kuukausien aterioiden valmistelussa, käänny ammattikokkien suosiman työkalun puoleen: hiomakiven puoleen. Tätä pitkää, suorakulmaista lohkoa kutsutaan myös teroituskiveksi, ja se on valmistettu komposiittikivestä, jonka toisella puolella on karkea ja toisella puolella hieno karkeus. Kun veitsi hiertyy kiveä vasten, terän metallin palaset hioutuvat pois ja tuottavat uuden, terävämmän terän.

Jos haluat käyttää hiomakiveä, liota sitä ensin vedessä 15 minuuttia ja aseta se sitten pyyhkeen päälle karkea puoli ylöspäin. Pidä veistä 20 asteen kulmassa hiomakiveen nähden ja liu’uta sitä pitkin vetämällä terää itseäsi kohti niin, että terän kärki ja kanta (veitsen pohja) tulevat kosketuksiin kiven kanssa. Jatka 12 lyöntiä terän kummallakin puolella ja käännä kivi sitten ympäri. Toista sama prosessi hienojakoisella puolella. Vaikka tämä käytännön teroitustekniikka vaatii harjoittelua, hyvä uutinen on, että veitset on teroitettava vain muutaman kerran vuodessa.

Sähkökäyttöiset teroittimet tarjoavat helpomman, automaattisen prosessin, jossa käytetään samoja periaatteita, mutta ne myös poistavat terästä valtavan määrän materiaalia ja lyhentävät lopulta veitsien käyttöikää. Jos omistat kalliin veitsisarjan, sähköiset teroittimet voivat pitkällä aikavälillä tulla kalliimmaksi. Siksi hiomakivi on oikea tapa toimia: Tämä manuaalinen menetelmä mahdollistaa täydellisen hallinnan poistettavan metallin määrästä.

Suorista puhtaita leikkauksia varten.
Toisin kuin hiomakiveä, hiomaterästä tulisi käyttää säännöllisesti veitsien suoristamiseen eikä teroittamiseen. Taivutetut reunat johtavat tylsiin teriin, jotka aiheuttavat ongelmia leikkuulaudalla. Teroitusteräksen pituussuuntaiset harjanteet suoristavat veitsen terän suoraksi työntämällä sitä varovasti takaisin paikalleen.

Kun haluat teroittaa veitsen, ota leikkuuväline hallitsevaan käteesi ja pidä teräksen kahvaa toisessa kädessäsi. Jotta terän hallinta olisi mahdollisimman hyvä, aseta terän kärki leikkuulaudalle ja aseta veitsen kanta terän kärkeä vasten siten, että terä osoittaa alaspäin 20 asteen kulmassa. Vedä sitten veistä alaspäin kaarevalla liikkeellä niin, että kaaren lopussa koko terä – kantapäästä kärkeen – koskettaa terästä. Toista liike ensimmäisen kierroksen jälkeen terän toisella puolella (pitäen terää jälleen 20 asteen kulmassa), jotta terän molemmat puolet on hiottu. Jatka vuorotellen alaspäin suuntautuvaa, kaarevaa liikettä, kunnes olet tehnyt 10 lyöntiä kummallakin puolella. (Sinun on tehtävä yhtä monta iskua kummallekin puolelle, jotta särmä saadaan tasaiseksi.) Kun veitsen terä on hiottu, sen särmä on oikeassa asennossa, mikä helpottaa viipalointia ja kuutiointia.

Tyydy hiomapaperiin.
Hiekkapaperia voidaan käyttää uuden terän hiontaan, sillä se on edullinen kotitekoinen vaihtoehto teroituskivelle. Teippaa vain arkki hienojakoista hiekkapaperia leikkuulaudan reunoille. Pidä veistä tukevasti kahvasta kiinni 20 asteen kulmassa lautaan nähden ja paina kevyesti terän keskiosaa. Liu’uta sitten veitsen terää hiekkapaperin yli ikään kuin ajelisit ohuen kerroksen. Käännä veitsi 10 vedon jälkeen ympäri ja toista toisella puolella. Kun olet valmis, vaihda hienojakoinen hiomapaperi erittäin hienoon hiomapaperiin ja toista prosessi. Vaikka tämä hakkausmenetelmä ei ole ihanteellinen, sen tulokset ovat silti parempia kuin muuten tylsät terät.