23 Yllättävää vetyperoksidin käyttötarkoitusta, jotka jokaisen pitäisi tietää

23 Yllättävää vetyperoksidin käyttötarkoitusta, jotka jokaisen pitäisi tietää

Kuten ehkä muistat kemian tunnilta, vetyperoksidi on vettä, jossa on ylimääräinen happiatomi, mistä johtuu kemiallinen nimitys H₂O₂. Vaikka vetyperoksidin käytöstä haavan desinfiointiaineena käydäänkin keskustelua, koska se hidastaa paranemisaikaa, sillä on voimakkaita antibakteerisia, antiviraalisia, sienilääkkeitä ja valkaisevia ominaisuuksia. 3-prosenttinen vetyperoksidiliuos, jota voit ostaa apteekeista, supermarketeista tai verkkokaupoista, on riittävän vahva leikkaamaan useimmat orgaaniset tahrat ja lievän ruosteen. Vetyperoksidi on edullisempi kuin monet kaupalliset puhdistusaineet, ja mikä parasta, se on luonnollinen desinfiointiaine. Lue lisää löytääksesi dynamiittikäyttökohteita tuolle pienelle ruskealle pullolle.

Onko vetyperoksidia turvallista käyttää?

Tappaako vetyperoksidi pöpöjä? Kyllä, mutta on erittäin tärkeää noudattaa varotoimenpiteitä vetyperoksidin turvalliseen käyttöön. Vaikka se voi olla tehokas desinfiointiaine ja puhdistusaine, se voi olla myös vaarallista, jos sitä ei käsitellä oikein. Seuraavassa on muutamia ohjeita ja kieltoja, jotka on syytä pitää mielessä vetyperoksidia käytettäessä:

Älä:

  • Käytä oikeaa pitoisuutta kyseiseen tehtävään. Useimpiin kotitalouskäyttöihin tarvitaan 3-prosenttista liuosta.
  • Säilytä sitä oikein. Säilytä vetyperoksidia viileässä, pimeässä paikassa, kaukana auringonvalosta ja lämmönlähteistä.
  • Huuhtele alue huolellisesti. Kun olet käyttänyt vetyperoksidia, huuhtele pinta tai esine vedellä jäljellä olevien peroksidijäämien poistamiseksi.
  • Noudata turvatoimia. Työskentele tuuletetussa tilassa, käytä käsineitä ja huuhtele kätesi, sillä vetyperoksidi voi ärsyttää ihoa ja silmiä.

Älä:

  • Sekoita vetyperoksidia valkaisuaineeseen. Vetyperoksidin sekoittaminen valkaisuaineeseen voi synnyttää myrkyllistä kaasua, jota on haitallista hengittää.
  • Sekoita vetyperoksidia etikkaan. Kun vetyperoksidi ja etikka yhdistetään, voi syntyä syövyttävä happo, joka voi vahingoittaa pintoja ja aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä.
  • Niele sitä. Vetyperoksidia ei pidä niellä, sillä se voi aiheuttaa pitoisuudesta riippuen vakavia terveysongelmia, kuten oksentelua ja vakavia sisäisiä palovammoja.
  • Käytä sitä testaamatta sitä ensin. Vetyperoksidi voi värjätä tai vahingoittaa tiettyjä materiaaleja, kuten kankaita, nahkaa ja puuta, joten muista testata sitä pienellä, huomaamattomalla alueella ennen käyttöä.

Vetyperoksidin käyttötarkoitukset

Useimmat meistä ostavat apteekeista kaikkialla läsnä olevia ruskeita pulloja, mutta vetyperoksidin käyttökohteet ulottuvat kauas lääkinnällistä käyttöä pidemmälle. Haluat pitää tätä sieni- ja bakteerilääkettä muiden siivoustarvikkeidesi kanssa. Säilytä pullo myös ruukkupenkissäsi, sillä se on kätevä apu puutarhureille.

1. Poista likaa ja laastia.

Natriumkarbonaattiin sekoitettu vetyperoksidi tunnetaan nimellä happivalkaisuaine. Lisää vettä, ja yhdiste vapauttaa happimolekyylin, joka auttaa sitä poistamaan homeen ja tahrat luonnonmateriaalien pinnalta. Saat tehokkaan kotitekoisen laastin ja laattojen puhdistusaineen sekoittamalla ½ kupillista ruokasoodaa ja ¼ kupillista vetyperoksidia suljetussa astiassa. Lisää vetyperoksidin ja ruokasoodan sekoitukseen teelusikallinen nestemäistä astianpesuainetta, sulje kansi ja ravista, kunnes se on täysin sekoittunut. Levitä seos suojakäsineet kädessäsi laattoihin ja laastiin, anna vaikuttaa vähintään 5 minuuttia ja huuhtele sitten puhtaaksi vedellä.

2. Raikasta patjasi.

Jos haluat todella levätä rauhassa, syväpuhdista patjasi noin 6 kuukauden välein. Riisu vuodevaatteet ja pehmusteet ja imuroi itse patja. Ruoan, juomien, ruumiinnesteiden ja jopa väriliitujen aiheuttamiin patjatahroihin voit tehdä mietoa liuosta, jossa on yksi osa vettä ja yksi osa vetyperoksidia. Työnnä liuos puhtaalla, pehmeällä hammasharjalla tahraan, anna vaikuttaa 5 minuuttia ja toista tarvittaessa. Kun tahrat ovat haalistuneet, kuivaa ylimääräinen kosteus hiustenkuivaajalla ennen sängyn petaamista.

3. Puhdista kylpyamme ilman kaupallisia kemikaaleja.

Home ja lika suihkussa ovat ällöttäviä! Ongelmana tästä liasta eroon pääsemisessä on se, että monet kaupalliset kylpyammeen ja laattojen puhdistusaineet sisältävät valkaisuaineita, ammoniakkia ja keinotekoisia hajusteita, jotka voivat olla haitallisia hengitysteiden terveydelle, syövyttäviä iholle ja yleensä huonoja ympäristölle. Turvallisempi ratkaisu on tehdä tahna, jossa on 2 osaa ruokasoodaa ja 1 osa vetyperoksidia. Levitä sitä ammeen ja suihkun alueelle, odota 30 minuuttia ja huuhtele sitten. Suihkuta sen jälkeen puolet etikkaa ja puolet vettä sisältävää liuosta, jotta mahdolliset jäämät ja saippuakertymät liukenevat.

4. Puhdista metalliosat.

Haluatko välittömästi antiikkisen? Tuo vintagea muistuttava patina mihin tahansa rautaa tai rautaseosta (kuten terästä) sisältävään metalliin, joka ruostuu luonnostaan, kun se altistuu vedelle ja hapelle. Voit saada vanhentuneen näköisen pinnan metallisaranoihin ja -kiinnikkeisiin käyttämällä etikan ja vetyperoksidin syövyttävää luonnetta.

Poista ensin mahdollinen maali ja hio pinta. Suihkuta valkoviinietikkaa metallipinnalle ja odota 5 minuuttia, kunnes korroosioprosessi alkaa. Sekoita seuraavaksi 2 kuppia 3-prosenttista vetyperoksidia, 4 ruokalusikallista valkoviinietikkaa ja 1½ teelusikallista ruokasuolaa suuressa suihkepullossa. Ravista huolellisesti ja liota metallipinta. Ruosteen pitäisi alkaa muodostua välittömästi. Tämän liuoksen sekoittaminen aiheuttaa höyryjä, joten työskentele aina hyvin tuuletetussa tilassa. (Saat täydelliset vaiheittaiset ohjeet.)

5. Hankkiudu eroon ruosteesta.

Vaikka vetyperoksidi voi nopeuttaa ruostumisprosessia, se voi myös poistaa ruostetta. Laita kulhoon yhtä suuria osia viinikermaviiliä (leivonnassa käytettävä mieto jauhemainen happo, jota on saatavilla ruokakaupoista) ja ruokasoodaa. Lisää muutama tippa vetyperoksidia, juuri sen verran, että muodostuu tahna. Hiero tahnaa ruosteisiin esineisiin, odota tunti ja pese ne sitten vedellä. Tämä menetelmä toimii parhaiten kevyesti tai kohtalaisesti ruostuneille esineille, kuten työkaluille ja leluille. Se tehoaa myös lavuaarin tai ammeen oransseihin tahroihin, jotka johtuvat vesijohtoveden sisältämästä ruosteesta.

6. Desinfioi leikkuulaudat.

Puisten leikkuulautojen pintaan voi syntyä pieniä viiltoja, jotka vangitsevat epäterveellisiä bakteereja. Toisin kuin muovi, puu on huokoista ja vääntyy ja mahdollisesti halkeaa, jos se puhdistetaan astianpesukoneessa. Voit puhdistaa ja desinfioida puisen leikkuulaudan vahingoittamatta sitä suihkuttamalla siihen valkoista etikkaa, odottamalla 5 minuuttia ja pyyhkimällä sen sitten. Kaada seuraavaksi 3-prosenttista vetyperoksidia niin paljon, että se peittää koko leikkuulaudan, ja levitä se tasaisesti puhtaalla sienellä tai paperipyyhkeellä.

Anna liuoksen vaikuttaa vielä 5-10 minuuttia, ripottele sitten pinnalle suolaa ja hiero sitä varovasti puun jyviin puolikkaalla sitruunalla, joka imee mahdolliset jäljellä olevat hajut. Anna sitruunasuolan imeytyä puupintaan vähintään 10 minuutin ajan tai yön yli, pyyhi pinta sitten kostealla liinalla ja anna sen kuivua ilmakuivaksi. Parhaan tuloksen saat, kun kiillotat puun elintarvikelaatuisella manteli- tai saksanpähkinäöljyllä ja odotat 6 tuntia ennen käyttöä.

7. Karkota vessanpöntön pöpöt.

Pidä wc-tilasi vapaana bakteereista ja parhaimman näköisenä viikoittaisella annoksella vetyperoksidia: Kaada kulhoon ½ kupillista vetyperoksidia, anna sen vaikuttaa 30 minuuttia ja hankaa sitten vessaharjalla. Vaikka tämä käsittely on voimakas, siitä ei ole haittaa vesijärjestelmille. Jos haluat raikastaa harjan, kaada hieman ylimääräistä vetyperoksidia harjaksille ja anna sen kuivua ilmakuivaksi ennen kuin laitat sen takaisin pidikkeeseen.

8. Auttaa suojaamaan kasveja juurimädältä.

Lievä annos vetyperoksidisuihketta voi olla kasviesi paras ystävä. H₂O₂:n sisältämä ylimääräinen happiatomi voi hyödyttää kasvuprosessia ja auttaa myös ehkäisemään sieni- ja juurimädän kaltaisia olosuhteita. Sekoita kypsille huonekasveille 1 ruokalusikallinen 3-prosenttista vetyperoksidia ja 1 kupillinen vettä suihkepullossa ja liota multaa sen kuivuttua. Varmista, että multa kuivuu kokonaan, ennen kuin levität sitä uudelleen. Se voi auttaa jonkin verran kasveissa, joilla näyttää olevan sienitauteja tai jotka ovat matkalla juurimätää kohti, mutta tarkastele myös kasvien kasvuolosuhteita ja korjaa muut ongelmat, kuten tiivistynyt multa, liiallinen kastelu ja huono ilmankierto.

Vähemmän väkevöity muoto voi toimia sienilääkkeenä nuorille siemenalustoille. Käytä 1 ruokalusikallinen 3-prosenttista vetyperoksidia litraan vettä. Liian suuri käyttö voi vahingoittaa taimia.

Kun kasvatat kasveja vesiviljelyä käyttäen, lisää puhdasta tai elintarvikelaatuista vetyperoksidia 1 teelusikallinen kerrallaan vesiastian huuhtelun ja uudelleentäytön jälkeen juurimädän estämiseksi. Tässä tuotteessa ei ole tavalliseen vetyperoksidiin lisättyjä kemikaaleja tai myrkyllisiä aineita, jotka auttavat pidentämään säilyvyyttä.

9. Vähennä huonekasvien tuholaisia.

Jos haluat vähentää puutarhassa esiintyviä punkkeja, kirvoja ja sieniruttoja, sekoita ½ kupillista 3-prosenttista vetyperoksidia ja 1 gallona vettä suuressa pumppusumuttimessa. Kun ruiskutat lehtiä, muista kastella lehtien yläpintojen lisäksi myös lehtien alapinnat, joissa tuholaiset voivat piileskellä. Suihkuta maan pintakerrokseen sienihyttysten vähentämiseksi. Huomaa, että suurin osa liuoksesta haihtuu, joten ruiskuta, kun näet tuholaisia kasvissa. Kulttuuriongelmien, kuten astioiden huonon salaojituksen, ratkaiseminen voi auttaa torjumaan tuholaisongelmia.

Vetyperoksidin turvallisuus koskee myös kasveja. Liian suuri määrä voi vahingoittaa kasveja ja hyödyllisiä organismeja, minkä vuoksi on hyvä idea testata ensin pieni määrä näitä liuoksia lehtiin tai maaperään ennen suurempien alueiden ruiskuttamista. Lopeta käyttö, jos havaitset vaikutuksia, kuten kuihtumista tai liiallista kuivumista.

10. Pyyhi vesijäljet pois graniitista.

Ärsyttävät vesijäljet ilmestyvät aivan liian helposti graniittisiin työtasoihin, mutta pieni määrä ruokasoodaa ja vetyperoksidia hävittää ne hetkessä. Sekoita pienessä kulhossa ½ kupillista ruokasoodaa ja muutama tippa 3-prosenttista vetyperoksidia tahnaksi. Levitä likaantuneelle alueelle, anna vaikuttaa 5-10 minuuttia ja pyyhi puhtaaksi kostealla liinalla. Jos kyseessä ovat kovemmat vesitahrat, peitä seos muovikelmulla ja teippaa reunat kiinni. Anna vaikuttaa yön yli, pese sitten puhtaaksi ja kuivaa pehmeällä pyyhkeellä.

11. Poista tahrat marmorista.

Se, että tiedät, miten tahrat puhdistetaan marmorityötasoista, on avainasemassa näiden pintojen ylläpitämisessä. Jos tahra on luonteeltaan orgaaninen (ruokatahrat ovat tyypillisesti vaaleanpunaisen ruskeita kuivuttuaan), sekoita suihkepullossa 1 kupillinen 12-prosenttista vetyperoksidia ja muutama tippa ammoniakkia. Muista työskennellä hyvin ilmastoidussa tilassa (voit laittaa liesituulettimen päälle tai avata ikkunat) ja käytä käsineitä ja silmäsuojaimia.

Suihkuta tätä seosta tahralle, anna vaikuttaa minuutin tai kaksi ja pyyhi se sitten puhtaaksi pyyhkeellä tai säämiskällä. Toista, kunnes tahra häviää, huuhtele sitten hyvin vedellä ja kuivaa puhtaalla pyyhkeellä.

12. Hankkiudu eroon haisunäädän hajusta.

Oletko törmännyt haisevaan haisunäätään? Vetyperoksidi apuun! Jos haluat hajunpoistaa suihkutetut vaatteet, sekoita yksi osa 3-prosenttista vetyperoksidia kuuteen osaan vettä (älä tee liuoksesta vahvempaa, sillä vetyperoksidi voi vahingoittaa tekstiilikuituja). Liota tahriintunutta vaatetta tässä liuoksessa tunti tai kaksi, huuhtele se huolellisesti kylmällä vedellä ja pese se sitten kylmässä pesussa.

Jos haisunäätä on suihkuttanut sinua tai lemmikkiäsi, yhdistä litra 3-prosenttista vetyperoksidia, ½ kupillista ruokasoodaa ja 1 tl astianpesuainetta. Hiero itseäsi tai lemmikkiäsi rätillä (välttäen silmiä ja herkkiä alueita). Kun haju hälvenee, huuhtele puhtaalla vedellä (mieluiten ulkona) poistaaksesi mahdollisimman paljon seosta ja hajua, ennen kuin palaat sisälle.

13. Raikasta nurmikkokalusteet.

Yksi vetyperoksidin loistavista käyttötavoista ulkona on puhdistaa lika ja lika ulkokalusteista ilman, että käytetään voimakkaita kemikaaleja tai kaivetaan esiin pesukone. Kaada 1 gallona lämmintä vettä suureen ruiskuun. Lisää ¼ kupillista 3-prosenttista vetyperoksidia, muutama tippa astianpesuainetta ja kauhallinen booraksia (natriumpohjainen mineraalijauhe). Suihkuta metallituoleja ja -pöytiä liuoksella ja anna sen vaikuttaa 10-15 minuuttia. Hankaa pehmeällä nailonharjalla tai sienellä ja huuhtele sitten puutarhaletkulla.

14. Kiillota peilit.

Peilien puhdistaminen voi olla hankalaa, koska monet tuotteet jättävät jälkeensä raitoja. Jos et halua käyttää kaupallista peilien puhdistusainetta, vetyperoksidipuhdistusaine on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Täytä suihkepullo laimentamattomalla 3-prosenttisella vetyperoksidilla ja suihkuta sitä peileihin. Pyyhi se pois paperipyyhkeellä tai nukkaamattomalla mikrokuituliinalla ja nauti säihkyvän puhtaasta, raidattomasta peilistäsi.

15. Puhdista ilmankostutin bakteereista.

Ilmankostuttimen käyttö voi olla hyödyllistä hengityselimistölle, mutta monet käyttäjät eivät puhdista ilmankostuttimiaan säännöllisesti, mikä johtaa homeen ja mahdollisesti haitallisten bakteerien muodostumiseen. Ilmankostuttimet on helppo desinfioida vetyperoksidilla. Täytä ilmankostutin yhdellä osalla vetyperoksidia neljään osaan vettä. Anna sen vaikuttaa puoli tuntia ja huuhtele sitten sisäosat kylmällä vedellä.

16. Kirkasta värittyneitä valkoisia värejä.

Vetyperoksidista on hyötyä pyykkiä pestessä, etenkin kun on aika pestä valkoisia liinavaatteita ja vaatteita. Jos haluat kirkastaa värjäytyneitä valkoisia vaatteita, lisää 1 kupillinen 3-prosenttista vetyperoksidia ja 2 kupillista vettä suoraan pesukoneeseen. Vaikka vetyperoksidi voi vaalentaa kankaita, se on ympäristöystävällisempi kuin kloorivalkaisuaineen käyttö. Se toimii myös hyvin tahranpoistoaineena, kun kyseessä ovat proteiini- tai kasvipohjaiset tahrat. Levitä vetyperoksidia ensin testilaikkaan testataksesi värinkestävyyttä. Jos kaikki näyttää hyvältä 10 minuutin kuluttua, levitä laimentamatonta 3-prosenttista liuosta ongelma-alueelle ja anna sen vaikuttaa 10 minuuttia ennen kuin heität vaatteen pesuun.

17. Puhdista lasten pöpöiset lelut.

Kuten kaikki muutkin kodin pinnat, lasten leikkivälineet voivat olla täynnä pöpöjä. On erityisen tärkeää puhdistaa ja desinfioida ne säännöllisesti, koska lapset ovat aina läheisessä kosketuksessa niiden kanssa ja joskus jopa laittavat leluja suuhunsa. Lelut voidaan desinfioida vetyperoksidilla kahdella tavalla: suihkuta yksittäisiä leluja laimentamattomalla vetyperoksidilla tai täytä astia vetyperoksidin ja veden 50/50-seoksella ja liota useita leluja kerralla.

18. Desinfioi haisevat sienet.

Pesusienet ovat käteviä kodin jokaisen huoneen siivoamisessa, mutta ne voivat sisältää pöpöjä ja bakteereja, jos niitä ei desinfioida säännöllisesti. Astiapesusienet on helppo desinfioida jokaisen käyttökerran jälkeen liottamalla niitä veden ja vetyperoksidin seoksessa. Saat parhaan tuloksen sekoittamalla yhden osan vettä ja yhden osan vetyperoksidia ja antamalla sienen olla seoksessa vähintään 10 minuuttia.

19. Ehkäise levän kasvua altaassa.

Vetyperoksidi on turvallisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto kloorille altaan puhtaana pitämisessä. Vaikka vetyperoksidi ei ehkä yksinään olekaan tehokas desinfiointiaine allasvedelle, sillä on tehokkaat hapettavat ominaisuudet, jotka auttavat hajottamaan orgaanista ainesta, joka muuten tukisi haitallisten bakteerien ja sienten kasvua. Kun käytät vetyperoksidia altaassa, on tärkeää käyttää oikeaa suhdetta. Suositeltava suhde on 50-90 ppm. Testaa vesi säännöllisesti varmistaaksesi, että vetyperoksidipitoisuus pysyy oikeana.

20. Desinfioi puutarharuukut ja työkalut.

CDC:n mukaan vetyperoksidi on desinfiointiaine, joka tappaa tehokkaasti haitallisia bakteereja, viruksia ja sieniä, mikä tekee siitä ihanteellisen välineen puutarhavälineidesi pitämiseen puhtaina ja vapaina taudinaiheuttajista. Jos haluat desinfioida istutusastiat, astiat ja puutarhatyökalut vetyperoksidilla, pese ne ensin huolellisesti saippualla ja vedellä. Tämän pitäisi poistaa kaikki näkyvä lika tai roskat. Sekoita sitten yksi osa 3-prosenttista vetyperoksidia yhdeksään osaan vettä suihkepullossa tai -astiassa.

Suihkuta tai liota astioita ja työkaluja liuoksessa ja varmista, että kaikki pinnat peittyvät huolellisesti. Anna liuoksen vaikuttaa enintään 2 tuntia, huuhtele esineet sitten puhtaalla vedellä ja anna niiden kuivua ilmakuivaksi.

21. Liota siemeniä, jotta ne itävät.

Vetyperoksidista voi olla suuri apu, kun olet käynnistämässä siemeniä puutarhaa varten. Kun siemeniä liotetaan vetyperoksidista ja vedestä koostuvassa liuoksessa, se voi auttaa hajottamaan siementen ulomman kuoren, jolloin siemenet voivat imeä vettä nopeammin ja nopeuttaa itämisprosessia. Vetyperoksidi voi myös tappaa siemenen pinnalla mahdollisesti olevat haitalliset bakteerit tai sienet, mikä vähentää siementen mädäntymisen tai tautien riskiä.

Jos haluat käyttää vetyperoksidia siementen itämiseen, sekoita yksi unssillinen 3-prosenttista vetyperoksidia tuoppiin vettä ja liota siemeniä liuoksessa enintään 24 tuntia. Huuhtele siemenet liotuksen jälkeen huolellisesti puhtaalla vedellä ja istuta ne tavalliseen tapaan.

22. Pese tuotteet.

Peroksidi on tehokas ja budjettiystävällinen tapa poistaa pöpöt ja torjunta-aineet hedelmistä ja vihanneksista ja pidentää samalla niiden säilyvyyttä. Se on turvallinen tapa desinfioida tuotteita, kunhan vetyperoksidiliuos on laimennettu oikein ja vihannekset huuhdellaan sen jälkeen huolellisesti. Jos haluat käyttää tätä menetelmää, täytä puhdas pesuallas tai suuri kulho vedellä ja lisää ¼ kupillista peroksidia. Liota tuotteet veden ja peroksidin seoksessa, huuhtele ne sitten huolellisesti puhtaalla vedellä ja kuivaa ennen kuin laitat tuotteet jääkaappiin.

23. Puhdista astianpesukone.

Vetyperoksidin käyttäminen astianpesukoneen puhdistamiseen on tehokas tapa poistaa kertymät ja bakteerit. Aloittaaksesi tyhjennä astianpesukone kaikista astioista ja poista mahdolliset suuret roskat tai ruoanpalaset pohjasta. Kaada sitten 1 kupillinen vetyperoksidia astianpesukoneen pohjalle ja käynnistä kuuma vesiohjelma. Voit myös lisätä ¼ kupillista vetyperoksidia tavalliseen astianpesukoneeseen tehostaaksesi laitteen desinfiointitehoa.