20 Erilaista Dracaena-kasvia silmiinpistävään sisäkoristeluun

20 Erilaista Dracaena-kasvia silmiinpistävään sisäkoristeluun

Dracaena käsittää erilaisia Aasiasta, Afrikasta ja Australiasta peräisin olevia trooppisia kasveja, joita suositaan ympäri maailmaa huonekasveina, koska ne menestyvät heikossa valaistuksessa ja sietävät kuivuutta ja alhaista kosteutta.

Vaikka kaikki 120 dracaena-lajiketta ovat ulkonäöltään erilaisia, ne kasvattavat pitkiä lehtiä keskimmäisestä kepistä, joka on erinomainen muoto korkeuden lisäämiseen sisustuksessa. Dracaenat, joita kutsutaan joskus lohikäärmepuiksi tai nauhakasveiksi, tunnetaan pystysuorasta muodostaan ja nauhamaisista lehdistään, jotka ovat joko vihreitä tai kirjavia.

On tärkeää huomata, että dracaenat sisältävät saponiineja, jotka ovat myrkyllisiä kissoille ja koirille.

1. Janet Craig (Dracaena deremensis ’Janet Craig’).

Janet Craig -drakaiini on korkea, pensasmainen kasvi, jolla on pitkät, kiiltävät, vihreät, kartiomaiset lehdet suorissa puisissa varsissa. Koska se sietää varjoa tai kirkasta valoa, se sopii hyvin huonekasviksi. Tämä hitaasti kasvava afrikkalainen lajike voi tavallisesti kasvaa jopa 3 metriä korkeaksi, ja optimaalisissa olosuhteissa se voi tuottaa tuoksuvien valkoisten kukkien rypäleitä.

2. Janet Craig Compact (Dracaena deremensis ’Janet Craig’ Compacta)

Janet Craig Compacta on hidaskasvuinen versio nimikuvastaan. Vaikka se on pienempi, se voi silti ajan mittaan nousta lähes 2,5 metriä korkeaksi. Se tuottaa myös tummanvihreitä, kiiltäviä, lansetinmuotoisia lehtiä, jotka kasvavat ruusukekuviona kepin ympärillä, mikä antaa sille lempinimen "Ananas-Dracena". Tämä helppohoitoinen kääpiödrakaina sietää myös vähän valoa ja kuivuutta. Sitä tulisi kastella vain silloin, kun maa on kuiva.

3. Maissinvarsi-drakaina (Dracaena fragrans ’Massangeana’)

Tämä dracaena tunnetaan monilla nimillä, kuten massaruokokasvi ja maissikasvi. Kutsuitpa sitä miksi tahansa, tässä suositussa dracaenassa on yleensä suuria, puumaisia keppejä, joista versoo suuria kruunuja, joissa on lansetinmuotoisia, kaarevia lehtiä, joissa on keltaisia raitoja, jotka antavat sille maissinvarren näköisen ulkonäön. Sisätiloissa tämä dracaena-puu voi olla helposti 6 jalan korkuinen. Alkuperäisessä kasvupaikassaan maissinkukka kukkii yöllä ja tuoksuu voimakkaasti makealta, mutta sisätiloissa viljeltynä maissinvarsi- dracaena kukkii harvoin.

4. Limelight Dracaena (Dracaena deremensis ’Limelight’)

Kirkkaan kartanlila, miekanmuotoiset lehdet ovat syy Limelightin nimeen. Kellanvihreät lehdet kypsyvät rohkean limenvärisiksi. Limelight on pensasmainen kasvi, joka voi kasvaa 1,5-1,5 metriseksi ja lähes yhtä leveäksi, ja se on ihanteellinen dracaena sisätiloihin, koska matala tai epäsuora valo auttaa sitä säilyttämään erottuvan värityksensä. Kun se yhdistetään tummanvihreän, punaisen tai violetin lehdistön kanssa, se todella ponnahtaa esiin.

5. Punareunainen dracaena (Dracaena marginata).

Dracaenan tunnistaminen on helppoa lohikäärmepuun kohdalla; sen punareunaiset lehdet paljastavat sen. Madagaskarin lohikäärmepuuna tunnettu puu kasvaa ilmeisistä syistä, ja sen ohuet, kapenevat lehdet kasvavat laihoissa keppeissä, jotka on koulutettu kiertymään ja taipumaan silmiinpistäviin muotoihin. Pidemmät lehdet kaareutuvat alaspäin suihkulähteen tavoin. Tätä dracaenaa myydään usein useampirunkoisena, jotta saadaan täysi pää piikikkäitä lehtiä. Vaikka tämä dracaena suosii kirkasta, epäsuoraa valoa, se voi selviytyä myös hämärässä ja vähällä vedellä.

6. Tricolor Dracaena (Dracaena marginata ’Tricolor’)

Tricolor dracaena eli sateenkaarikasvi on vain kevyempi versio madagaskarilaisesta lohikäärmepuusta. Siinä on samat ohuet, rihmamaiset lehdet, mutta lehdissä on keskellä vihreä kaistale, jota ympäröi kapea kultainen kaistale ja jota reunustaa punainen raita. Tämä dracaena on muodoltaan, kooltaan ja hoitovaatimuksiltaan samanlainen kuin tutumpi lohikäärmepuu. Lohikäärmepuut kasvavat sisätiloissa tyypillisesti 6-8 jalan pituisiksi.

7. Käärmekasvi (Dracaena trifasciata).

Käärmekasvi – tai anopin kieli – on itse asiassa meheväkasvuinen dracaena, joka versoo maasta korkeita, jäykkiä, suoria, leveäreunaisia, kultareunaisia lehtiä. Teränmuotoiset lehdet voivat kasvaa lähes kahdeksan jalan korkuisiksi. Käärmekasvi tunnetaan sisätilojen erinomaisena ilmansuodattimena, ja sitä rakastetaan sen leppoisan luonteen vuoksi. Se suosii kirkasta, epäsuoraa valoa, mutta se sietää myös hämärää valoa. Käärmekasvit sietävät myös monenlaisia lämpötiloja, eivätkä ne tarvitse paljon kastelua.

8. Onnenbambu (Dracaena sanderiana)

Tämä dracaena muistuttaa ulkonäöltään bambua, sillä sen uurteiset vihreät kepit, joiden päällä on kirkkaanvihreät nauhamaiset lehdet, muistuttavat bambua. Tämä länsiafrikkalainen monivuotinen ruohokasvi ei kuitenkaan ole sukua aasialaiselle ruoholle. Tätä suosittua uutuuskasvia, jonka ajatellaan tuovan onnea, kasvatetaan kosteassa maassa tai vesiviljelyssä, ja se kasvatetaan usein kiemurteleviin ja kierrettyihin muotoihin. Se sietää varjoa tai epäsuoraa valoa, kunhan se on poissa suorasta auringosta.

9. Nauhakasvi (Dracaena sanderiana ’Variegata’)

Nauhakasvi on sama laji kuin onnenbambu, jonka erottaa jälkimmäisestä siitä, että sen lehdissä on kermanvalkoiset reunukset. Serkkunsa tavoin sitä voidaan kasvattaa vesiviljelyssä tai maaperässä. Koska se on lyhyempi kuin useimmat dracaenat, sitä käytetään usein terraarioissa, ja koska se sietää lyhyitä upotusjaksoja, sitä käytetään myös akvaarioissa.

10. Warneckei-drakaiini (Dracaena deremensis ’Warneckei’)

Warneckei on pitkä, sitkeä dracaena, joka voi kasvaa sisätiloissa 4-5 jalkaa korkeaksi. Warneckei on hidaskasvuinen, ja sen tunnistaa sen pitkien, miekanmuotoisten vihreiden lehtien kermanvalkoisista raidoista, jotka ovat tukevien kepinvarsien päällä. Se on niin helppohoitoinen, että se selviää jopa laiminlyönneistä – ja tekee samalla töitä puolestasi. NASA mainitsi Warneckein, lohikäärmepuun ja maissintähkän dracaenan olevan parhaita poistamaan myrkkyjä, kuten ksyleeniä, formaldehydiä ja tolueenia, ilmasta.

11. Sitruunalime-drakaiini (Dracaena deremensis ’Lemon Lime’).

Dracaenan tunnistamisen helpoksi tekevä Lemon Lime dracaena, joka on samanlainen kuin Warneckei, on keltaisia ja kartanlilaita raitoja miekanmuotoisen, vaaleanvihreän lehdistön keskikaistan ympärillä. Tämä vähän huoltoa vaativa huonekasvi voi kasvaa 5-6 jalan korkeuteen ja vaatii vain vähän hoitoa. Se sietää osittaista aurinkoa ja pitää kosteasta maaperästä.

12. Intian laulu (Dracaena reflexa ’Song of India’)

Song of India -drakaianalla (entinen Pleomele reflexa) on kullankeltaiset ja vihreät miekanmuotoiset lehdet, jotka kasvavat kolmen tai neljän lehden ryhmissä suorissa, pystyssä olevissa keppeissä. Kasvi myydään usein useamman varren kanssa ruukussa, jotta se vaikuttaisi täyteläisemmältä, vaikka se on jo valmiiksi pensasmainen kasvi. Kukkaversot ovat refleksiivisiä, keskeltä taipuvia. Optimaalisissa olosuhteissa (joskin harvoin) kukkivat aromaattiset valkoiset kukkatertut, joita seuraavat oranssinpunaiset marjat.

13. Florida Beauty Gold Dust Dracaena (Dracaena surculosa ’Florida Beauty’)

Floridan Beauty on monia muita dracaenoja pienikokoisempi ja pensasmaisempi, ja sen korkeus on yleensä noin kaksi metriä. Tyypillisten miekanmuotoisten lehtien sijaan tämä hidaskasvuinen kasvi tuottaa pyöreitä, lähes soikeita lehtiä, joiden kärjissä on kärki. Kultapölydrakaiinaksi kutsuttu kasvi on monikerroksinen dracaena, koska sen lehdissä on kermankeltaisia täpliä.

14. Valkoinen jalokivi-drakaiini (Dracaena deremensis ’White Jewel’)

Tummanvihreät, kiiltävät lehdet on reunustettu valkoisella, mikä luo miekanmuotoisiin lehtiin dramaattisen väriloiston. Parhaan värin saamiseksi White Jewel tulisi sijoittaa kirkkaaseen, epäsuoraan valoon. Jos valoa on riittävästi, lämpötila on kohtalainen, ilmankosteus 40-60 prosenttia ja maaperä on riittävän kostea, White Jewel on helppo kasvi. Se viihtyy kesällä ulkona suodatetussa auringonvalossa.

15. Tornado Twist Dracaena (Dracaena fragrans ’Tornado Twist’)

Tämä hitaasti kasvava dracaena häikäisee kierteillään ja kiharoillaan. Tummanvihreitä lehtiä reunustaa lime. Se sietää monenlaisia olosuhteita ja on niin helppokasvuinen, että sitä kutsutaan "lähes tappamattomaksi". Nuorilla kasveilla on matala, pyöreä muoto. Se kasvaa pystysuoraa keskivartta pitkin ja saavuttaa lopulta noin 4-6 jalan pituuden ja noin 3 jalan leveyden.

16. Sitruuna-yllätys-drakaiini (Dracaena deremensis ’Lemon Surprise’)

Kuten Tornado Twist, Lemon Surprise -lehtipyrstöt ovat tällä kertaa sitruunankeltaisia ja limenvihreitä. Se on pensasmainen kasvi, joka voi kasvaa 2-3 jalkaa korkeaksi ja lähes yhtä leveäksi. Parhaan värin saamiseksi tämä dracaena suosii kirkasta, epäsuoraa valoa, kohtalaista kastelua ja lämpötilaa sekä 40-60 prosentin kosteutta.

17. Linnunradan drakena (Dracaena surculosa ’Milky Way’)

Pilkut ja raidat hallitsevat Milky Wayn väritystä. Leveissä, ellipsinmuotoisissa lehdissä on leveät valkoiset kaistaleet keskellä ja valkoisia täpliä vihreissä reunoissa. Ne kasvavat ohuilla, kaarevilla varsilla. Kirkas, suodatettu valo ja riittävä tila juurille auttavat säilyttämään sen poikkeuksellisen värikkyyden. Se suosii myös korkeaa ilmankosteutta ja kohtalaista kastelua. Tämä upea kasvi on harvinainen, eikä sitä ole helppo löytää.

18. Kultainen Dracaena (Dracaena sanderiana ’Gold’)

Tämän vähän huoltoa vaativan, kuivuutta sietävän kasvin hieman kieroutuneita, tummanvihreitä, rihmamaisia lehtiä korostavat leveät sitruunanlimenreunat. Tämän pienen, pensasmaisen trooppisen dracaenan rohkea, kirkas väri pettää sen helppohoitoisuuden. Muiden dracaenojen tapaan se sietää vähän valoa, kohtuullisia sisälämpötiloja ja kohtuullista kastelua, mutta se suosii korkeaa ilmankosteutta.

19. Kiwi-drakaiini (Dracaena marginata ’Kiwi’)

Tällä lohikäärmepuulla on pitkät, ohuet, piikkimäiset lehdet, joissa on norsunluunvärinen keskusta ja tummanvihreät reunat. Se kasvaa 3 metristä 6 metriin korkeaksi, ja se on tunnistettavissa marginataksi. Muiden marginatojen tavoin Kiwi suosii kirkasta, epäsuoraa valoa sekä maltillista kastelua ja lämpötilaa, mutta koska sen lehdissä on vähemmän vihreää, se tarvitsee enemmän auringonvaloa kuin muut dracaena-lajikkeet säilyttääkseen elinvoimaisen kirjavuutensa.

20. Zebra Striped Dragon Tree (Dracaena goldieana) (Dracaena goldieana)

Zebra Striped Dragon Tree eli vihreä seeprakasvi näyttää raitoja, jotka kulkevat sen soikeiden lehtien poikki eivätkä niitä pitkin. Vaaleanvihreä kirjavuus syvänvihreissä lehdissä saa aikaan marmorointivaikutelman, joka jäljittelee hieman seepran raitoja. Uudet lehdet kasvavat keskimmäisestä varresta, ja niiden alapinta on punainen. Tämä suosittu yksilö voi kasvaa 1,5 metristä 3,5 metriin korkeaksi, ja se sietää keskinkertaista valoa, keskinkertaista kastelua ja keskinkertaista ilmankosteutta.