23 Ovityyppiä, jotka kaikkien kodinomistajien tulisi tuntea

23 Ovityyppiä, jotka kaikkien kodinomistajien tulisi tuntea

Kävelemme ovien läpi joka päivä, kun siirrymme huoneesta toiseen ja rakennuksesta toiseen, mutta kuinka usein ajattelemme oikeasti kaikkia eri ovityyppejä ja -tyylejä, joita on olemassa? Ovessa on kyse muustakin kuin vain toiminnasta. Kodin oven muotoilu voi vaihdella nykyaikaisesta luvun puoliväliin ja modernista käsityöläiseen ja paljon muuhun. Kun otetaan huomioon, että keskimääräisessä kodissa on 19 ovea, näillä ominaisuuksilla voi olla merkittävä vaikutus kodin estetiikkaan.

Ovissa on monenlaisia tyylejä, kuten tavanomaisia saranaversioita, harvinaisempia rullaovia ja kääntyviä ovia. Niitä valmistetaan myös monenlaisista materiaaleista, joista osa on koristeellisia ja osa täysin toiminnallisia. Tutustu seuraavassa eri materiaaleihin, joita käytetään ovien valmistukseen, sekä ovityyppeihin, joita käytetään kodeissa ja liikekiinteistöissä.

Ovityypit materiaalin mukaan jaoteltuna

1. Puu

Puuovia käytetään laajasti – ja ne ovat suosituin materiaali räätälöityihin ja ylellisiin asennuksiin – ja niitä voi löytää malleina ja viimeistelyinä, jotka sopivat lähes mihin tahansa kodin tyyliin, kuten Colonial-, Craftsman- ja Victorian-tyyliin. Edullisessa puuovimallistossa saatetaan käyttää oksaista leppää ja poppelia, kahta edullisempaa lehtipuuta, kun taas kalliimmissa ovissa saatetaan käyttää premium-puita, kuten tammea, mahonkia ja hikkoria.

Parhaiten sopii: Luksusasuntoihin, koska tämä ovityyppi on rikkaan ulkonäön ja korkealuokkaisen hinnan ansiosta.

2. Teräs

Tukeva, vähän huoltoa vaativa ja edullinen teräs on johtava valinta ulko-oviksi. Useimmissa ovissa on eristävä vaahtomuoviydin, jota peittää kestävä teräksen kerros, joka puolestaan voidaan maalata täydentämään mitä tahansa väripalettia.

Parhaiten soveltuu: Nykyaikaisiin koteihin teräksen lujuuden ja nykyaikaisen ulkonäön ansiosta.

3. Lasikuitu

Lasikuituovet ovat suosittu valinta asennettavaksi sisäänkäynteihin. Ne ovat energiatehokkaita, kestäviä ja edullisia, ja niitä on saatavana erilaisina malleina ja pintakäsittelyinä, mukaan lukien kohokuvioidut raekuviot, jotka jäljittelevät puun ulkonäköä.

Parhaiten soveltuvat: Korkeamman hintaluokan koteihin, joissa halutaan lasikuidun kestävyys ja puun rikas ulkonäkö.

4. Lasi

Lasiovet luovat mielenkiintoa ja lisäävät ulkonäköä samalla kun ne tuovat luonnonvaloa sisälle kotiin. Lasiovet valmistetaan tyypillisesti läpinäkymättömästä tai puoliksi läpinäkymättömästä lasista, joka mahdollistaa yksityisyyden, mutta päästää myös valon läpi. Kun ostat lasiovia, huomaat, että ne on luokiteltu yksityisyysasteikolla: Tason 1 ovet ovat kirkasta lasia eivätkä tarjoa yksityisyyttä; tason 10 ovet ovat erittäin yksityisiä, ja niissä on läpinäkymätön lasi.

Parhaiten sopii: Modernit, nykyaikaiset ja käsityöläistyyliset kodit, riippuen oven tyylistä.

5. Alumiini

Alumiini on suosittu materiaali myrskyovien ja joidenkin pääsisäänkäyntiovien valmistukseen, koska se on terästä sitkeämpi, verrattain kevyempi ja edullisempi. Koska alumiini kestää korroosiota paremmin kuin teräs, se vaatii vähemmän huoltoa.

Parhaiten soveltuu: Nykyaikaisiin koteihin sen nykyaikaisen ulkonäön ja budjettiystävällisen hinnan ansiosta.

6. Komposiitti

Tämäntyyppinen ovi voidaan valmistaa useista eri materiaaleista, kuten puusta, vaahtomuovista, PVC:stä ja lasista. Komposiittiovet näyttävät puulta, mutta vaativat hyvin vähän huoltoa, eivät vääntyile, ovat erittäin hyvin eristettyjä ja tarjoavat ovimateriaaleista parhaan turvallisuuden. Nämä ominaisuudet tekevät niistä myös erittäin kalliita.

Parhaiten soveltuvat: Modernit ja nykyaikaiset kodit kylmemmässä ilmastossa tai alueilla, jotka vaativat suurempaa turvallisuutta.

7. Keskitiivis kuitulevy (MDF)

Nämä onttoydinovet ovat yksi yleisimmistä kotien sisäovityypeistä. Niitä käytetään makuuhuoneiden ja kylpyhuoneiden yksityisyyden luomiseen sekä komeroiden sisäänkäynteinä. Ne ovat kevyitä, maalattavia ja saatavana useissa eri tyyleissä, jotka sopivat erilaisiin ulkonäköihin.

Parhaiten soveltuvat: Makuuhuoneet, kylpyhuoneet ja vaatehuoneet moderneissa ja nykyaikaisissa kodeissa.

8. Näyttö

Seinäovi koostuu puu- tai metallikehyksestä, jossa on seinäpaneeli. Tämäntyyppinen ovi asennetaan perinteisen ulko-oven eteen, jolloin pääoven voi jättää auki kodin tuulettamiseksi ja samalla estää ötököiden pääsyn sisälle. Näyttöovissa on yleensä hydraulinen sulkija, joka sulkee oven automaattisesti, kun joku kulkee siitä läpi. Koska ne yleensä heikentävät kodin esteettistä ilmettä, suojaovet yhdistetään ensisijaisesti kodin taka- tai sivuoviin, jotka johtavat ulko-oleskelutilaan tai takapihalle.

Parhaiten soveltuu: Modernit ja käsityöläistyyliset talot, joissa on takaovet, jotka johtavat ulko-oleskelutilaan tai pihalle.

Ovityypit tyylilajeittain

9. Flush

Kodin yleisimmin käytettyihin ovityyppeihin kuuluvat massiiviset ovet, joissa ei ole koristeita, tunnetaan niin sanotulla flush-tyylillä. Niitä käytetään yleisimmin sisäovina, ja ne voidaan maalata, värjätä tai jopa peittää tapetilla.

Parhaiten soveltuu: Tämän ovityylin puhdas ulkonäkö tekee siitä sopivan nykyaikaiseen ja moderniin tyyliin.

10. Paneloitu

Paneeliovia kutsutaan myös pylväsoviksi, ja niitä on tyypillisesti 4-, 6- tai 8-paneelisia. Käytettiinpä niitä sitten ulko- tai sisätiloissa, näissä puisissa paneeliovissa on sileät, kehystetyt osat, jotka ympäröivät syvälle kohokuvioituja paneeleita. Usein yhdessä tai useammassa paneelissa on ikkuna, joka tunnetaan yleisesti nimellä "lite".

Parhaiten soveltuu: Paneeliovet sopivat käsityöläistyylisiin, perinteisiin ja moderneihin koteihin.

11. Hollantilainen

Hollantilaiset ovet on jaettu vaakasuoraan, joten yläpuoli (usein puupaneeliovi, jossa on lasia) voi olla auki, kun taas alapuoli pysyy kiinni. Tämä 1600-luvulta peräisin oleva tyyli on alun perin suunniteltu siten, että se päästi sisään valoa ja ilmaa ja piti samalla luonnonvaraiset eläimet ja karjan poissa.

Parhaiten sopii: Tämän oven omaleimainen ulkonäkö tekee siitä loistavan valinnan käsityöläistyylisiin koteihin ja kodinomistajille, jotka haluavat raitista ilmaa mutta joilla on pieniä lapsia tai lemmikkejä, jotka he haluavat pitää sisätiloissa.

12. Ranskalainen

Erittäin koristeelliset, ranskalaiset eli casement-sisäovet, joissa on lasipaneelit, ovat yleensä pareittain, ja kussakin ovessa on kehys yhden tai useamman ikkunapaneelin ympärillä. Ranskalaiset ovet asennetaan yleensä virallisten oleskelutilojen käyttöön, toimistotilan sulkemiseksi tai ulko-oleskelualueille pääsyn mahdollistamiseksi.

Parhaiten sopii: Ranskalaisia ovia on niin monenlaisia malleja, että ne ovat hyvä valinta moniin eri tyylisiin koteihin. Ne sopivat erinomaisesti kirjastojen ja olohuoneiden kaltaisiin tiloihin, joissa yksityisyys ei ole kovin tärkeä asia.

13. Navetta

Kun talteenotetut puukalusteet ja maalaismainen sisustus ovat edelleen muodissa, lato-ovet ovat lähteneet maatilalta ja tulleet koteihimme. Olipa kyseessä aito tai jäljennös, lato-oville on usein ominaista karkeaksi hakattu puu, jota koristavat klassiset takorautaiset "Z"- tai "X"-mallit, vaikka saatavilla on myös moderneja tyylejä, joissa käytetään lato-oven liukulaitteita.

Parhaiten sopii: Maalaismaisen näköiset lato-ovet sopivat täydellisesti koteihin, joissa on moderni maalaistalon sisustus. Ne ovat myös loistavia valintoja kodinomistajille, jotka haluavat sulkea suurempia tiloja.

14. Pocket

Nämä näppärät, tilaa säästävät sisäovet katoavat seinään, kun ne ovat kiinni. Taskuovet ovat ihanteellisia tiloihin, joissa on vain vähän tilaa saranoilla varustettujen tavallisten ovien kääntymiselle, ja ne kulkevat rullien varassa, jotka on ripustettu yläpuolella olevaan kiskoon. Usein niissä on ontto ydin, ja ne on valmistettu kevyistä materiaaleista käsittelyn helpottamiseksi.

Parhaiten soveltuvat: Taskuovia on saatavana monenlaisia malleja, ja ne sopivat nykyaikaiseen, moderniin ja käsityöläistyyliseen kotiin. Ne sopivat erityisesti huoneisiin tai käytäviin, joissa ei välttämättä ole tarpeeksi tilaa oven kääntymiselle auki ja kiinni.

15. Liukuva

Liukuvat terassiovet on tyypillisesti rakennettu täysikokoisista lasipaneeleista. Tällaiset ovet on suunniteltu houkuttelemaan silmää, ja ne mahdollistavat helpon ja houkuttelevan siirtymisen sisä- ja ulkoilman välillä.

Parhaita mm: Liukuovet ovat ihanteellisia oviaukkoja olohuoneiden ja ulkoterassien välisiin siirtymiin nykyaikaisissa ja moderneissa kodeissa. Ne sopivat parhaiten kulkuväyliin, joissa kodinomistajat haluavat runsaasti luonnonvaloa ja ovat valmiita uhraamaan jonkin verran yksityisyyttä – ja ehkä jopa jonkin verran turvallisuutta – saadakseen sitä.

16. Bifold

Nämä suositut vaatekaapin ovet taittuvat kahteen osaan, joita kutsutaan paneeleiksi. Koska kaksipuoliset ovet eivät vaadi samanlaista tilaa kuin tavalliset ovet ja niitä voidaan pareittain käyttää kattamaan leveämpi aukko, ne sopivat erinomaisesti leveisiin ja mataliin makuuhuoneen vaatekaappeihin. Ne on yleensä valmistettu ontto MDF-levystä, joten ne ovat kevyitä, helppokäyttöisiä ja edullisia.

Parhaiten soveltuvat: Modernien ja nykyaikaisten kotien sisäpuolella olevat komero-ovet.

17. Louvered

Tämä sisäovityyli koostuu massiivipuusta valmistetusta ovenkarmista, jossa on säleikkäät eli tuuletetut paneelit. Säleikköjen väliset aukot mahdollistavat ilmavirtauksen kodin sisällä, vaikka ovi olisi suljettu, mutta säleikköjen kulma säilyttää yksityisyyden. Tämän molempien maailmojen parhaan mahdollisen rakenteen ansiosta lamelliovet ovat erinomainen valinta vaatehuoneisiin, makuuhuoneisiin ja pesuhuoneisiin, jotka kaikki saattavat tarvita ilmanvaihtoa kosteuden ja hajujen muodostumisen estämiseksi.

Parhaiten sopii: Ristikkorakenteinen ulkoasu tekee tästä ovimallista suositun valinnan mökki- ja käsityöläistyylisiin koteihin. Ne päästävät ilman kiertämään, mutta piilottavat pyykkitilat ja sotkuiset komerot.

18. Rulla

Tyypillisesti teollisuusympäristöissä ja varastotiloissa esiintyvä ovityyppi koostuu sinkityistä teräslistoista, jotka lukittuvat toisiinsa luoden turvallisen ja tukevan esteen suuriin aukkoihin, kuten autotalliin tai varastoon. Ovi aukeaa ylöspäin siten, että säleet pyörivät oviaukon yläpuolelle asennetun teräsrummun ympäri.

Paras: Kaupalliseen käyttöön, kuten varastoihin ja lastauslaitureihin, joissa tarvitaan maksimaalista turvallisuutta ja yksityisyyttä.

19. Listoitetut ja listoitetut

Pystysuorista puulaudoista koostuvat, takapuolella olevat vaakasuorat listat pitävät niitä yhdessä, ja niitä käytetään yleisesti latojen ja maalaistalojen ovissa. Kuten lato-ovet, myös säleovet voivat tuoda kotiin maalaismaista charmia.

Paras: Perinteisen maalaistalon lisäksi säleovi voidaan lisätä koteihin, joissa on moderni maalaistalon sisustus.

20. Pivot

Perinteisten saranoiden sijasta tämäntyyppinen ovi kääntyy lattiaan ja ovipilarin yläreunaan asennetun laatikon varassa avautuakseen ja sulkeutuakseen samalla tavalla kuin ovet, joita voi olla kaupallisissa liiketiloissa, kuten kaupassa tai ravintolassa. Kääntöovet ovat tyypillisesti ylimitoitettuja ovia, joita käytetään leveämmissä sisäänkäynneissä, mikä antaa niille omaleimaisen ilmeen kodissa.

Parhaiten soveltuu: Sisä- tai ulko-ovet kodissa, jossa on nykyaikainen tyyli.

21. Storm

Myrskyovet asennetaan perinteisen oven ulkopuolelle; niiden pääasiallinen tehtävä on lisätä suojaa säältä. Myrskyovella voit jättää ulko-oven auki, jotta pääset sisään luonnonvaloa kutsumatta myös ötököitä sisälle. Näiden ovien kehykset ovat yleensä alumiinia, ja niissä on yksi tai kaksi lasia. Joissakin ikkunalasitetuissa ovissa lasilevy voidaan vaihtaa verkkoon, jolloin tuuletus paranee lämpiminä kuukausina.

Parhaiten sopii: Tarjoaa ylimääräisen sääsuojakerroksen sekä tuuletuksen ja valon ulko-oviin.

Pääasiassa kaupalliseen käyttöön tarkoitetut ovityypit

22. Kokoontaitettavat

Tämä kaupunkien kauppojen julkisivujen peruspilari lisää merkittävästi yritysten turvallisuutta aukioloaikojen ulkopuolella. Kun tämä ovi on ulosvedetty, se muodostaa tukevan metalliaidan, joka peittää koko myymälän pääsisäänkäynnin, ja luo esteen mahdollisia murtovarkaita tai vandaaleita vastaan. Kun liike on avoinna, metalliaita vetäytyy sisään ja kaatuu sisäänkäynnin tai myymälän julkisivun sivulle.

Parhaiten soveltuu: Liiketoiminnan pääsisäänkäynnin turvaamiseen sen ollessa suljettuna.

23. Kääntyvä

Tämä ikoninen ovi löytyy yleensä hotelleista ja suurten kaupunkien tavarataloista. Oven pyörivä liike yhdistettynä sen suureen kokoon mahdollistaa ihmisten nopean liikkumisen sisäänkäynnin läpi ja rajoittaa samalla rakennukseen puhaltavan kuuman tai kylmän ilman määrää.

Parhaiten soveltuu: Kaupalliset sisäänkäynnit, joissa on paljon liikennettä

Osta ovia Wayfairilta.
Osta ovia osoitteessa The Home Depot
Osta ovia Lowe’sissa.
Osta ovia Ace Hardware -verkkokaupasta.