22 Nopeasti kasvavaa varjopuuta istutettavaksi pihalleen

22 Nopeasti kasvavaa varjopuuta istutettavaksi pihalleen

Puun katveessa istuminen voi viilentää sinua kuumana kesäpäivänä ja jopa alentaa kodin energiakustannuksia. Jos maisemassasi ei ole puita, mitä pikemmin uusi puu kasvattaa varjostavan latvuksen, sitä parempi. Nopeakasvuinen puu kasvaa joka vuosi 25 tuumaa korkeammaksi, ja nopeimmin kasvavat puut kasvavat kymmenessä vuodessa 10 metristä vähintään 25 metrin pituiseksi.

Seuraavassa on valikoima kohtalaisen nopeasti ja nopeasti kasvavia puita, jotka voivat varjostaa pihaasi. Kun olet tunnistanut itsellesi mieluisimmat lajikkeet, kysy paikallisilta asiantuntijoilta ennen niiden istuttamista. Ne kasvavat niin nopeasti, että istutusvirhettä voi olla vaikea perua. Varmista, että valitset maisemaasi, ilmastoasi ja kasvuolosuhteisiisi parhaiten sopivat vaihtoehdot.

Nopeakasvuisten varjopuiden istuttamisen hyvät ja huonot puolet.

Puiden istuttamisella on pysyvä vaikutus omaisuuteesi ja laajemminkin maailmaan. Ennen kuin tartut lapioon, on viisasta pohtia päätöksen kaikkia näkökohtia ja varjopuun istuttamisen pitkän aikavälin vaikutuksia, niin hyviä kuin huonoja.

Plussat

  • Puut auttavat suojelemaan ympäristöä vähentämällä melusaastetta, ilmansaasteita, ilman lämpötilaa, lämpöä ja auringonvaloa.
  • Nopeakasvuiset varjopuut tuottavat nopeampia tuloksia, joten maisemasi kypsyy nopeasti, täyttää paljaat paikat ja lisää varjoa ja yksityisyyttä pihallesi mahdollisimman lyhyessä ajassa.
  • Varjopuu voi auttaa alentamaan lämpötilaa ulko-oleskelutiloissa jopa 25 astetta, ja se voi jopa säästää jäähdytyskustannuksia varjostamalla ikkunoita.
  • Puut tarjoavat ravintoa ja suojaa villieläimille. Nopeasti kasvavat puut voivat tarjota näitä etuja nopeammin.

Haitat

  • Hyvin nopeasti kasvavilla puilla saattaa olla heikompi puu, joka voi vaurioitua helposti myrskyissä ja kovissa tuulissa.
  • Joillakin nopeasti kasvavilla puilla on aggressiivinen juuristo, joka voi olla tunkeileva ja aiheuttaa vahinkoa rakenteille, jalkakäytäville, putkille ja septisille järjestelmille.
  • Nopeakasvuiset puut vaativat usein leikkaamista aikaisemmin ja useammin.
  • Ikivihreän varjopuun istuttaminen saattaa estää talviauringon pääsyn kotiin, joten harkitse huolellisesti sellaisten puiden sijoittamista, jotka eivät pudota lehtensä syksyllä.

1. Amerikkalainen makeapuu (Liquidambar styraciflua).

Tähdenmuotoiset, viidestä seitsemään lohkoa käsittävät lehdet, jotka muuttuvat syksyllä punaisiksi, oransseiksi, keltaisiksi ja violeteiksi, tekevät tästä yhdeksi houkuttelevimmista varjopuista. Se pölyttää pääasiassa tuulen avulla, ja se tuottaa koristeellisia hedelmiä, jotka näyttävät piikkimäisiltä purukumipalloilta; ne näyttävät mielenkiintoisilta, mutta voivat olla sotkuisia. Se tuottaa myös hartsia, jota voidaan käyttää purukumiin – siitä nimi. Sen puu on yleinen lehtipuun ja vanerin lähde. Amerikkalainen sweetgum kasvaa vyöhykkeillä 5-9. Se sietää kosteaa maaperää pitkän juuristonsa ansiosta, ja se suosii täyttä aurinkoa. Se kasvaa 1-2 metriä vuodessa, ja sen pituus voi nousta 80 metriin.

2. Amerikansycamore (Platanus occidentalis)

Nopeasti kasvavista varjopuista amerikansycamore voi kasvaa jopa 100 jalan korkuiseksi noin 2 jalan vuosivauhdilla. Se tunnetaan myös nimellä plataani, ja se on amerikkalainen kaupunki- ja puistoympäristöjen peruspuu. Puun tunnistaa helposti sen laikukkaasta, kuorimattomasta kuoresta, josta paljastuu kermanvalkoisia täpliä, tai sen tuottamista pyöreistä siemenpalloista, ja sen lehdet ovat suuret ja sahalaitaiset. Ne kasvavat täydessä tai osittaisessa auringossa vyöhykkeillä 4-9, ja ne sietävät saastumista, tuulta, märkää maaperää ja kuivuutta. Matalat, laajalle levinneet juuret voivat kuitenkin vahingoittaa putkia ja jalkakäytäviä. Ne ovat alttiita sienille, ja niiden rungot muuttuvat onttoiksi iän myötä.

3. Arborvitae (Thuja spp.)

Vaikka sillä ei ole laajaa varjostavaa latvusta, tätä korkeaa, hoikkaa, kartiomuotoista ikivihreää istutetaan usein pensasaidaksi varjostamaan tai tuulensuojaksi tai yksityisyyden suojaksi kiinteistöjen reunoille vyöhykkeillä 3-7. Sen litteät, pitsimäiset, smaragdinvihreät neulaset ovat pehmeät ja tuoksuvat. Tämä Pohjois-Amerikan alkuperäiskasvi sietää monia maaperätyyppejä, mutta se suosii kosteaa, hyvin vettä johtavaa maaperää ja täyttä aurinkoa. Arborvitae voi olla altis talvella tuulen aiheuttamalle palovammalle ja raskaalle lumelle, joka voi katkaista oksat, mutta tuholaiset tai taudit häiritsevät sitä harvoin. Jotkut lajit voivat kasvaa jopa 70 jalkaa tai korkeammiksi 3 – 4 jalkaa vuodessa.

4. Dawn Redwood (Metasequoia glyptostroboides).

Kahden miljoonan vuoden jälkeen dawn redwood kasvaa jälleen Pohjois-Amerikassa, kiitos Kiinasta löydetyn elävän fossiilin. Tällä majesteettisella kaunottarella on hienot, höyhenpeitteiset neulaset, kuoriutuva punaruskea kuori, joka muuttuu syvästi halkeilevaksi puun kypsyessä, ja pyöreät käpyjä. Aamupunapuu on yksi harvoista lehtipuuvaltaisista havupuista. Se kasvaa 75-100 jalkaa korkeaksi 2-3 jalkaa vuodessa, ja se muodostaa pyramidinmuotoisen puun, jolla on leveä, levenevä tyvi. Puu viihtyy täydessä auringossa vyöhykkeillä 5-8, ja se vaatii tasaisen kosteaa maaperää.

5. Itäinen valkomänty (Pinus strobus)

Tämä pehmeäkyntinen mänty, jolla on pitkät, harmaanvihreät lehdet, kasvaa kartiomaisesti ja on niin houkutteleva, että sitä pidetään usein koristekasvina. Sitä voidaan istuttaa yksilöpuuksi tai värikkäiden pensaiden taustapensaaksi vyöhykkeillä 3-8. Tämä ikivihreä voidaan istuttaa alkusyksystä tai keväällä. Itäinen valkomänty voi kasvaa 80 jalan pituiseksi tai korkeammaksi, kun se istutetaan täyteen aurinkoon ja hyvin valuvaan, kosteaan, happamaan maaperään. Se voi kasvaa jopa 2 jalkaa vuodessa ja levitä lopulta 40 jalan pituiseksi. Se on kuitenkin herkkä suolalle, ilmansaasteille, tuholaisten aiheuttamille tartunnoille ja muille erilaisille puun taudeille, mukaan lukien rutto ja ruoste.

6. Keisarinna-puu (Paulownia tomentosa)

Sen lisäksi, että keisarinna-puu (jota kutsutaan myös prinsessapuuksi) kasvaa vuosittain jopa 15 jalkaa, se tarjoaa tiheässä varjokatoksessa herkkiä kukkia, jotka tuoksuvat ilmaan vaniljan tuoksulla. Tämä puu ei kuitenkaan sovi kaikille Yhdysvaltojen alueille: Joillakin itäisillä alueilla (Pennsylvaniasta etelään Georgiaan ja lännessä Missouriin) sitä pidetään vieraslajina. Paulownia viihtyy vyöhykkeillä 5-9, mutta voi olla sotkuinen ja vaikea hävittää, kun se on taantunut. Jos se leikataan, juuret lähettävät uutta kasvua muutaman metrin päähän.

7. Hakametsä (Celtis occidentalis)

Erittäin sitkeä puu, joka sietää monenlaisia lämpötiloja ja olosuhteita, minkä vuoksi sitä käytetään usein kaupunkimaisemissa. Kuumuus, kuivuus, suolasumu, tuuli, jää ja lyhytaikaiset tulvat eivät haittaa tätä tiheän juuriston omaavaa puuta. Vyöhykkeillä 2-9 esiintyvä hakarapu kasvaa 1 – 2 jalkaa vuodessa ja saavuttaa lopulta 40 – 60 jalan pituuden. Se tuottaa sahalaitaisia lehtiä, jotka voivat olla tylsiä tai kiiltävän vihreitä. Sen pienet, tummanpunaiset hedelmät (drupes) muuttuvat purppuranpunaisiksi syksyn puolivälissä ja säilyvät myöhään talveen asti, ja ne toimivat useiden lintulajien ravintona. Hakametsän omaleimainen kuori on rakenteeltaan korkkimainen, joka muistuttaa stukkoa.

8. Washingtonin orapihlaja (Crataegus phaenopyrum).

Vaikka Washingtonin orapihlaja kasvaa maltillisemmin (1 – 2 jalkaa vuodessa) kuin muut nopeasti kasvavat varjopuut, se on Pohjois-Amerikan alkuperäisokasvi, joka on erittäin arvokas villieläimille. Linnut ja jotkut eläimet syövät puun kirkkaanpunaisia marjoja talvella. Keväällä oksat täyttyvät näyttävistä valkoisista kukkatertuista. Tämä varjopuu viihtyy USDA-vyöhykkeillä 4-9, ja se kasvaa 25-30 metriä korkeaksi ja sen latvusto on 25 metriä leveä. Se selviytyy keskimääräisellä vesimäärällä ja on melko kuivuutta sietävä, kun se on kerran vakiintunut.

9. Japanilainen Zelkova (Zelkova serrata)

10. Pohjoinen kataloppi (Catalpa speciosa)

Näyttävä puu, jolla on tuoksuvat valkoiset kukat loppukeväällä ja alkukesästä, jättimäiset sydämenmuotoiset lehdet, papuja muistuttavat roikkuvat siemenkodat sekä mutkitteleva runko ja oksat. Pohjoinen katalpa (tai sikaripuu) on suosittu USDA-vyöhykkeillä 4-8. Se on hyvin suosittu. Tämä varjopuu sietää kaupunkiolosuhteita ja antaa tiheää varjoa. Se kasvaa nopeasti, 1 – 2 jalkaa vuodessa, ja sen huippu on 40 – 70 jalkaa. Se suosii täyttä tai osittaista aurinkoa, ja se sietää useimpia hyvin kuivattavia maaperiä. Tämän kaunottaren huonoja puolia ovat kuitenkin heikko puu, hauras oksarakenne sekä käytettyjen kukkien ja kuivuneiden siemenkoteloiden sotku.

11. Pohjoinen punatammi (Quercus rubra)

Tämä Keskilännen alkuperäislajike on yksi nopeakasvuisimmista tammista ja yksi korkeimmista puista, sillä se voi olla jopa 75 jalkaa, ja sen kasvuvauhti on noin kaksi jalkaa vuodessa. Sen pitkät, voimakkaasti lohkoiset lehdet muuttuvat syksyllä kirkkaanpunaisiksi. Samaan aikaan, kun lehdet kehittyvät keväällä, puu tuottaa kellanvihreitä keriäisiä. USDA-vyöhykkeillä 3-8 täydessä auringossa kasvava komea pohjoinen punatammi on tiheä latvus, joka tarjoaa runsaasti varjoa. Kaupunkialueille sopiva puu on monipuolinen ja kaunis puu, joka tuo maisemaan korkeutta ja luonnollisen ilmeen.

12. Nuttall-tammi (Quercus nuttallii)

Nuttall-tammi sopii erinomaisesti sekä kaupunkien että esikaupunkien maisemointiin, ja se selviytyy lähes kaikista maaperän olosuhteista kosteasta kohtalaiseen kuivuuteen. Vyöhykkeillä 5-9 se kasvaa 2-3 jalkaa vuodessa täydessä auringossa ja saavuttaa 40-60 jalan korkeuden ja samanlaisen leviämisen. Tummanvihreät lehdet, joissa on syvät lohkot, muuttuvat syksyllä keltaisiksi, oransseiksi ja punaisiksi. Se tuottaa tammenterhoja, mutta ei kukkia. Tällä helppohoitoisella tammella on vähän ongelmia hyönteisten tai tautien kanssa, ja se kehittää hyvän haarautumisrakenteen, joka tekee siitä erinomaisen varjopuun. Sen latvusto muuttuu kypsyessään pyöreämmäksi, mikä tekee siitä viehättävän maisemanvarjopuun.

13. Paperikoivu (Betula papyrifera)

Kuoriutuvalla valkoisella kuorellaan erottuva paperi-koivu, jota kutsutaan myös kanootti-koivuksi, tuottaa hajanaisen varjon tuplahampaisten lehtien pitsimäisen latvuksen alla rungon rungon rykelmässä. Tämä lyhytikäinen, vettä rakastava puu ei siedä kuivuutta. Se pitää kosteasta maaperästä niin paljon, että sitä tavataan usein purojen varsilla. Koska paperikoivu kärsii kuumuudesta, kuivuudesta ja saasteista, sitä kannattaa kasvattaa maaseudulla. Ne suosivat osittaista aurinkoa ja kasvavat luonnonvaraisina metsänreunoilla. Niiden oksat voivat katketa kovasta tuulesta tai raskaasta lumesta, mutta ne kasvavat kaksi metriä vuodessa vyöhykkeillä 2-7, kunnes ne ovat 60-70 metriä korkeita ja 35 metriä leveitä.

14. Tammi (Quercus palustris)

Tammi on yksi nopeimmin kasvavista varjostavista puista, sillä se kasvaa 3,5 metriä vuodessa, mikä saattaa selittää sen laajamittaisen käytön. Riippuvat alaoksat, vaakasuorat keskiosat ja pystyyn nousevat yläoksat ovat tunnusomaisia tälle 60-70-metriselle puulle, joka kasvaa vyöhykkeillä 4-8, mutta ei korkeilla paikoilla tai rinteillä. Tammi, jota tavataan jokien, purojen ja järvien läheisyydessä, sietää kuumuutta, ilmansaasteita ja märkää maaperää, mutta suosii kosteaa, hyvin valuvaa hapanta maaperää ja täyttä aurinkoa. Kiiltävät, syvälohkoiset lehdet muuttuvat syksyllä tummanvihreistä syvänpunaisiksi ja pronssinvärisiksi ja roikkuvat talven yli tiheissä oksissa. Ruskeat kukat eivät ole näyttäviä. Se tuottaa tiheää varjoa, sen puu on vahvaa ja se kestää useimpien tuholaisten aiheuttamia vahinkoja.

15. Poppelihybridit (Populus hybridit)

Korkeat, hoikat ja riittävän joustavat kestämään hurjia myrskyjä, hybridipoppelit ovat nopeasti kasvavia varjopuita, jotka voivat kohota lähes kolmikerroksisiksi viidessä vuodessa. Nämä kylmää kestävät, tyylikkäät puut sopivat hyvin korkeisiin näkösuojiin ja riveihin istutettuina, mutta anna niille jonkin verran etäisyyttä jalkakäytäviin ja viemäreihin, sillä niiden juuret voivat olla haitallisia. Ruskehtavanpunaiset kukat ilmestyvät keväällä, ja hopeanväriset lehdet muuttuvat syksyllä keltaisiksi. Poppelihybridit voivat kasvaa lähes kaikenlaisessa maaperässä.

16. Joutsenhaapa (Populus tremuloides)

Tämä Utahin osavaltion puulaji tunnetaan myös nimellä vapiseva haapa, ja sillä on mantereen laajin kotoperäinen levinneisyysalue, ja se kasvaa vyöhykkeillä 1-7. Haapoja rakastetaan niiden keltaisten syyslehtien vuoksi, jotka tärisevät tuulessa, ja ne voivat kasvaa kaksi metriä vuodessa, kunnes ne saavuttavat noin 15 metrin pituuden. Ne lisääntyvät lähettämällä juurista versoja, jotka leviävät nopeasti muodostaen metsikön. Kuori tekee fotosynteesiä ja tuottaa sokeria, joka houkuttelee peuroja, hirviä ja hirviä. Haapoja on parasta istuttaa keväällä saviseen, hyvin vettä johtavaan maaperään, jossa ne saavat täyden auringon.

17. Punavaahtera (Acer rubrum)

Tämä erittäin sopeutumiskykyinen punainen (tai tulipunainen) vaahtera on kevään punaisista kukista syksyn tuliseen lehdistöön, ja se on varmasti punaisen maineensa veroinen, erityisesti eläväinen October glory -lajike, joka tuottaa punaisia kukkia keväällä ennen vihreiden kiiltävien lehtien ilmestymistä. Lehdet muuttuvat oranssinpunaisiksi ja muodostavat upean syysnäytöksen. Tämä varjopuu viihtyy USDA-vyöhykkeillä 4-9, ja se kasvaa nopeammin kuin monet muut vaahterat, sokerivaahteraa lukuun ottamatta. Anna Pohjois-Amerikan alkuperäiselle punaiselle vaahteralle täysi aurinko ja odota 35 jalan levinneisyyttä ja vähintään 40 jalan korkeutta.

18. Jokikoivu (Betula nigra)

Muita koivuja paremmin kuivia olosuhteita sietävä jokikoivu voi nimensä mukaisesti kasvaa kosteissa maaperissä, joissa muut puut eivät voi kasvaa. Sen luontainen elinympäristö on jokien ja soiden läheisyydessä olevat suot ja tulva-alueet, joissa maaperä on viileää ja kosteaa, joten se on hyvä valinta istutettavaksi kosteille alueille asuinalueiden maisemissa. Se on monirunkoinen puu, jolla on houkutteleva kuoreltaan valkoinen kuori, ja se on nopeimmin kasvavia varjopuita. Se kasvaa 3 jalkaa vuodessa, ja se saavuttaa 40-70 jalan pituuden (ja lähes yhtä leveän) vyöhykkeillä 4-9. Suhteellisen ongelmaton, mutta jokikoivu on altis koivunlehtikirvulle, joka on eräänlainen hyönteinen. Se on hyvä valinta pihan koristepuuksi, jossa sen keski- ja tummanvihreät lehdet muuttuvat syksyllä keltaisiksi.

19. Hopeavaahtera (Acer saccharinum)

Pehmeänä vaahterana tai jokivaahterana tunnettu hopeavaahtera menestyy hyvin kosteilla alueilla, koska sen alkuperäinen kasvupaikka on tulva-alueilla. Tämä on korkea, nopeasti kasvava puu, joka kasvaa kaksi metriä vuodessa ja on korkeimmillaan 50-100 metriä korkea. Puun kuori muuttuu harmaanruskeaksi ja röpelöiseksi iän myötä. Hopeanvihreät lehdet hohtavat tuulessa, mutta syksyn värit eivät ole näyttäviä. Hopeavaahtera tuottaa keväällä punaisia, keltaisia ja hopeisia kukkatertuja, joita seuraavat parit "siivekkäitä" siemeniä. Tämä vyöhykkeillä 3-9 kasvatettava vaahtera suosii täydestä auringosta osittaiseen varjoon ja sietää monenlaisia maaperäolosuhteita. Sen voimakas juuristo voi vahingoittaa perustuksia, viemäreitä, putkia ja jalkakäytäviä. Se on altis raajojen katkeamiselle.

20. Tulppaanipoppeli (Liriodendron tulipifera).

Tulppaanipoppeli, jota kutsutaan myös tulppaanipuuksi tai keltapoppeliksi, mutta joka on itse asiassa sukua magnolialle, on korkein itäisistä lehtipuista. Suorarunkoisen ja korkean latvuksen ansiosta se on erinomainen varjostuspuu. Se kasvaa 3-5 jalkaa vuodessa, ja sen pituus voi olla jopa 120 jalkaa, ja sen levinneisyys voi olla jopa 50 jalkaa. Kirkkaanvihreät, ainutlaatuisen muotoiset lehdet muuttuvat syksyllä kullankeltaisiksi, mutta keväällä se loistaa tuoksuvilla tulppaaninmuotoisilla kukilla, jotka ovat vihreitä ja kelta-oransseja ja ilmestyvät touko- ja kesäkuussa. Se kasvaa vyöhykkeillä 4-9, ja se viihtyy mieluiten täydessä auringossa tai osittain varjossa, ja sillä on vain vähän tuholaisongelmia.

21. Vahamyyrtti (Morella cerifera)

Vahamyyrtti eli laakeripuu kestää kuivuutta, ja se kasvaa 5 jalkaa vuodessa, kunnes se on lähes 20 jalkaa korkea, juuri tarpeeksi korkea luomaan varjoa ja yksityisyyttä pienelle pihalle. Tämä varjopuu tarvitsee hieman enemmän talvilämpöä kuin muut, ja se kasvaa parhaiten USDA-vyöhykkeillä 7-10. Koska se on ikivihreä, se on hyvä valinta maisemiin, joissa tarvitaan talvisia yksityisyysvarjoja tai ympärivuotista väriä. Vahamyyrtti kasvaa myös pensasmaiseksi muodoksi, jossa on useita runkoja ja joka on lyhyempi. Vältä sen istuttamista kodin suoja-alueelle, sillä jotkin puun sisältämät yhdisteet ovat syttyviä.

22. Itkupaju (Salix babylonica)

Siro ja dramaattinen itkupaju voi kasvaa yli metrin korkeuteen vuodessa. Nämä dramaattiset puut kestävät kylmää vain USDA-vyöhykkeellä 6, ja ne viihtyvät parhaiten kosteassa, happamassa maaperässä. Ne sietävät jopa jonkin verran seisovaa vettä ja voivat auttaa estämään eroosiota. Ole varovainen istuttaessasi itkupajua lähelle kotiasi, pienelle pihalle, viemäriputkien ympärille tai kuivuudelle alttiille alueille.