20 Kukkaa, jotka houkuttelevat mehiläisiä puutarhaasi

20 Kukkaa, jotka houkuttelevat mehiläisiä puutarhaasi

Viimeaikaisen sekä kotoperäisten että muiden kuin kotoperäisten mehiläispopulaatioiden vähenemisen vuoksi, joka johtuu pesäkkeiden romahtamisesta, ilmastonmuutoksesta ja torjunta-aineista, on tärkeämpää kuin koskaan istuttaa kukkia, jotka houkuttelevat ja ylläpitävät näitä tärkeitä pölyttäjiä. Kotipuutarhurit voivat auttaa säilyttämään mehiläisten terveyden ja parantaa todennäköisyyttä, että hedelmäpuiden ja vihannesten kukat pölyttyvät.

Mehiläisiä houkuttelevat kukat ovat yleensä valkoisia, keltaisia, sinisiä tai violetteja, koska näiden hyönteisten on vaikea nähdä punaista. Vaikka mehiläisystävälliset kasvit eivät välttämättä ole alkuperäisiä lajeja, alkuperäiskasvit tarjoavat yleensä enemmän nektaria ja siitepölyä kuin hybridit.

1. Englantilainen laventeli (Lavandula angustifolia).

Jos pihallasi on jo laventelia, olet ehkä huomannut, että kukkiessaan se vetää mehiläisiä puoleensa kuin magneetti. Tämä johtuu siitä, että tuoksuvassa kasvissa on sekä siitepölyä että nektaria mehiläisten ravinnoksi. Se kukkii tyypillisesti keskikesän aukkona, jolloin mehiläiset ovat yleensä nälkäisimpiä, mutta niillä on vähemmän saalista.

Useimmat monivuotisen yrtin lajikkeet kasvavat USDA-vyöhykkeillä 5-8, ja ne saavuttavat kypsyyden kolmessa vuodessa, jolloin ne ylpeilevät mehiläisille ja perhosille tarjottavilla elinvoimaisilla kukkavarsilla. Ensimmäisen vuoden jälkeen laventeli kestää kuivuutta.

2. Yksivuotinen auringonkukka (Helianthus annuus).

Auringonkukat ovat puutarhan näyttävimpiä mehiläisiä houkuttelevia kukkia. Vaikuttavan korkeutensa ja kirkkaiden kukkiensa ansiosta on helppo ymmärtää, miksi puutarhurit ovat kiinnostuneita niistä. Mehiläisiä houkuttelee kukkien suurissa keskuksissa oleva siitepölyn ja nektarin makupala. Auringonkukka on yksivuotinen kasvi, joka vaatii vuosittaista kylvöä, vaikka linnut ja tuuli usein hoitavat työn puolestasi.

Auringonkukkaa on saatavana runsaasti eri kokoja ja värejä, ja se voi kasvaa lähes missä tahansa maaperässä, kunhan se saa täyden auringon. Kylvä siemenet pakkasvaaran jälkeen ja kastele säännöllisesti, kunnes ne ovat vakiintuneet, minkä jälkeen ne kestävät kuivuutta.

3. Karitsankorva (Stachys byzantina)

Tämä vihertävän harmaa kasvi on nimensä veroinen, sillä sen lehdet ovat pehmeät ja pörröiset kuin lampaankorva. Kestävä kasvi sietää monenlaisia maaperä- ja aurinko-olosuhteita, ja se kasvattaa loppukeväällä ja alkukesästä violetteja kukkaversoja, jotka houkuttelevat mehiläisiä (ja kolibreja) hullun lailla. Kasvata ruohomaista monivuotista kasvia vyöhykkeillä 4-8 ja anna sille täysi aurinko. Vähän huoltoa vaativa lampaankorva pärjää lähes kuivissa olosuhteissa sen vakiinnuttua, ja peurat ja jänikset jättävät varret rauhaan mehiläisten nautittavaksi.

4. Black-Eyed Susan (Rudbeckia hirta)

Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva black-eyed Susan (tunnetaan myös nimellä Rudbeckia) on iloinen lisä mihin tahansa puutarhaan ja mehiläisten suosikki. Mehiläisiä houkuttelevat kirkkaan keltaiset, ruskeakeskiset kukat. Mustasilmäsusaani on kestävä monivuotinen kasvi, joka kasvaa parhaiten lievästi happamassa maassa ja täydessä auringossa tai kevyessä varjossa. Vaikka se tarvitsee ensimmäisenä vuonna keskinkertaisesti vettä, se kestää kuivuutta USDA-vyöhykkeillä 3-11. Kukkien ja mehiläismehiläismehiläismehun lisääminen onnistuu, kunhan leikkaat sen muutaman sentin korkeudelta maanpinnan yläpuolelta ensimmäisen pakkasen jälkeen.

5. Perhospensas (Buddleja davidii)

Perhospensas houkuttelee nimensä mukaisesti perhosia, koska sen suuret, kirkkaat kukat ovat täynnä mettä. Kukat vetoavat myös mehiläisiin. Nämä vähän huoltoa vaativat pensaat kukkivat loppukesällä ja alkusyksystä, ja niiden tuoksuvat kukat ovat kauniita leikkokukkia. Istuta ne keskimääräiseen, hyvin valuvaan maaperään USDA-vyöhykkeillä 5-9.

Älä kastele perhospensaita liikaa, vaan leikkaa keväällä, kun varsiin on ilmestynyt uutta kasvua, juuri uusien terveiden lehtinuppujen yläpuolelle. Vaikka pensaan on raportoitu olevan vieraslaji joissakin osissa Luoteis-Eurooppaa, se ei valtaa aluetta useimmissa ilmastoissa, varsinkaan kuivemmissa.

6. Ruohosipuli (Allium schoenoprasum)

Koska ruohosipuli kukkii aikaisin kaudella, se tarjoaa mehiläisille ensimmäisiä määriä nektaria, kun ne heräävät talvilepotilasta. Monivuotinen voimakastuoksu on helppo kasvattaa lähes kaikilla alueilla ja ilmastossa. Lisäbonus? Maukas yrtti sopii erinomaisesti ruoanlaittoon. Istuta juurtuneet rykelmät keväällä pakkasten jälkeen vyöhykkeillä 3-9 ja jaa ne keväällä noin kolmen vuoden kuluttua. Kastele ruohosipulia syvästi ja laita kasvin ympärille multaa, jotta juuret pysyvät viileinä ja kosteina.

7. Kuusenkukka (Echinacea)

Purppurankartiokukka, joka tunnetaan myös nimellä echinacea, on yksi mehiläisten suurimmista vetonauloista. Mehiläiset ovat kiinnostuneita luonnonkukista niiden värin vuoksi, ja ne syövät sekä nektaria että siitepölyä, jota kasvit tuottavat. Kotimainen monivuotinen kasvi kukkii pitkään keskikesästä syksyyn USDA-vyöhykkeillä 3-9. Se sietää useimpia maalajeja, mutta menestyy parhaiten, jos maaperään lisätään runsaasti orgaanista ainesta. Kohtuullinen vesimäärä on paras, vaikka se kestää lyhyitä kuivuusjaksoja, ja se tarvitsee vain vähän tai ei lainkaan lannoitteita.

8. Salvia (Salvia spp.)

Salviaa on sekä yksivuotisia että monivuotisia lajikkeita, joista kumpikin houkuttelee mehiläisiä. Monivuotinen, vähän huoltoa vaativa kasvi, jota kutsutaan yleisesti niittysalveksi, viihtyy parhaiten täydessä auringossa vyöhykkeillä 4-9, ja sitä on saatavana useissa eri väreissä, mukaan lukien syvän purppuransininen. Salvia sietää raskasta maaperää, kestää kuivuutta ja kukkii uudelleen, jos kukkavarret poistetaan ensimmäisen kukinnan jälkeen. S. officinalis on monivuotinen yrttiserkku, jota käytetään ruoanlaitossa; jos sen annetaan kukkia, se houkuttelee myös mehiläisiä.

9. Rypälehyasintti (Muscari armeniacum)

Rypälehyasintti on yksi alkukevään puutarhan tuoksuvimmista kukinnoista, joten ei ole ihme, että mehiläiset pörräävät näille kauniille sipuleille. Tämä liljakasvien heimoon kuuluva kasvi on saanut nimensä tiiviistä, viinirypäleitä muistuttavista sinisistä kukkatertuista, mutta sitä ei pidä sekoittaa hyasinttiin, joka on täysin eri kukka. Istuta viinirypälehyasintin sipulit syksyllä kevätväriä varten USDA-vyöhykkeillä 4-8. Valitse paikka, jossa on aurinko tai puolivarjo ja maaperä, joka valuu hyvin (jopa hiekkamaa).

10. Sedum (Sedum telephium tai Hylotelephium telephium)

Sedum, joka tunnetaan myös nimellä kivikukka, tarjoaa loppukesän ja syksyn buffetin niin mehiläisille kuin perhosillekin. Matalasta ja ryömivästä maanpeitekasvista Goldmossista pitkävartiseen Autumn Joyyn on yli 500 lajiketta, joista valita. Kovia ja kuivuutta sietäviä kasveja on helppo kasvattaa vyöhykkeillä 3-10, ja ne ovat helposti mehiläisten saatavilla. Useimmat sedumit suosivat hyvin vettä läpäisevää maaperää ja täyttä aurinkoa tai osittaista varjoa iltapäivisin. Lisää hieman kompostia, mutta älä vaivaudu lannoittamaan näitä helppoja, kestäviä mehiläismagneetteja.

11. Aster (Aster spp.)

Muista, että on tärkeää sisällyttää puutarhaan sekä syksyllä kukkivia että keväällä ja kesällä kukkivia kasveja. Asterit loistavat siinä, että ne tarjoavat tärkeää siitepölyä ja nektaria loppuvuodenaikana, kun muut kukkivat vähän. Niiden korkeus vaihtelee 8 tuuman ja 5 jalan välillä, ja niiden kapeat "säteet" ovat violetin, vaaleanpunaisen ja valkoisen sävyisiä. Niiden kestävyys vaihtelee lajin mukaan USDA-vyöhykkeistä 2-10.

12. Mehiläispalsami (Monarda spp.)

Mehiläisiä houkuttelevien kasvien nimissä on usein "mehiläinen". Valitse mehiläisbalsamia varten mieluummin laventelinvärisiä tai valkoisia lajikkeita kuin punaisia lajikkeita. Kasvien putkimaisten kukintojen pörröiset kukinnot noituvat mehiläisiksi pitkäkielisiä kävijöitä, kuten hunajamehiläisiä ja kimalaisia, mutta todennäköisesti ne sulkevat pois lyhytkielisiä mehiläistyyppejä, kuten kaivosmehiläisiä ja hikimehiläisiä. Kasvit arvostavat täydestä auringosta osittaiseen varjoon, ja niiden koko vaihtelee lajin mukaan 2 jalasta 4 jalkaan ja USDA-vyöhykkeillä 4-10 monivuotisten tyyppien osalta.

13. Mehiläiskukka (Gaura lindheimeri)

14. Huopakukka (Gaillardia spp.).

Hieman kirkkaanvärisiä miniatyyri-auringonkukkia muistuttavat gaillardiat voivat kukkia alkukesästä pakkasiin USDA-vyöhykkeillä 5-10. Ne peittävät kasvukauden ajan mehiläisille loputtoman buffetin. Vaikka niiden kukinnot ovat usein punaisia ja oransseja, niissä on yleensä myös hieman keltaista, minkä ansiosta mehiläisten pitäisi olla helppo nähdä ne punertavista väreistä huolimatta. Yleisimmät grandiflora-hybridit kasvavat tyypillisesti 10-30 tuumaa korkeiksi ja suosivat täyttä aurinkoa; se on mehiläisille kuivuutta kestävä kukka.

15. Cleome (Cleome spp.)

Se, että kaksi kotoperäistä kleomia kulkevat molemmat mehiläiskasvien nimellä – Rocky Mountain Bee Plant (C. serrulata) ja Yellow Bee Plant (C. lutea) – osoittaa, miten suuri Cleopatra kleomi on näille hyönteisille. Joten jopa tavallisen puutarhan yksivuotisen Cleome hasslerianan pitäisi pystyä häikäisemään mehiläisiä. Wisconsinin neuvontajärjestön mukaan nämä kasvit voivat olla "piikkimäisiä ja tahmaisia" ja toisinaan myös haisevia, sillä ne kasvavat 6 jalan korkuisiksi ja kukkivat hämähäkkimäisen vaaleanpunaisin, valkoisin tai violetein kukin koko kesän.

16. Kosmos (Cosmos bipinnatus).

Toinen mehiläisille suunnatuista yksivuotisista kukista, cosmos kukkii tyypillisesti juhannuksesta pakkaseen, jos se kylvetään alkukesästä, ehkä jo aikaisemmin, jos se aloitetaan sisätiloissa. Ne kasvavat kahdeksan metrin pituisiksi, ja niiden näyttävät 3-4 tuuman kukinnot ovat valkoisia, vaaleanpunaisia, laventelinvärisiä ja ruskeankeltaisia sekä viime aikoina keltaisia (C. sulphureus), ja ne voivat houkutella mehiläisiä vihannespuutarhaan. Muista, että yksittäisten kukintojen siitepöly on yleensä helpommin pölyttäjien saatavilla kuin hienompien kaksoiskukintojen siitepöly.

17. Krookukset (Crocus spp.)

Mehiläisille parhaita kevätkukkia ovat lumikrokotiili (Crocus chrysanthus) ja hollantilainen krookus (Crocus vernus), jotka ilmestyvät hyvin aikaisin keväällä USDA-vyöhykkeillä 4-9. Saatat nähdä mehiläisiä, jotka ovat juuri nousseet pesästä ja pyöriskelevät niiden siitepölyssä, mikä näyttää mehiläisten autuaalta hullaantumiselta. Istuta sipulit syksyllä noin 6 viikkoa ennen ensimmäisiä pakkasia hyvin salaojittavaan maahan; vältä savista tai kosteaa maaperää. Jos mahdollista, pidä matalakasvuiset kasvit täydessä auringossa, josta ne pitävät ja jossa mehiläisten on helpointa nähdä ne.

18. Kultajuuri (Solidago spp.)

Kun mietit, miten houkuttelet mehiläisiä puutarhaan, älä unohda luonnonkukkia. Vaikka tämä voi olla haitallinen rikkaruoho suuressa osassa USDA-vyöhykkeitä 4-9, mehiläiset ovat siitä ihastuneita, mistä on osoituksena se, kuinka monet mehiläishoitajat myyvät kultapiiskuhunajaa. Alueilla, joilla kasvi on pikemminkin uutuus kuin riesa, puutarhurit voivat kokeilla Golden Fleecen kaltaisten kompaktien lajikkeiden viljelyä täydessä auringossa. Nämä loppukesästä/alkusyksystä kukkivat lajit antavat mehiläisille runsaasti siitepölyä loppuvuodesta, ja niistä saa näyttäviä pistokkaita asetelmia varten.

19. Maitohorsma (Asclepias spp.)

Vaikka maitohorsma tunnetaankin paremmin perhosten ruokkimisesta, se voi olla erittäin houkutteleva myös mehiläisille, jotka syövät innokkaasti sen mettä. Yksivuotiset trooppiset lajikkeet kukkivat koko kesän, mutta monivuotiset lajikkeet – jotka kestävät USDA-vyöhykkeillä 2 tai 3-9 ja kasvavat 3 metrin pituisiksi – kukkivat yleensä vain alkukesästä keskikesään. Valitse se tyyppi (tavallinen, suo-, trooppinen tai kierteinen), joka soveltuu parhaiten maaperääsi ja olosuhteisiisi, ja istuta tai kylvä se keväällä tai syksyllä täyteen aurinkoon. Kalifornian yliopiston blogin mukaan mehiläiset voivat jäädä jumiin maitohorsman kukkiin, mutta se ei estä mehiläisiä hakeutumasta näihin kukintoihin.

20. Makea alyssum (Lobularia maritima)

Mikä houkuttelee mehiläisiä? Hunajan tuoksu. Sweet alyssum kasvaa vain 3-12 tuuman mittaiseksi ja siinä on pieniä valkoisia, vaaleanpunaisia tai violetteja kukkia, mutta näiden kukkien tuoksu tuo mehiläiset sisään kuin, no, "mehiläiset hunajaan". Käytä sitä matalakasvuisena sänkykasvina korkeampien kukkien läheisyydessä kontrastin luomiseksi. Tämä kestävä yksivuotinen kasvi voi myös kukkia kevään parveilukaudesta myöhään syksyllä pesän lämmittämiseen tähtäävään aikaan täydessä tai osittaisessa auringossa. Joissakin ilmastoissa sen kukinta voi kuitenkin loppua kesän kuumimpaan aikaan.