25 Rehevää terassikasvia ulkotilojen oleskelualueelle

25 Rehevää terassikasvia ulkotilojen oleskelualueelle

Lämpimän sään koittaessa ei ole mitään parempaa kuin oleskelu raittiissa ilmassa vehreiden kasvien ympäröimänä. Oikeilla kasveilla terassista on helppo tehdä yksityinen, värikäs ja tuoksuva tila, josta et halua koskaan poistua.

Kun arvioit ensin ulkotilasi, voit valita tilanteeseesi parhaiten sopivat terassikasvit. Kun tiedät esimerkiksi, kuinka monta tuntia suoraa ja epäsuoraa auringonvaloa tila saa, voit valita puutarhamyymälästä sopivan "täyspäiväisen" tai "puolivarjoisen" käytävän. Muita kasvien valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat paikallinen ilmasto, kasvin tarvitsema veden määrä ja niiden astioiden koko, joihin kasvit istutetaan.

1. Mukulabegoniat (Begonia x tuberhybrida)

Mukulabegoniat ovat erinomainen valinta terassikasviksi, ja niiden kirkkaan vaaleanpunaiset, punaiset ja valkoiset terälehdet tuovat väriä tilaan. Begonioiden mukulalajike on helppohoitoisin ja siinä on suurimmat kukinnot, mutta se tarvitsee suuren ruukun kasvaakseen. (Pidä silmällä Nonstop- ja Roseform Red -mukuloita, jotka molemmat ovat upeita). Vaikka mukulabegoniat voivat viihtyä täydessä varjossa, ne kukkivat parhaiten, kun ne saavat vähintään 4-6 tuntia epäsuoraa auringonvaloa. Istuta ne keväällä, kun pakkasvaara on ohi, hyvin kuivatettuun maaperään juurten mädäntymisen estämiseksi.

2. Million Bells (Calibrachoa)

Calibrachoa eli miljoona kelloa on yksivuotinen kukka, jota on monenlaisia värejä ja kuvioita. Pitkän kukinta-aikansa ansiosta, joka alkaa keväällä ja jatkuu syksyyn, ne ovat suosittu astiakasvi. Miljoonakellot tunnistaa roikkuvista varsistaan, ja ne voidaan istuttaa erilaisiin terassiastioihin, kuten riippukoreihin, ruukkuihin ja ikkunalaatikoihin. Miljoonakellot tarvitsevat kosteaa mutta hyvin kuivatettua maata, ja vaikka ne suosivat täyttä aurinkoa, ne kasvavat lähes yhtä hyvin puolivarjossa.

3. Laventeli (Lavandula)

Tee ulkotilasta rauhallinen, kylpylätyyppinen pakopaikka lisäämällä sinne muutama ylisuuri ruukku laventelia. Laventelin tunnistaa runsaasta violetista värisävystä, ja sen tuoksun tiedetään myös vähentävän ahdistusta. Terassipuutarhurit voivat valita muutamasta laventelilajikkeesta, mutta kaikki tarvitsevat tilavan astian, jossa on puolen tuuman valuma-aukko ja runsaasti tilaa kasvaa. Optimaalisen tuoksun ja kasvun varmistamiseksi laventeli tarvitsee vähintään 6 tuntia täyttä aurinkoa.

4. Makea alyssum (Lobularia maritime)

Makean alyssumin pienet kukkaryhmät ja ihastuttava tuoksu tekevät siitä loistavan valinnan terassipuutarhaan. On niin monia hyviä syitä kasvattaa sitä: Se on sitkeä, sopeutuva kasvi, jolla on pitkä kukinta-aika, ja se leviää kauniisti, kun se istutetaan sänkyyn. Riippumaljoissa tai koreissa makea alyssum valuu usein reunojen yli. Muita sen puolesta puhuvia seikkoja ovat, että sitä voidaan ruukuttaa erilaisiin astioihin, kuten ikkunalaatikkoon, riippukoriin tai koristekasviastiaan, ja se pärjää hyvin samassa astiassa muiden kasvien kanssa. Parhaan tuloksen saat, kun ruokit makeaa alyssumia laimennetulla, vesiliukoisella lannoitteella joka toinen viikko ja varmistat, että se saa vähintään 6 tuntia täyttä aurinkoa päivässä.

5. Kirsikkatomaatit (Solanum lycopersicum var. cerasiforme)

Kirsikkatomaatit ovat erinomaisia terassikasveja: Ne tuovat väriä ulkotilaan ja ovat lisäksi herkullisia. Vaikka kirsikkatomaattilajikkeita, joista valita, on lukuisia, yhteistä niille on se, että ne kasvavat hullun lailla (erityisesti epämääräiset kirsikkatomaatit), ja siksi ne vaativat paalutusta ja sopivan tilavia terassiastioita.

Tomaatit vaativat vähintään 8 tuntia täyttä aurinkoa, vaikka hieman vähemmänkin antaa terveen, joskaan ehkä ei yhtä runsaan sadon. Kirsikkatomaatit vaativat myös multaa, joka on hyvin kasteltua, hyvin kuivatettua ja orgaanisilla ravinteilla rikastettua.

6. Mansikat (Fragaria × ananassa)

Mansikat ovat kompakteja kasveja, jotka kasvavat hyvin astioissa, ja kirsikkatomaattien tapaan niitä on hauska kasvattaa astioissa terassilla tai terassilla. Mansikkakasveista kannattaa muistaa, että ne on istutettava alkukesästä, ja ne viihtyvät täydessä auringossa. Kastele niitä syvästi heti, kun maan pinta näyttää kuivalta, ja varmista, että maa valuu hyvin eikä kastu. Sienitautien välttämiseksi yritä pitää kasvien lehdet kuivina. Mansikoiden sadonkorjuu kestää vain noin 90 päivää, joten jos mansikat on istutettu ruukkuihin muistopäivään mennessä, marjoja voi poimia terassiruukuista ennen työpäivää.

7. Ruusut (Rosa)

Ruusut ovat astiakasveja, mutta älä luule, että ne viihtyvät jogurttikupin kokoisissa astioissa. Ne tarvitsevat runsaasti tilaa pitkälle ulottuville juurilleen, joten istuta ne ruukkuihin, joiden halkaisija on leveä ja syvyys vähintään 2-2,5 metriä. Ne ovat runsassyöjiä – käytä ruusulannoitetta usein pakkauksen ohjeiden mukaan – ja ne tulisi sijoittaa terassille paikkaan, joka saa vähintään 6 tuntia täyttä aurinkoa. Älä kuitenkaan suostu lisäämään ruusujen tilaviin ruukkuihin lisää kasveja. Ne eivät ole hyviä seuralaiskasveja.

8. Kehäkukat (Tagetes)

Kehäkukat tuottavat näyttäviä lämpimänsävyisiä kukkia oranssin, keltaisen ja punaisen sävyissä. Lähes kaikkia kehäkukkatyyppejä voi kasvattaa astiassa, mutta ne tarvitsevat runsaasti ilmankiertoa ja kasvutilaa menestyäkseen. Pyri siihen, että yhden kehäkukkakasvin ympärille jää vähintään 6 tuuman halkaisija. Kehäkukat tarvitsevat vähintään 6 tuntia täyttä auringonpaistetta päivässä, ja niitä tulisi kastella, kun maan pintakerros on kuiva.

9. Kiinalainen hibiscus (Hibiscus rosa sinensis)

Kiinalainen hibiskus on trooppinen kukkapensas, jonka suuret, elinvoimaiset kukat pysyvät auki keväästä pitkälle syksyyn. Maassa kasvatettuna se voi kasvaa korkeaksi ja pensasmaiseksi. Ruukussa tämä laji tuottaa kuitenkin aikaisempia ja pidempikestoisia kukkia, ja sen pensastuminen on vähäisempää.

Hibiskus on tuotava sisätiloihin kylmällä säällä – se voi kuolla, kun lämpötila laskee 25 asteeseen. Lämpimällä säällä ne viihtyvät terassilla tai kannella, jos ne saavat 6-8 tuntia täyttä aurinkoa, niitä kastellaan jatkuvasti ja ne istutetaan hyvin vettä läpäisevään ruukkumultaan.

10. Cannat (Canna)

Näillä trooppisilla sipuleilla, jotka tunnetaan myös nimellä canna-liljat, on kirkkaat, kuviolliset terälehdet ja lehdet. Cannat suosivat lämpimämpiä lämpötiloja, ja niitä ei pidä istuttaa, ennen kuin maaperä on vähintään 60 celsiusastetta. Ne vaativat vain 4 tuntia suoraa aamu- tai iltapäiväaurinkoa, joten ne ovat hyviä kasveja terasseille, jotka eivät saa täyttä aurinkoa. Vyöhykkeellä 1-6 asuvien puutarhureiden on kaivettava cannan sipulit esiin syksyllä ennen ensimmäistä pakkasta, jotta cannat säilyvät seuraavaa kasvukautta varten.

11. Viuhkakukat (Scaevola aemula)

Viuhkakukat ovat ainutlaatuinen terassikasvi, jolla on hennot, viuhkanmuotoiset terälehdet. Kun nämä sitkeät kukat ovat vakiintuneet, ne kestävät kuivuutta ja lämpöä ja houkuttelevat perhosia ja mehiläisiä. Viuhkakukkia kasvatetaan usein astioissa, ripustetuissa koreissa ja ikkunalaatikoissa, jotta niiden upeat kierteiset kasvutavat pääsevät paremmin esille, mutta viuhkakukat tuovat myös värikkäitä värejä terassin reunaan. Vaatii täyden auringon.

12. Hybridifuksia (Fuchsia x hybrida)

Hybridifuksia istutetaan usein riippukoreihin, jotta niiden köynnösmäiset, kyynelehtimäiset vaaleanpunaiset ja violetit kukat pääsevät paremmin esille. Ne ovat hyviä seuralaiskasveja, ja ne tarvitsevat vain vähän auringonvaloa kukoistukseensa, mikä tekee niistä loistavan valinnan varjoisille terasseille. Fuschiat suosivat kohtuullisia lämpötiloja ja ilmankosteutta, ja ne olisi tuotava sisälle, kun lämpötila laskee alle 55 celsiusasteen. Hybridifushiat sopivat erityisen hyvin astioihin niiden kompaktin koon vuoksi ja koska ne on pidettävä kylmältä suojassa.

13. Krysanteemit (Chrysanthemum × morifolium).

Krysanteemit, jotka tunnetaan myös puutarhamumina, ovat syyskasveja, jotka kukkivat vasta loppukesästä. Ne ovat aurinkoa rakastavia päivänkakkaralajikkeita, jotka vaativat kukoistukseensa vähintään 4 tuntia täyttä aurinkoa. Ne ovat myös janoisia kasveja, ja niitä on kasteltava kahdesta kolmeen kertaa viikossa, kun kukinnot avautuvat. Muumit voivat olla myrkyllisiä kissoille ja koirille, joten pidä ne poissa lemmikkieläinten läheltä.

14. Lantana (Lantana camara)

Värikkäiden kukkien ja mehiläisiä ja perhosia houkuttelevan kevyen tuoksun ansiosta lantana on ihastuttava terassikasvi. Se voi kasvaa jopa 1,5 metriä korkeaksi, joten muutama strategisesti sijoitettu ruukku terassillasi voi tarjota hieman yksityisyyttä tai estää epämiellyttävän näkymän. (Muista laittaa nämä korkeat kasvit tukeviin astioihin, jotka eivät kaadu helposti.) Puutarhureiden, jotka eivät etsi näin korkeita kasveja, kannattaa etsiä lantanan kääpiölajikkeita, jotka sopivat pienempiin astioihin. Varmista, että lantana saa suoraa kirkasta auringonvaloa, ja pidä multa hyvin kasteltuna mutta ei märkänä. Tämä kasvi viihtyy hyvin lämpimässä ilmastossa; kylmemmillä alueilla asuvien puutarhureiden on talvehdittava lantana sisätiloissa.

15. Kosmos (Cosmos bipinnatus)

Kosmos on pirteä kukka, joka tarvitsee kukoistukseensa täyden auringon ja kohtalaisen paljon vettä, ja sitä on saatavana väriskaalassa valkoisesta vaaleanpunaiseen ja kirkkaan oranssiin. Cosmos houkuttelee pölyttäjiä, joten terassipuutarhurin ei pitäisi yllättyä siitä, että ympärillä on enemmän perhosia ja lintuja, kun tämä kukka kukkii. Jos haluat viehättävän, niityn henkeä henkivän näyttelyn, harkitse kosmoksen istuttamista luonnonkukkien kanssa.

16. Puksipuu (Buxus)

Puutarhureiden, jotka etsivät vähän huoltoa vaativia terassikasveja, jotka tarjoavat lehtiä kukkien sijaan, kannattaa harkita puksipuuta, muodokasta pensasta, joka muuttaa terassitilan tylsästä tyylikkääksi. Puksipuut eivät pidä märistä juurista, joten ne on istutettava suureen ruukkuun, jossa on hyvin vettä läpäisevää multaa (myös mullan lisääminen on hyvä idea). Kun kasvi on vakiintunut, se tarvitsee perusteellista kastelua vain noin kerran viikossa ja talvella vielä harvemmin. Puksipuut viihtyvät hyvin kylmässä ilmastossa, mutta ne on hyvä peittää talveksi, koska niiden oksat voivat murtua raskaan lumen painosta.

17. Geraniumit (Pelargonium)

Geraniumit ovat ikonisia puutarhakukkia, jotka tunnetaan parhaiten niiden vehreistä lehdistä ja loistavista terälehdistä. Vaikka geraniumit kasvavat parhaiten lämpimässä ilmastossa (vyöhykkeet 8-11), niitä voi kasvattaa myös viileämmällä ilmanalalla, mutta ne on talvehditettava sisätiloissa, kun lämpötila laskee. Nämä monivuotiset kasvit tarvitsevat suoraa auringonvaloa, kohtalaista kosteutta ja ajoittaista kuolleiden kukkien poistoa, jotta kukinta olisi jatkuvaa ja tervettä.

18. Heliotrooppi (Heliotropium)

Heliotroopit ovat monivuotisia kasveja, jotka tunnetaan miellyttävästä, lähes vaniljaisesta tuoksustaan – mikä upea aistikas lisä ulkoilman oleskelupaikkaan! Niiden valkoiset ja violetin sävyiset kukat alkavat avautua kesällä, ja ne kasvavat ainutlaatuisissa, epäsymmetrisissä rykelmissä. Heliotroopit kasvavat hyvin astioissa ja vaativat vähintään 6 tuntia täyttä aurinkoa. Niin kauniita kuin ne ovatkin, lemmikkien omistajien on kuitenkin varottava, että kukat ovat myrkyllisiä, jos niitä niellään.

19. Gardenia (Gardenia jasminoides)

Gardenian rohkeat valkoiset kukat ja huumaava tuoksu tekevät tästä rakastetusta, vaikkakin vaativasta kasvista puutarhureiden suosikin. Gardeniat ovat temperamenttisia kasveja, jotka voivat kuolla helposti, jos niitä ei hoideta huolellisesti ja tarkasti. Se kasvaa hyvin puolivarjossa tai täydessä auringossa, mutta vaatii kukoistukseensa happaman maaperän ja lämpimämmät lämpötilat. Vaikka gardenia kukkii tyypillisesti ympäri vuoden vyöhykkeillä 8-11, kylmemmillä vyöhykkeillä asuvat puutarhurit eivät välttämättä näe kukintoja, jos lämpötila laskee alle 60 celsiusasteen.

20. Sulkaruoko (Calamagrostis x acutiflora)

Niiden, jotka etsivät ainutlaatuista kasvia terassilleen – ja sellaista, joka tarjoaa jonkin verran yksityisyyttä – kannattaa harkita tilansa koristamista ruukkupintaisilla, vähän huoltoa vaativilla koristeheinillä, kuten höyhenruovolla. Tällä korkealla ruoholla on vihreä varsi ja kaarevat höyhenet, jotka heiluvat tuulessa, ja se voi nousta jopa 5 jalan korkeuteen. Höyhenruoko vaatii keskikosteaa tai kosteaa maaperää, ja se kestää talvet vyöhykkeillä 5-9.

21. Paperikasvi (Fatsia japonica)

Paperikasvin 12-tuumaiset kiiltävät lehdet, joissa on syvät, sahalaitaiset lohkot, ovat todellisia showstoppereita, jotka tuovat sisustukseen trooppista tunnelmaa. Tarvitset runsaasti tilaa tälle japanilaiselle kotoperäiselle kasville: Se voi kasvaa 10 jalan pituiseksi ja leveäksi, joten se on erinomainen suoja, jos haluat lisätä terassillesi yksityisyyttä. Tämä varjoa rakastava kasvi on myös leikattavissa, joten voit karsia sen tarpeen mukaan. Pidä multa kevään ja kesän kasvukauden aikana aina kosteana ja anna sille hieman lannoitetta viikoittain. Talvella kastele, kun maan ylin senttimetri on kuivunut. Paperikasvi kestää vyöhykettä 8.

22. Coleus (Coleus scutellarioides)

Coleuksen kirkas väri ei tule kukista vaan sen kauniisti sävytetyistä lehdistä, jotka ovat usein sävytetty useammalla kuin yhdellä värillä, kuten punaisella, vaaleanpunaisella, violetilla, vihreällä ja keltaisella. Koska monet coleuslajikkeet sietävät täyttä varjoa, se on hyvä valinta tuomaan väriä terassin sisätiloihin. Eri lajikkeet voivat kasvaa 6-36 tuuman pituisiksi, ja coleus on erittäin helppo kasvattaa siemenistä. Se tarvitsee jatkuvaa kastelua, joten älä anna sen kuivua. Coleus on talvenkestävä vyöhykkeillä 10-11.

23. Parsasaniainen (Asparagus densiflorus)

Ei ole saniainen lainkaan, vaan parsasaniainen kuuluu parsasukasvien heimoon (tai liljakasvien heimoon, riippuen käytetystä luokittelujärjestelmästä). Niitä on useita eri lajeja, jotka kaikki sopivat ihaniksi astiakasveiksi. Jotkin niistä ovat pystyssä, kun taas toiset valuvat kauniisti ripustettavan korin laidan yli. Niiden neulasmaiset lehdet tuovat ihastuttavan kontrastin muihin terassilla oleviin kasveihin. Anna parsafarneille keskivaloa ja anna niiden kuivua kastelujen välillä. Kestää vyöhykkeillä 9-11, mutta muilla vyöhykkeillä tämä selkärangaton kasvi joutuu talvehtimaan sisällä.

24. Caladium (Caladium)

Nämä suuri- ja värikkäskasvuiset kaunottaret viihtyvät hyvin isossa astiassa, joka on sijoitettu paikkaan, jossa on hieman aamuaurinkoa, mutta iltapäivällä varjoa. Useimmat caladiumit kasvavat 12-24 tuuman pituisiksi, mutta jotkut lajikkeet voivat kasvaa jopa 3 jalkaa korkeiksi. Pidä maaperä kosteana mutta ei märkänä ja lannoita viikoittain tasapainoisella lannoitteella. Ne ovat talvenkestäviä vyöhykkeellä 9 tai 10, joten pohjoisen puutarhurit saattavat joutua tuomaan ne sisälle talvehtimaan.

25. Mandevilla (Mandevilla)

Jos terassin kattotukipylväät kerjäävät koristusta, kannattaa harkita mandevillaa, nopeasti kasvavaa köynnöstä, joka palkitsee kasvattajat trumpettimaisilla kukilla, joiden värisävyjä on useita. Muista laittaa mandevilla aurinkoiselle paikalle; nämä köynnökset tarvitsevat vähintään 6 tuntia aurinkoa päivittäin. Ne pärjäävät parhaiten, jos niitä lannoitetaan korkeafosforisella lannoitteella kahden viikon välein ja kastellaan kunnolla, kun maa on kuivaa. Mandevilla on juurikovaa vyöhykkeelle 8 asti; muilla alueilla asuvien puutarhureiden on ehkä leikattava köynnökset muutaman sentin pituisiksi ja siirrettävä astia talven tullen sisälle.