25 Helppohoitoista kasvia, jotka selviytyvät ilman sinua tai kanssasi.

25 Helppohoitoista kasvia, jotka selviytyvät ilman sinua tai kanssasi.

Kokeneen puutarhurin nauttima tyytyväisyys on kärsivällisyyden, ajan ja kokemuksen tulosta: kokeilemalla ja erehtymällä, ottamalla riskejä, katsomalla, miten asiat kukoistavat – ja joskus katsomalla, miten ne epäonnistuvat. Aloittelevat puutarhurit tarvitsevat kuitenkin muutamia varmoja asioita, kasveja, joita on helppo kasvattaa ja ylläpitää ja jotka antavat heille itseluottamusta siirtyä suurempiin haasteisiin. Tutustu näihin 25 puutarhakikkailuun, jotka tuovat käytännössä taatusti rehevää kauneutta puutarhaan pienellä vaivalla.

1. Korallinkellot (Heuchera spp.).

Kun korallinkellot on kerran istutettu, ne vaativat hyvin vähän hoitoa ja palaavat vuosi toisensa jälkeen värikkäiden lehtien kumpuilevana juhlana. Nämä vyöhykkeillä 4-9 kestävät perennat tuottavat piikkejä kellonmuotoisia kukkia, joita on saatavana punaisia, vihreitä, keltaisia, oransseja, violetteja ja jopa kirjavia lajikkeita. Vaikka kukinnot saapuvat kesäkuussa, lehdet tekevät vaikutuksen varhaiskeväästä pakkaseen. Varjostusta sietävinä pidetyt korallikellot viihtyvät hyvin sekä auringossa että varjossa, mutta tarkista kasvin vaatimukset, ennen kuin istutat sen täyteen aurinkoon. Parhaimman menestyksen saat, kun istutat korallinkellot hyvin vettä läpäisevään maaperään, äläkä anna niiden istua vedessä.

2. Taivaallinen bambu (Nandina domestica)

Nandina domestica, jota kutsutaan yleisesti nandina- tai taivaalliseksi bambuksi, on helppokasvuinen ikivihreä pensas, joka näyttää rehevältä maisemassa. Kevään valkoiset kukat vaihtuvat talvella loistavan punaisiin marjoihin, jotka ovat erinomaisia pistokkaita seppeleisiin ja juhlapyhien kukka-asetelmiin. Nandina täyttyy ja kylvää itsensä uudelleen, mutta tätä tukevaa kaunotarta voi huoletta karsia. Tämä hidaskasvuinen kasvi kestää kuivuutta vyöhykkeillä 6-9, kun se on vakiintunut. Huomaa, että marjat ovat myrkyllisiä lemmikkieläimille ja villieläimille.

3. Kehäkukka (Tagetes spp.)

Yksivuotisista kukista kehäkukat tarjoavat yhden parhaista vaihtoehdoista. Kun olet istuttanut ne maahan, voit jättää ne rauhaan, ja ne kukkivat syksyyn asti. Kestävät ja anteeksiantavat kehäkukat sietävät lähes kaikkia maaperän olosuhteita, ja ne jopa toipuvat ruohonleikkurin kolhiintumisesta. Ne viihtyvät vyöhykkeillä 2-11, ja vaikka ne rakastavat aurinkoista paikkaa, ne sietävät myös hieman varjoa. Kasvit kylvävät itse itsensä uudelleen, joten kasvupaikastasi riippuen voit löytää kehäkukkia ensi keväänä. Jos olet onnekas, kaiva ne esiin ja siirrä ne sopivaksi katsomallasi tavalla, jotta voit nauttia niistä vielä yhden kauden ajan.

4. Canna Lily (Canna spp.)

Kanneliljat ovat rohkea kesän väriläiskä, joka tuo kesään näyttävän väriläiskän. Kirkkaanpunaiset, oranssit tai keltaiset kukinnot peittävät rehevän lehdistön, joka yltää helposti 1,5 metrin korkeuteen. Nämä juurakoista kasvavat kasvit lisääntyvät joka vuosi, ja ne on helppo jakaa ja jakaa ystävien ja perheen kanssa. Parhaan kukinnan saat, kun istutat canna-kasveja suojaisaan paikkaan runsasravinteiseen, hyvin ojitettuun maaperään täyteen aurinkoon. Ne ovat talvenkestäviä vyöhykkeillä 8-11. Kylmemmillä alueilla kasvit kannattaa kaivaa esiin ennen ensimmäisiä pakkasia, jotta ne voidaan istuttaa uudelleen keväällä.

5. Rosmariini (Salvia rosmarinus)

Rosmariini on monivuotinen yrtti, joka pysyy ikivihreänä vyöhykkeillä 8 ja sitä korkeammilla vyöhykkeillä. Sen puumaiset varret ja tuoksuvat lehdet täydentävät monia muita maisemakuvissa yleisiä kasveja. Vaivatonta kasvua varten istuta rosmariini hyvin ojitetulle maalle täyteen aurinkoon ja kastele se noin viikon välein antaen maan kuivua kastelujen välillä. Rosmariini kukkii aikaisin keväällä, ja sitä voi leikata ympäri vuoden, jotta saat tuoreita yrttejä keittiön luomuksiin.

6. Niittysalvia (Salvia nemorosa)

Tämä peuroja kestävä monivuotinen kasvi on helppohoitoinen ja palkitsee aloittelevan puutarhurin pitkään kukkivilla syvän violeteilla kukilla. Vyöhykkeillä 3-8 kestävällä kasvilla on omaleimainen tuoksu, ja se on sekä kuivuutta sietävä että peuroja kestävä. Niittysalvia on kolibrien ja mehiläisten suosikkikasvi, ja siitä tulee sinunkin suosikkikasvisi, kun katsot sen palaavan vuosi toisensa jälkeen.

7. Kissaminttu (Nepeta spp.)

Tämä ei-kulinaarinen minttulajike on näyttävä monivuotinen kasvi, joka tuottaa iloa sinulle – ja kissallesi – vuosien ajan. Se kukkii aikaisin keväällä, on helppo kasvattaa ja sietää sekä kuumuutta että kuivuutta. Kissanminttu kestää vyöhykkeillä 4-8. Se viihtyy hyvin täydessä auringossa tai puolivarjossa, ja se houkuttelee mehiläisiä ja muita hyödyllisiä hyönteisiä pihallesi. Mikä parasta, sinun ei tarvitse tehdä mitään sen eteen, vaikka jos karsit kukat, kun ne ovat kuluneet, voit saada uuden näytöksen myöhemmin kauden aikana.

8. Kultainen kello (Forsythia spp.)

Forsythiapensaan loistavan keltainen kukkaloisto on yksi kevään ensimmäisistä merkeistä. Kun kukinta on ohi, tämä pensas näyttää houkuttelevan vihreät lehdet. Vyöhykkeillä 4-9 kestävä forsythia kukkii parhaiten, kun se istutetaan täyteen aurinkoon. Tämä suosittu pensas voidaan leikata pensasaidaksi tai jättää luonnolliseksi, vaikka pensaan kaarevaa muotoa (ja yleistä terveyttä) voidaan parantaa leikkaamalla tyvestä puumaiset oksat pois. Olipa kyseessä pensasaita tai riehakas suihkulähde, tämä suosittu pensas tuo luotettavasti iloa pihallesi joka kevät.

9. Ryömivä peltokukka (Phlox stolonifera)

Kallioiden päällä ja vaikeissa maaperäolosuhteissa helposti kasvava, vyöhykkeillä 5-9 kestävä monivuotinen ryömivä phlox antaa alkukeväästä upean kukkaloiston juuri silloin, kun kaipaat todella väriä pihalle. Kukkia on valkoisia, pastellivärejä, värikylläisiä sävyjä ja jopa karkkiraitoja. Hyvin vettä johtava maaperä ja runsas auringonpaiste ovat avain menestykseen, vaikka kasvi sietääkin puolivarjoa. Phlox leviää, mutta ei ole invasiivinen, joten se on ihanteellinen helppo ja tyydyttävä maanpeitekasvi.

10. Intialainen orapihlaja (Rhaphiolepis indica)

Matala ja hidaskasvuinen intialainen orapihlaja on täydellinen pensas maisemasi aurinkoisiin paikkoihin. Sen kasvutapa on luonnostaan pyöreä, joten se tarvitsee vain vähän leikkausta. Tämä pensas viihtyy kosteassa, hyvin kuivatetussa maaperässä, mutta se kestää kuivuutta, kun se on kerran kasvanut. Keväällä huomiota herättävät vaaleanpunaiset tai valkoiset kukinnot vaihtuvat sinisiin marjoihin, jotka houkuttelevat lintuja ja muita pieneläimiä. Pensas on talvenkestävä vyöhykkeillä 8-11, ja se on lisäksi ikivihreä, joten se kiinnostaa puutarhaa ympäri vuoden.

11. Syksyn ilo Sedum (Hylotelephium spectabile ’Autumn Joy’)

Kestävä monivuotinen Sedum-lajike Autumn Joy on helppohoitoinen showstopper, joka kestää vyöhykkeillä 3-10. Tämä sedum-lajike on myös hyvin kestävä. Se sietää kuivuutta, ja sen tukevat versot tuottavat syvän viininpunaisia kukkia loppukesällä ja syksyllä. Kun sää kylmenee, voit jättää sedumin varret pystyyn tarjoamaan ruokaa linnuille koko talven ajan. Voit myös yksinkertaisesti leikata ne maahan, kun ne ovat liehuneet, ja odottaa, että ne puhkeavat uudelleen ensi keväänä.

12. Pölyinen mylly (Senecio cineraria)

Dusty Miller on pitsimäisine, hopeanvalkoisine lehtineen ihana kumppani monille puutarhan kasveille. Kun se on kerran vakiintunut, se vaatii vain vähän hoitoa ja sietää mielellään kuumuutta ja kuivuutta. Se voi muodostaa kauniin reunuksen korkeampien kasvien, kuten salvian, ympärille tai yhtä helposti tarjota rehevän taustan lyhyemmille kasveille, kuten ageratumille. Sitä pidetään yksivuotisena, mutta sen tiedetään palaavan vuosi toisensa jälkeen lämpimässä ilmastossa (yleensä vyöhykkeellä 8 ja sitä korkeammalla).

13. Kultalankasypressi (Chamaecyparis pisifera ’Gold Thread’)

Gold Thread -sypressi on maisemansuunnittelijoiden suosikki syystä: Se tekee paljon työtä eikä pyydä vastineeksi juuri mitään. Ikivihreä ja loistava peruspensas vyöhykkeille 5-8. Se kasvaa hitaasti ja vaatii vain vähän tai ei lainkaan leikkaamista. Sen langanmuotoiset neulaset tuovat puutarhaan mielenkiintoista rakennetta, ja sen runsas kultainen sävy muodostaa kauniin kontrastin ympäröivien kasvien perinteisempien vihreiden sävyjen kanssa. Tämä pensas sietää hyvin kuumuutta ja kuivuutta, ja se palkitsee sinut ympäri vuoden silmiinpistävillä, itkevillä kultalehdillä.

14. Hosta (Hosta spp.)

Hosta on helppohoitoinen maanpeitekasvi varjoisille alueille. Lajikkeita on satoja, vihreästä kultaiseen ja kirjavaan, joten hosta sopii jokaiseen makuun ja käytännössä kaikille Yhdysvaltojen alueille vyöhykkeistä 3-8 tai 9. Hosta on helppo löytää. Vaikka ne tunnetaan varjokasveina, monet hostat – yleensä ne, joiden lehdet ovat keltaiset tai kultaiset – sietävät hieman aurinkoa värikkyydestään tinkimättä. Suhteellisen tautivapaat hostat kasvavat ja lisääntyvät vuosien ajan, joten nämä rehevät kaunottaret ovat tervetullut lisä mihin tahansa puutarhaan.

15. Karitsankorva (Stachys byzantina)

Tämä vankka, vyöhykkeillä 4-10 kestävä monivuotinen kasvi, jota kutsutaan karitsankorvaksi pehmeän, pörröisen lehdistönsä vuoksi, sopii puutarhaan reunus- tai maanpeitekasviksi. Vaikka sitä arvostetaankin lähinnä matalakasvuisen, matonmuotoisen lehdistönsä vuoksi, se kasvattaa keväisin liloja kukkaversoja. Vakiintumisensa jälkeen lampaankorva vaatii vain vähän hoitoa, sen vedentarve on vaatimaton, eikä se ole nirso maaperän suhteen, vaikka se tulisikin istuttaa hyvin ojitetuille paikoille. Kuten kaikkien kukkivien kasvien kohdalla, kukinnot kannattaa poistaa, kun ne ovat kuluneet, mutta lampaankorva jatkaa kukintaa joka tapauksessa.

16. Hiipivä jenny (Lysimachia nummularia)

Creeping Jenny on ihastuttava ja kestävä maanpeitekasvi, joka kasvaa yhtä hyvin sekä auringossa että varjossa. Se leviää nopeasti ja täyttää tyhjät alueet rehevällä kirkkaanvihreällä tai keltaisella matolla, jonka pienet keltaiset kukat ilmestyvät kesällä. Jos Creeping Jennyn lehdet näyttävät väsyneiltä tai jos sen leviäminen vaikuttaa liian aggressiiviselta, voit leikata tai olla leikkaamatta sitä. Se palaa silti vuosi toisensa jälkeen vyöhykkeillä 2-10.

17. Knock Out -ruusut (Rosa ’Radrazz’)

Knock Out -ruusulajikkeen avulla minkä tahansa taitotason puutarhurit, jotka työskentelevät minkälaisen maaperän kanssa tahansa, voivat nauttia häikäisevistä kukista. Knock Out -ruusut, jotka kestävät vyöhykkeillä 5-9, voidaan istuttaa yksittäin tai värikkäänä pensasaidaksi. Ne kukkivat koko kesän ja pitkälle syksyyn ilman erityistä hoitoa. Ne menestyvät parhaiten, jos ne karsitaan viimeisen pakkasen jälkeen, mutta ne palaavat vuosi toisensa jälkeen, vaikka et karsisi. Jos päätät leikata niitä muotoilun vuoksi, tee se miten haluat – kasvi ei välitä!

18. Hiipivä kataja (Juniperus horizontalis)

Jos kaipaat matalakasvuista maanpeitekasvia, joka viihtyy laiminlyönneistä huolimatta, ryömivä kataja on paras ystäväsi. Se sopeutuu lähes mihin tahansa maaperään ja on poikkeuksellisen kestävä, sillä se menestyy vyöhykkeillä 3-9. Tämä hitaasti kasvava, pitkäikäinen ikivihreä kasvi on äärimmäisen vähähoitoinen, ja se sopii erinomaisesti perus- tai reunuskasviksi, eikä sitä tarvitse koskaan karsia.

19. Coreopsis (Coreopsis spp.)

Coreopsis, jota kutsutaan myös punkkikukaksi, kuuluu Asteraceae-heimoon, ja se kasvaa erikorkuisena ja -värisenä. Parhaan kukinnan saat, kun istutat sen hyvin kuivatettuun maaperään täyteen aurinkoon, vaikka osittainenkin aurinko riittää. Kun monivuotiset lajikkeet ovat vakiintuneet, ne palaavat vuosi toisensa jälkeen ja peittävät kukkapenkkisi iloisilla, hennoilla kukilla ja tuuheilla lehdillä.

20. Narsissit (Narcissus pseudonarcissus)

Kuinka moni uusi asunnonomistaja on muuttanut taloon, jättänyt pihan huomiotta asettuessaan, ja saanut keväällä vastaansa joukon kultaisia narsisseja? Nämä iloiset lämpimän sään sanansaattajat palaavat aina takaisin, vaikka niitä laiminlyötäisiinkin. Hirvieläinten ja jyrsijöiden kestävät sipulikasvit, kuten narsissit, tarvitsevat vain satunnaista kastelua kasvukauden aikana, ja ne voidaan huoletta jättää huomiotta lepotilan aikana. Älä leikkaa lehtiä pois, kun kukinta hiipuu, sillä se voi heikentää sipulia. Vedä tai karsia lehdet sen sijaan kauden lopussa, kun ne ovat kuivuneet ja ruskettuneet. Voit lisätä kukkien elinvoimaisuutta käsittelemällä niitä kausittain luujauholla, mutta vaikka et tekisikään niin, nämä kukat palaavat joka vuosi.

21. Laaksolilja (Convallaria majalis)

Istuta yksi laaksolilja, niin se leviää nopeasti juurakoiden avulla ja täyttää varjostavan puun juuren, kaltevan pihan tai laiminlyödyn puutarhapenkin. Se pyytää vastineeksi houkuttelevista kellonmuotoisista kukistaan vain kosteaa, hyvin ojitettua maaperää ja hieman varjoa. Nämä monivuotiset kasvit viihtyvät vyöhykkeillä 3-7, ja ne sopivat hyvin muiden varjoa rakastavien kasvien, kuten saniaisten ja hostojen, kumppaniksi. Pidä laaksolilja kissojen ja koirien ulottumattomissa, sillä kaikki kasvin osat ovat myrkyllisiä.

22. Liriope (Liriope spp.)

Tunnetaan myös nimellä apinaruoho, ja liriope tarjoaa ikivihreitä värejä, kausittaisia kukkapiikkejä sekä syksyllä ja talvella marjoja. Kuivuutta sietävä, peuroja kestävä ja käytännössä tuholaisista ja taudeista vapaa liriope on helppokäyttöinen, ja se leviää syrjäyttämään rikkaruohoja ja täyttämään paljaita paikkoja ilman vaivannäköä. Varmista vain, että istutat sen alueelle, jossa sen leviäminen ei haittaa, tai varaudu karsimaan sitä takaisin.

23. Bambu (Bambusa spp.)

Koristebambu voi viihtyä pihan varjoisissa osissa, kuten taloa tai aitaa vasten. Monet bambulajikkeet kasvavat melko korkeiksi, mikä tekee niistä ihanteellisia kasveja elävään yksityisaitaan. Vaikka bambu on helppohoitoinen, on tärkeää valita aluksi tarkoituksiisi sopiva lajike. Varmista, että valitset lajin, joka menestyy hyvin USDA:n kestävyysvyöhykkeelläsi (jotkut lajit kestävät kylmää jopa vyöhykkeellä 5) ja jonka kasvutapa sopii pihallesi. Huomaa, että jotkin bambulajikkeet ovat vieraslajeja, ja niitä tulisi kasvattaa astioissa, jotta ne eivät leviä sinne, minne et halua niitä.

24. Minttu (Mentha spp.)

Mikään ei kestä niin hyvin kuin minttu, vaikka haluaisit karkottaa sen takapihalta. Tämä ruokayrtti, joka kestää vyöhykkeillä 3-8, voi toipua melkein mistä tahansa, myös vahingossa annetusta rikkakasvien torjunta-aineesta. Jos et aio tehdä pihastasi minttutarhaa, voit kasvattaa sitä astiassa. Jos kuitenkin kasvatat, muista, että astioissa kasvatettuja kasveja on kastettava useammin kuin suoraan maahan istutettuja kasveja.

25. Täplikäs laakeripuu (Aucuba japonica)

Muiden laakeripensaiden tavoin täplälaakeripensaat ovat helppohoitoisia ikivihreitä pensaita, jotka sopivat hyvin sekä peruskasviksi että pensasaidaksi. Se istutetaan parhaiten varjoon tai puolivarjoon vyöhykkeillä 7-10, ja hitaan kasvutapansa ansiosta se tarvitsee harvoin leikkausta. Pienet kukat ilmestyvät keväällä sekä uros- että naaraskasveihin. Jos naaraskasvit pölyttyvät, ne tuottavat kirkkaanpunaisia marjoja syksyllä. Täplälaakerin todellinen myyntivaltti on kuitenkin sen näyttävä, vihreän ja kullanvärinen lehdistö.