3 Hyvää syytä, miksi apilaa ei pitäisi tappaa pihalta.

3 Hyvää syytä, miksi apilaa ei pitäisi tappaa pihalta.

Monien mielestä täydellinen nurmikko on kauniisti hoidettu nurmikko, jossa ei ole yhtään rikkaruohoa näkyvissä, mutta entä apila? Apila on tiheä maanpeitekasvi, joka on tunnistettavissa sirkkalehtien muotoisista lehdistä, ja sitä on maailmanlaajuisesti yli 300 lajia. Vaikka sitä pidetään usein rikkaruohona, tämä matala kasvi on itse asiassa palkokasvi, kuten herneet ja pavut.

Ennen leveälehtisten rikkakasvien torjunta-aineiden keksimistä hollantilainen valkoapila oli vakiovarusteena ruohosiemenseoksissa, mikä oli hyödyllistä kaikkialla pihoilla. Meidän mielestämme tämän palkokasvin on aika tehdä paluu.

Seuraavassa on muutamia syitä, joiden vuoksi apilan kasvua pihallasi kannattaa edistää.

1. Apila huolehtii itsestään – ja pihastasi.

Apilan sekoittaminen nurmikon kanssa tarjoaa etuja, jotka tekevät pihastasi terveellisemmän ilman kemikaalien käyttöä. Elävänä mullana tai luonnollisena lannoitteena tunnettu apila ottaa typpeä ilmasta ja maaperästä, muuttaa sen kasviystävälliseen muotoon ja syöttää sen ruoholle ja muille kasveille, jotta ne voivat menestyä. Apila siirtyy luonnollisesti alueille, joiden maaperä on huono ja typpipuutteinen, ja parantaa kasvuolosuhteita.

Apila ei tiivisty helposti, ja sen läsnäolo auttaa rikkomaan tiivistynyttä maaperää, jolloin nurmikkoa ei tarvitse ilmata. Apilaa on myös leikattava harvemmin kuin useimpia nurmikoita, joten pihasi on vihreämmän näköinen suurimman osan vuotta ja sen pitäminen tuoreena on vaivattomampaa.

Apilasta on hyötyä maaperällesi ja sitä ympäröiville kasveille, ja se vähentää työaikaa, mutta se on vielä parempi. Apilan kukinnot houkuttelevat alueelle mehiläisiä ja muita pölyttäjiä, mikä parantaa entisestään takapihasi ekosysteemiä.

2. Apila auttaa minimoimaan rikkaruohot ja tuholaiset.

Jos nurmikkonurmet jätetään oman onnensa nojaan, niillä on yleensä vaikeuksia kilpailla rikkaruohojen kanssa ja torjua hyönteisiä. Ilman sinun puuttumistasi näihin molempiin asioihin voi tulla suuria ongelmia pihallesi.

Vaikka apilat luullaan usein itse rikkaruohoiksi, ne tekevät likaisen työn ja käyttävät voimiaan ja peittävyyttään estääkseen muita rikkaruohoja menestymästä. Nämä palkokasvit muodostavat nopeasti rykelmiä, jotka leviävät nopeasti toissijaisten juurien avulla, jotka luonnollisesti syrjäyttävät leveälehtiset rikkakasvit. Saatat luulla, että tämä tarkoittaa, että apilat valtaavat myös nurmikon, mutta päinvastoin, apilat ovat ystävällisiä heinäkasveille, ja ne kasvavat varsin hyvin yhdessä.

Itse asiassa piha, jossa on apilaa, ei yleensä vaadi, että kodinomistajat käyttävät rikkaruohojen torjuntaan voimakkaita rikkaruohomyrkkyjä, minkä vuoksi apiloita käytetään maataloudessa usein peittokasveina kasvukausien välillä maaperän eheyden suojelemiseksi. Vielä parempaa on, että apila houkuttelee pölyttäjiä ja muita hyödyllisiä hyönteisiä, kuten leppäkerttuja, pikkuruisia piraattikärpäsiä, pitsisiipiä ja muita pienempiä tuholaisia saalistavia hyönteisiä. Nämä pienet puutarhan saalistajat syövät kirvoja, vaa’ankärpäsiä, valkokärpäsiä ja muita samankaltaisia tuholaisia, jotka vahingoittavat kasviasi.

3. Apila sietää huonoja olosuhteita.

Kuivuuskausi, koiran virtsa ja liian suuri varjostus voivat kaikki tehdä ruohon tyytymättömäksi, mikä heijastuu kuolleina kohtina tai huonona värinä. Apila sen sijaan on tarpeeksi sitkeä pysyäkseen suurelta osin koskemattomana kaikkiin näihin olosuhteisiin – jopa koirakavereihin – nähden.

Toisin kuin ruoho, apila ei ole nirso sen suhteen, missä ja miten se kasvaa. Huonosti salaojitetussa, huonolaatuisessa tai tiivistyvässä maaperässä apila voi silti menestyä ja pysyä vihreänä. Se vaatii vähemmän vettä kuin useimmat nurmikkonurmet, kun se on vakiintunut, joten se sopii kuivuudesta kärsiviin ilmastoihin.

Apilaa pidetään alueesta riippuen puoli- tai ikivihreänä. Se kasvaa täydestä auringosta osittain varjossa oleviin alueisiin, mikä on houkuttelevampaa kuin jotkin nurmikkonurmet paikoissa, joilla on taipumus kärventyä, tai pihan varjoisissa osissa.