21 Pystysuoraa puutarhaideaa niille, joilla on vähän tilaa

21 Pystysuoraa puutarhaideaa niille, joilla on vähän tilaa

Tilaa on vähän, mutta haluat silti nauttia kasvien ja kukkien kauneudesta? Vertikaalinen viljely on loistava ratkaisu. Halusitpa sitten luoda upean ulkotilan tai lisätä viherkasveja sisätiloihisi, tarjolla on runsaasti luovia pystypuutarhaideoita. Tässä artikkelissa esittelemme 21 suosikki-ideaamme, joihin kuuluu myös askarteluvinkkejä ja neuvoja kasvien hoitoon. Pystypuutarhaideoita löytyy jokaiseen tyyliin ja taitotasoon, aina kuormalavapuutarhaseinistä roikkuviin kasvinäyttelyihin.

1. Aidan istutuslaatikot

Tässä taka-aitaan rakennetut istutuslaatikot ovat loistava tapa lisätä ripaus vehreyttä mihin tahansa aitaan tai seinään. Ne on valmistettu vanerista ja päällystetty brasilialaisella kovapuulla ipe, ja ne ovat sekä tukevia että tyylikkäitä. Nämä 1,5 jalan syvyiset ja 2 jalan levyiset istutuslaatikot tarjoavat runsaasti tilaa suuremmille kasveille ja luovat vihreän seinän. Istutitpa sitten kukkivia köynnöksiä tai yrttejä, nämä aidan istutuslaatikot tekevät varmasti vaikutuksen missä tahansa ulkotilassa.

2. Farmstand Nook (maatilan nurkka)

Lettuce Grow -yrityksen Farmstand Nook on sisätiloissa käytettävä pystysuora puutarhajärjestelmä, joka sopii täydellisesti niille, jotka haluavat puutarhan sisätiloissa. Tämä järjestelmä käyttää hydroponista viljelymenetelmää, mikä tarkoittaa, että et tarvitse multaa kasvien kasvattamiseen. Sen sijaan kasvatat kasvit ravinteikkaassa vedessä. Farmstand Nookiin mahtuu jopa 20 kasvia, joten voit viljellä erilaisia yrttejä, vihanneksia ja hedelmiä. Yksi Farmstand Nookissa käytetyn hydroponisen järjestelmän eduista on, että se ei vaadi suoraa auringonvaloa kasvien kasvattamiseen. Sen sijaan järjestelmä käyttää täyden spektrin LED-valoja, jotka tuottavat oikean määrän ja laadun valoa, jota kasvit tarvitsevat kasvaakseen.

3. Kierrätetyt seinäkasvattamot

Tämä kaunis orkideapuutarhan seinä on täydellinen esimerkki siitä, miten materiaaleja voidaan kierrättää ainutlaatuisen ja ympäristöystävällisen pystypuutarhan luomiseksi. Rakentaaksesi tällaisen diy-viherseinän voit käyttää uudelleen materiaaleja, kuten vanhoja kuormalavoja tai puulaatikoita, ja kiinnittää ne tukevaan seinään tai aitaan. Muista vuorata istutusastiat maisemakankaalla tai muovilla, jotta orkidean kuori tai muu kasvualusta ei pääse putoamaan ulos. Voit sitten täyttää istutusastiat suosikki epifyytteilläsi, kuten orkideoilla tai korentosarvisaniaisilla, ja luoda rehevän ja elinvoimaisen seinäpuutarhan.

4. Moniportainen kasviteline

Tämä Wayfairista saatava, korkealle arvioitu moniportainen kasviteline on monipuolinen ja toimiva kappale, jota voi käyttää sisällä tai ulkona. Tässä tukevasta metallista valmistetussa kasvitelineessä on useita hyllytasoja, joihin mahtuu monenlaisia kasveja. Hyllyt on valmistettu puusta, mikä antaa telineelle rustiikkisen ja luonnollisen ilmeen. Kappaleen yläosassa olevien koukkujen avulla käyttäjät voivat asentaa roikkuvan yrttitarhan dynaamisemman ilmeen luomiseksi. Vaikka tämä kasviteline on ostettavissa, se voidaan myös valmistaa puusta, ja se on helppo DIY-projekti puualan harrastajalle.

5. DIY-seinäpuutarha

Tällaisen diy-kasvien seinäpuutarhan luomiseen tarvitset seinän tai aidan, johon voit kiinnittää kasvit. Voit käyttää erilaisia istutusastioita, kuten terrakottaruukkuja tai metalliämpäreitä, luodaksesi ainutlaatuisen ja eklektisen ilmeen. Valitse erirakenteisia ja -muotoisia kasveja lisätäksesi puutarhan visuaalista mielenkiintoa. Sukkulentit, kaktukset ja yrtit ovat loistavia valintoja minimalistiseen puutarhaan, sillä ne vaativat vain vähän huoltoa ja viihtyvät erilaisissa ympäristöissä.

6. Mini Living Wall

Tämä elävä seinä on helppo DIY-projekti, joka sopii mihin tahansa ulkotilaan. Erilaisista kasveista koostuva seinä luo katseenvangitsijan, joka on sekä kaunis että toimiva. Itsenäinen muotoilu tekee tästä ideasta täydellisen niille, jotka eivät halua hyödyntää suurta seinätilaa. Kun luot tällaisen elävän seinän, muista ryhmitellä kasveja, joilla on samat vesi- ja valovaatimukset.

7. Zen-kylpyhuoneen seinä

Tämä pystysuora kylpyhuoneen puutarha on epätavallinen ja luova tapa tuoda ripaus luontoa kotiisi ja luoda spa-ilmapiiri. Kasvit on asennettu elävälle seinälle, mikä luo rehevän ja elinvoimaisen näyttelyn, joka sopii täydellisesti rentouttavaan kylpemiseen ammeessa. Kylpyhuoneen pystypuutarhan luomiseen tarvitset tukevan seinän ja vedenpitävän esteen kosteudelta suojaamiseksi. Valitse kasveja, jotka viihtyvät korkeassa kosteudessa, kuten saniaisia tai sammalia, jotta saat aikaan rehevän ja luonnollisen ilmeen. Elävä seinä tarvitsee laadukkaan kasvualustan, joka tukee kasveja ja antaa niille tarvittavat ravinteet. Harkitse kevyttä ja hyvin vettä läpäisevää mullatonta seosta.

8. Kallioseinän pystysuora puutarha

Tämä kallioseinän pystypuutarha luo luonnollisen ja rustiikkisen ilmeen ulkotilaasi. Voit luoda seinään taskuja poraamalla reikiä ja täyttämällä ne mullalla tai käyttämällä kangastaskujärjestelmää. Sukkulentit ja muut vähän huoltoa vaativat kasvit ovat loistavia valintoja kallioseinään istutettavaksi, sillä ne viihtyvät kivisissä ympäristöissä, joissa on vain vähän multaa.

9. Ruukkutelineen tikkaat

Tässä puusta valmistetussa ja tumman pähkinänväriseksi värjätyssä, Etsystä saatavissa DIY-kelpoisen ruukkutelineen tikkaissa on useita askelmia, joihin mahtuu monenlaisia istutusastioita. Sitä on saatavana kahtena pituutena – 48 ja 60 tuumaa – jotta se sopii parhaiten tilasi kokoon. Tee-se-itse-rakentajat voivat myös luoda tämän konseptin itselleen rakentamalla omatekoiset tikkaat tai kierrättämällä vanhat tikkaat, joihin voi ripustaa istutusastiat.

10. Kuormalavallinen istutin

Kun teet seinäkasvattamon kuormalavoista, voit kierrättää materiaaleja ja luoda ainutlaatuisen ja kestävän pystysuoran kasvipuutarhan. Lava-istutuskoneen tekemiseen tarvitset puisen kuormalavan ja muutamia perustyökaluja. Aloita poistamalla kuormalavasta kaikki naulat tai niitit ja hiomalla se karheiden kohtien poistamiseksi. Sen jälkeen voit kiinnittää kuormalavaan ruuveilla tai nauloilla pieniä istutusastioita, kuten metalliämpäreitä tai terrakottaruukkuja. Voit ripustaa kuormalavakasvattimesi tukevaan seinään tai aitaan tai pystyttää sen seinää vasten luodaksesi vapaasti seisovan puutarhan.

11. Elävä seinäaita

Elävä seinäaita on kestävä ja kaunis tapa lisätä ulkotilaasi elävä ja dynaaminen puutarha. Tämä elävä seinä koostuu erilaisista kasveista, jotka on järjestetty näyttävään ja visuaalisesti houkuttelevaan kuvioon. Siinä käytetään mokkapaloja, viherkasveja ja kukkivia kasveja tehokkaasti, ja se toimii värikkäänä keskipisteenä missä tahansa ulkotilassa. Suunnittele elävän seinän muotoilu ennen istutusten aloittamista. Harkitse kasvien värejä ja kuvioita sekä asettelua ja etäisyyksiä. Pidä kasveja silmällä varmistaaksesi, että ne kasvavat kunnolla ja viihtyvät ympäristössään. Leikkaa tai vaihda huonosti menestyvät kasvit, jotta elävä seinä pysyy parhaimmillaan.

12. Sukkulentti seinätaide

Oletko koskaan harkinnut kasviesi kehystämistä maalauksen tapaan? Nämä elävät taideteokset koostuvat erilaisista mokkapaloista, jotka on järjestetty visuaalisesti houkuttelevaan ja taiteelliseen kuvioon. Mokkapalojen seinätaiteen luomiseen tarvitset tukevan kehyksen, kuten varjostinlaatikon tai kuvakehyksen, ja valikoiman mokkapalojen kasveja. Varmista, että istutat ne hyvin vettä läpäisevään mullan sekaan, sillä mehikasvit ovat alttiita juurimädälle. Kastele mehikasveja säästeliäästi, sillä ne ovat kuivuutta sietäviä kasveja, ja niitä voi helposti kastella liikaa.

13. Akryyliset kasvihuonehyllyt

Sovita olemassa olevia IKEA-huonekaluja akryylihyllyillä, jollaisia on saatavilla Etsystä. Hyllyjä on saatavana joko 1/4- tai 3/8-tuuman paksuisena, riippuen siitä, millaisia istutusastioita haluat käyttää. 1/4 tuuman paksuus sopii parhaiten kevyempiin muovi- tai lisäysistutuksiin, kun taas 3/8 tuuman paksuus on ihanteellinen raskaammille keraamisille tai terrakota-istutuksille. Hyllyt ovat kirkkaita, ja niiden takaosassa on omat reiät kaapeleiden läpivientiä varten sekä kaiverretut keskipisteiden merkit, joiden avulla ne on helppo kohdistaa, kun asennat valotarvikkeita.

14. Aeroponic Farm

Aeroponinen kasvattamo on huipputekninen tapa kasvattaa kasveja sisätiloissa. AeroGarden Farm 24XL on aeroponinen järjestelmä, johon mahtuu jopa 24 kasvia kerrallaan, joten se sopii täydellisesti yrttien, vihannesten tai kukkien viljelyyn. Järjestelmässä on suuri vesisäiliö, tehokas LED-valaistusjärjestelmä ja ohjauspaneeli, jonka avulla voit mukauttaa kasvien kasvuasetuksia. Käyttäjät voivat jopa asettaa järjestelmän toimimaan omavaraisesti ollessaan poissa kotoa, jolloin he voivat palata matkoilta terveiden kasvien kanssa.

15. Luonnollinen puutarha-aita

Aita on loistava rakenne pystypuutarhaan, sillä se tarjoaa tukevan ja luotettavan tukijärjestelmän kasveillesi. Se on loistava tapa lisätä kasveja ulkotilaasi viemättä liikaa tilaa, ja se voi myös auttaa tarjoamaan hieman yksityisyyttä ja suojaa naapureilta. Voit luoda pystysuoran istutuspuutarhan aidan päälle käyttämällä erilaisia materiaaleja, kuten puisia kuormalavoja, ristikkoristikoita tai metalliverkkopaneeleita, riippuen olemassa olevan aidan rakenteesta.

16. Kierrätysmuovipullojen istutusastiat

Kierrätä muovipullot ja luo ainutlaatuinen ja ympäristöystävällinen istutusseinä. Kerää aluksi useita samankokoisia ja -muotoisia muovipulloja. Leikkaa pulloihin reikä saksilla tai yleiskäyttöisellä veitsellä aukon luomiseksi. Tee seuraavaksi rei’ittäjällä tai naulalla useita pieniä tyhjennysreikiä kunkin pullon pohjaan. Täytä kukin pullo mullalla ja haluamillasi kasveilla ja varmista, että juurille jää riittävästi tilaa kasvaa. Asenna kierrätysmuovipulloista valmistetut istutusastiat aurinkoiseen paikkaan ja kastele kasvit säännöllisesti.

17. Aitalaatikkokasvattamot

Näiden aitalaatikkokasvien avulla käyttäjät voivat luoda pystysuoran puutarhan ja lisätä samalla ripauksen rustiikkista charmia takapihalleen. Luodaksesi omat samanlaiset laatikkokasvattamosi, sinun on aloitettava ostamalla tai valmistamalla puulaatikoita. Tämä on loistava tilaisuus käyttää uudelleen puisia kuormalavoja tai ylimääräistä puuta muista projekteista. Kun olet saanut laatikot, poraa pohjaan reiät salaojitusta varten. Seuraavaksi täytä laatikot mullalla ja haluamillasi kasveilla, ja varmista, että valitset kasvit, jotka sopivat alueen saamaan auringonvalon määrään.

18. Kerroksellinen pyramidipuutarha

Tämä Wayfairin korkealle arvioitu pyramidin muotoinen pystypuutarhan istutin on valmistettu kestävistä ja säänkestävistä materiaaleista, ja siinä on sarja puulaatikoita, jotka voidaan täyttää suosikkikasveillasi. Laatikot on järjestetty porrastetusti, mikä luo dynaamisen ja visuaalisesti mielenkiintoisen viherkasvinäytöksen. Se sopii täydellisesti taskupuutarhaksi, sillä se vie vain 6 1/2 neliöjalkaa maavaraa ja tarjoaa samalla lisää neliöjalkaa tilaa istutuksille.

19. Pinottu istutintorni

Tämä projekti on hauska ja luova tapa luoda DIY-pystypuutarha pinottujen istutusastioiden avulla. Alkuun tarvitset useita istutusastioita ja tukevan metallitangon. Työnnä metallitanko kunkin istutusastian pohjassa olevien reikien avulla jokaisen istutusastian läpi ja pinoa ne päällekkäin vinoon. Täytä istutusastiat mullalla ja lisää suosikkikasvisi.

20. Puinen istutinseinä

Muunna ulkoseinä tai aita upeaksi viherkasvinäytteeksi luomalla kokonainen seinä puisia istutusastioita. Tässä mallissa on joitakin kaukalotyylisiä istutusastioita, jotka ovat tarpeeksi suuria useille kasveille, sekä puisia kasvihyllyjä, jotka on tarkoitettu ruukkujen tai istutusastioiden säilyttämiseen. Lopullinen ulkoasu on luonnollinen ja eklektinen, ja se tekee varmasti vaikutuksen.

21. Kierreportaan kasvitorni

Kierreportainen kasvitorni-puutarha on erinomainen tilaa säästävä muotoilu, joka toimii yhtä hyvin vertikaalisen puutarhan luomiseen kuin toiseen kerrokseen pääsyn tarjoamiseen. Tämän istutusastian jokaiseen askeleeseen mahtuu yksi suuri ruukku tai useita pienempiä ruukkuja, ja suunnittelun luonteen vuoksi astiat eivät luo varjoa alla olevilla portailla oleville kasveille.