19 Kipsilevy Vaihtoehtoja toivot tietävänne nopeammin

19 Kipsilevy Vaihtoehtoja toivot tietävänne nopeammin

Kun useimmat meistä ajattelevat sisäseinien rakentamista, mieleen tulee yleensä kipsilevy. Se on kustannustehokas ja helppo hankkia, minkä vuoksi se on yksi yleisimmistä kodeissa nykyään käytettävistä rakennusmateriaaleista.

Mitä kipsilevy tarkalleen ottaen on? Kipsilevy valmistetaan kipsistä, pehmeästä sulfaattimineraalista, joka puristetaan kahden kartongin väliin. Vaikka paperitausta on palavaa, kipsi ei ole, minkä vuoksi kipsilevyä pidetään jossain määrin paloturvallisena. Kipsilevy on kipsilevyn tuotemerkki, ja siksi saatat kuulla, että näitä termejä käytetään vaihdellen.

Vaikka kipsilevyn käytössä on paljon etuja, sen asentaminen vaatii kokemusta ja voi olla sotkuista. Kipsilevyn asentaminen edellyttää teippausta, mudoitusta ja hiontaa, joista jälkimmäinen voi aiheuttaa runsaasti pölyä. Kipsilevyllä viimeistellyt seinät ovat alttiita rei’ille, esikoululaisten töherryksille ja muulle sellaiselle, ja ne voivat menettää nopeasti kiiltoaan kiireisissä kodeissa, ja niitä on ehkä paikkailtava ja maalattava aina silloin tällöin.

Tavallinen kipsilevy ei myöskään ole ihanteellinen kosteisiin tiloihin, kellareihin ja muihin tiloihin, jotka saattavat tulvia. Se sitoo kosteutta, jolloin se on altis homeelle ja homeelle kosteissa olosuhteissa; kosteudenkestävä kipsilevy on saatavilla vaihtoehtoja kylpyhuoneisiin ja muihin kosteudelle ja kosteudelle alttiisiin tiloihin.

Mitä muita vaihtoehtoja kodinomistajilla on kipsilevyn lisäksi sisätilojen seiniin? Niitä on paljon, mutta kaikkia ei voi käyttää ilman lisätukea. Jotkin kipsilevyvaihtoehdot vaativat tukkimista, vanteistamista tai levytystä tarvitaan taustalevyksi seinätolppien kanssa riittävän jäykkyyden luomiseksi. Yleensä levytuotteet (ja jotkut paksummat lankut), jotka ovat yli ¼ tuuman paksuisia, ovat tarpeeksi vahvoja, jotta ne voidaan kiinnittää suoraan tappeihin.

Lue lisää tutustuaksesi vaihtoehtoisiin seinänpäällystysideoihin, jotka ovat sekä tukevia että visuaalisesti houkuttelevia.

1. Barnwood

Barnwood on loistava vaihtoehto niille, jotka haluavat saavuttaa rustiikkisen tai modernin maalaistalon estetiikan. Reklamaatiopuu tarjoaa aidoimman ulkonäön, mutta se voi olla kallista ja haastavaa löytää. Yleisemmin paneelit valmistetaan konepuusta, joka on suunniteltu muistuttamaan ikääntyneitä lankkuja, kuten nämä Enkorin konepuiset aksenttilankut.

Konepuusta valmistetut lattialaudat ovat yleensä edullisia, helppoja asentaa ja pestäviä, ja niitä valmistetaan eri tyylejä ja viimeistelyjä. Luonnon- tai konepuuta ei kuitenkaan suositella korkeakosteisiin tiloihin.

2. Kiviviilu

Luonnonkiveä kustannustehokkaampi, kevyempi ja helpompi käsitellä, valmistettu kiviviilu on synteettistä materiaalia, pääasiassa vaahtomuovia, joka on valettu kopio aidosta kivestä. Se ei ole yhtä kestävä kuin kivi, mutta vaatii vähän huoltoa, ja sitä myydään eri tyyleissä ja väreissä. (GenStonen Desert Sunrise -puna-beige kiviviilu näyttää siltä, että se olisi kuin kotonaan Amerikan lounaisosissa).

Kiviviilu sopii erinomaisesti kodin alueille, joihin halutaan maalaismainen ilme, kuten takan ympärille tai keittiön backsplashiin. Käytä tiivistettä kiviviilun kanssa kosteissa tai kosteissa tiloissa.

3. Faux Brick -paneelit

Luonnollinen tiili sopii hyvin rustiikkisiin ja teollisiin tiloihin, ja se tuo tilaan tekstuuria ja visuaalista mielenkiintoa. Mutta jos haluat saman ilmeen ilman aikaa vievää muuraustyötä, tekotiili on kevyt ja helposti asennettava vaihtoehto.

Paneelit ovat kustannustehokkaita, ja niitä on saatavana useissa eri tyyleissä ja väreissä; pidämme näistä klassisen punaisista Kingston-tiilipaneeleista. Useimmat tekotiililaatat ovat vedenkestäviä, mutta vain osa niistä on paloluokiteltuja.

4. 3D-muovipaneelit.

PVC:stä tai kierrätetystä kasvikuidusta valmistettuja 3D-seinäpaneeleita, kuten nämä Art3D Storen aaltoilevat seinäpaneelit, on saatavana erilaisina malleina, ja ne voidaan maalata sisustukseen sopiviksi. Mikä tahansa maali ei kuitenkaan tartu PVC:hen, joten muista valita maali, joka on tehty tämäntyyppistä käyttöä varten.

Materiaalia käytetään usein korostusseiniin, ja se on kestävä, kevyt, edullinen ja vedenkestävä. Koska paneelit on kuitenkin valmistettu muovista tai kasvikuidusta, ne eivät ole lämmönkestäviä, eikä niitä tulisi käyttää takan tai keittiön keittolaitteiden läheisyydessä.

5. Rämmityt maapaneelit

Rämmityn maan rakentamisessa käytetään luonnollisia raaka-aineita, kuten tiivistettyä maata ja soraa, seinien, lattioiden ja perustusten tekemiseen. Tätä antiikin ajoilta peräisin olevaa tekniikkaa on nykyaikaistettu käyttämällä elementtejä.

Nämä paneelit ovat luonnollisesti eristäviä ja kestäviä sekä houkuttelevia erityisesti ympäristöystävällisille rakentajille. Tästä huolimatta patomultalevyjä voi olla vaikea löytää ja niiden asentaminen voi olla kallista.

6. Shiplap

Viime vuosina TV-suunnitteluohjelmien ansiosta suosituksi tullut shiplap on löytänyt paikkansa kodeissa kaikkialla Amerikassa. Perinteisessä shiplapissa, kuten Pac Trimin pohjamaalatussa MDF-shiplapissa, on rabbet-liitos, joka on puuhun leikattu yksinkertainen ura, jonka ansiosta palat sopivat tiiviisti yhteen.

Nykypäivän rakentajat käyttävät kuitenkin erilaisia puulevyjä shiplapin ulkonäön luomiseksi. Se on helppo asentaa ja se pitää huoneet tehokkaasti kuivina ja lämpiminä, mutta shiplap voi kerätä pölyä rakoihin, eikä se sovi yhteen jokaisen muotoilun estetiikan kanssa.

7. Akustiset paneelit

Rakentajille, jotka haluavat rajoittaa huoneeseen tulevaa tai sieltä lähtevää melua, akustiikkalevyt tarjoavat ratkaisun, joka vaimentaa ääntä ja jälkikaiuntaa. Ne valmistetaan yleensä vaahtomuovi- tai villasisustalla, ja ne kehystetään yleensä puulla ja kääritään sitten kankaaseen tai kankaaseen. Varmista, että etsit paloluokiteltuja vaihtoehtoja turvallisuuden lisäämiseksi.

8. Aaltopahvi

Perinteisesti kattamiseen käytetty aaltopelti tarjoaa epätavanomaisen tavan lisätä teollista ilmettä sisätilojen seinä- tai kattopintaan. Tätä materiaalia on saatavana sekä levyinä että paneeleina, ja se valmistetaan tavallisimmin teräksestä, mutta sitä voidaan valmistaa myös muista metalleista, kuten alumiinista ja kuparista, sekä uusista että kierrätetyistä.

Paneeleja on saatavana eri viimeistelyissä ja aaltomuodoissa, ja ne voidaan asentaa pysty- tai vaakasuoraan kahden eri ulkonäön luomiseksi.

9. Vaneri

Jos haluat asentaa seinäpaneelit nopeasti, vaneri on edullinen, helppo asentaa ja kestävä. Puurakenne lämmittää tilaa, ja se voidaan värjätä tai maalata, jotta se sopii yhteen minkä tahansa sisustuksen kanssa. Vaneri voidaan asentaa levyinä tai lankkuina, joista jälkimmäinen muistuttaa shiplap-levyjen tai perinteisten puupaneelien ulkonäköä. Se voidaan tiivistää kosteuden kestävyyden varmistamiseksi, mutta vanerin suuri haittapuoli on, että se ei ole yhtä paloturvallinen kuin kipsilevy.

10. Paljastettu tiili

Olemassa olevan seinän takana lymyilevä paljaana oleva tiili voi olla miellyttävä yllätys, mutta sitä käytetään enää harvoin rakenneosana. Nykyään on todennäköisempää, että rakentaja kiinnittää tiiliviilun, kuten Z-BRICK-viilun, rakenteelliseen seinään samanlaisella prosessilla kuin laattojen asentaminen laastilla. Tiili on luonnostaan palonkestävä, mutta tarvitsee tiivisteen suojaamaan sitä kosteudelta ja homeelta.

11. Sementtilevy

Sementtilevy kestää hometta, hometta ja lahoa siellä, missä vesi tai kosteus on ongelma. Se on suoraviivainen asentaa, ja koska se kuivataan tehtaalla, sotkua on paljon vähemmän kuin kipsilevyn kanssa työskenneltäessä.

Sementtilevy voi kuitenkin olla tilaa vievä ja raskas, joten sen asentaminen on yleensä kahden henkilön työtä. Materiaalia käytetään yleensä laatoituksen pohjapintana, mutta sitä voidaan käyttää myös raakana minimalistisen, teollisen ilmeen luomiseksi.

12. Vanerikipsi

Vanerikipsi koostuu kipsilevykerroksesta alustan, useimmiten kipsilevyn, päällä, joten se muistuttaa kipsilevyä. Koska se on kuitenkin homeenkestävä ja paljon kovempi kuin pelkkä kipsilevy, se kestää paremmin vaurioita.

Kipsilevyssä on saumoja, mutta kipsipinta on yhtenäinen, joten se näyttää tasaisemmalta ja toimii parempana maalipohjana. Vanerikipsin huonoja puolia on, että sen asentaminen vaatii enemmän aikaa, se maksaa enemmän ja sitä voi olla vaikea korjata.

13. Puinen sivuraide

Jos etsit vaihtoehtoisia sisäseinäideoita, ulkoverhous on edullinen ja helposti asennettava vaihtoehto. Esimerkiksi puinen sivuraide voi tarjota paneelien rustiikkisen ilmeen, ja se sopisi hyvin viehättävään aksenttiseinään.

Vinyylilaudoitus on kuitenkin palavaa ja kemikaaleja sisältävää, joten vältä sen käyttöä pääasiallista asuintilaa varten.

14. Korkki

Korkkitaulu ei ole tarpeeksi kestävä kaikkiin kodin seiniin, mutta se voi toimia hauskana aksenttina kotitoimistossa tai lastenhuoneessa. Ympäristöystävällinen materiaali voi tarjota lämpö- ja äänieristystä, ja se on loistava pinta kevyiden taideteosten ja kuvien ripustamiseen.

Seinäkäytössä korkilla on todennäköisesti vaneri- tai vanerivaihtoehtoinen tausta. Se voidaan asentaa myös kipsilevyn päälle. Korkki on luonnostaan palo- ja kosteudenkestävää, ja sitä on saatavana erilaisina malleina, paksuuksina ja väreinä kaikkien mieltymysten mukaan. Osta korkkialustat laattapakkauksissa tai rullina (kuten QEP:n luonnonkorkkialustarulla).

15. Paljastettu betoni

Paljastettu betoni antaa tilallesi modernin, minimalistisen muotoilun ja tarjoaa samalla kestävän ja paloturvallisen pinnan. Huomaa kuitenkin, että betoni voi kuivuttuaan olla huokoinen, joten betonin tiivistysaineen käyttö auttaa suojaamaan seiniä kosteudelta ja homeelta. Betonia on saatavana useina eri väreinä ja pintakäsittelyinä, ja sileät pinnat sopivat parhaiten sisäseiniin.

16. Laudat ja rimat

Jos olet kiinnostunut maalaistalon ilmeestä, lauta- ja ruodelaudoitus on vaihtoehto kipsilevylle, joka saattaa sopia juuri sinun kotiisi. Alun perin karkeasta sahatavarasta tehty ja latojen ulkoseiniin asennettu lautapaneeli on nykyään usein tehdasvalmisteinen ja valmis asennettavaksi sisäseinään.

1 tuuman x 12 tuuman sormiliitosmateriaali asennetaan pystysuoraan, ja 1×12-levyjen välit peittävät 1 tuuman x 2 tuuman rimat. Pidä vain mielessä, että jalkalistat ja kruunulistat (litteä materiaali, kuten 1×6, sopii tähän tyyliin) tarvitaan kattamaan kaikki laudan ja listan ja katon tai lattian väliset aukot.

17. Helmilauta

Vaikka shiplap-levyjen suosio kasvoi huimasti modernin maalaistalon estetiikan myötä, helmilauta on toinen viehättävä seinäpäällyste, joka ei aina vaadi kipsilevyä tai vanteita. Kun ostat helmipaneelia, tarkista sen paksuus. Jos se on ¼ tuuman paksuinen tai paksumpi, kuten tämä Ply-Bead-levy, se on tarpeeksi jäykkä kiinnitettäväksi suoraan puupölkkyihin.

18. Kestävät paneelit

Aidon puun näköinen Acre by Modern Mill on riisinrungosta valmistettu kestävä ulko-/sisustusmateriaali, joka on puista vapaa ja kestää lahoa, tuholaisia ja vettä. Sitä on yhtä helppo työstää kuin puuta, ja siitä voidaan valmistaa paneeleita, lautoja, sivuraiteita, shiplap-levyjä ja paljon muuta.

Koska se on vedenkestävä materiaali, Acrea voidaan käyttää suihkussa. Se on niin monipuolinen, että sitä on käytetty myös terasseina ja huonekalujen valmistukseen.

19. Seinäpinnoite

Seinävuoraus on paksumpi ja tukevampi versio tapetista, ja se voidaan kiinnittää betoniharkon, vaurioituneen kipsilevyn tai paneloinnin päälle. Jotkin wall liner -tuotteet, kuten tämä Patton Wallcoveringsin tuote, tulevat valmiiksi liisteröityinä ja valmiina kiinnitettäväksi seiniin. Yksi rulla voi kattaa jopa 56 neliöjalkaa.