3 Ratkaisua öljytahroihin

3 Ratkaisua öljytahroihin

Ruokaöljyä esiintyy monessa muodossa – oliiviöljyä, kasviöljyä, rypsiöljyä jne. – ja se on välttämätön ainesosa lähes kaikkeen, mitä keittiössä valmistetaan. Mutta jokapäiväiset onnettomuudet ovat lähes yhtä yleisiä kuin tämä ruokakomeron peruselintarvike, ja ne johtavat usein läikkymiseen ja roiskeisiin kodin tekstiileissä. Paistatpa sitten vihanneksia illalliseksi, nautit vinaigrette-salaattia televisiota katsellessasi tai kuljetat pastaruokaa keittiöstä ruokasaliin, huomaat varmasti öljytahroja vaatteissasi, verhoiluissasi tai matoissasi useammin kuin haluaisit. Korjaa nämä tahrat nopeasti jollakin näistä kolmesta vinkistä tavallisten ruokaöljytahrojen poistamiseksi.

PUUTEROI VAATTEESI

Kenelle ei ole sattunut, että pieni määrä öljyä on hyppinyt pannulta lempipaidalle illallisen valmistelun aikana? Poistaaksesi nämä tahrat vaatteistasi sinun on kerättävä ruokasoodaa, vanha hammasharja, astianpesuaine ja paperipyyhkeitä. Aloita pyyhkimällä ylimääräinen öljy paperipyyhkeellä. Ripottele tahraan kevyt kerros ruokasoodaa ja anna sen vaikuttaa 30-60 minuuttia. Raaputa sitten jauhe pois hammasharjalla (jos se irtoaa rykelminä, se on hyvä merkki – se tarkoittaa, että se imee öljyä). Kun ruokasooda on poistettu, levitä tahraan varovasti muutama tippa astianpesuainetta ja heitä se sitten pesukoneeseen kuumalla lämmöllä. Jätä kuivausrumpu väliin, kunnes voit varmistaa, että tahra on kokonaan poissa, sillä muuten tahra ei poistu, vaan kiinnittyy.

MATTOJEN HOITO

Vaikka voit käyttää samaa edellä mainittua hoitoa mattoon tulleisiin öljyvahinkoihin, saatat tarvita jotain hieman vahvempaa tahrojen kiinnittymiseen. Jos mahdollista, kaavi kovettunut öljy pois lusikalla tai voiveitsellä ja pyyhi sitten paperipyyhkeellä, jotta voit imeä kaiken mahdollisen. Annostele seuraavaksi pieni määrä alkoholia puhtaaseen liinaan ja testaa sitä maton huomaamattomalla alueella. Jos värjäytymistä ei tapahdu, levitä alkoholia uudelleen rättiin ja taputtele – älä hankaa – tahraa suoraan. Sekoita seuraavaksi liuos vedestä ja astianpesuaineesta (varmista, että saippua ei sisällä lanoliinia tai valkaisuaineita) ja levitä tahraan sienellä, kunnes se häviää. Pyyhi lopuksi kostutetulla rätillä, jotta saippuajäämät saadaan poistettua.

AUTA VERHOILUASI

Jos riehakkaat jalkapallojuhlat (tai suosikkitosi-tosi-tv-ohjelmasi kiihkeä katselu) johtavat öljyisen ruoan läikkymiseen verhoiluusi, älä hätäänny. Tarkista ensin tarra ja määritä sen puhdistusmerkintä. Riippuen siitä, mitä merkintä ehdottaa, voit sitten toimia jollakin seuraavista strategioista:

– Jos verhoilusi merkintä on "X", sinun ei kannata hoitaa paikkoja itse, vaan jättää asia ammattilaisten hoidettavaksi.
– "S"-merkintä osoittaa, että tahraan tulisi puuttua vedettömällä poistoaineella, kuten kemiallisen pesun liuottimella, maissitärkkelyksellä tai ruokasoodalla. Jos valitset kemiallisen puhdistuksen liuottimen, levitä kaava yhdellä liinalla valmistajan ohjeiden mukaisesti ja pyyhi sitten puhtaalla toisella liinalla niin, että jatkat öljytahran nostamista (etkä levitä sitä uudelleen). Jos käytät mieluummin maissitärkkelystä tai ruokasoodaa, ripottele vain kevyt kerros ja anna sen seistä 10-20 minuuttia ennen kuin imuroit sen pois; toista prosessi, jos öljytahroja on edelleen jäljellä, tai levitä hieman kuivapuhdistusliuotinta edellä esitetyllä menetelmällä.
– "W"-merkki tarkoittaa, että vesipohjainen menetelmä on paras. Hiero pieni määrä astianpesuainetta tahraan, anna sen vaikuttaa ja huuhtele tahra sitten kostutetulla rievulla.
– "SW" tarkoittaa, että sekä vedetön että vesipohjainen liuos toimii. Kun olet selvittänyt, mitä aineksia sinulla on lojumassa, voit käyttää mitä tahansa edellä mainituista lähestymistavoista tahran poistamiseksi ja palata tärkeimpään: paistamiseen ja nauttimiseen!