3 Helppoa vaiheittaista DIY-kansihanketta

Monet kodinomistajat nauttivat puusta tai komposiittikannesta, vaikka kannen omistamiseen liittyykin jonkin verran ylimääräistä ulkohuoltoa. Vaikka isompia kansikorjauksia on vaikea tehdä itse, pienet asiat, kuten irtoavien lautojen korjaaminen ja värimuutosten korjaaminen, ovat riittävän yksinkertaisia viikonloppuprojektiksi. Opi tekemään seuraavat kolme pientä kansikorjausta itse ja pidentämään terassisi käyttöikää.

Ajan myötä kannet saavat tahroja ja värimuutoksia useista syistä. Joskus syyllisiä ovat home ja homevaurio, ja toisinaan maalin tai puun värjäyksen hilseily aiheuttaa epätasaisia laikkuja kannen väritykseen. Kansien värimuutosten korjaaminen on projekti, joka kaikkien kodinomistajien tulisi osata tehdä.

Työkalut ja tarvikkeet

 • Valkaisuaine
 • Saippua ja vesi
 • Pehmeäharjainen harja
 • Maalikaavin
 • Tahranpoistoaine
 • Hiomakone
 • Silmäsuojaimet
 • Tehopesuri

Vaihe yksi:

Tarkista, johtuvatko tahrat homeesta. Terasseille, jotka viettävät suuren osan päivästä varjossa tai jotka kastuvat usein, voi kehittyä hometta. Käytä pientä määrää valkaisuainetta yhteen värjäytyneistä kohdista. Jos valkaisuaine liuottaa kohdan, kannen puhdistaminen pehmeäharjaisella harjalla ja oikealla puhdistusaineella poistaa värjäytymät. Komposiittiterasseille riittää saippuavesi. Puuta varten sekoita lämmintä vettä ja valkaisuainetta suhteessa 4-1.

Jos värjäytymisongelma peittää suuren osan terassista, koneellinen pesuri voi hoitaa ongelman muutamassa minuutissa. Tehopesu poistaa terassin homeen ja homeen aiheuttamat värjäytymät ja poistaa puuhun pinttyneen lian. Nauti raikkaammasta kannen väristä, joka on helpompi värjätä tai maalata tehopesun jälkeen.

Vinkki: Jos konepesuri ei huomaa tiettyjä itsepäisiä kohtia, ongelmakohtiin voidaan puuttua jynssäämällä ne käsin.

Toinen vaihe:

Värimuutoksia esiintyy joskus siksi, että vanha tahra kuluu epätasaisesti pois. Älä maalaa vanhan tahran päälle hiomatta tai poistamatta sitä. Muuten edessäsi on epätasaisen värinen ja laikukas kansi. Aloita poistamalla värjäytynyt tahra maalinpoistoaineella. Käytä sitten tahranpoistoainetta jäljellä olevan tahran poistamiseen kannelta. Jos tahra on jämäkkä, se on ehkä hiottava pois. Kun olet poistanut vanhan tahran, voit maalata terassin uudelleen.

Löysät kansilaudat eivät ole vain kosmeettinen ongelma, vaan niistä voi ajan mittaan tulla myös turvallisuusriski. Kun terassisi kastuu jatkuvasti tai viettää suurimman osan päivästä varjossa tai kun käytät terassia koko ajan kävelemällä jatkuvasti sen päällä, terassilaudat alkavat löystyä. Jopa hyvin huolletulla kannella on lopulta muutama irtoava lauta. Näin korjaat ongelman.

Työkalut ja tarvikkeet

 • Porakone
 • Puuruuvit
 • Vasara
 • Naulat

Vaihe yksi:

Testaa terassilautoja kehon painolla astumalla jokaisen päälle. Kun löydät löysän kansilaudan, voit kiristää sen joko nauloilla tai ruuveilla, vaikka ruuveilla saatu tulos kestää kauemmin. Aloita poistamalla nykyiset kiinnikkeet. Poraa kannen puuhun uudet reiät ruuveja varten, aseta lauta takaisin paikalleen ja kiristä se uusilla puuruuveilla.

Toinen vaihe:

Joskus kansilaudat löystyvät, koska ne ovat vääntyneet ajan myötä. Kun laudat vääntyvät tai käpristyvät, niitä ei aina tarvitse leikata irti ja vaihtaa. Ennen kuin valitset tämän monimutkaisen reitin, yritä ensin oikaista olemassa olevat laudat. Aloita irrottamalla ruuvit tai naulat, jotka pitävät laudan paikallaan, jotta voit vetää sen irti kannelta.

Jos vääntyminen on vähäistä, voit kiinnittää saman laudan uudelleen. Aseta ruuvit puun eri osien läpi. Tämä säätö muuttaa laudan jännitystä ja korjaa usein vääntymisongelman.

Vinkki: Jos terassilaudat on alun perin kiinnitetty nauloilla, käytä korjauksia tehdessäsi puuruuveja. Puuruuvit liukuvat harvemmin pois paikoiltaan ja estävät lautoja käpristymästä tulevaisuudessa.

Työkalut ja tarvikkeet

 • UV-suoja-aineita ja hyönteismyrkkyjä sisältävä puun värjäysaine.
 • Maalaa öljy- tai alkydipohjamaalilla.
 • Maalirullat
 • Maalausharjat
 • Maalialusta
 • Pumppumallinen ruisku

Vaihe yksi:

Valitse oikea aika maalata tai värjätä terassi. Jos sääennusteessa ennustetaan sadetta maalausta tai värjäystä seuraavana päivänä, lykkää terassin maalausta aurinkoisempaan säähän. Maalaa tai värjää pieni osa kannesta ennen kuin pinnoitat kaikki laudat. Anna materiaalin kuivua, jotta näet, miltä lopputulos näyttää. Kun lopputulos on mieleisesi, käytä pientä pensseliä ja käsittele vaikeat kulmat, yksityiskohdat tai kannen osat, jotka ovat taloa vasten tai lähellä taloa.

Toinen vaihe:

Pienellä kannella telat ja siveltimet toimivat hyvin. Maalatessasi maalaa kaksi tai kolme lautaa kerrallaan pitkillä vedoilla. Sivele aina märkiä maalin osia märkiin maalin osiin, jotta siveltimen jäljet eivät näy maalin kuivuessa. Suuremmat kannet vaativat pumpputyyppisen ruiskun käyttöä ajan säästämiseksi. Voit vuokrata sellaisen rautakaupasta tai vuokraamosta. Varmista, että peität läheiset ulkoseinät pudotusliinoilla, jotta et ruiskuta kotisi kylkeä.

Vihje: Joskus tahra tukkeutuu maaliruiskun suuttimeen. Laimenna tahraa hieman, jos tämä ongelma ilmenee.

Lisää terassin peruskorjaus kodin huoltotehtävien luetteloon. Vaikka olisitkin epävarma sähkötyökalujen parissa, edellä esitellyt terassin korjaukset ovat niin yksinkertaisia, että useimmat kodinomistajat voivat saada aikaan hyvän lopputuloksen.

Kysymyksiä terassin kunnossapidosta? Kysy meiltä alla olevassa kommenttiosiossa!