20 Nerokasta käyttöä ruokasoodalle ympäri taloa

20 Nerokasta käyttöä ruokasoodalle ympäri taloa

Ruokasooda eli natriumbikarbonaatti on monipuolinen ja laajalti käytetty kotitaloustuote. Se on saavuttanut suosiota luonnollisena ja tehokkaana vaihtoehtona perinteisille puhdistusaineille, sillä se on myrkytöntä ja turvallista käyttää ihmisten ja lemmikkieläinten lähellä. Sen lisäksi, että ruokasooda on tunnettu yleisenä puhdistusaineena ja leivonnassa käytettävänä happamoittavana ainesosana, sillä on monenlaisia käytännön käyttötarkoituksia jokapäiväisessä elämässä. Ruoanlaitossa, leivonnassa ja hajujen poistossa ruokasooda on turvallinen, tehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto.

1. Tee hopeanhohtoa

Jos haluat kiillottaa hopean tehokkaasti, tee tahna, jossa on kolme osaa ruokasoodaa ja yksi osa vettä; hiero hopealle puhtaalla liinalla, huuhtele sitten huolellisesti ja kuivaa. Jos hopea on erittäin himmeä, vuoraa lavuaari alumiinifoliolla ja aseta hopea sen sisään. Kaada joukkoon kupillinen ruokasoodaa, ripaus suolaa ja niin paljon kiehuvaa vettä, että se peittää hopean. Anna levätä muutama minuutti ja huuhtele lämpimällä vedellä; kuivaa pehmeällä liinalla.

2. Karkota saippuakimppu.

Ruokasoodaa voidaan käyttää myrkyttömänä hankausaineena kylpyhuoneen ammeisiin, laattoihin ja lavuaareihin, jopa lasikuituun. Ripottele ruokasoodaa puhtaaseen, kosteaan sieneen ja pyyhi pinnat ja huuhtele ne sitten kylmällä vedellä. Jos kylpyhuoneen puhdistus on raskaampaa, tee tahna ruokasoodasta, suolasta ja nestemäisestä astianpesuaineesta. Levitä tasaisesti pinnalle, pyyhi puhtaaksi ja huuhtele.

3. Raikasta pyykkiä

Lisää ½ kupillista ruokasoodaa nestemäiseen pyykinpesuaineeseen, niin saat vaatteista raikkaampia, puhtaampia ja kirkkaampia. Käytä haiseviin urheiluvaatteisiin vielä ½ kupillista ruokasoodaa huuhtelukierrossa. Jos haluat esikäsitellä likaisia vaippoja, liuota ½ kupillista ruokasoodaa kahteen litraan vettä ja liota sitä yön yli.

4. Poista paristojen korroosio

Ruokasooda on emäksinen aine, joten sitä voidaan käyttää neutraloimaan auton, ruohonleikkurin ja muiden kotitalouksien akkujen akkujen happokorroosiota. Irrota ensin akun navat ennen puhdistusta. Tee tahna kolmesta osasta ruokasoodaa yhteen osaan vettä; levitä tahna kostealla liinalla ja pyyhi puhtaaksi. Kytke akun navat uudelleen ja pyyhi ne ohuella vaseliinikalvolla.

5. Puhdista lattiat ja hajunpoisto matoista

Liuota 1/2 kupillista ruokasoodaa ämpärilliseen lämmintä vettä, niin saat tehokkaan puhdistusaineen vahaamattomille ja laattalattioille. Jos haluat poistaa naarmuja, ripottele ruokasoodaa kosteaan sieneen ja hiero kevyesti, kunnes naarmu on hävinnyt. Jos haluat poistaa hajuja matoista ja matoista, ripottele reilu määrä ruokasoodaa maton päälle ja anna sen vaikuttaa yön yli. Imuroi, kunnes kaikki ruokasooda on poistettu.

6. Deodoroi… kaikki!

Kaikki tietävät, että avoin laatikko ruokasoodaa voi neutralisoida jääkaapissa olevat hajut. Mutta voit käyttää ruokasoodaa myös hajujen häätämiseen useimmissa haisevissa paikoissa, kuten roskiksissa, roskien hävittämislaitteissa, astianpesukoneissa ja pentulaatikoissa. Ripottele vain ruokasoodaa astian tai laitteen pohjalle, anna vaikuttaa useita tunteja tai yön yli ja huuhtele tai pyyhi sitten puhtaaksi kostealla sienellä.

7. Hoitaa hyönteisten puremia ja kutisevaa ihoa

Tee ruokasoodasta ja vedestä tahna ja levitä sitä hyönteisen puremaan. Ruokasoodatahna auttaa irrottamaan mehiläisen piston pistimen, ja sitä voidaan käyttää myös voiteena myrkkyihottuman hoitoon. Voit lievittää kutinaa hieromalla ruokasoodaa kostealle iholle suihkun jälkeen.

8. Puhdista viemärit ja septiset järjestelmät

Tässä on loistava käyttökohde jääkaapin käytöstä "kuluneelle" ruokasoodalle: Kaada sitä viemäriin samalla, kun hanasta tulee lämmintä vettä. Noin puolen kupillisen ruokasoodan kaataminen viemäriin säännöllisesti neutraloi happamuutta ja hajuja. Yksi kupillinen ruokasoodaa viikossa pitää septiset järjestelmät vapaana auttamalla ylläpitämään suotuisaa pH-arvoa septitankissa.

9. Tee tulivuori

Hauska ja opettavainen projekti niin aikuisille kuin lapsillekin on ruokasoodatulivuori. Ota korkea lasi tai tyhjä soodapullo ja rakenna sen ympärille suuri rakennuspaperikartio, jonka keskipiste on pullon aukon päällä. Laita lasiin (tai pulloon) 1 kupillinen ruokasoodaa sekä ¼ kupillista astianpesuainetta ja muutama tippa punaista elintarvikeväriä (laavaa muistuttavaa). Kaada pulloon 2 kupillista etikkaa ja seuraa kemiallista "purkausta".

10. Sammuta tulipalot

Ruokasooda voi olla todellinen hengenpelastaja keittiössä, varsinkin kun käytät sitä pienten rasva- ja sähköpalojen tukahduttamiseen. Pienissä ruoanlaittopaloissa katkaise sähköt tai kaasu liedeltä, siirry kauemmas ja heitä kourallinen ruokasoodaa liekin juurelle sammuttamaan tulipalo. Varmuuden vuoksi kannattaa soittaa välittömästi palokunnalle.

11. Hankaa pinnat

Jos työtasoilla, lavuaareissa, kaakeleissa tai liedellä on kovia tahroja, ruokasooda voi olla erinomainen tahranpoistoratkaisu sen mietojen hankaavien ominaisuuksien ja emäksisen luonteen vuoksi. Ripottele vain pieni määrä kostealle sienelle ja hiero sitä varovasti pinnalle pyörivin liikkein. Jos tahra on sitkeämpi, tee tahna sekoittamalla ruokasoodaa veteen, levitä se pinnalle ja anna sen vaikuttaa muutama minuutti ennen hankausta.

12. Raikastaa huoneen

Ruokasoodaa voi käyttää myös huoneen raikastamiseen. Sen ainutlaatuiset ominaisuudet auttavat neutraloimaan hajuja ja imemään ei-toivottuja hajuja tehokkaasti. Aseta yksinkertaisesti ruokasoodalla täytetty avoin astia raikastettavaan tilaan, kuten kaappiin, jääkaappiin tai kylpyhuoneeseen, ja ruokasooda poistaa vähitellen epämiellyttävät hajut. Tila tuoksuu nihkeän puhtaalta ja virkistyneeltä. Voit valmistaa DIY-ilmanraikastimen yhdistämällä ruokasoodan muutamaan tippaan eteeristä öljyä ja laittamalla sen pieneen astiaan, jolloin saat luonnollisen ja kemikaalittoman ilmanraikastimen.

13. Puhdista uima-allas

Lisäämällä uima-altaaseen hieman ruokasoodaa voit parantaa veden kirkkautta, vähentää leväkertymiä, vähentää korroosiota, vakauttaa pH:ta ja paljon muuta. Aloita testaamalla veden pH-arvo ja alkaliteetti. Jos pH on liian alhainen (noin 7 tai alle) tai alkaliteetti ei ole tasapainossa (jos se on alle 80 ppm), ripottele ruokasoodaa suoraan altaan veteen pumpun ollessa käynnissä. Anna sen kiertää muutaman tunnin ajan ja testaa sitten vesi uudelleen ja säädä määriä tarvittaessa.

14. Lihan mureuttaminen

Tutkimukset osoittavat, että ruokasooda voi olla tehokas ja luonnollinen lihan murehduttaja sen emäksisten ominaisuuksien ansiosta. Se voi auttaa hajottamaan proteiineja, mikä saa aikaan mureamman ja mehukkaamman rakenteen. Ripottele vain pieni määrä tasaisesti lihan päälle ja anna sen vaikuttaa noin 15-30 minuuttia. Huuhtele liha huolellisesti, jotta jäljelle jäänyt ruokasooda saadaan poistettua ennen kypsennystä. Huomautus: Jos ruokasoodaa käytetään liian kauan, siitä voi tulla epämiellyttävä maku tai rakenne, joten kannattaa olla tarkkana, kun ripottelet lihan päälle ja ajoitat mureuttamisen.

15. Puhdista tuotteet

Ruokasooda on loistava luonnollinen vaihtoehto hedelmien ja vihannesten puhdistamiseen, sillä se poistaa likaa ja torjunta-ainejäämiä. Itse asiassa vuonna 2017 tehty tutkimus osoitti, että ruokasooda poistaa omenoiden pintatuholaismyrkyt tehokkaammin kuin vesijohtovesi tai Clorox-valkaisuaine. Sekoita vain teelusikallinen ruokasoodaa veteen kulhossa, upota tuotteet liuokseen ja hankaa ne varovasti käsilläsi tai pehmeällä harjalla. Huuhtele huolellisesti vedellä, jotta kaikki jäljellä olevat ruokasoodajäämät saadaan poistettua.

16. Raikastaa hampaita ja poistaa plakkia

Jos hampaissasi on sitkeitä tahroja, ruokasooda voi auttaa! Tutkimukset osoittavat, että harjaaminen tai huuhtelu "taikajauheella" voi poistaa pintatahrat, kirkastaa hampaita, poistaa plakkia ja raikastaa hengitystä. Jos haluat käyttää sitä suunhoitoon, kostuta hammasharja ja upota se pieneen määrään ruokasoodaa. Harjaa hampaita varovasti pyörivin liikkein noin 2 minuutin ajan keskittyen etu- ja takapintoihin. Huuhtele suu ja harjaa sen jälkeen huolellisesti. Huomautus: Ruokasoodaa tulisi käyttää maltillisesti liiallisen hankauksen välttämiseksi.

17. Puhdista vauvan lelut

Ruokasooda voi olla luonnollinen, myrkytön, hajusteeton ja turvallinen vaihtoehto vauvan lelujen puhdistamiseen. Aloita sekoittamalla ruokasooda lämpimään veteen tahnaksi. Kasta sitten puhdas liina tai sieni seokseen ja pyyhi lelut varovasti kiinnittäen huomiota likaisiin tai tahmeisiin kohtiin. Anna lelujen kuivua ilmakuivaksi tai pyyhi ne kuivalla rievulla ennen kuin käytät niitä uudelleen.

18. Poista palanut ruoka

Onko lempikeittoastioihisi jäänyt palanutta ruokaa? Ruokasooda on erittäin tehokas poistamaan palanutta ruokaa kattiloista ja pannuista sen hellävaraisen hankaavan luonteen ansiosta. Se irrottaa sitkeät ruokahiukkaset ja tahrat naarmuttamatta tai vahingoittamatta keittoastian pintaa. Jos haluat käyttää ruokasoodaa palaneen ruoan puhdistamiseen, ripottele reilu määrä ruokasoodaa kyseiselle alueelle ja lisää sitten lämmintä vettä tahnaksi. Anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan, jotta se tunkeutuu jäämiin, ja hankaa sitten sienellä tai harjalla. Huuhtele huolellisesti vedellä.

19. Tapa rikkaruohot

Ruokasooda voi olla tehokas rikkaruohojen tappaja, koska se pystyy muuttamaan maaperän pH-tasapainoa, jolloin se on epäsuotuisaa rikkaruohojen kasvulle. Voit levittää sitä suoraan rikkaruohoihin. Aloita ripottelemalla reilu määrä ruokasoodaa ei-toivottujen kasvien lehtien ja tyven päälle. Rikkaruohojen kostuttaminen ensin suihkuttamalla niitä kevyesti letkulla voi auttaa. Tärkeä huomautus: Varo, ettei lähistöllä ole ruohoa tai muita toivottuja kasveja, sillä ruokasoodalla voi olla myös niihin kuivattava vaikutus. Toista levitys tarpeen mukaan, kunnes rikkaruohot alkavat kuihtua ja kuolla.

20. Puhdista kahvinkeitin

Tarjoile raikkaampi kuppi kahvia tällä helpolla menetelmällä. Sekoita vain ruokalusikallinen ruokasoodaa veteen, täytä kahvinkeittimen säiliö ja käynnistä haudutusjakso. Ta-da! Sano hyvästit hitaalle suorituskyvylle ja tervehdi säihkyvän puhdasta kahvinkeitintä.