23 Yksivuotista kukkaa, jotka tuovat persoonallisuutta mihin tahansa kotimaisemaan

23 Yksivuotista kukkaa, jotka tuovat persoonallisuutta mihin tahansa kotimaisemaan

Määritelmän mukaan yksivuotiset kukkivat kasvit elävät vain yhden kasvukauden, mutta ne tarjoavat upeita värejä suurimman osan tuosta kaudesta. Useimmilla on monenlaisia kukkia, joiden värit, muodot ja koot vaihtelevat koko kesän ajan. Yksivuotiset kukat sopivat hyvin yhteen monivuotisten kukkien, ruohojen ja muiden kasvien kanssa, ja ne tarjoavat huomiota herättävän väriloiston.

Eräitä eroja yksivuotisten ja monivuotisten kukkien välillä ovat monivuotisten kukkien kyky palata vuodesta toiseen, kun taas yksivuotiset kestävät vain yhden kauden, ja monivuotiset kukkivat yleensä vain osan kasvukaudesta, kun taas yksivuotiset kukkivat usein koko kesän tai suurimman osan siitä.

Useimmat yksivuotiset kukat eivät palaudu seuraavana vuonna, mutta jotkut niistä voivat palata lämpimillä alueilla tai kylvää uudelleen ja tuottaa uusia kukkia seuraavana kautena. Muutamat kasvavat hyvin sisätiloissa, mikä tarkoittaa, että ne voivat pysyä elossa ympäri vuoden. Yksivuotiset kukat maksavat yleensä vähemmän ja vaativat vähemmän hoitoa kuin monivuotiset, mutta useimmat niistä on kylvettävä siemenistä tai ostettava ja istutettava joka vuosi.

1. Artist Blue Ageratum

Matalan, kumpuilevan kasvutapansa ja herkän violettien kukkiensa vuoksi suosittu Artist Blue -ageratum on yksi pisimpään kukkivista yksivuotisista kukkivista kasveista. Purppuranpunaisten pom-pomien rypäleet peittävät 8-10 tuuman kasvin, joka viihtyy täydessä auringossa ja sietää osittain varjossa. Tämä kuivuutta sietävä kotimainen hybridi leviää 10-12 tuumaa, ja se täyttää rajat tai astiat violeteilla yksivuotisilla kukilla. Se ei vaadi kuolleiden kukkien poistamista, vaikka se voi kannustaa lisäkukintaan. Yksi etu on myös se, että pölyttäjät pitävät näistä kukista!

Parhaiten soveltuu: Reunukset ja astiat täydessä auringossa tai osittaisessa varjossa.

2. Mukulabegonia

Mukulabegoniat ovat suosittuja yksivuotisia kukkia varjoon. Begoniat tuottavat vaaleanpunaisia, valkoisia, keltaisia, oransseja tai punaisia kukkia, joiden lehdet ovat vihreät tai pronssinväriset, läpi kesän. Useimmat lajikkeet sopivat hyvin rajoihin, astioihin ja riippukoreihin. Ne suosivat runsasravinteista, hyvin vettä johtavaa maaperää, eivät siedä märkiä jalkoja ja tarvitsevat suojaa kylmältä ja tuulelta.

Sopii parhaiten: Varjoisten alueiden piristämiseen puutarhapenkissä tai astioissa.

3. Impatiens walleriana.

Tavallisesti taimitarhoissa myytävä Impatiens walleriana on yksivuotinen kukka, joka valaisee osittain tai kokonaan varjoisia alueita massoittain vaaleanpunaisia, ruusunpunaisia, liloja, violetteja, lohenpunaisia, valkoisia ja monivärisiä kukkia. Ihanteellinen kontteihin, ripustettaviin koreihin ja rajoihin, impatiens kasvaa 6 tuumaa – 24 tuumaa korkeaksi ja jopa 24 tuumaa leveäksi. Tunnetusti ne kuihtuvat liian kuivassa maassa, ja ne tarvitsevat kosteaa, runsasta maaperää, mutta eivät siedä märkää tai liikaa valoa. I. walleriana tuottaa runsaasti kukkia keväästä pakkaseen oikeissa olosuhteissa.

Sopii parhaiten: Puutarhan varjoisat paikat, jotka kaipaavat väriä.

4. Zinnia

Jos etsit pitkäkestoista yksivuotista väriä, valitse zinnia. Nämä aurinkoa rakastavat yksivuotiset kasvit ovat helppoja kasvattaa ja palkitsevat vähäisen vaivan runsailla kukilla sateenkaaren eri väreissä. Zinniakukkia on saatavana yksinkertaisina, puoliksi kaksinkertaisina ja kaksinkertaisina sekä pallo-, kaktus-, mehiläispesä- ja nuppineulamaisina.

Lyhyemmät lajikkeet sopivat hyvin reunustuksiin ja astiapuutarhoihin, joissa niiden iloiset värit tekevät suuren vaikutuksen. Zinniat tarvitsevat täyttä aurinkoa ja suosivat kohtalaista kosteutta, ja ne sietävät useimpia maaperäolosuhteita. Kasveja tulisi kastella niiden tyvestä, ja lannoitus voi tuottaa enemmän kukkia.

Sopii parhaiten: Värikkäisiin, täyteen aurinkoon sijoittuviin puutarhoihin.

5. Auringonkukka

Lisää puutarhaasi hieman Van Goghin kauneutta yhdellä korkeimmista täyspäiväiseen aurinkoon sopivista yksivuotisista kukista. Jotkin auringonkukka-lajikkeet yltävät yli 16 jalan korkeuteen, mutta toiset kasvavat vain hieman yli metrin pituisiksi. Yleisin väri on keltainen, mutta auringonkukkia on myös punaisia, oransseja, ruskeita ja ruskeita.

Lämpöä sietävät ja tuholaisia kestävät heliotroopit houkuttelevat pölyttäjiä ja ruokkivat siemenillään lintuja. Auringonkukkien tukevat varret ja suuret kukinnot sopivat myös erinomaisesti leikkokukiksi. Ne suosivat hyvin salaojittavaa maaperää, joka tukee niiden pitkiä vesijuuria, ja auringonkukkien korkeuden vuoksi ne on hyvä suojata tuulelta.

Sopii parhaiten: Puutarhapenkkien takaosiin tai seiniä ja aitoja vasten.

6. Cosmos

Toinen korkea yksivuotinen kukka, joka tekee vaikutuksen, on kosmos. Sen vaaleanpunaiset, valkoiset ja laventelinväriset päivänkakkaranmuotoiset kukat kohoavat jopa 1,5 metrin korkeuteen varsien varsiin, joissa on saniaislehtimäiset lehdet, ja ne näyttävät herkiltä, kun ne heiluvat tuulessa. Kosmos sietää useimpia maalajeja, viihtyy täydessä auringossa ja on erinomainen leikkokukka. Kun ne kuitenkin jätetään kasvamaan puutarhassa, niiden tiedetään kylvävän uudelleen.

Parhaiten sopii: Täysin aurinkoisiin puutarhoihin ja upean niittyvaikutelman luomiseen.

7. Kehäkukka

Suositut, pölyttäjille ystävälliset hedelmien ja vihannesten seuralaiskasvit, viljele kehäkukkaa, jotta saat neilikan kaltaisia kukkia alkukesästä pakkasiin. Useimmissa maaperissä ja täydessä auringossa tai osittaisessa varjossa kasvavat kehäkukat sopivat rajoille, astioihin, riippukoreihin ja muuallekin. Vaikka lajikkeita on monia yksi- ja kaksoismuotoja, useimmat ovat iloisia keltaisen, kullan, oranssin tai moniväristen sävyjä. Yhdysvalloissa yleisin lajike on ranskalainen kehäkukka, jonka kukinta kestää pitkään.

Sopii parhaiten: Säiliöihin, puutarhapenkkien edustoille ja kasvimaalla tai sen läheisyydessä.

8. Nicotiana

Nicotiana, joka tunnetaan myös nimellä kukkatupakka, tuottaa putkimaisten, tuoksuvien kukkien ryppäitä, jotka avautuvat illalla monihaaraisten varsien päällä. Tämä yksivuotinen kasvi suosii puolivarjoa ja hyvin vettä johtavaa maaperää, ja se voi kasvaa jopa 1,5 metriä korkeaksi. Nicotiana tuottaa tyylikkäitä tuoksuvien putkimaisten kukkien ryppäitä korkeisiin varsiin, jotka harvoin tarvitsevat paalutusta.

Yleisiä Nicotianan värejä ovat valkoinen, vaaleanpunainen, laventeli ja elinvoimainen violetti, mutta jotkin lajikkeet tuottavat omenanvihreitä, punaruskeita tai punaisia kukkia. Ne kukkivat runsaasti pakkasiin asti, ja ne voivat kylvää uudelleen. Leudossa ilmastossa ne voivat selvitä jopa talven yli.

Parhaiten sopii: Aurinkoisille sekareunuksille tai lähistöllä oleville ulko-oleskelualueille.

9. Snapdragon

Snapdragon tuottaa tiheiden kukkien piikkejä varsiin, jotka kasvavat 1 – 3 jalkaa korkeiksi, ja sekä sen kukat että lehdet ovat tuoksuvia. Koska ne kestävät kevyttä pakkasta, ne ovat ensimmäisiä kukkia, joita puutarhurit voivat laittaa keväällä. Nämä yksivuotiset kukat voivat kukkia koko kesän, mutta ne voivat kärsiä kuumempina kuukausina ja herätä uudelleen henkiin viileämmissä syyslämpötiloissa.

Niiden kaksihuippuiset kukat ovat suupielimäisiä, ja niitä on lähes kaikissa väreissä, kuten valkoisena, vaaleanpunaisena, violettina, punaisena, viininpunaisena, oranssina ja keltaisena. Snapdragonit viihtyvät hyvin puolivarjossa tai täydessä auringossa.

Sopii parhaiten: Säiliöihin tai sänkyihin, jotka saavat aamuaurinkoa ja iltapäivän varjoa kuumassa ilmastossa.

10. Phlox

Phlox on aikaisin kukkiva yksivuotinen kasvi, joka houkuttelee pölyttäjiä tuoksuvilla trumpettimaisilla kukilla, joiden väri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen, violettiin ja punaiseen. Sen näyttävien kukkien kukkamäet ilmestyvät aikaisin keväällä, ja kasvi saattaa tuottaa toisen kukan viileämmissä syyslämpötiloissa. Täysin aurinkoinen tai osittain varjoisa ja hyvin vettä johtava maaperä ovat phloxille parhaita. Vaikka se kestää peuroja ja kuivuutta, se ei pärjää kesähelteillä.

Sopii parhaiten: Istutetaan kevätsipuleiden, kuten tulppaanien ja narsissin, rinnalle.

11. Petunia

Yksi yleisimmistä yksivuotisista kukista, monipuoliset petuniat tarjoavat kevyen tuoksun ja pitkäkestoisia valkoisen, vaaleanpunaisen, violetin, punaisen ja moniväristen kukkien sävyjä. Ne ovat tyypillisesti 6-18 tuuman korkuisia, ja ne voivat levitä 18-48 tuumaa, joten ne ovat hyvä valinta reunoille, astioihin ja riippukoreihin. Vaikka petuniat suosivat täyttä aurinkoa, ne voivat kesähelteellä muuttua pitkäjalkaisiksi. Ne eivät kuki hyvin varjossa tai huonosti vettä johtavassa maaperässä, vaikka ne sietävätkin useimpia maalajeja.

Parhaiten sopii: Säiliöihin, ripustettaviin koreihin ja reunuksiin aurinkoisilla paikoilla terassien ja sisäänkäyntien läheisyydessä.

12. Salvia

Salvia tuottaa tiheästi kerättyjen kukkien piikkejä, joissa on putkimainen kukinto. Useimmat yksivuotiset salvialajikkeet saavuttavat 12-24 tuuman korkeuden. Vaikka rohkeat punaiset yksivuotiset kukat ovat yleisimpiä, salvia tuottaa myös sinisiä yksivuotisia kukkia sekä violetteja, lohenpunaisia ja valkoisia kukkia.

Tämä kuivuutta ja lämpöä sietävä kukka pärjää hyvin keskikesän helteessä keskinkertaisella vedellä. Salviat pärjäävät puolivarjossa, mutta kukkivat parhaiten täydessä auringossa. Vaikka pölyttäjät ovat kiinnostuneita niistä, jotkut tuholaiset eivät ole. Nämä ovat yksivuotisia kukkia, joita peurat eivät syö, kiitos niiden samettisten lehtien hajun.

Parhaiten sopii: Yhdistämiseen lyhyempien kukkien kanssa täysimittaisessa auringossa olevissa reunustoissa ja astioissa.

13. Sweet Alyssum

Matalakasvuinen, itsekylvävä levittäjä, makea alyssum pidetään usein maanpeitekasvina – ja se on invasiivinen lämpimissä ilmastoissa. Se on vain 3-10 tuumaa korkea, ja se on erinomainen astioiden täyteaine, "spiller" riippukoreissa tai kukka matalalle reunalle, jossa se levittää hunajaista tuoksua.

Helppo kasvattaa, makea alyssum on viileän vuodenajan yksivuotinen kukka, jonka voi aloittaa varhain keväällä. Se voi muuttua kesän aikana pitkäjalkaiseksi, mutta usein se virkistyy uudelleen syksyllä. Sen pienet ristinmuotoiset kukat ovat valkoisia, laventelinvärisiä tai violetteja, ja sen suikeat lehdet ovat harmaanvihreät.

Sopii parhaiten: Säiliöiden ja reunustojen täyteaineeksi.

14. Pansy

Nämä viileän sään yksivuotiset kukat, joilla on "kasvot", ilmoittavat kevään saapumisesta. Pansikat eivät siedä kuumuutta ja alkavat haalistua kesällä, mutta ne ovat tervetullut näky aikaisin keväällä ennen kuin muut kasvit voidaan istuttaa (leutoimmilla alueilla jo syksyllä ja talvella).

Pansikat ovat voimakkaita, nopeakasvuisia kasveja, jotka eivät ole nirsoja, vaikka ne suosivatkin löysää, runsasta ja kosteaa maata, ja vaikka ne sietävät täyttä aurinkoa, ne viihtyvät paremmin puolivarjossa. Oikeissa olosuhteissa ne tuottavat sydämenmuotoisia terälehtiä, jotka ovat päällekkäin valkoisen, keltaisen, violetin, sinisen ja pronssin värisiä ja joissa on iloisia kasvoja muistuttavia merkkejä.

Parhaiten soveltuu: Sesongin ulkopuoliset värit sänkyihin, ikkunalaatikoihin ja astioihin.

15. Herne

Orkideaa tai perhosta muistuttavat herttaherneen kukat ovat voimakkaasti tuoksuvia yksivuotisia köynnöskasveja, joita näkee usein mökkipuutarhoissa. Kahdeksasta kahdeksaan metriin yltävät herneet tuottavat keväällä ja alkukesästä lukuisia vaaleanpunaisia, laventelinpunaisia, valkoisia, punaisia ja sinisiä kukkia; jotkin lajit kukkivat syksyn ensimmäisiin pakkasiin asti.

Herneet suosivat runsasravinteista, hyvin vettä johtavaa maaperää ja täyttä tai osittaista aurinkoa, ja ne tarvitsevat jonkinlaista tukea, johon ne voivat takertua kiivetessään. Kauneudestaan ja miellyttävästä tuoksustaan huolimatta herne on myrkyllinen ihmisille ja lemmikeille.

Sopii parhaiten: Täysin aurinkoisille paikoille, jotka tarvitsevat leviävää tai nousevaa väriä.

16. Geranium

Puutarhurien suosikki jo yli 100 vuoden ajan, ja yleisesti geraniumina tunnettu yksivuotinen kasvi on itse asiassa Pelargonium. Nämä koko kesän kukkivat yksivuotiset niittykukat tarvitsevat optimaalisen kasvun ja kukintatuoton kannalta hyvin salaojittavaa maaperää ja täyttä aurinkoa.

Vyöhykepelargoniat tunnistaa niiden pyöreiden, suomuisten, hieman tuoksuvien (ja joskus kirjavien) lehtien värikaistaleista. Ivy-pelargonioilla on erilainen lehtien muoto ja ne ovat köynnöskasveja. Geranium-kukkien värejä ovat valkoinen, vaaleanpunainen, punainen ja koralli. Ne voidaan usein talvehtia sisällä, ja niitä on helppo lisätä pistokkailla.

Sopii parhaiten: Sängyt, riippuvat korit ja astiat, jotka saavat täyden auringon.

17. Dianthus

Dianthus-kukat, joita kutsutaan myös nimellä pinkit tai makea William, ovat sukua neilikoille. Yksivuotisilla, 6-18 tuumaa korkeiksi kasvavilla kasveilla on harmaanvihreä, miekkamainen lehdistö ja tuoksuvat, röyhelöiset kukat valkoisina, vaaleanpunaisina, punaisina ja lohenpunaisina. Kukat ovat joko yksittäisiä tai kaksoiskukkia, joissain on räsyinen reuna.

Monet nykyaikaiset Dianthus-lajikkeet kukkivat tyypillisesti toukokuusta lokakuuhun täydessä tai osittaisessa auringossa ja hedelmällisessä, hyvin vettä johtavassa maaperässä. Ne vaativat vettä vain silloin, kun maa on kuivaa, ja lannoitusta parin kuukauden välein, joten niiden hoito on helppoa. Ne ovat itsekylväviä ja niitä voidaan pitää kaksivuotisina joillakin alueilla.

Sopii parhaiten: Aurinkoisille tai osittain varjoisille alueille ja matalille reunoille.

18. Pentas

Tropiikin ulkopuolella pentoja kasvatetaan yksivuotisina. Tämä vähän huoltoa vaativa kasvi kukkii koko kesän, jopa kuumimpina päivinä. Se on yksi parhaista pölyttäjäkasveista, ja se tuottaa ryppäitä pieniä tähtimäisiä valkoisia, vaaleanpunaisia, violetteja tai punaisia kukkia sinivihreällä lehdistöllä. Pentas vaatii täyttä aurinkoa ja hyvin vettä läpäisevää maaperää. Se kasvaa 1 – 3 jalkaa korkeaksi ja levittäytyy jopa 4 jalkaan, mutta sen yleinen kasvutapa on siisti ja tiivis.

Sopii parhaiten: Puutarhan tai terassin keskipisteisiin tai runsaasti aurinkoa saaviin astioihin.

19. Lantana

Teknisesti ottaen pensas (ja monivuotinen USDA:n kestävyysvyöhykkeillä 9-11), tämä rönsyilevä, puuvartinen kasvi sopii hyvin maanpäälliseksi tai ripustettavaksi koriin. Lantana on nopeasti kasvava yksivuotinen kasvi, joka tuottaa karheita aromaattisia lehtiä ja pyöreitä ryppäitä pieniä kirkkaita kukkia, joiden värit ovat keltaisia, oransseja, punaisia, vaaleanpunaisia tai violetteja – usein sekaisin samassa kukassa.

Helposti kasvatettava lantana pitää täydestä auringosta ja hyvin vettä läpäisevästä maaperästä, mutta se ei pidä täydellisestä kuivumisesta. Vaikka lantana houkuttelee pölyttäjiä, se on myrkyllistä lemmikkieläimille.

Sopii parhaiten: Hyvin vettä läpäiseviin sänkyihin tai astioihin täyteen aurinkoa saavissa pölyttäjätarhoissa.

20. Portulaca

Portulaca, jota kutsutaan myös sammalruusuksi, on matalakasvuinen yksivuotinen kasvi, joka viihtyy täydessä auringossa. Se suosii hyvin vettä läpäisevää maaperää, mutta sietää kuumuutta ja kuivuutta, ja se sopii hyvin istutettavaksi kivikkopuutarhaan ja hiekkamaahan. Se kasvaa jopa 8 tuumaa korkeaksi ja leviää jopa metrin pituiseksi.

Sen pehmeän vaaleanpunaiset, keltaiset, oranssit, punaiset ja violetit moniterälehtiset kukat sulkeutuvat yöllä ja pilvisinä päivinä. Sen paksut mehukkaat lehdet putoilevat, mikä tekee siitä houkuttelevan näköisen riippukoreissa ja astioissa.

Sopii parhaiten: Kuuma, kuiva ilmasto, huono maaperä ja matalat astiat.

21. Calibrachoa

Calibrachoa, jota kutsutaan joskus miljoonakelloiksi, on yksivuotinen hybridi, joka muistuttaa miniatyyripetunioita. Tämä vain 3-9 tuuman korkuinen "trailing petunia" kasvaa valkoisten, vaaleanpunaisten, violettien, violettien, magentan, punaisen, pronssin, sinisten ja keltaisten yksivuotisten kukkien sävyissä. Kuten nimikin kertoo, se tuottaa satoja kellonmuotoisia kukkia.

Calibrachoa pitää täydestä auringosta, säännöllisestä lannoituksesta ja kosteasta, runsasravinteisesta, hyvin vettä läpäisevästä maaperästä, jonka pH-arvo on tasapainoinen tai matala. Se saattaa tarvita kevyttä varjoa ja lisävettä kuumina kesinä.

Sopii parhaiten: Riippuvat korit ja astiat tai maanpeitteeksi kivikkopuutarhoihin ja pieniin sänkyihin.

22. Vinca

Tällä vähän huoltoa vaativalla, pienikokoisella kasvilla on kiiltävän vihreät lehdet ja runsaasti viisiterälehtisiä kukkia, jotka ovat valkoisia, vaaleanpunaisia, laventelinvärisiä, violetteja ja punaisia. Vastakkaiset keskukset korostavat terälehtien väriä. Vinca kukkii runsaasti keväästä pakkaseen ja houkuttelee perhosia. Koska vinca kestää lämpöä, se jatkaa kukintaansa koko kesän.

Vinca kasvaa noin 15 x 15 tuumaa, ja se on kompakti kasvi, joka sopii kukkapenkkeihin, reunoille ja astioihin. Se vaatii täyttä aurinkoa (vaikka se sietääkin osittaista auringonpaistetta), hyvin vettä johtavaa maaperää ja säännöllistä kastelua (vaikka se kestää kohtalaista kuivuutta).

Sopii parhaiten: Vähän huoltoa vaativiin maisemiin.

23. Scaevola

Viuhkakukkana tunnettu Scaevola näyttää siltä, kuin puolet sen päivänkakkaramaisista terälehdistä puuttuisi, mikä on antanut sille toisen lempinimen: puolikas kukka. Tämä Australiasta kotoisin oleva kasvi on sitkeä kasvi, joka viihtyy kuumuudessa, kuivuudessa ja huonossa maaperässä. Se pitää täydestä auringosta, mutta sietää myös kevyttä varjoa. Scaevola houkuttelee perhosia ja muita pölyttäjiä, mutta se on yksi niistä yksivuotisista kukista, joita hirvet eivät syö.

Kukinnan värejä ovat valkoinen, vaaleanpunainen, violetti ja sininen. Kukilla on keltainen ja valkoinen kurkku, mikä muodostaa silmiinpistävän kontrastin niiden viiden terälehden kanssa. Kasvi kasvaa 6-12 tuumaa korkeaksi ja voi levitä jopa 2 jalkaa.

Sopii parhaiten: Säiliöihin, riippukoreihin ja kivikkopuutarhoihin.