20 Heikkovaloista huonekasvia, joita voit kasvattaa käytännössä missä tahansa.

20 Heikkovaloista huonekasvia, joita voit kasvattaa käytännössä missä tahansa.

On monia hyviä syitä tuoda sisätiloihin vähän lehtikasveja. Kauneutensa lisäksi huonekasvit auttavat puhdistamaan ilmaa ja edistävät terveellisempää ympäristöä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että pelkkä kasvien läsnäolo voi lisätä onnellisuutta ja tuottavuutta, ja kasvien hoitaminen voi jopa vähentää stressiä. Entä jos osa kodistasi ei saa tarpeeksi auringonvaloa, jotta huonekasvit voisivat kukoistaa? Onneksi on paljon houkuttelevia kasveja, jotka pärjäävät hyvin hämärässä. Jos etsit keinoja piristää ankeaa paikkaa, jokin näistä heikkovaloisista huonekasveista voi olla täydellinen lisä.

1. Philodendron (Philodendron spp.)

Philodendron on ollut vuosikymmeniä huonekasvien kantavia voimia. Se on kotoisin Amerikan tropiikista, mutta se viihtyy hyvin sisätiloissa, ja se on helposti sopeutettavissa heikompaan valaistukseen. Muista vain pitää se poissa vedolta ja kylmiltä ikkunalaudoilta sekä sijoittaa se turvallisesti poispäin lemmikkieläimistä ja lapsista. (Kuten monet tämän luettelon kasveista, se on mahdollisesti myrkyllinen.) Filodendron on yksi parhaista huonekasveista hämärässä, ja sitä on sekä köynnös- että pensaslajikkeita, joten voit valita, mikä sinulle parhaiten sopii.

2. Nuolenpääviiniköynnös (Syngonium podophyllum).

Tämä varjonkävijä, joka on saanut nimensä erottuvan nuolenmuotoisen lehtensä mukaan, kukkii usein pronssin, vaaleanpunaisen ja vihreän kirjavissa sävyissä. Nuolenkärjen köynnökset kasvavat hyvin matalassa tai keskivaikeassa valossa ja pitenevät kypsyessään, mikä tekee niistä suositun valinnan ripustettaviin koreihin. Niillä on taipumus kiipeillä, joten ne kannattaa karsia säännöllisesti, jos haluat pitää kasvin lyhyempänä ja pensasmaisempana. Nuolenpääviiniköynnös on myös yksi niistä, jotka kannattaa pitää poissa lemmikkieläinten ja lasten ulottuvilta.

3. Kiinalainen ikivihreä (Aglaonema spp.).

Kiinalainen ikivihreä on sopiva valinta kaikille aloitteleville viherpeukaloille, sillä se vaatii hyvin vähän huomiota. Vaikka noudattaisitkin kun-muistan-kasteluaikataulua, tämä kasvi kaunistaa kotiasi näyttävillä, kiiltävillä vihreillä lehdillä, joissa on hopean, keltaisen tai valkoisen raitoja. Ole kuitenkin varoitettu: hämärässä valossa parhaiten pärjäävät yksiväriset vihreät lajikkeet. Valitsitpa minkä tahansa tyypin, tämän vähävaloisen huonekasvin kiiltävät lehdet ja kompakti, pyöreä muoto tekevät siitä erittäin koristeellisen lisän mihin tahansa huoneeseen. Muista vain pitää se poissa lasten ja lemmikkieläinten ulottuvilta.

4. Käärmekasvi (Dracaena trifasciata).

Käärmekasvi, mehikasvi, on käytännössä kaikin tavoin yksi sietokykyisimmistä huonekasveista, joka kestää sekä vähäistä valoa että kuivuutta. Sen silmiinpistävän pitkät, pystyt lehdet ovat tyypillisesti reunustettu kullankeltaisiksi, mikä antaa sille arkkitehtonisen muodon, joka sopii erityisesti moderniin sisustukseen. Vaikka sitä on tunnetusti vaikea tappaa, vältä sen liikakastelua. Kastele keväällä ja kesällä vasta, kun maa on kuivunut. Talvella käärmekasvi saattaa vaatia kastelua vain joka toinen kuukausi. Vaikka se ei ole yhtä myrkyllinen kuin jotkin muut tämän luettelon tuotteet, sekin on pidettävä poissa lemmikkieläinten ulottuvilta.

5. Saniainen

Saniaiset ovat tuttuja metsänpohjan asukkaita, mutta useat saniaislajikkeet, kuten jänisjalka- ja boston-saniainen, ovat siirtyneet kotiin. Luonnossa elävien lajitovereidensa tavoin ne viihtyvät heikossa valaistuksessa. Pehmeät, rehevät lehdet tuovat huoneeseen dramaattista visuaalista mielenkiintoa. Vältä vetoa tai liiallista lämpöä ja pidä multa tasaisen kosteana. Useimmat saniaiset pitävät kosteudesta, joten päivittäinen sumuttaminen ei ole pahitteeksi, ja jotkut lajit viihtyvät erityisen hyvin höyryävässä kylpyhuoneessa.

6. Peperomia (Peperomia spp.)

Peperomia on erittäin koristeellinen, pieni ja erittäin vähän huoltoa vaativa. Älä huolehdi, jos unohdat kastella sen jonain viikkona – se sietää kuivia olosuhteita. Peperomian lehdet kuuluvat pippurisukuisiin kasveihin, ja niiden värit, muodot, koot ja rakenteet vaihtelevat, ja monissa lehdissä on syvästi vohvelimainen ulkonäkö. Hämärissä olosuhteissa kirjavat lajikkeet menettävät kuitenkin osan väristään. Nämä mehikasvit pitävät kosteudesta, mutta anna mullan kuivua hieman kastelujen välillä.

7. Hämähäkkikasvi (Chlorophytum comosum)

Hämähäkkikasvilla on hoikat, kaarevat lehdet, jotka luovat auringonpilkahduksen näyttelyn riippukoreissa ja kasvitelineissä. Se on yhtä hyödyllinen kuin kaunis, sillä se parantaa sisäilman laatua suodattamalla epäpuhtauksia, kuten bentseeniä, formaldehydiä, hiilimonoksidia ja ksyleeniä. Nämä sademetsän asukkaat pitävät kosteudesta, joten sumuta niitä viikoittain, jos talo on erityisen kuiva. Huomaa, että erittäin hämärissä olosuhteissa hämähäkkikasvien lehdet voivat kellastua, näyttää pestyiltä tai menettää kirjavuutensa.

8. Valurautakasvi (Aspidistra elatior)

Osuvasti nimetty valurautakasvi on karun kestävä. Se selviytyy vähällä valolla, sietää epäsäännöllistä kastelua ja kestää vaihtelevia lämpötiloja. Se on lähes tuhoutumaton, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan aloittelijoille. Älä myöskään murehdi sen leikkaamisesta tai uudelleen istuttamisesta; tämä hidaskasvuinen kasvi ei valtaa kotiasi, kuten aggressiivinen köynnöstävä huonekasvi saattaisi tehdä. Pitääksesi valurautakasvit kukoistavina pidä huolta siitä, että multa on hieman kosteaa mutta ei liian märkää, ja pölytä leveät lehdet silloin tällöin.

9. Kumikasvi (Ficus elastica)

Kumikasvin paksut, kiiltävät lehdet tekevät upean näytöksen. Vaikka se on pienempi, ruukkukasvi voi toimia pöydän luonnollisen tyylikkäänä keskipisteenä, mutta ajan myötä se voi kasvaa yli kolme metriä korkeaksi. Kun se kasvaa, siirrä se sisäänkäynnin lähelle tai takan viereen, jotta se tuo vihreyttä. Suojaa kasvi vedolta ja ilmastointilaitteilta ja pyyhi leveät lehdet aika ajoin pölystä, jotta se pysyy parhaimman näköisenä. Koska se on lievästi myrkyllinen lemmikeille ja ihmisille, valitse kumikasville paikka, johon ei pääse käsiksi.

10. Rauhanlilja (Spathiphyllum spp.)

Varjostusta rakastava, sisätiloissa viihtyvä kasvi, rauhanlilja tuottaa keväällä tyylikkäät valkoiset kukat. Itse asiassa se on yksi harvoista kasveista, jotka kukkivat hämärässä. Rauhanlilja on ihanteellinen huonekaveri: Sen lisäksi, että se on luokiteltu yhdeksi kymmenestä parhaasta kotikasvista, jotka puhdistavat ilmaa, se menestyy myös loisteputkivalaisimissa pääasiallisena valonlähteenään. Vältä vetoisia paikkoja, anna mullan kuivua hieman kastelujen välillä äläkä koskaan anna kasvin istua vedessä. Koska se on myrkyllinen ihmisille ja eläimille, pidä rauhanlilja poissa lasten ja lemmikkieläinten ulottuvilta.

11. ZZ-kasvi (Zamioculcas zamiifolia).

Hauskan nimensä lisäksi ZZ-kasvi on rakastettu kiiltävien, syvänvihreiden lehtiensä vuoksi. Muita myyntivaltteja ovat tämän vähän valoa tarvitsevan kasvin jäykät, pystyyn nousevat varret, jotka lisäävät korkeutta viherkasvien esittelyyn, sekä juurakot, jotka varastoivat vettä ja tekevät kasvista anteeksiantavan epätasaisen kastelun. Tämä kasvi pitää valosta, mutta se pärjää hyvin myös hämärässä. Se saattaa kuitenkin alkaa kallistua valoa kohti, joten käännä kasvia aika ajoin, jotta se suoristuu. ZZ-kasvi on myrkyllinen, joten pidä se poissa napostelevien lemmikkien ja lasten ulottuvilta.

12. Tyhmä kepi (Dieffenbachia seguine)

Suuret, kaksivärisen vihreät ja kermanväriset lehdet ovat dumb cane, jota kutsutaan yleisesti myös dieffenbachiaksi. Tämä nopeakasvuinen kasvi voi nousta leikkauksesta alle metrin pituiseksi alle vuodessa, mutta sisätiloissa kasvatettuna se voi olla korkeintaan 3-5 metriä pitkä. Vaikka dumb cane sietää vähän valoa, se pitää enemmän valoa talvella, jos se onnistuu. Se on myrkyllinen, joten pidä lemmikkieläimet ja lapset mielessä, jos lisäät sen kokoelmaasi.

13. Pothos (Epipremnum aureum)

Helpoimpiin huonekasveihin kuuluva pothos on myös pitkäikäinen. Se antaa anteeksi, jos unohdat kastella sen viikkoihin, ja se ei haittaa, jos sijoitat sen hämärään nurkkaan. Itse asiassa sitä mainostetaan usein yhtenä parhaista huonekasveista hämärässä. Pothosilla on sydämenmuotoiset lehdet, jotka voivat olla väriltään chartreuseja, syvänvihreitä tai kirjavia, ja niitä kutsutaan myös paholaisen murattiaksi, koska niitä on niin vaikea tappaa. Sen köynnökset voivat kasvaa melko pitkiksi, mutta leikkaa se ylös, jotta se näyttäisi täyteläisemmältä. Pidä Fido ja Mittens poissa, sillä tämä kasvi on myrkyllinen lemmikeille.

14. Onnenbambu (Dracaena sanderiana)

Onnenbambun sanotaan tuovan onnea niille, jotka sitä hoitavat, ja se on helposti kasvatettava kasvi, joka suosii epäsuoraa valoa. Kepit viihtyvät pelkkään veteen upotettuna, jos lannoitat veden joka toinen kuukausi, tai voit istuttaa keppejä multaan, kunhan pidät mullan kosteana. Kamerunista kotoisin oleva onnenbambu ei ole varsinainen bambu – se kuuluu itse asiassa samaan kasvisukuun kuin parsa. Vaikka se onkin onnekas, se on myrkyllinen lemmikeille, joten pidä se kaukana niistä.

15. Guzmania-bromeliadit (Guzmania spp.)

Guzmania on bromeliadin suku, jota on monenlaista, mutta kasvikaupoista saatat löytää kasveja, jotka on merkitty yksinkertaisesti nimellä "Guzmania-bromeliadi". Nimikkeistön sekaannuksen vuoksi on syytä tarkistaa, millaisia valovaatimuksia tietyt kasvit vaativat. Monille bromeliadeille on ominaista houkuttelevat, värikkäät lehdet (jotka muistuttavat lehtiä), ja ne pärjäävät hyvin hämärässä. Anna mullan kuivua kokonaan kastelujen välillä ja anna veden sitten tulla suoraan keskelle "ruusuketta". Lannoita kahdesti vuodessa puolivahvalla orkidealannoitteella.

16. Poninhäntäpalmu (Beaucarnea recurvata)

Toinen kasvi, jolla on harhaanjohtava lempinimi, poninhäntäpalmu ei ole palmu. Se kuuluu agave-heimoon, ja se on mehikasvi! Sen suihkulähdettä muistuttavat lehdet ja paisunut rungon tyvi tekevät siitä kiehtovan houkuttelevan. Ulkona, täydessä auringossa, poninhäntäpalmu kasvaa 30 jalan pituiseksi, mutta hämärässä ruukussa sisätiloissa se kasvaa noin 1,5 metrin pituiseksi. Anna mullan ylimmän kerroksen kuivua ennen kastelua. Lannoita keväällä kaktus-/sukkulenttilannoitteella.

17. Hermokasvi (Fittonia spp.)

Tällä trooppisella kaunottarella on syvänvihreät lehdet, jotka ovat hienovaraisesti kermanvärisiä tai joissakin lajikkeissa punaisia, vaaleanpunaisia tai valkoisia. Kompakti kasvi, joka kasvaa noin 6 tuuman korkuiseksi, hermokasvi on mukava vastapaino kokoelman korkeammille kasveille. Tämä kasvi on hieman nirso ja vaatii paljon kosteutta, joten pidä suihkepullo käden ulottuvilla. Kastele hermokasvia 3-4 päivän välein ja lannoita viikoittain kasvukauden aikana. Käytä puoliksi laimennettua 5-5-5-nestelannoitetta.

18. Salonkipalmu (Chamaedorea elegans)

Todellinen palmu, salonkipalmu, on jo pitkään ollut suosittu sisäkasvi, koska se on muodoltaan viehättävä ja sietää vähän valoa. Se muodostaa varsien ryhmittymän, joka tuottaa lempeästi verhoutuvia 6 tuuman lehtiä. Hitaasti kasvavat salonkipalmut voivat lopulta saavuttaa 6 jalan pituuden, kun niitä kasvatetaan sisätiloissa. Kasvi on melko vähän huoltoa vaativa, mutta se on altis ylikastelulle, joten anna sille juotavaa vain, kun maan ylin senttimetri on kuiva. Jos näet keltaisia lehtiä, on ehdottomasti aika kastella. Lannoita heikolla lannoitteella kerran tai kaksi kasvukauden aikana.

19. Selkärangaton Yucca (Yucca elephantipes)

Pitkien, teräväkärkisten mutta ei terävien lehtien, jotka kasvavat rykelminä paksusta varresta, spineless yuccalla on aavikon ilme. Aavikkotunnelmansa mukaisesti tämä Meksikosta kotoisin oleva kasvi ei pidä liiallisesta kastelemisesta. Keväällä ja kesällä riittää kerran viikossa ja syksyllä ja talvella vain kerran kolmessa viikossa. Vaikka selkärangaton yucca viihtyy hyvin täydessä auringossa, se viihtyy myös heikommassa valaistuksessa sisätiloissa. Sinun ei pitäisi tarvita lannoittaa tätä kasvia; se kasvaa melko köyhässä maaperässä alkuperäisessä kasvupaikassaan. Se viihtyy myös mieluiten hieman juurineen, joten sitä ei todennäköisesti tarvitse ruukuttaa uudelleen. Kaiken kaikkiaan selkärangaton yucca on melko vähän huoltoa vaativa. Se on kuitenkin myrkyllinen lemmikkieläimille, joten sijoita se ulottumattomiin.

20. Maissikasvi (Dracaena fragrans)

Jälleen yksi Dracaena-suvun tulokas, maissikasvi, jolla on pitkät, kapeat, yhtenäiset tai kirjavat lehdet, jotka lähtevät paksusta, tukevasta keskimmäisestä kepistä. Tämä trooppisen Afrikan alkuperäiskasvi voi nousta sisätiloissa 1,5 metriä korkeaksi, ja se pitää kosteudesta, joten pidä suihkepullo käden ulottuvilla, mutta älä kastele sitä liikaa. Kasvukauden aikana maaperän tulisi olla tasaisen kosteaa, mutta ei märkää, ja voit vähentää kastelua talven aikana. Lannoita sitä 2-3 viikon välein kasvukauden aikana huhtikuusta syyskuuhun. Maissikasvit ovat myrkyllisiä lemmikkieläimille, joten pidä ne poissa.